No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Retardul de crestere la copii poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Retardul de crestere la copii

In Boli si afectiuni , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Inaltimea este un indicator important al sanatatii fizice si mentale si al calitatii mediului psiho-social in care se dezvolta copilul.

O parte esentiala a examinarii pediatrice la orice varsta este masurarea inaltimii. Inaltimea este un indicator important al sanatatii fizice si mentale si al calitatii mediului psiho-social in care se dezvolta copilul. Problemele cronice in oricare din aceste arii pot fi reflectate intr-o scadere a ratei de crestere.

Copiii normali, alimentati corespunzator, indiferent de etnie, au rate foarte asemanatoare de crestere. De exemplu, inaltimea medie a copiilor, care la nastere, este de 50 cm, creste cu aproximativ 25 cm in primul an, cu 12,5 cm in al doilea si cu 6 cm pe an pana la pubertate. Exista nomograme pentru a stabili cu mai mare acuratete cresterea medie si deviatiile standard. Exista o corelatie pozitiva intre media inaltimii parintilor si inaltimea copilului.

 

Cresterea in inaltime a copilului (cm)

Un ritm de crestere incetinit poate insemna o afectiune si de aceea este foarte important ca parintii sa-si duca copilul la pediatru si acesta sa aiba un grafic al cresterii, cu masuratori repetate. Daca se observa ca acest copil nu este in graficul normal, trebuie trimis la endocrinolog pentru a depista cauza si a incepe cat mai precoce tratamentul.

O inaltime mica a copilului poate fi de cauza endocrina sau non-endocrina. Vom detalia aceste cauze, precum si tratamentul la fiecare in parte.

 

 

Retardul la crestere

CAUZE NON-ENDOCRINE:


  1. Intarzierea constitutionala a cresterii (98%)

Acesti copii au inaltimea usor mai mica decat media, constitutie slabuta si intarzierea varstei osoase. De obicei, acesti copii se nasc cu inaltime si greutate normale si scad gradual spre varsta de 2 ani, iar apoi au o pubertate intarziata. Istoricul familiei include deseori membrii afectati similar. Acest diagnostic trebuie pus dupa ce au fost excluse celelalte cauze. Inaltimea la varsta adulta este, de obicei, normala, ajustata la inaltimea parintilor. Nu este necesar tratament.

 

  1. Prematuritatea si retardul de crestere intrauterina

Copiii cu retard de crestere intrauterin, desi, de obicei, majoritatea recupereaza deficitul, 30% pot ramane cu o statura mai mica. Tratamentul cu hormon de crestere are efect. Prematurii, cel mai adesea, recupereaza in 1-2 ani.

 

  1. Sindroame genetice (Turner, Noonan, Prader-Willi etc.)

Tot aici sunt incluse si displaziile scheletale, cea mai comuna fiind acondroplazia. Aceasta afectiune genetica este caracterizata prin membre scurte, trunchi normal si capul relativ mare, cu frunte proeminenta. Inteligenta este normala. Inaltimea medie la varsta adulta este de 132 cm pentru barbati si 123 cm pentru femei. Tratamentul cu hormon de crestere este controversat in acest caz, unele centre practicand operatii de alungire de membre.

 

  1. Boli cronice (cardiace, pulmonare, gastro-intestinale, hepatice, hematologice, renale)

Tratamentul se adreseaza cauzei bolii.

 

  1. Malnutritia este cea mai comuna cauza de hipostatura in intreaga lume

La acesti copii apare scaderea greutatii inainte de scaderea inaltimii, spre deosebire de cei cu cauze endocrine. Anorexia nervoasa si parazitozele intestinale (ascaridioza, lambliaza) intra tot in aceasta categorie.

 

 

CAUZE ENDOCRINE:


  1. Nanismul hipofizar = deficitul de hormon de crestere secretat de glanda hipofiza de la nivelul creierului.

Acesta poate fi congenital sau dobandit dupa tumori sau radioterapie.

Tratamentul este standardizat si se face cu hormon de crestere administrat prin injectii subcutanate. Exista mai multe boli unde se poate administra hormon de crestere cu rezultate bune, chiar daca nu exista un deficit: sindrom Turner, boli cronice de rinichi, sindrom Prader-Willi.

 

  1. Nanismul psiho-social


Hipotiroidismul

 

  1. Hipotiroidismul

Trebuie depistat cat mai devreme, deoarece, in absenta tratamentului precoce, duce la retard mental. Tratamentul de substitutie este cronic si se face cu hormoni tiroidieni.

 

  1. Sindromul Cushing =hipercorticismul (exces de hormoni din glandele suprarenale)

Tratamentul se adreseaza cauzei bolii.

 

  1. Rahitismul = deficitul de vitamina D datorita aportului scazut, malabsorbtiei, expunerii neadecvate la soare, terapiei anticonvulsivante

Tratamentul se face cu preparate de vitamina D.

 

  1. Diabetul zaharat necontrolat

Tratamentul se face cu insulina.

 

Dr. Daniela Stiru

medic specialist endocrinolog

Baby Clinics Timisoara

www.medicis.ro






Articole recomandate:

Dizabilitati la copii

Dizabilitatile copiilor nu trebuie sa ii excluda pe acestia de societate.Informeaza-te asupra dizabi ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?