No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Greseli de evitat in educarea copilului poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Greseli de evitat in educarea copilului

In Psihologie , adaugat in
(5/ 2)
Printeaza Articol

Atunci cand copilul tau are probleme de atitudine, este posibil sa nu iei decizia potrivita la momentul potrivit. Te vom ajuta sa eviti principalele greseli facute de parinti atunci cand incearca sa isi educe copiii. Aplica trucurile din articolul urmator, iar viata ta va deveni mai usoara.

Specialistii spun ca una din cele mai mari greseli pe care le poti face ca parinte consta in a-ti ignora copilul atunci cand comportamentul sau lasa de dorit. Daca ai dubii in legatura cu modul in care ar trebui sa actionezi atunci cand micutul tau nu este cuminte, avem o veste buna pentru tine: arunca un ochi asupra greselilor des intalnite in orice familie si vei gasi, cu siguranta, o metoda de a evita sa le faci la randul tau.

 

Nu fi prea negativista

De multe ori, tindem sa le interzicem celor mici anumite lucruri, fara sa le si motivam refuzul. "Nu atinge asta!" sau "Nu-ti mai lovi sora!"  isi vor pierde, cu timpul, din impactul initial.

Solutia? Nu interzice, ci cere-i copilului tau sa se poarte asa cum l-ai rugat. Un "nu" categoric va fi initial ascultat, dar dupa o perioada nu va mai fi considerat o bariera destul de puternica. Explica-i celui mic ce trebuie sa faca si de ce este nevoie sa te asculte. De exemplu, in loc sa ii spui: "Nu mai sta in picioare in cada!" poti sa spui "In cada stam jos, pentru ca altfel vom aluneca si ne putem lovi!". Atunci cand vezi ca iti urmeaza indicatiile, nu ezita sa ii dai de inteles faptul ca apreciezi faptul ca e ascultator: "Imi place ca stai cum te-am invatat, e foarte bine!".

 

Lasa deoparte asteptarile prea ridicate

Ai observat probabil ca uneori ii faci observatie celui mic pentru cate un obicei prost, cum ar fi faptul ca tipa atunci cand sunteti intr-un spatiu public, iar in secunda urmatoare repeta prostia. Tinzi sa te invinovatesti si sa iti faci sange rau, gandindu-te ca sigur ceva nu e in regula, altfel de ce nu ar asculta?

Solutia? Gandeste-te ca micutul tau nu stie inca foarte multe reguli de buna purtare in public si ca nu si-a dezvoltat inca abilitatile sociale. Va trebui sa fii ca un profesor si sa il educi cu grija si multa rabdare. De cele mai multe ori, copiii provoaca momente penibile fara sa isi dea seama si fara sa doreasca acest lucru, asa ca nu are niciun sens sa cedezi si sa cazi prada nervilor. Foloseste exemple si explicatii, coreland totul cu propriul tau comportament: "Atunci cand suntem in autobuz, nu tipam. Daca vreau sa ii zic ceva lui tati, ii spun incet. Uita-te si la ceilalti oameni, se comporta la fel ca noi, nu tipa unii la altii si nu alearga". Copilul va tinde sa iti imite comportamentul si va face ceea ce observa la tine si la ceilalti. Bineinteles, nu te astepta ca asta sa se intample de la inceput, ci cu timpul.

 

Evita sa spui una si sa faci alta

Vrei ca micutul tau sa urmeze anumite reguli de comportament, dar tu le incalci frecvent. Daca scapi ceva din mana, incepi sa tipi. Daca cineva te enerveaza, il jignesti si ridici vocea. Copiii invata bazandu-se pe ceea ce vad in jur, asa ca de ce te-ai astepta ca micutul tau sa se comporte altfel decat tine?

Solutia? Scuza-te atunci cand ai o iesire necontrolata. Este normal ca uneori sa ne lasam prada sentimentelor si sa actionam instinctual. Daca va observa ca iti pare rau si ca te scuzi pentru izbucnirea ta, copilul va intelege ca nu este indicat sa aiba si el acelasi comportament in situatii asemanatoare. Mai mult, poti sa ii explici celui mic de ce ai reactionat asa: "Imi pare rau, nu am vrut sa tip la tine sa te imbraci. Eram ingrijorata ca nu vei ajunge la timp la scoala si vei avea absenta, vei pierde lectia de azi si te va certa invatatoarea... Nu voi mai reactiona asa, dar te rog sa intelegi ca e important si pentru tine sa fii gata la timp...". Gandeste-te ce impact va avea asupra copilului faptul ca, in afara de scuze, i se prezinta si consecintele anumitor actiuni.

 

Nu te enerva din orice si nu interveni cand nu e cazul

Copiii tai alearga si se joaca in camera alaturata, iar tu te enervezi si intervii imediat, spunandu-le sa se potoleasca? Nu este indicat ca intotdeauna sa pari adultul rau, care nu le permite celor mici sa faca mai nimic.

Solutia? Incearca sa ignori selectiv: nu e nevoie sa intervii decat in cazul in care ceea ce face copilul poate reprezenta un pericol. Daca pur si simplu vrea sa se joace cu sucul din cana si toarna putin pe masa, nu e cazul sa ridici vocea. Unii copii invata din ceea ce fac si isi dezvolta sistemul de cunostinte. Altii pur si simplu incearca sa atraga atentia parintilor.

 

Nu spune vorbe goale

De multe ori ne avertizam copilul ca, daca nu este cuminte, vor exista consecinte: ,,Stinge televizorul, ca altfel vezi tu". De obicei, lasam totul la stadiul de vaga amenintare, ceea ce nu are niciun impact asupra celui mic.

Solutia? Fixeaza limite si reguli clare, care sa fie intotdeauna respectate. Daca nu, pune-i in vedere pedeapsa si aplica ce ai spus. De exemplu, in cazul in care micutul nu vrea sa isi faca tema, stinge-i televizorul si nu il lasa sa faca nimic din ce ii place pana nu termina treaba.

 

Ai grija la pedepsele folosite

Multi parinti considera ca daca cel mic a facut o prostie, solutia este sa il trimita in camera lui, unde sa stea singur si sa reflecteze asupra faptelor sale. Realitatea este ca micutul se va simti nedreptatit si cel mai probabil nu vei rezolva nimic printr-o astfel de pedeapsa.

Solutia? In loc sa il izolezi, stai de vorba cu el si explica-i de ce te-ai suparat si ce ar trebui sa faca data viitoare ca sa nu mai apara astfel de situatii. Foloseste timpul pentru a relationa cu copilul tau si pentru a te apropia de el, in loc sa il izolezi.

 

Nu considera ca toti copiii sunt la fel

Ceea ce i se potriveste unui copil nu va avea neaparat efect si la altul. Fiintele umane sunt diferite, asa ca nici in cazul celor mici nu poti generaliza. Nu poti aplica aceleasi tactici si nu poti aplana conflictele folosind aceleasi metode in cazul tuturor copiilor tai.

Solutia? Cunoaste-ti micutul foarte bine si adapteaza-ti comportamentul in functie de al sau. Poate cu unul dintre copii trebuie sa fii mai ferma atunci cand face vreo nazbatie, pe cand celalalt nu te va asculta decat daca ii explici cu blandete ca esti suparata pe el. Asta nu denota lipsa de consecventa, ci pur si simplu adaptabilitate!





Cuvinte cheie: Educatia copilului , Comportamentul copilului


Articole recomandate:

Arta de a spune da sau nu copilului tau

Pentru a avea un comportament corespunzator, copii au nevoie de reguli. Invata arta de a le spune at ...

Secretele imbunatatirii comportamentului copilului

Comportamentul copiilor poate fi imbunatatit folosind si repetand niste principii simple. Cu atentie ...

Copiii si greselile parintilor. 10 greseli de evitat in prezenta copiilor

Cresterea unui copil implica, pe langa multe responsabilitati, si transformarea parintilor intr-un ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?