No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Cu ce imi hranesc bebelusul? De la lapte la alimente solide poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Cu ce imi hranesc bebelusul? De la lapte la alimente solide

In Bebelusi , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Cum sa faci trecerea de la alimentele lichide la mancarea solida in cazul bebelusului tau. Citeste mai jos despre trecerea treptata la dieta solida pe etape de varsta.


 

Una dintre cele mai complexe intrebari pe care le vei adresa pe parcursul primului an de viata al bebelusului este: Cu ce il hranesc si cand il hranesc?


mancare copii

 

Copilul incepe cu cele mai simple cerinte, legate de alaptatul la san sau alaptatul cu lapte praf. Dar ce se intampla dupa hranirea cu lapte?

Acest articol te va ajuta sa inveti ce tipuri de mancare poti sa introduci in dieta copilului, la un anumit stadiu al dezvoltarii sale. Detaliile cuprinse in acest articol, au caracter informativ.

In primele 4-6 luni, din viata bebelusilor, hrana acestora consta doar in lapte, fie matern, fie formula de lapte praf.

Mai tarziu, ar trebui sa incepi sa oferi bebelusului si alimente solide, insa doar atunci cand el se simte pregatit. Este important sa stii ca nu toti copiii vor fi pregatiti pentru alimentele solide, in acelasi timp.

bebe

 

Cum iti dai seama cand este bebelusul tau pregatit, pentru a primi hrana diversificata? Iata cateva referinte, care indica acest moment:

Bebelusul si-a dublat greutatea pe care o avea la nastere

Bebelusul arata interes fata de mancarea pe care o mananci si incearca sa apuce mancarea, de la tine

Bebelusul consuma 960 ml de lapte de la san sau lapte praf si chiar mai mult, in fiecare zi.

Bebelusul pune adesea lucruri in gura.

Bebelusul se poate ridica singur si intoarce capul, cand este satul


 

Daca bebelusul poate face toate cele de mai sus, atunci este pregatit pentru dieta cu alimente solide. Un alt factor, care ar putea constitui inca un indiciu, cum ca ar fi momentul potrivit, este ca mereu, copilului pare sa-i fie foame.

Nu trebuie sa introduci alimentele solide, prea devreme, in dieta copilului! Daca alimentele solide sunt introduse prea devreme, in dieta copilului, creste riscul de a dezvolta alergie la mancare.


 

Un alt motiv pentru care introducerea hranei solide trebuie sa aiba loc dupa cele 4-6 luni, este acela ca bebelusii trebuie sa poata sa mestece si sa inghita corespunzator, inainte.


Sistemul digestiv al bebelusilor trebuie sa se maturizeze intr-o oarecare masura, astfel incat sa poata face fata noii diete.


Primele sase luni.
Pe parcursul primelor sase luni, atat laptele mamei cat si laptele praf vor fi necesare pentru dezvoltarea copilului.
 

Daca alaptezi, urmareste semnalele bebelusului, pentru a intelege cand ii este foame.
Daca folosesti lapte praf, trebuie sa urmezi atent recomandarile, in ceea ce priveste cantitatea de lapte cu care bebelusul se va hrani, dar vei urmari si indiciile date de bebelus, atunci cand
este satul sau cand ii este foame. Urmatorul tabel constituie o recomandare pentru hranirea cu lapte praf.

GHID PENTRU HRANIREA CU LAPTE PRAF (VARSTA 0-5 LUNI)

 

Varsta

Cantitate pentru fiecare etapa de hranire

Numar de hraniri la fiecare 24 de ore

1 luna

56,7 – 113,4 gr.

6 pana la 8 ori

2 luni

141,75 – 170,1 gr.

5 pana la 6 ori

3 pana la 5 luni

170,1 – 198,45 gr.

5 pana la 6 ori

 



Patru pana la sase luni: Introducerea hranei solide. Ar trebui sa astepti pana cand bebelusul are cel putin patru luni, pentru a introduce si alte alimente, pe langa lapte. Poti incepe prin a-i oferi copilului, cantitati mici de cereale macinate, cu lapte, si de asemenea, suc de fructe, cu apa.
Este recomandat sa nu ii dai suc de portocala, inca o luna sau doua, deoarece acesta este prea acid pentru stomacul bebelusului.

Sase pana la sapte luni: Adaugarea de fructe si legume. Imediat ce bebelusul s-a obisnuit cu cerealele, in dieta va trebui sa adaugi fructe sau legume pisate. Incepe cu cantitati mici (o lingurita), crescand in mod gradual, pe parcurs ce bebelusul se familiarizeaza cu noile gusturi.



Este indicat, ca dupa fiecare aliment nou introdus, sa astepti 2 sau 4 zile, inainte de a introduce altul nou, daca bebelusul are vreo reactie alergica la un anumit tip de mancare.


Sapte pana la opt luni: Adaugarea de proteine. De la sapte pana la opt luni, poti sa adaugi proteine in dieta copilului. Mancarea cu proteine, include carne pisata, branza de vaci, galbenus de ou, iaurt si boabe uscate. La fel ca si in cazul legumelor si fructelor, va trebui sa introduci cate un nou aliment, la fiecare 2 sau 4 zile, incepand cu o lingurita si crescand treptat, cantitatea.

Opt pana la douasprezece luni: Adaugarea altor mancaruri. Pana la acest moment, bebelusul va fi pregatit sa inceapa sa manance aceleasi alimente precum restul familiei.

Incepeti prin adaugarea unor mancaruri de genul piure, carne moale, strivita si supe.
Pe masura ce bebelusul are din ce in ce mai multi dinti, vei putea adauga mai multe mancaruri, la dieta sa.
 


mancare bebe

Exista unele lucruri de care ar trebui sa tii cont, in timp ce bebelusul incearca tot mai multe tipuri de mancare:

  • Bebelusii nu trebuie sa aiba in dieta lor, zahar, sare, desert sau dulciuri in mancare.

  • Vorbeste cu medicul despre momentul corect, pentru adaugarea de lapte pasteurizat, de vaca, in dieta bebelusului.

  • Evita hranirea bebelusului cu nuci, seminte, floricele de porumb, morcovi cruzi si alte mancaruri tari.

  • Asigura-te ca hranesti bebelusul cu o varietate de mancaruri astfel incat sa promovezi obiceiuri sanatoase in alimentatie.

  • Este foarte important sa permiteti bebelusilor sa se hraneasca singuri. Indiferent de cat de murdar va fi procesul, este un pas foarte important catre independenta copilului si a abilitatilor sale motorii.


Pe parcursul introducerii graduale, a mancarii bebelusului, in primul an, ar trebui sa tii cont de faptul ca fiecare bebelus este diferit si prin urmare, procesul de integrare a mancarurilor solide, este de asemenea, diferit.



Iti vei da seama ca bebelusul are feluri favorite de mancare, pe care abia asteapta sa le manance, dar si ca va exista mancare pe care o va refuza. Incearca sa fii receptiva la semnalele bebelusului, in ceea ce priveste mancarea.

 






 





Articole recomandate:

Introducerea alimentelor solide in hrana copilului tau

Introducerea alimentelor solide in hrana copilului tau reprezinta o mare piatra de hotar. Acest mome ...

Bebelusul refuza sa manance cu lingurita. Ce e de facut?

Unii bebelusi accepta mai greu sa fie hraniti cu lingurita. Invata cateva trucuri pentru a-ti convin ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?