Rosii. Rosiile in alimentatia bebelusului
Rosiile nu sunt indicate a fi introduse in dieta unui bebelus pana pe la 10-12 luni. Motivul nu sunt posibilele alergii, ci mai degraba aciditatea rosiilor, care poate fi greu de suportat de un stomacel imatur.
Rosiile sunt, de fapt, fructe si au un nivel ridicat de aciditate care poate cauza deranjamente stomacale sau chiar eruptii cutanate pe gura si/sau funduletul bebelusului. Mai ales rosiile crude produc aceasta reactie, spre deosebire de rosiile fierte (de exemplu, sub forma de sos de rosii). Cu toate acestea, exista multi bebelusi care au mancat rosii inainte de varsta recomandata si nu au avut nici o problema. Multi parinti dau rosii bebelusilor lor incepand chiar si de la 8 luni.
Daca decizi sa ii dai rosii mai devreme, alege doar pe cele proaspete. De asemenea, fierbe rosiile - fie sub forma de sos, fie un sote impreuna cu alte legume. Prin fierbere sau coacere (la fel ca si in cazul capsunilor) poti reduce aciditatea acestora si sa actioneze mai bland asupra stomacelului bebelusului.
Vorbeste si cu medicul pediatru despre introducerea in dieta bebelusului a unor alimente care pot provoca alergii sau dificultati pentru stomacelul copilului. Daca observi iritatie in jurul buzelor/gurii si pe fundulet, poate fi un indicativ al reactiei bebelusului tau la aciditatea din rosii. In general, discuta cu pediatrul despre orice aliment solid pe care vrei sa il introduci in dieta copilului.
Rosiile in alimentatia bebelusului
Stiai ca o rosie de marime medie contine aproximativ 47% din doza zilnica recomandata de vitamina C si aproximativ 22% din doza de vitamina A? Avand in vedere continutul inalt de vitamina C, ar trebui sa incluzi rosiile in regimul lor alimentar pentru a ajuta la absorbtia fierului in organism.
O ceasca de rosii fierte sau coapte contine:
Vitamine
Vitamina A - 1174 UI
Vitamina C - 54 mg
Vitamina K - 6.7 mcg
Folat (important in timpul graviditatii) - 31 mg
Niacina - 1.27 mg
Contine si cateva alte vitamine in cantitati mici.
Substante minerale
Potasiu- 523 mg
Fosfor - 67 mg
Magneziu - 22 mg
Calciu - 26 mg
Sodiu - 25 mg
Fier - 1.63 mg
De asemenea, contine urme de zinc, mangan si cupru.
Alegerea si depozitarea rosiilor
Rosiile nu sunt printre legumele care se cntamineaza usor cu pesticide, asa ca alegerea unor rosii cultivate organic depinde de alegerea ta personala.
Cand alegi rosiile pentru mancarea pe care i-o faci acasa bebelusului tau, alege-le pe cat posibil pe cele proaspete, nepatate, innegrite sau cu alte defecte si care au culoare rosu intens. Pe cat posibil, cumpara rosii care se afla inca pe ramuri, pentru ca acestea raman proaspete un timp mai indelungat. Alege intotdeauna rosii care au consistenta ferma, dar nu sunt tari; poti pune rosiile sa se coaca si pe tejgheaua mesei.
Rosiile nu ar trebui refrigerate pana cand:
1. au fost gatite
2. au fost taiate sau puse intr-un sos crud precum salsa, sau
3. sunt complet coapte si s-ar strica daca ar mai fi lasate la temperatura camerei.
Pune rosiile cu codita in sus si nu le pune la o fereastra insorita pentru a se coace mai repede. In loc de asta, daca vrei o coacere rapida, pune-le intr-o punga de hartie inchisa, impreuna cu fructe care produc etilena, precum bananele. Rosiile coapte vor rezista la temperatura camerei timp de doua-trei zile. Rosiile refrigerate pentru a nu se strica vor avea un gust mai bun daca le vei aduce la temperatura camerei inainte sa mananci.
Articole recomandate:
Rosiile sunt de fapt fructe şi conţin un nivel ridicat de aciditate care poate provoca disconfor ...
Supa de rosii si gris reprezinta o masa copioasa pentru orice copil pofticios si poate fi servita be ...
O mancare satioasa pentru mesele in familie. Spaghetele impreuna cu sosul gustos va fi pe placul tut ...