
Micutul tau nu e genul care sa stea cuminte intr-un colt si sa se concentreze la desen / colorat sau alte activitati care presupun statul pe scaun? Prea multa energie sau simptom al unei probleme pe care nu trebuie s-o neglijezi?
Cum se comporta micutul?
- Plange cand nu iesiti daca el isi doreste acest lucru?
- Ai constatat ca nu este niciodata invitat la ziua de nastere a prietenilor lui, cu toate ca si-ar dori sa mearga?
- Are atat de multa energie, incat lucrurile degenereaza aproape intotdeauna, iar prietenii lui tind sa se indeparteze de el?
- Iar esti chemata la scoala? (Stii deja ce te asteapta: rezultatele la invatatura sunt slabe in ciuda energiei sale debordante.)
De unde atata energie?
Nu te grabi sa-ti consideri copilul ca fiind hiperactiv! Acest calificativ, invocat adesea cu prea multa usurinta, face referire la o patologie complexa si mai putin intalnita decat este mentionata. Observa-l cu atentie, astfel incat sa-i poti da pediatrului toate detaliile de care are nevoie pentru stabilirea diagnosticului.
● Este impulsiv. Ii este greu sa-si astepte randul atunci cand joaca un joc, isi imbranceste adesea colegii in recreatie, are miscari bruste...
● Nu poate ramane mai mult timp pe scaun. Daca nimic nu ii potoleste setea de miscare, ar putea fi vorba de hiperactivitate motrica.
● Se simte deprimat. Deranjat de o situatie pe care o gaseste dificila, copilul tau poate suferi de depresie, tradusa printr-o permanenta agitatie. Anxietatea sau angoasa pot genera aceleasi manifestari.
● Este un copil precoce sau supradotat. Acesti copii inteleg repede, se plictesc inainte ca soneria sa anunte terminarea orei si pot fi agitati in lipsa de alta ocupatie care sa-i mentina interesati.
● Este hiperactiv. Copilul tau este incapabil sa se concentreze. Cititul unei povesti mai mult de 5 minute este un miracol? Acest comportament, care atesta un deficit de atentie, permite diagnosticarea hiperactivitatii, la care se adauga (la baieti in special) impulsivitatea si hiperactivitatea motrica.
![]() |
Acesta problema este depistata adesea in jurul varstei de 6-7 ani, atunci cand copilul incepe sa mearga la scoala si cand intampina dificultati de adaptare la cerintele de acolo.
Articole recomandate:

Auzim vorbindu-se adesea despre o afectiune numita sindromul deficitului de atentie si hiperactivi ...

Fiecare copil are cateodata probleme de comportament, ceea ce poate fi destul de frustrant pentru no ...

Rabdarea este o virtute, sau asa se spune. Dar a fi rabdator este un concept care nu este cunoscut s ...