No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Metode de a disciplina copiii poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Metode de a disciplina copiii

In Copii , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Indiferent de varsta copilului, este important sa fii consecventa cand e vorba de disciplina acestuia. Daca parintii nu mentin regulile stricte, copiii nu le vor considera importante. Daca uneori ai senzatia ca copilul nu te mai asculta urmeaza sfaturile de mai jos pentru a afla tehnici de disciplinare a copiilor in functie de varsta acestora.

Intre 0 -2 ani

Bebelusii sunt in mod firesc curiosi. E intelept sa elimini tentatiile precum televizorul, casetofonul, bijuteriile stralucitoare, obiectele mici si viu colorate, care atrag instant atentia bebelusilor. Cand bebelusul se indreapta spre unul dintre aceste obiect, spune "NU" si distrage-i atentia cu o alta activitate.

A-l pune la colt poate fi o tehnica de disciplinare eficienta, pentru copii. Cand un copil a facut o nazbatie, este cel mai bine sa ii explici de ce a gresit si sa il pui la colt, pentru cateva minute. E important sa nu aplici niciun fel de corectie, folosind violenta fizica, indiferent de gravitatea nazbatiei copilului. Bebelusii si copii nu pot sa face o conexiune intre greseala lor si pedeapsa fizica.

Nu uita ca cel mai important model este modelul comportamental al parintilor.

 

Intre 3-5 ani

Atunci cand copilul creste si intelege conexiunea intre actiune si consecinte, asigura-te ca intelege regulile impuse de mama si de tata. Explica-i copilului clar, ceea ce trebuie sa faca. De exemplu: daca un copil de 3 ani, care foloseste creioane si murdareste peretii sufrageriei, discuta cu el si explica-i de ce nu e normal sa faca una ca asta si ce se va intampla daca mai repeta aceasta nazbatie.

Cu cat mai repede parintii instaureaza sablonul: "Parintii stabilesc regulile, iar copiii trebuie sa le respecte", cu atat va fi mai bine pentru toata lumea. Desi nu poti sa sanctionezi copilul pentru toate nazbatiile facute, trebuie sa faci o delimitare clara, pana unde mergi cu iertarea.

Sanctionarea comportamentului negativ, implica recompensarea comportamentului pozitiv. Nu subestima efectele pozitive ale actiunilor sale. A lauda copilul prin cuvinte precum "Sunt mandra de tine, pentru ca ti-ai impartit jucariile", este adesea mai eficient decat sa il pedepsesti pentru ca nu le-a impartit. Atunci cand lauzi copilul, nu spune doar "Bravo", ci implica si actiunea pentru care e laudat.

Pauzele functioneaza eficient si la aceasta varsta. In momentul in care copilul face o nazbatie, du-l intr-o camera in care nu va avea parte de jucarii. Daca in camera sa se afla televizorul sau calculatorul, pedeapsa nu va avea niciun impact.

Unii experti spun ca, timpul in care copilul trebuie sa stea la colt, cand a facut o nazbatie, este de 1 minut pentru fiecare an. Astfel un copil de 3 ani, va sta la colt 3 minute.
Altii experti sunt de parere ca un copil trebuie sa fie lasat sa stea la colt, pana se calmeaza

E important sa fii clara in exprimare. In loc sa ii spui copilului “ Nu sari pe canapea! “, spune-i “ Te rog sa stai pe canapea” si pune picioarele copilului, pe podea.

 

disciplina copii

 

Intre 6- 8 ani

Pauzele sunt metode de disciplina eficiente, pentru fiecare grupa de varsta. Iarasi, consecventa este cruciala, pentru a-ti fixa autoritatea asupra copilului.

Copiii trebuie sa stie ca vorbesti serios, cand le spui ce trebuie sa faca.

Asta nu presupune ca mai apoi sa nu le mai dai o noua sansa sau sa nu ii lasi sa mai faca mici nazbatii, insa de cele mai multe ori, trebuie sa respecti ceea ce spui

Fii realista cand incerci sa il sperii. Daca ii spui copilului "Tranteste usa inca o data si nu te vei mai uita niciodata la televizor", el va sti ca este o amenintare care nu poate fi pusa in practica, astfel acest lucru poate sa iti stirbeasca autoritatea si cand ii faci alte acuze.

Credibilitatea pe care o castigi in fata copilului, este pretioasa. Pedepsele dese pot sa devina ineficiente, deoarece copilul se va obisnui cu ele si nu ii va mai fi frica de nimic.

 

Intre 9 -12 ani

Copiii in acesta etapa de varsta, pot fi disciplinati folosind consecintele firesti.

Spre exemplu, in cazul in care copilul nu isi face tema, inainte de ora cinei, ce consideri ca ar trebui sa faci? Ar trebui sa il lasi sa stea pana tarziu sau chiar sa il ajuti tu? Probabil ca nu vei pierde oportunitatea de a-l ajuta la lectii. Dar ai putea de asemenea, sa il lasi sa mearga la scoala cu tema nefacuta si sa sufere consecintele.

E normal ca un parinte sa vrea sa isi tina copilul departe de greseli, dar pe termen lung, acesti parinti le fac o mare defavoare copiilor lor. Copiii trebuie sa invete sa isi asume consecintele, invatand practic din propriile greseli.

Copiii vad ce comportament este inadecvat  si asta poate insemna ca nu vor mai face aceleasi greseli.

 

De ce pedeapsa fizica nu e o solutie?

Probabil ca nici o alta forma de disciplina nu este mai controversata decat palmele la fund, date copilului. Insa acest tip de pedeapsa poate avea urmatoarele efecte:

- copilul invata ca e normal ca atunci cand esti nervos, sa lovesti

- pedepsele de acest gen, pot traumatiza copilul

- in loc de a invata copilul, cum sa isi schimbe comportamentul, palmuirea impune frica si il face sa caute metode, prin care sa isi ascunda nazbatiile

- pentru copiii care vor atentie, acest tip de pedeapsa poate fi considerat de compensare (o recompensa negativa este mai buna decat nicio recompensa).







Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?