Bine ati venit Vizitator ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Bolile Atopice In Copilarie, detalii
Tania_25
postare Jun 10 2009, 01:49 AM
Postare #1


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 8,714
Inscris la: 31-October 08
Din: .......
Membru nr.: 45,899Bolile atopice in copilarie

Un copil cu boala atopica produce anticorpi de tip IgE dupa ce a interactionat cu alergenii din mediu. Bolile atopice (eczema, astmul si rinoconjunctivita alergica) reprezinta sindroame clinice, fiecare fiind definit de o multitudine de semne si simptome, sindroame care apar ca urmare a expunerii la alergen sau la o alta substanta.


Dezvoltarea unei boli atopice depinde atat de factori genetici cat si de factori din mediu. Factorii genetici reprezinta o predispozitie dar factorii din mediu sunt cei care determina aparitia acestor boli. Dupa contactul cu alergenul, prezenta IgE in sange poate fi detectata prin teste : skin prick test sau radioallergotesting. Rezultatele acestor teste trebuie interpretate alaturi de istoricul bolii si, in continuare, se poate evalua rezultatul eliminarii alergenului.

Nu exista un tratament curativ pentru bolile atopice, cea mai buna optiune fiind sa se evite contactul cu alergenul dupa identificarea acestuia. Daca este cazul, se poate face imunoterapie dar numai pentru copiii de varsta scolara cu rinoconjunctivita severa. In prezent, cercetarea medicala se concentreaza pe prevenirea bolilor atopice la sugarii cu risc si pe prevenirea progresiei bolii dupa ce aceasta s-a instalat.

Bolile atopice, eczema, astmul, rinoconjunctivita alergica se numara printre cele mai frecvente boli cronice ale copiilor. Cei mai multi copii au simptome usoare dar exista si copii afectati sever. In ultima decada s-a inteles mecanismul imunologic al acestor boli si, in consecinta, in prezent metodele de tratament si de prevenire sunt mai eficiente.

Atopia si bolile atopice. Este important sa se faca diferenta intre atopie si bolile atopice. Un copil cu atopie va produce imunoglobuline de tip IgE dupa expunerea la diversi alergeni din mediu si este "sensibilizat" la acel alergen. Prezenta acestor imunoglobuline este determinata de teste: skin prick test (intradermoreactia) si radioallergotest RAST (testul pentru determinarea IgE din sange). Bolile atopice sunt: eczema, astmul, rinita si conjunctivita alergica. De asemenea, cei mai multi copii cu atopie vor dezvolta boli atopice, insa asta nu inseamna ca toti.

Bolile atopice se dezvolta ca urmare a unei disfunctii a sistemului imun, disfunctie care este determinata atat de factori genetici cat si de factori de mediu. Factorii genetici sunt foarte importanti : daca ambii parinti au o boala atopica la fel vor avea si 40% dintre copii. Nu s-a identificat o gena responsabila de aparitia atopiei dar se crede ca transmiterea bolii este multifactoriala, implicand mai multe gene. Copiii care mostenesc aceste gene au o predispozitie catre dezvoltarea de IgE si de boli atopice cand interactioneaza cu anumiti factori din mediu.

Factorii din mediu sunt de asemenea foarte importanti. Exista diferente intre incidentele bolilor atopice in diferite tari, unele fiind "cu risc crescut", altele "cu risc mic". Se pare ca exista o "fereastra de risc" in primii ani de viata cand anumiti factori de mediu pot actiona asupra sistemului imun imatur si pot determina un mod de functionare "atopic".

Dar si adultii pot deveni atopici daca migreaza intr-o tara "cu risc crescut" si, deci, modificarile sistemului imun pot apare si la adulti. Pana in prezent se credea ca expunerea la un alergen din mediu este cel mai important element care determina devierea sistemului imun. Dar rolul acestui alergen nu este pe deplin clarificat. De exemplu factorul determinant ar putea fi "doza" de alergen. Expunerea precoce la doze mari din alergenul din par de pisica ar putea fi protectiva impotriva astmului bronsic, in timp ce expunerea la doze mici ar putea favoriza aparitia acestuia.

--------------------


O viata plina de dragoste incepe cu Dumnezeu...
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 

RSS Versiune Lo-Fi Acum este ora: 24th July 2021 - 08:54 AM