Iata niste informatii utile ,la care sper sa mai faceti si voi adaugiri.
Ce afectiuni poate scoate la iveala o valoare crescuta a VSH-ului ?
Daca va numarati printre persoanele care obisnuiesc sa-si faca analizele regulat, sunteti deja familiarizati cu notiunile prezente in buletinul cu rezultate. Una dintre valorile care se masoara in cadrul unor analize de rutina este viteza de sedimentare a hematiilor, respectiv VSH-ul. Atunci cand valorile sale nu se inscriu in limitele normale, de cele mai multe ori VSH-ul este crescut.
Viteza de sedimentare a hematiilor constituie un marker nespecific, care da o orientare in cadrul simptomatologiei generale, in urmarirea unor boli infectioase acute (de la angina pana la bronsita) sau cronice (reumatismale sau chiar artrita reumatoida). De asemenea, VSH-ul constituie parte componenta a diagnosticului provizoriu in unele malignitati, cum este, de exemplu, mielomul multiplu.
Pe langa situatia in care sunt incriminate o serie de boli infectioase, VSH-ul creste si in cazul procesului de degradare tisulara: infarctul miocardic, unele cancere insotite de metastaze, embolia pulmonara etc. Chiar si femeile ce urmeaza sa devina mamici, incepand din luna a treia de sarcina si pana in saptamana a treia post partum, prezinta un VSH crescut. La fel sI anumite boli autoimune, cum ar fi anemia. Atunci cand valoarea crescuta a VSH-ului e insotita si de o scadere accentuata in greutate, pot fi implicate neoplazii.
Investigatia supli-mentara e indicata sigur atunci cand VSH-ul e crescut cu mai mult de 50 mm/ora sau daca nu este elucidata cauza. Pe fisa de analize sunt trecute niste valori ideale, insa in realitate lucrurile stau cam asa: la femei VSH-ul trebuie sa fie 12 mm/ora, iar la barbati 28 mm/ora. In cazul varstnicilor, o valoare mai crescuta la aceasta analiza nu trebuie sa constituie un motiv de panica. In aceasta etapa a vietii mai bine de un sfert dintre persoane au VSH-ul peste limita superioara