No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Alaptarea corecta a sugarului poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Alaptarea corecta a sugarului

In Bebelusi , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Lactatia reprezinta procesul prin care laptele de mama este secretat de glandele mamare sub influenta mai multor factori interni. Lactatia se mentine pe o perioada nedeterminata si este stimulata de suptul constant al bebelusului.

Prin alimentatie naturala se intelege alimentatia exclusiv cu lapte de mama a unui sugar in primele 6 luni de viata. Lactatia reprezinta procesul prin care laptele de mama este secretat de glandele mamare sub influenta mai multor factori interni. Lactatia se mentine pe o perioada nedeterminata si este stimulata de suptul constant al bebelusului.

Etapele secretiei lactate

1. Colostrul

– reprezinta laptele secretat in primele cinci zile dupa nastere

- este de culoare galbena sau poate fi transparent

- este cel mai bogat in vitamine si trebuie sa fie primul aliment administrat nou nascutului inainte de orice formula de lapte

2. Laptele de tranzitie

– este secretat intre zilele 6 si 10 dupa nastere

3. Laptele matur

 

Avantajele alaptarii naturale

Alimentatia naturala este usor de realizat, laptele fiind intotdeauna gata preparat  si steril.

Laptele matern este adaptat posibilitatilor de digestie si de asimilare a organismului nou nascutului.

Alaptarea scade riscul pentru boli carentiale – anemie, rahitism sau malnutritie datorita asimilarii substantelor nutritive. Previne infectiile, diareea, alergiile si scade riscul mortii subite a nou nascutului.

Dar alaptarea nu are efecte benefice doar pentru nou nascut, ci si pentru mama, oferind satisfactie psihica si emotionala  acesteia care traieste o perioada unica implinindu-si instinctul matern. Mai mult decat atat, mama va fi protejata de hemoragia postpartum – oxitocina stimulata de alaptare contracta uterul dupa nastere, dar si de cancerul mamar si ovarian.

Cum se realizeaza alaptarea corecta

In primele 6 luni de viata bebelusul va fi hranit exclusiv la san, el nu are nevoie de nicio suplimentare cu alte lichide.

Sugarul trebuie sa fie pus la san imediat dupa nastere in prima ½ de ora sau o ora daca nu exista contraindicatii din partea mamei sau a nou nascutului.

Fiecare nou nascut isi formeaza propriul ritm de alimentatie si frecventa a alaptarilor astfel incat in primele 2-7 zile ei pot sa suga la interval de 1-3 ore, iar dupa ce s-a stabilizat lactatia sa suga de 8-12 ori in 24 de ore. Suptul trebuie sa fie limitat la cateva minute la fiecare san, crescandu-se perioada progresiv pana la 10-20 minute.

Sanii se vor alterna de la un supt la altul, astfel la urmatoarea alaptare  se va incepe cu sanul cu care s-a terminat suptul precedent pentru ca la fiecare masa sa fie golit complet cate un san.

Pentru alaptat mama trebuie sa-si gaseasca o pozitie comoda in pat, pe scaun sau fotoliu astfel incat nou nascutul sa fie pozitionat corect la san.

Mama va fi atenta ca sanul sa nu acopere in timpul suptului nasul nou nascutului impidicandu-l astfel sa respire normal.

Pentru o alaptare corecta mama trebuie sa ceara sfatul si ajutorul personalului medical si sa respecte indicatiile date de acesta.

alaptarea-corecta-a-sugarului

 

Semnele unei alaptari corecte

Un bebelus alaptat corect creste in greutate 80-200g pe saptamana, respectiv 20-25g /zi

Are 6 scutece ude pe zi, 4-10 scaune galbene sau aurii si suge de 8-10 ori in acelasi interval.

Dupa alaptare copilul este multumit si linistit.

 

Contraindicatii ale alaptarii

Poate parea ciudat, dar exista si contraindicatii ale alaptarii. Acestea vor fi stabilite insa numai de catre medic si cuprind:

- anumite boli metabolice ale bebelusului

- afectiuni ale mamei – TBC, insuficienta renala, tiroidita decompensata, SIDA, hepatita virala B si C

- afectiuni neuropsihice – psihoze, abuz de droguri

- tratament cronic – chimioterapie, ioduri, trombostop, tuberculostatice

 

Alimentatia mamei in timpul alaptarii

Este contraindicata urmarea unei cure de slabire la mama care alapteaza.

Alimentatia femeii care alapteaza trebuie sa fie echilibrata calitativ si cantitativ pentru a putea asigura bebelusului necesarul de vitamine si minerale pentru o dezvoltare armonioasa.

Din alimentatie nu trebuie sa lipseasca laptele, produsele lactate, carnea, ouale, pestele, fructele si legumele, lichidele – ceai, sucul de fructe de preferat cele facute in casa), apa plata,compoturi, supe, ciorbe.

Pe cat posibil sa se evite:

- mezelurile, afumaturile, prajelile

- bauturile carbogazoase, acide si foarte dulci

- excesul de sare si zahar

- ceapa si usturoiul care modifica gustul laptelui

Este contraindicat fumatul! NU se fumeaza niciodata in casa sau masina, bebelusul are nevoie de aer curat.

Sa se evite consumul de bauturi alcoolice, alcoolul duce la scaderea productiei de lapte si incetineste cresterea si dezvoltarea armonioasa a bebelusului.

Dr. Carmen Pop

Medic specialist neonatolog

Spitalul Euclid

 






Articole recomandate:

Problemele alaptarii: cand bebe refuza sanul...

Refuzul bebelusului sa suga la san e una din cele mai stresante probleme pentru o mama care poate al ...

Alaptarea: Notiuni de baza pentru noile mamici

Toti nutrientii de care are nevoie un bebelusi se gasesc in laptele matern, de aceea alaptarea e o e ...

Pozitii recomandate pentru alaptare

Cand vine vorba de pozitiile de alaptat, cele doua lucruri care conteaza cu adevarat sunt sa te simt ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?