Un tort ca de poveste? Ce sa mai vorbim atunci de gustul acestui tort care e un rasfat pentru simturi. Incearca-l neaparat spre incantarea celor mici si a celor mari. 23.09.2010">
Blat:
300 g biscuiti fragezi
100 g unt topit
o esenta de rom
o lingura de cacao.
Crema:
400 g smantana,
150 g zahar pudra,
esenta,
un plic de geletina,
cateva jeleuri de fructe
Ornare:
cateva rulouri de napolitane
umplute cu ciocolata
6-7 mere potrivit de mari
250 ml vin alb dulce
un baton de scortisoara
100 g zahar
100 ml sirop natural de capsune
un plic de jeleu transparent
Mod de preparare
Se maruntesc biscuitii la robot, apoi se amesteca cacaoa,cu untul topit si esenta, pana obtinem un amestec omogen pe care il intindem, in strat omogen, intr-o forma cu inel detasabil, crestand usor, cu o lingura. Pe margine, de jur imprejur, aranjam rulourile de napolitana.
Se mixeaza smantana, adaugand cate putin zahar, pana ce incepe sa se intareasca.
Adaugam esenta si gelatina turnata in fir subtire, dupa ce am hidratat-o in apa rece si apoi am topit-o la bain-marin, fara a o fierbe (conform instructiunilor de pe ambalaj)
Turnam si nivelam, jumatate din crema de smantana, deasupra blatului de biscuiti, apoi presaram un strat de jeleuri de fructe (maruntite cu un cutit) sau bucati de fructe, turnam deasupra si restul de crema, apoi nivelam, cat de cat.
Adaugam esenta si gelatina turnata in fir subtire, dupa ce am hidratat-o in apa rece si apoi am topit-o la bain-marin, fara a o fierbe (conform instructiunilor de pe ambalaj)
Turnam si nivelam, jumatate din crema de smantana, deasupra blatului de biscuiti, apoi presaram un strat de jeleuri de fructe (maruntite cu un cutit) sau bucati de fructe, turnam deasupra si restul de crema, apoi nivelam, cat de cat.
Se curata merele de coaja si samburi, apoi se taie in doua jumatati,se zgarie bine partea rotunda cu o furculita apoi se fierb toate jumatatile in vienul fiert cu zahar si batonul de scoprtisoara (merele se fierb cca 10 minute si se baga in vin, numai dupa ce acesta a clocotit bine cu zaharul scortisoara.
Se scot merele fierte in vin si se scurg bine,apoi se lasa la racit. Se decoreaza prajitura cu aceste jumatati de mere, asezate cu scobitura in jos.
Deasupra se toarna un jeleu preparat din restul de vin ramas si siropul de capsuni, amestecat si date in clocot cu praful de jeleu. Se toarna deasupra prajiturei imediat ce l-am luat de pe foc, cu ajutorul unei lingure mai mari sau chiar cu un polonic.
Se scot merele fierte in vin si se scurg bine,apoi se lasa la racit. Se decoreaza prajitura cu aceste jumatati de mere, asezate cu scobitura in jos.
Deasupra se toarna un jeleu preparat din restul de vin ramas si siropul de capsuni, amestecat si date in clocot cu praful de jeleu. Se toarna deasupra prajiturei imediat ce l-am luat de pe foc, cu ajutorul unei lingure mai mari sau chiar cu un polonic.
Mod de servire
Se da prajitura sa se inchege cel putin 2-3 ore, dar ideal ar fi sa se lase de seara pana a doua zi.
Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro