No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Cum il inveti pe bebe sa vorbeasca? poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Cum il inveti pe bebe sa vorbeasca?

In Bebelusi , adaugat in
(5/ 2)
Printeaza Articol

Majoritatea copiilor incep sa vorbeasca in jurul varstei de 11-14 luni, atunci cand limba si buzele capata destula abilitate, iar creierul poate asocia obiectele si persoanele din jur cu numele fiecaruia. Bineinteles ca fiecare bebelus are propriul sau ritm de dezvoltare, insa exista anumite lucruri pe care le poti face astfel incat sa iti determini micutul sa rosteasca mai repede primele cuvinte.

Primul cuvant rostit de un bebelus este indelung asteptat, ca un adevarat eveniment. Fiecare mamica viseaza la ziua cand puiul ei o va striga si pandeste fiecare gangurit, incercand sa descifreze in el silabele magice: "ma-ma".

 

Cum comunica bebe cu tine?

La nastere - inca de la inceput, bebelusul invata puterea comunicarii. Observa ca atunci cand plange, tu iti dai toata silinta pentru a-l face sa se simta bine. Modul in care raspunzi la primele sunete si plansete pe care le scoate reprezinta fundamentul limbajului de mai tarziu.

La doua luni - copilul incepe sa reactioneze la ceea ce zici si faci. Daca vorbesti cu el si il privesti cu dragoste in ochi, te va fixa cu privirea la randul sau si va incerca sa scoata mici sunete. In acest moment incepe sa faca o legatura intre ceea ce aude si ceea ce face el insusi atunci cand deschide gura. Cand tu ii vorbesti, bebe incearca sa descifreze cate ceva din ceea ce spui.

Intre 6 si 8 luni - pregateste-te pentru gangurelile adorabile. Bebe incepe sa pronunte vocale si, din cand in cand, sa le asocieze consoane. In curand va incepe sa imite sunetele pe care le aude atunci cand cei din jurul sau ii vorbesc – iar mami devine inspiratia principala.

 

Incurajeaza-ti bebelusul sa vorbeasca!

Numeste fiecare obiect pe care il folosesti: de exemplu, atunci cand ii faci baie si iei samponul ca sa il speli pe cap, arata-i sticla si spune-i: "uite, asta e sampon". Atunci cand mergeti pe-afara, fa-i semne spre ceea ce se vede in jurul vostru: "uite catelul. uite copacul". Facand acest lucru, te asiguri ca bebelusul tau isi construieste vocabularul, folosindu-se de ceea ce invata de la tine.

Cititi impreuna: la inceput, micutul nu va intelege ce ii spui, dar vei reusi sa ii stimulezi simturile si il vei determina sa fie un cititor pasionat atunci cand va creste.

Prosteste-te: copiilor le place sa te pui la mintea lor si sa le propui diverse joculete. Pana si joaca de-a cucu-bau ii face sa fie atenti, sa se concentreze mai bine la ceea ce spui si sa incerce sa te imite.

Canta-i: bebelusii iubesc muzica, asa ca vor asculta cuvintele tale si isi vor fixa anumite sunete in minte, urmand ca mai tarziu sa le foloseasca atunci cand incep sa isi dezvolte limbajul.

Gangureste si tu: daca puiul tau spune "eeee", scoate si tu un sunet similar. Faptul ca va jucati cu sunetele reprezinta o adevarata distractie si o cale de a simula o conversatie adevarata. Si, daca tot vorbiti, nu uita sa ii lasi timp sa raspunda de fiecare data si sa nu ii intrerupi bolboroselile.

 

Primele cuvinte

Copiii incep sa vorbeasca in jurul varstei de un an. De cele mai multe ori, acestia tiind sa repete silabe din cuvintele rostite de parinti. Pana la 16 luni, vocabularul se va extinde: fetitele cunosc in jur de 50 de cuvinte, iar baieteii in jur de 30. Nu este, insa, nicio problema: baietii vor recupera si ei in cel mult doua luni diferenta!

Vei observa ca la aceasta varsta copiii sunt destul de diferiti intre ei, ca nivel de dezvoltare a limbajului. Ca sa te asiguri ca micutul tau evolueaza cat mai repede, iata cateva metode:

● Explica-i tot ceea ce vede - daca ii citesti dintr-o carte, arata-i si pozele si specifica-i ce reprezinta fiecare.

● Transforma joaca in povesti care sa ii dezvolte capacitatea de a asocia lucrurile intre ele: "Uite, papusa sta langa catel si se joaca cu el. Si catelul stii ce ii zice? Ham!".

● Nu anticipa ceea ce isi doreste, lasa-l sa incerce sa iti spuna, cu cuvintele lui, ce vrea.

● Imita diverse animale, pentru ca onomatopeele sunt foarte usor de imitat de catre copii.

 

Primele propozitii

Vei observa ca micutul tau uneste pentru inceput cuvintele in propozitii simple, care  nu au intotdeauna predicat si nu sunt foarte corecte din punct de vedere gramatical. Ca sa ii dezvolti capacitatea de a forma propozitii, roaga-l sa iti povesteasca lucrurile care se intampla in pozele din carti. Nu insista daca observi ca se plictiseste si se enerveaza.

Repeta ceea ce spune intr-un mod mai complex si, evident, mai corect. De exemplu, daca spune: "Caine ham-ham" ii poti raspunde "Da, cainele latra. Face ham-ham".

 

Cum sa ii dezvolti copilului vocabularul

In jurul varstei de doi ani, copilul tau are deja abilitatea de a forma fraze mai complexe, in care sa foloseasca pronume, prepozitii si adjective. Iata ce poti face pentru a-l determina sa isi extinda vocabularul:

Nu il corecta, ci repeta ceea ce a spus in varianta corecta. Lasa-l sa te corecteze – de exemplu, arata-i palaria si spune-i ca i-ai adus pantalonii. Copiilor le place sa vada ca si mamica lor poate face o greseala la fel de prosteasca precum cele facute de ei.

Lasa-l sa isi termine propozitiile si asteapta inainte de a primi un raspuns atunci cand il intrebi ceva. E posibil sa aiba nevoie de mai mult timp de gandire inainte sa iti raspunda.

Roaga-l sa iti povesteasca diverse intamplari. Daca a fost la plimbare cu bunica in parc sau la zoo, spune-i ca vrei sa stii si tu cum a fost acolo si ce a vazut. Nu te astepta sa iti spuna lucruri complexe.

 

Cand este cazul sa ceri ajutor specializat?

Unul din patru copii tinde sa vorbeasca mai tarziu, asa ca nu te ingrijora daca micutul tau nu este foarte vorbaret la o varsta frageda. O mica parte dintre copiii care incep sa vorbeasca tarziu au nevoie de ajutor specializat. In general, doi ani si jumatate este varsta pana la care nu trebuie sa iti faci probleme. In cazul in care copilul tau a ajuns la aceasta varsta si inca nu vorbeste, iti recomandam sa consulti un specialist. Semnele de ingrijorare apar atunci cand copilul, desi marisor, nu poate forma decat silabe simple si nu foloseste consoane, nu foloseste propozitii si nu pune intrebari sau se enerveaza foarte des pentru ca nu il intelegi.






Articole recomandate:

Cum invata copiii sa spuna ce simt? Comunicarea emotiilor

Constiinta emotionala, recunoasterea sentimentelor si crearea unui vocabular pentru exprimarea aces ...

Comunicarea cu bebelusul

Dezvoltarea limbajului copilului nu tine de o anumite perioada, ci de modul in care se dezvolta fiec ...

Primele cuvinte ale bebelusului

Primele cuvinte pe care le rosteste bebelusul au o importanta aparte in dezvoltarea copilului, de ac ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?