No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Boala inflamatorie pelvina si sarcina poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Boala inflamatorie pelvina si sarcina

In Sanatate , adaugat in
(5/ 2)
Printeaza Articol

Boala inflamatorie pelvina este o infectie a tractului genital superior. Infectia provoaca inflamarea captuselii uterului (endometru), a ovarelor si a trompelor uterine.


Daca nu este tratata, boala inflamatorie pelvina poate duce la blocaje si la aderente (cand organele se lipesc unele de altele), in trompele uterine si in jurul lor, provocand probleme de fertilitate.

Femeile care sufera de boala inflamatorie pelvina vor suferi pe termen lung de durere pelvina, probleme menstruale si un risc crescut de sarcina ectopica (cand ovulul fecundat se implanteaza in afara uterului, sarcina extrauterina).


Care sunt cauzele bolii inflamatorii pelvine?


In majoritatea situatiilor, boala inflamatorie pelvina este provocata de infectii transmise pe cale sexuala, care s-au imprastiat prin cervix (gatul uterului) infectand organele de reproducere superioare (uterul, trompele uterine si ovarele).

Cel mai adesea, chlamydia este responsabila de aceste infectii, apoi gonoreea si alte infectii cu transmitere pe cale sexuala. Intre 10% si 30% dintre femeile infectate cu chlamydia vor suferi de boala inflamatorie pelvina.

Adesea se constata ca mai mult decat o singura infectie cu transmitere sexuala sunt responsabile de declansarea bolii inflamatorii pelvine.

Exista o multime de factori care pot mari riscul declansarii bolii inflamatorii pelvine (unii dintre acesti factori fiind aceeasi care maresc riscul preluarii unor infectii cu transmitere sexuala), printre care:

-    actul sexual neprotejat
-    varsta foarte tanara (infectiile cu clamydia sunt foarte comune grupei de varsta intre 16 si 25 de ani)
-    un partener sexual nou
-    multiplii parteneri sexuali
-    actul sexual petrecut in timpul menstruatiei (despre care se presupune ca faciliteaza patrunderea infectiei in cervix)
-    o investigatie intrauterina sau un dispozitiv contraceptiv intrauterin montat (inainte de oricare dintre cele doua proceduri, ar trebui sa ti se faca o investigatie pentru depistarea eventualelor infectii)
-    nasterea (ar trebui sa ti se faca investigatii pentru depistarea eventualelor infectii chiar inainte de nastere, deoarece nasterea este un bun prilej pentru ca infectia sa migreze in uter)
-    fumatul (pentru ca reduce imunitatea organismului tau)
-    susceptibilitate genetica de a dezvolta aceasta boala

Daca ai avut deja aceasta afectiune, ai una din cinci sanse de a dezvolta din noua aceasta boala intr-un interval de doi ani. Poti diminua riscul de imbolnavire daca vei face sex protejat.

 

probleme sexuale

 

Care sunt simptomele?


Cel mai important simptom al bolii inflamatorii pelvine este durerea in abdomenul inferior.

Alte simptome sunt:

-    o durere profunda in timpul actului sexual
-    sangerari vaginale neobisnuite, cum ar fi o menstruatie abundenta, sangerari dupa un act sexual
-    eliminarea unor secretii vaginale anormale
-    durere in timpul urinarii

In cazul unei infectii acute, poate aparea febra si o stare de rau general.

Cum poate fi tratata boala inflamatorie pelvina?


Boala inflamatorie pelvina poate fi diagnosticata printr-o examinare pelvina. Va trebui sa faci si anumite teste pentru a identifica eventualele infectii, cum ar fi chlamydia si de asemenea investigatiile cu ultrasunete si analizele de sange.

Daca boala inflamatorie pelvina este confirmata, sau suspectata, tratamentul care ti se va prescrie va consta in antibiotice care sa trateze imediat infectiile bacteriene.

Orice intarziere in tratarea acestor infectii mareste riscul ca trompele tale uterine si ovarele sa fie afectate, avand pe termen lung, consecinte serioase asupra starii tale de sanatate.

Chiar daca medicul tau nu este sigur ca este vorba de boala inflamatorie pelvina, este mai sigur daca iti prescrie un tratament impotriva acestei afectiuni.

Ar trebui sa ti se prescrie mai multe tipuri de antibiotic, pentru a fi sigur ca toate infectiile bacteriene care produc in mod obisnuit boala infectioasa pelvina sunt tratate.

Daca ai un dispozitiv contraceptiv intrauterin, iar boala inflamatorie pelvina este severa, se poate sa fie nevoie ca medicul sa-ti scoata acest dispozitiv. Medicul va trebui sa te vada la un interval de cateva zile, pentru a contata daca tratamentul prescris are efect.

Este nevoie ca partenerul tau sexual actual si cei anteriori (din decursul ultimelor sase luni) sa fie si ei investigati si tratati daca este necesar, in cazul unor infectii cu transmitere sexuala.

Pentru a preveni reinfectarea este recomandata abstinenta totala, atat a ta cat si a partenerului tau, pana cand amandoi ati terminat complet tratamentul prescris.

Daca esti insarcinata, se poate sa fie nevoie de internarea ta in spital, pentru ca acolo si tu si copilul tau sunteti in siguranta, daca ti se va prescrie un tratament cu antibiotice administrate intravenos in timpul sarcinii.





Cuvinte cheie: Boala inflamatorie pelvina , Infectie vaginala , Ciclu menstrual , Infectie cu Chlamydia


Articole recomandate:

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina este o infectie bacteriana care se instaleaza in tractul genital superior ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?