Prajituri cu "lava" de ciocolata
In Retete pentru intreaga familie
, adaugat in
(5/
1)
Un desert potrivit pentru cei mici si cei mari care starneste pofta oricarui mancacios indiferent de ora. 14.06.2010">
Este un adevarat dezastru daca nu lasi suficient la cuptor majoritatea prajiturilor. In aceasta reteta insa, secretul este sa obtii un interior delicios de ciocolata topita, care de altfel da si numele desertului.
.jpg)
Coacerea in portii mici iti da posibilitatea atat tie cat si copilului tau, timpul necesar pentru perfectarea tehnicii si pentru sincronizare.
Pentru o ciocolata topita perfect, citeste lista noastra cu ce trebuie si ce nu trebuie sa faci.
Ingrediente:
- 1 baton si doua linguri de unt nesarat.
- 1 pahar (150g) cu ciocolata amaruie.
- 6 lingurite de zahar tos.
- 3 oua mari si 1 galbenus, la temperatura camerei.
- 1 cana si jumatate de zahar pudra.
- ½ cana faina.
- Sare.
Instructiuni:
Se incalzeste cuptorul la 4500. Combina intr-un bol untul si ciocolata si pune-l pe o baie de apa fierbinte (nu trebuie sa fiarba) fie improvizata de tine, fie speciala, pregatita in avans, amestecand din cand in cand pana cand ciocolata se topeste, timp de 5 minute.
Cand ciocolata este topita complet, amesteca bine componentele pana cand se combina foarte bine ingredientele. Ia bolul de pe baia de apa si adauga esenta de vanilie. Pune totul deoparte.
Cat se raceste ciocolata, unge cu unt sase suporturi pentru placinta ceramice sau boluri micute (inaltimea lor trebuie sa fie de aproximativ 6 cm). Pune o lingurita de zahar tos in fiecare dintre ele. Intoarce-le astfel incat sa se acopere cu zahar si pune-le deoparte.
Intr-un bol mare bate ouale si galbenusul. Adauga zaharul pudra si amesteca din nou.
Compozitia va fi plina de cocoloase in acest moment, insa va deveni fina odata cu adaugarea altor ingrediente. Adauga si amestecul de ciocolata, apoi faina si sare si mesteca cu o lingura de lemn pana cand obtii o compozitie fina.
Pentru copii va fi o placere sa te ajute.
Imparte aluatul in cele 6 vase pentru copt si pune 5 dintre ele deoparte. Vei folosi cel de-al saselea vas pentru testarea procesului de coacere.
Pune bolul-test in cea mai rece parte a cuptorului si lasa-l sa se coaca pana cand partea superioara devine dreapta (nici nu se scufunda, nici nu se ridica), aproximativ 9 minute. Neaparat trebuie monitorizat procesul indeaproape astfel incat sa nu se coaca prea tare si sa devina solida in mijloc.
Scoate prajitura-test de la cuptor, noteaza-ti timpul exact cat a fost lasata si pune-o pe un suport pentru pahare. Las-o sa se raceasca 5 minute. Trece cutitul pe langa prajitura astfel incat sa se desprinda usor de pe vas.
Pune o farfuriuta pentru desert peste vasul in care ai copt si cu ajutorul suportului pentru pahare intoarce prajitura pe farfurie. Asteapta 10-15 secunde, iar apoi ridica prajitura de pe farfurie. In mod normal ar trebui sa aiba o forma rotunda, usor adancita la mijloc.
Foloseste un cutit sa lovesti usor mijlocul prajiturii si astfel vei putea vedea daca este lichida, asemanatoare lavei de la suprafata pamantului.
Termina de copt prajiturile in doua sarje, ajustand timpul de copt mai mare sau mai mic cu cate un minut, dupa cum este nevoie. Serveste prajiturile la temperatura camerei (au nevoie de aproximativ 30 de minute sa se raceasca), cu frisca sau cu putina inghetata de vanilie.
Recomandam impartirea fiecarei prajituri in doua portii deoarece sunt destul de consistente.
Cum sa mentii prajiturile “inactive”: desi sunt irezistibile, nu trebuie sa le mananci pe toate dupa ce le-ai scos din cuptor, cat mai sunt caldute. Dupa ce se racesc, le poti tine in frigider, bine acoperite, pana la 5 zile.
Pentru a le servi, reincalzeste-le la un cuptor cu microunde pana cand mijlocul devine din nou lichid, aproximativ 25-30 de secunde.
Informatii nutritionale/portie, jumatate de prajitura:
calorii - 264;
grasimi totale - 16g (25% din valoarea zilnica recomandata);
colesterol - 96mg (32%);
sodiu - 42mg (2%);
carbohidrati - 29g (10%);
fibre - 1g (5%);
glucide - 22g;
proteine - 3g (6%).
Valorile procentuale se refera la o dieta de 2000 de calorii. Valorile zilnice pot fi mai mari sau mai mici in functie de nevoile calorice.
.jpg)
Coacerea in portii mici iti da posibilitatea atat tie cat si copilului tau, timpul necesar pentru perfectarea tehnicii si pentru sincronizare.
Pentru o ciocolata topita perfect, citeste lista noastra cu ce trebuie si ce nu trebuie sa faci.
Ingrediente:
- 1 baton si doua linguri de unt nesarat.
- 1 pahar (150g) cu ciocolata amaruie.
- 6 lingurite de zahar tos.
- 3 oua mari si 1 galbenus, la temperatura camerei.
- 1 cana si jumatate de zahar pudra.
- ½ cana faina.
- Sare.
Instructiuni:
Se incalzeste cuptorul la 4500. Combina intr-un bol untul si ciocolata si pune-l pe o baie de apa fierbinte (nu trebuie sa fiarba) fie improvizata de tine, fie speciala, pregatita in avans, amestecand din cand in cand pana cand ciocolata se topeste, timp de 5 minute.
Cand ciocolata este topita complet, amesteca bine componentele pana cand se combina foarte bine ingredientele. Ia bolul de pe baia de apa si adauga esenta de vanilie. Pune totul deoparte.
Cat se raceste ciocolata, unge cu unt sase suporturi pentru placinta ceramice sau boluri micute (inaltimea lor trebuie sa fie de aproximativ 6 cm). Pune o lingurita de zahar tos in fiecare dintre ele. Intoarce-le astfel incat sa se acopere cu zahar si pune-le deoparte.
Intr-un bol mare bate ouale si galbenusul. Adauga zaharul pudra si amesteca din nou.
Compozitia va fi plina de cocoloase in acest moment, insa va deveni fina odata cu adaugarea altor ingrediente. Adauga si amestecul de ciocolata, apoi faina si sare si mesteca cu o lingura de lemn pana cand obtii o compozitie fina.
Pentru copii va fi o placere sa te ajute.
Imparte aluatul in cele 6 vase pentru copt si pune 5 dintre ele deoparte. Vei folosi cel de-al saselea vas pentru testarea procesului de coacere.
Pune bolul-test in cea mai rece parte a cuptorului si lasa-l sa se coaca pana cand partea superioara devine dreapta (nici nu se scufunda, nici nu se ridica), aproximativ 9 minute. Neaparat trebuie monitorizat procesul indeaproape astfel incat sa nu se coaca prea tare si sa devina solida in mijloc.
Scoate prajitura-test de la cuptor, noteaza-ti timpul exact cat a fost lasata si pune-o pe un suport pentru pahare. Las-o sa se raceasca 5 minute. Trece cutitul pe langa prajitura astfel incat sa se desprinda usor de pe vas.
Pune o farfuriuta pentru desert peste vasul in care ai copt si cu ajutorul suportului pentru pahare intoarce prajitura pe farfurie. Asteapta 10-15 secunde, iar apoi ridica prajitura de pe farfurie. In mod normal ar trebui sa aiba o forma rotunda, usor adancita la mijloc.
Foloseste un cutit sa lovesti usor mijlocul prajiturii si astfel vei putea vedea daca este lichida, asemanatoare lavei de la suprafata pamantului.
Termina de copt prajiturile in doua sarje, ajustand timpul de copt mai mare sau mai mic cu cate un minut, dupa cum este nevoie. Serveste prajiturile la temperatura camerei (au nevoie de aproximativ 30 de minute sa se raceasca), cu frisca sau cu putina inghetata de vanilie.
Recomandam impartirea fiecarei prajituri in doua portii deoarece sunt destul de consistente.
Cum sa mentii prajiturile “inactive”: desi sunt irezistibile, nu trebuie sa le mananci pe toate dupa ce le-ai scos din cuptor, cat mai sunt caldute. Dupa ce se racesc, le poti tine in frigider, bine acoperite, pana la 5 zile.
Pentru a le servi, reincalzeste-le la un cuptor cu microunde pana cand mijlocul devine din nou lichid, aproximativ 25-30 de secunde.
Informatii nutritionale/portie, jumatate de prajitura:
calorii - 264;
grasimi totale - 16g (25% din valoarea zilnica recomandata);
colesterol - 96mg (32%);
sodiu - 42mg (2%);
carbohidrati - 29g (10%);
fibre - 1g (5%);
glucide - 22g;
proteine - 3g (6%).
Valorile procentuale se refera la o dieta de 2000 de calorii. Valorile zilnice pot fi mai mari sau mai mici in functie de nevoile calorice.
Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro