QUOTE(ruxy @ Jun 15 2009, 09:14 PM)
Fetelor va multumesc de aprecieri
Iubita mea Usa
...primul fel are un gust
...am sa iti scriu reteta dupa care am facut...
Patlican MusakkaTimp de preparare: 1 h
Ingrediente:
1 kg vinete, 50 g ulei de masline, 250 gr carne tocata, 2 cepe mici, 2 rosii, 2 lingurite bulion, 2
lingurite sare, 1/4 lingurita piper, 1/2 cana apa, patrunjel
Mod de preparare:
Se curata vinetele si se taie in felii de 1 cm grosime. Se prajesc usor in ulei pina devin
maronii. Se scot din tigaie, pastrind uleiul. Se pune un strat de vinete intr-un vas. In uleiul
ramas se caleste ceapa, dupa care se pune si carnea, lasindu-se timp de 8 -10 minute. Se
adauga bulionul, o rosie taiata, sarea si piperul. Se acopera cu un capac si se lasa 4-5 minute.
Se adauga apa, amestecind bine. Se lasa amestecul pina fierbe, dupa care se rastoarna peste
vinete. Se acopera cu felii de rosie. Se lasa la cuptor 30 minute. Se presara deasupra patrunjel.
Se serveste ferbinte.
Tara: Turcia
QUOTE(ruxy @ Jun 15 2009, 10:19 PM)
Lipiile se gasesc si de cumparat la magazinele arabesti...eu le-am facut dupa urmatoarea reteta...
Lipie arabeasca
ingrediente
250-300 g apa calduta
aprox 600 faina
o lingurita rasa de sare
o lingura zahar
25 g drojdie proaspata
din apa+drojdia+sare+zahar+1/2 faina se face o maia care se lasa la crescut ( vasul se acopera un un prosop si se tine la caldura).
Se amesteca cu restul de faina si se framanta pana la omogenizare. aluatul obtinut trebuie sa se desprinda de vas si de mana. cantitate de faina este aproximativa in functie de tipul pe care il folositi, cel mai bine este ca ultimul sfert din cantitate sa il adaugati treptat si va opriti daca aluatul poate fi manevrat usor sau mai adaugati daca este prea moale. Il mai lasati 15-30 de min la crescut. se mai pot pune in aluat seminte de baraka sau chimen.
pe masa de lucru presarata cu faina se intinde un aluat rotund cu grosimea de 1,5-2 cm si diametru pe care il vreti voi........... si va tin tavile. eu am facut pe rand 4 lipii intr-o tava de pizza.
puneti aluatul in tava si il lasati 5 min sa se odihneasca. bagati tava in partea de sus a cuptorului. Este foarte important sa incingeti cuptorul inainte si sa coaceti lipia la maxim, .....acum maxim la cuptorul meu inseamna treapta 3 la gaze. nu plecati de langa cuptor se face repede.
fattehul...
eu am modificat putin reteta, am pus pieptul de pui pe gratar, caci fiert nu imi place, l-am uns cu ulei si l-am condimentat cu boia dulce( iute nu e genul meu) , sare si piper...nu am prajit painea cubulete, ci am procedat asa cum ai vazut in poza, peste lipie am asezat foaie de salata, pieptul taiat marunt, sosul, rosii si patrunjel...
Daca vrei poti respecta reteta intocmai....
Fatteh cu pui
Timp de preparare: 40 min
Ingrediente:
piept de pui bucatele, piine arabeasca (lipie), tahina (ulei de susan), 500 gr. iaurt, usturoi(praf),
boia de ardei iute, condimente pt. pui, lamiie, 2-3 linguri ulei de masline
Mod de preparare:
Bucatelele de pui se fierb in apa cu condimente (piper, foi de dafin, boia, curry), intre timp
piinea se rupe bucatele mici si se prajeste foarte putin in ulei. Pentru sos: se amesteca iaurtul
cu 2-3 linguri de tahina (ulei de susan)(se gaseste in supermarketurile cu specific arabesc), cu
praf de usturoi si lamiie dupa gust.
Se asaza piinea prajita pe un platou, peste ea se pune puiul si peste pui se aseaza sosul. Se
prajesc 2 linguri de boia de ardei in uleiul de masline citeva secunde si apoi se toarna peste
compozitia din platou
Tara: Egipt
Merci Ruxy! Mi-am notat si eu retetele ........