No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Cum sa inveti copilul ce e bine si ce e rau poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Cum sa inveti copilul ce e bine si ce e rau

In Copii , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Citeste mai jos sfaturile oferite despre cum sa faci copilul sa te asculte si sa inteleaga cand a facut o pozna ce a gresit.


bebe




Un copil mic nu poate intelege ca plansul te poate deranja si el nu poate decide sa se opreasca pentru ca tu esti suparata sau nervoasa.
 
Cand copilul atinge telecomanda de la video sau tv este datorita faptului ca incearca sa inteleaga si sa invete cum decirg treburile – nu-si dau seama ca pot imita adultii.

 
Chiar si cand copilul devine mai marisor tot are o memorie de scurta durata. O data ce ceva s-a intamplat este “gata” pentru copil. Nu va retine ca ieri i-ai spus sa nu faca un anumit lucru.
 

Este normal pentru copii sa fie curiosi asupra lumii care-i inconjoara. Ei exploreaza prin atingere si nu se pot abtine sa nu atinga echipamentele TV, ramele foto, ornamentele sau orice altceva din raza lor de actiune. At fi bine sa verifici casa pentru a preveni accidentele si pentru a te ajuta sa-ti mentii cumpatul in zilele care vor urma pentru explorare.

 

Puncte cheie despre cum sa indrumi un copilas

   

      Nu este posibil sa “rasfeti” copiii mici – cand plang au nevoie imediata de atentie, asa ca nu te abtine.
   

      Copilasii nu pot fi “rai” in sensul sa faca lucruri dinadins sa te enerveze
   

      Copiii sub un an nu au amintiri pe termen foarte lung. Doar pentru ca i-ai spus copilului ieri sa nu faca ceva, asta nu inseamna ca nu va fi tentat sa-l incerce din nou si din nou astazi – pur si simplu nu se poate ajuta. Ar putea fi interesat de reactia ta ... de fiecare data.
   

      Daca vrei ca copilul sa se opreasca sa faca ceva cea mai buna cale este sa-i distragi atentia cu o alta activitate. Daca ii oferi o jucarie poate iti ofera cheia de care ai nevoie. Daca il duci la fereastra sa vada ce se intampla pe afara s-ar putea sa uite ca video-ul ar fi fost urmatoarea aventura. Daca copilasul incearca sa manance mancarea pisicii ridica-l si ofera-i ceva mai gustos!
   

     Actiunile vorbesc intotdeauna cel mai tare. Distragerea atentiei functioneaza mai bine decat strigatele, tipatul sau bataia.

 

Introducerea limitelor si a indrumarii


Dupa cum cresc copilasii – de la 9 luni si 1 an – poti incepe sa-i ghidezi. Poti incepe sa-l inveti cum sa se comporte si diferenta intre bine si rau. Chiar si cand cpilasul va incepe sa inteleaga sensul cuvantului ”nu” nu va face intotdeauna ce vei dori tu. Nu va intelege cum se simt altii pentru un timp indelungat si nu poate intelege ca ceea ce face te supara – asa ca inca nu au niciun rost pedepsele.

 


      Lauda copilul – tot nu va intelege inca de ce unele lucruri par sa te deranjeze. Dandu-i o multime de laude si atentie la comportamentul care-ti place il vei incuraja decat daca i-ai spune ceea ce nu-ti place. Daca trebuie sa spui “nu” mentine-l pentru perioade in care e nevoie de o reactie rapida – de exemplu, cand copilasul urmeaza sa atinga ceva fierbinte. Daca spui “nu” de multe ori copilasul se va obisnui si nu va mai reactiona. Retina faptul caci copilasul va considera despre “nu” ca este un joc cand il spui razand.
   

      Fii consecventa – mentine aceleasi reguli si limite din cand in cand. Fa cateva rutine, precum mese si culcari la ore fixe; aceasta il ajuta pe copil sa inteleaga ce vrei.
   

      Fii convinsa – copilasul va invata de la comportamentul tau cum sa se comporte cu altii copiindu-te pe tine. Aici e sansa ta sa-l inveti pe copil cum sa fie bun si prietenos fiind si tu tot asa.
   

      Mentine umorul – este destul de dificil sa fi amuzata cand vezi ca cheile tale au fost aruncate in toaleta sau cand hartie de wc a fost desfacuta in jurul intregii case. Rabdarea ta va fi testata atunci cand copilul va merge inapoi la butoanele TV pentru a 100 oara sau cand vei vedea piureul de legume pe podea. Unde este posibil incearca sa vezi partea distractiva. Fa cate o poza si incearca sa salvezi aceste momente ca sa le impartasesti cu el la aniversarea lui de 18 ani. Retine, aceasta etapa se va termina foarte repede.

 

Fii realista

 

Nu te astepta de la prea multe, prea repede. Este normal ca un bebelus de 6 luni sa se murdareasca cu mancare si este normal ca el sa se distreze punand mana pe orice. Copilasii vor face o gramada de “greseli” din cauza imaturitatii lor si a lipsei de experienta; totul face parte din ceea ce invata.

 

Toti copiii treptat trebuie sa li se impuna limite. Niciodata nu este OK, de exemplu, sa muste un frate sau o sora sau sa traga pe cineva de par.

 

Pentru unii copii ajunge sa li se spuna “nu pune mana pe video” sau “te rog nu fa asta”. Altii vor trebui sa fie fizic luati de acolo. Intotdeauna explica de ce un anumit comportament nu este bine.

 

Retine, copilasul invata din incercari si erori. Nu va sti ca un anumit comportament te deranjeaza. Se va gandi intotdeauna la “daca incerc asta oara ce se va intampla”, niciodata la “daca fac asta ii pot face pe mami si tati nervosi”.

 

Sfat:

“Indrumarea si impunerea de limite nu este acelasi cu pedeapsa – este o invatare treptata despre cum va trebui sa se comporte si totul necesita timp. ”






Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?