No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Listerioza in sarcina poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Listerioza in sarcina

In Sarcina , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Listerioza este o boala pe care femeile insarcinate o pot primi prin contactul cu animalelele purtatoare ale bacteriei, consumul de carne cruda, lactate nepasteurizate, legume negatite. Aceasta poate provoca avorturi spontane sau nasteri premature la femeile insarcinate.

Ce este listerioza?

Este o boala infectioasa provocata de un bacil grampozitiv (colorat albastru deschis) mobil - Listeria monocytogenes hominis. Este intalnit la majoritatea animalelor si pasarilor domestice.

Poate aparea atat la nou-nascuti cat si la copiii si adultii cu o imunitate scazuta, profitand de slaba rezistenta a organismului. Germenul poate fi adeseori saprofit adica se dezvolta si isi procura hrana in substante organice in descompunere. In sarcina, transmiterea se face transplacentar la fat. Din luna a 5-a, listeria traverseaza placenta prin cordonul ombilical si ajunge in circulatia fetala generand septicemie. Este eliminata apoi de fat, prin rinichi si urina in lichidul amniotic, pe care acesta il inghite provocand astfel reinfectii ale tubului digestiv si ale cailor aeriene. Infectia mai poate sa porneasca de la mama, direct prin infectarea primara a lichidului amniotic, determinand apoi infectia tubului digestiv si respirator.

Manifestarile infestarii sunt evidente si apar inca de la nastere sau in urmatoarele cateva zile. La bebelus se distinge, pe langa febra si o eruptie pe piele si pe mucoasa faringelui. Dar ceea ce este specific si domina tabloul clinic o reprezinta semnele de bronhopneumonie cu respiratie grea si cianoza (aspect cu coloratie albastra vinetie a pielii si a mucoaselor, determinata de insuficienta oxigenare a sangelui). Scaunele nu au aspect obisnuit, ele sunt galbui-mucoase. Apar de asemenea semne nervoase precum convulsiile.

Diagnosticul se bazeaza pe constatarea existentei a unei infectii si la mama, ca urmare a contactului acesteia cu animalele. Infectie care evolueaza in ultimele saptamani sau zile de sarcina manifestandu-se prin stari febrile cu frison, dureri de spate, probleme la urinare. Starea febrila nu evolueaza grav, se termina brusc, apoi recidiveaza dupa un timp sau provoaca avort sau nastere prematura. Diagnosticul se confirma prin probe de sange, fecale sau urina in care se regaseste germenul.

La mama identificarea se poate face in lohii, placenta, lichid amniotic sau urina.  La nou-nascut prognosticul este grav, moartea putand surveni la 40% din cazurile tratate si 70% din cazurile depistate tardiv.

 

Precautii maxime in perioada sarcinii

Evitati infectarea cu listeria care poate fi luata si prin ingestie de lapte nefiert. Nu mancati:

  • branzeturi moi, fermentate, branzeturi cu mucegai sau branza feta, inghezata topita
  • lapte nepasteurizat
  • carne de pui semipreparata care a fost tinuta in conditii neprielnice, la cald etc.
  • salate preambalate fara a fi in prealabil bine spalate
  • alimente congelate fara sa fi fost aduse pana la punctul de fierbere.





Articole recomandate:

Hiperezema - varsaturi severe in sarcina

Multe femei gravide acuza cel putin cateva simptome de greturi si varsaturi in timpul sarcinii. Acea ...

Albumina in urina

In timpul sarcinii urina este examinata de mai multe ori pentru a controla compozitia sa. Cu ajutoru ...

Rubeola in sarcina

O boala pe care femeile insarcinate trebuie sa o evite pe timpul sarcinii este rubeola. Desi este o ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?