No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Importanta familiei in educatia copilului poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Importanta familiei in educatia copilului

In Familie , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

In cele 9 luni de sarcina, este important ca mamica si membrii familiei sa se straduiasca sa mentina o atmosfera pozitiva, sa practice activitati relaxante precum cititul, muzica, plimbarile in natura, sa se documenteze din timp despre cresterea si educatia copilului si sa isi vorbeasca mereu pe un ton calm, civilizat, sa se sprijine reciproc.

Am remarcat ca unii parinti sunt speriati la inceput si isi pun intrebari de genul: "Vom fi parinti buni? Daca nu ne descurcam?", altii par siguri pe ei si sunt convinsi ca vor oferi o educatie adecvata copilului, insa, din pacate, exista si parinti care, din anumite motive, nu manifesta aceeasi bucurie si acelasi interes pentru binele copilului, implicandu-se superficial sau chiar deloc in educatia acestuia.

Tu, ca parinte, este bine sa stii ca acea fiinta micuta si vulnerabila isi are viata in mainile tale, isi formeaza pe personalitatea datorita tie si a mediului in care traieste. Indiferent de starea financiara, straduieste-te sa ii oferi copilului in primul rand dragostea si afectiunea de care are nevoie chiar din primele luni de viata.

S-a realizat un studiu din care reiese ca acei copii care nu au avut parte de afectiunea mamei pana la varsta de 6 luni prezinta tulburari de atasament si de comportament. Nu cred ca iti doresti ca micutul sa aiba probleme sa-si manifeste emotiile, sentimentele, sa se inchida atat de mult in sine incat sa para un om rece, detasat.

 

Educatia copilului

Copiii care nu au avut parte de afectiunea parinteasca, cand devin adulti, pot avea probleme cu interrelationarea umana, cu atasamentul fata de alte persoane. Invata-ti copilul sa fie activ, incurajeaza-l sa se implice in diverse activitati educative, sa fie obisnuit sa faca parte dintr-un grup, sa socializeze, chiar daca ai tendinta de a-l apara de rautatea altor copii. Protejarea copilului in mod excesiv mai mult ii dauneaza decat ii face bine, aminteste-ti ca si tu, cand erai copil, ai intalnit obstacole de care ai trecut cu bine.

Nu il rasfata prea mult, deoarece risti sa ii creezi un comportament nedorit precum: comoditatea, dependenta, narcisismul, egocentrismul, lacomia, chiar si tendinta de a fi un mic lider, care nu mai respecta autoritatea unui adult. Invata-l sa aprecieze lucrurile pe care le are, iar atunci cand isi doreste ceva, sa fie intelegator daca nu poti sa ii obtii acel lucru prea curand si sa stie ca trebuie sa ofere si el ceva in schimb.

Daca se rasteste la tine si bate din picior, nu ridica tonul la el, nu te enerva, incearca sa-ti mentii starea de calm si sa discuti cu el ca de la egal la egal, sa simta ca poate vorbi cu tine cand are vreo problema si sa stie ca este inteles. Copiii isi exprima in diverse moduri frustrarea daca nu sunt intelesi, iar tu, ca parinte, trebuie sa ii dai mereu exemple, sa ii arati ca starea de agitatie, de nervozitate nu duce la nimic bun.

Chiar daca te supara ceva, incearca sa nu-ti schimbi comportamentul fata de copil din cauza stresului de la munca ori din alte motive, pentru ca, fara sa vrei, il poti afecta pe el si legatura afectiva dintre voi. La urma urmei, el nu este vinovat pentru problemele tale, nu are de unde sa stie cat efort depui pentru cresterea lui sau ca-ti vine sa plangi de nervi cand ai dificultati la locul de munca sau relatiile cu membrii familiei nu sunt tocmai bune.

Copiii sunt influentati de ceea ce se promoveaza la televizor si prin reviste, desene din ce in ce mai deficitare din punct de vedere educativ, videoclipuri cu continut indecent pe care un copil nu ar trebui sa le urmareasca si nici sa asculte muzica respectiva, pentru ca nu au nimic constructiv.

 

familie fericita

 

Draga parinte, daca iti pasa cu adevarat de educatia copilului si de binele lui, invata-l ca acele lucruri nu sunt bune si explica-i aceste lucruri. Nu este usor, dar el trebuie sa stie sa distinga binele de rau, sa invete ca asa nu va deveni un om inteligent, deosebit, ci pur si simplu va fi ca ceilalti. Fa-l sa se simta mandru ca este un copil bun, cuminte, inteligent, silitor, bine educat. Arata-i ca nu trebuie sa ii fie rusine de el insusi. Lauda-l atunci cand face lucruri bune, cand invata, cand are o atitudine pozitiva, arata-i ca te bucuri pentru el, nu face greseala sa fii indiferent fata de realizarile sale.

Ajuta-l cand vezi ca nu ii reuseste ceva, vorbeste cu el despre problemele lui si gasiti impreuna solutii. Cere-i parerea despre cutare lucru, astfel isi va dezvolta limbajul, imaginatia, gandirea si va dobandi capacitatea de a analiza situatiile, de a le compara. Noi, adultii, uitam sa mai fim copii in sufletul nostru si ne miram de ce copilul se indeparteaza de noi si isi construieste lumea lui. Nu te teme sa traiesti ca un copil, invata sa reintri in lumea copilariei, pentru a vedea ce este in inima copilului tau si pentru a-l cuceri si indruma pe drumul cel bun.

Adu-ti aminte ce imaginatie bogata aveai cand erai copil, de povestile si desenele prin care-ti traiai copilaria si exploreaza impreuna cu el lumea lui, ce va deveni lumea voastra. Colaboreaza si cu membrii familiei, iar daca observi ca nu vor sa coopereze, nu arata de fata cu copilul tau nemultumirea fata de ei. Discuta in particular cu ei, intr-un mod civilizat si explica-le ca e important sa fiti o echipa si sa contribuiti impreuna la educatia lui.

Daca stii ca nu sunt receptivi si nu vor sa se implice, straduieste-te sa ii oferi copilului o lume frumoasa, dezvoltandu-i anumite calitati precum: bunatatea, altruismul, empatia, harnicia, perseverenta, optimismul, rabdarea, intelegerea, ajuta-l sa devina un om deosebit, cu principii si valori morale, sa fie mandru de realizarile sale si nu in ultimul rand, sa invete sa aprecieze si cele mai marunte lucruri ale vietii care pot deveni cele mai frumoase, sa se simta iubit si sa stie sa iubeasca la randul lui. Asta e cel mai important lucru in viata, nimic altceva nu mai conteaza cand copilasul tau iti ofera in dar inima lui si te invita in lumea sa, cand vezi ca intr-o zi iti multumeste pentru ca l-ai ajutat sa fie un om deosebit.

 


Simona-Cristiana Fratila





Cuvinte cheie: Educatia copilului , Relatie parinti si copil , Comportamentul copilului


Articole recomandate:

Responsabilitatea parintilor in educatia copiilor

In timp ce educatia academica este vitala pentru bunastarea copiilor nostri si vor invata bazele ace ...

Greseli de evitat in educarea copilului

Atunci cand copilul tau are probleme de atitudine, este posibil sa nu iei decizia potrivita la mome ...

Sfaturi pentru a evita greselile in educatie

Din nestinta sau prea multa grija, multi parinti fac greseli in educatia copiilor lor. Descopera ce ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro
Hrisha
Hrisha

Actually, it's pretty good to see! Tiler Adelaide

2023-09-20 la 00:43
matthewwilliams1421
matthewwilliams1421

Thank you for another great tips about parenting. tree removal las vegas

2022-09-02 la 19:08
michaelsparks6234
michaelsparks6234

I agree with the things you said on this post. window cleaning las vegas

2022-08-15 la 17:37
tonytillery3810
tonytillery3810

Both of you looks like a great parents to this children. drywall repair las vegas

2022-08-05 la 17:26
williammiller2532
williammiller2532

What a lovely day to read such awesome article. cremation services

2022-06-07 la 18:06
jesuslightner5253
jesuslightner5253

This is one of them most interesting article I read from this site. visit us

2022-04-15 la 12:18

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?