No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Primele zile la gradinita poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Primele zile la gradinita

In Copii , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Primele zile de gradinita sau de scoala reprezinta primii nostri pasi intr-un colectiv nou si sunt incarcate de emotii si teama de adaptare la un mediu diferit de cel familial. Prin urmare parintii joaca un rol principal in acest proces de initiere al copilului si este foarte important sa ofere suport si sa fie extrem de rabdatori in aceasta perioada mai dificila.

De cele mai multe ori, micii initiati nu sunt foarte bucurosi si entuziasmati de primele zile la gradinita. In ciuda faptului ca au parte de compania mai multor copii de varsta lor si de atentia educatoarei, copiii percep mediul nou cu teama si gandul de a fi departe de parinti ii sperie si ii determina sa se refugieze intr-o lume numai a lor si, in acelasi timp, sa se izoleze.

Cea mai buna metoda de a preveni comportamentul copilului de respingere a noului mediu este socializarea si apropierea de ceilalti copii inainte de varsta la care trebuie sa mearga la gradinita. Copilul devine, astfel, curios sa descopere lumea din jur si este receptiv la informatiile noi. Contactul cu persoane necunoscute o sa-l ajute sa-si invinga teama si sa-i insufle dorinta de a-si face prieteni noi.

 

Rolul disciplinei in educatia copilului

Programul de la gradinita sau de la scoala disciplineaza copiii si le asigura un parcurs firesc al activitatii zilnice.

Inca din primele zile de gradinita sau de scoala, parintii trebuie sa organizeze timpul copiilor, sa le traseze responsabilitatile, sa ii antreneze in diverse activitati sportive si sa-i ajute sa devina pasionati de muzica, desen sau dans, stimulandu-le, astfel, creativitatea si imaginatia.

 

Increderea celor mici

Daca educatoarele de la gradinita si parintii dau dovada de intelegere si rabdare, vor reusi in scurt timp sa castige increderea si simpatia celor mici. Fie ca este vorba de un copil, fie de un adult, increderea este esentiala in relatiile noastre si faciliteaza comunicarea si buna intelegere.

Atasamentul fata de persoanele din jurul nostru este un factor delicat caruia trebuie sa ii acordam o atentie deosebita. Pe masura ce se adapteaza, copilul se ataseaza de educatoare si de ceilalti copii si intra in ritmul activitatii zilnice.

 

copii la gradinita
Cum ne pregatim pentru prima zi de gradinita?

 

Incearca sa vezi lumea din perspectiva copilului

Pentru a intelege mai bine comportamentul si perceptiile copilului nostru, este bine sa intram in lumea lui, sa ii acordam atentie, sa ne implicam in jocurile lui si sa purtam discutii la nivelul lui. Daca reusim sa il facem sa inteleaga ca suntem de aceeasi baricada, putem realiza un front comun si putem colabora cu fiul sau cu fiica noastra intr-un mod foarte eficient.

Ii vom putea transmite mesaje clare pe care sa le receptioneze cu interes. Copilul ne va impartasi grijile si problemele de la scoala si il vom putea ajuta sa depaseasca momentele dificile si il putem sfatui cum sa faca fata anumitor situatii.

Primele zile de gradinita/scoala raman intotdeauna in amintirea noastra si ne marcheaza in functie de influenta pe care au avut-o oamenii si lucrurile noi din jurul nostru. Totodata, copilaria este cea mai frumoasa perioada si este bine sa ne bucuram de momentele inedite si sa fructificam toate experientele prin care trecem atunci cand facem primii pasi in calatoria vietii.

 


Brindusa Cirlan






Articole recomandate:

Incepem gradinita – sfaturi utile

La inceput de gradinita suntem cu totii emotionati si ingrijorati. De multe ori insa inceputul gradi ...

Cum sa-ti ajuti copilul sa se adapteze la gradinita?

Etapa in care copilul tau incepe gradinita este o perioada de acomodare prin care il poti ajuta pe c ...

Cum pregatim copilul pentru gradinita?

Se apropie vremea sa ne intoarcem la serviciu. Oricat de greu ne-ar fi sa ne despartim de puiul nos ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?