Sectiune a roportal.ro
Ajutor - Cautare - Membri - Calendar
Versiune completa: Cafeaua, Fumatul Si Femeia Insarcinata
UtileCopii Forum. Utile Despre Copii > Viitoare mamica, viitor tatic > Sarcina
Pagini: 1, 2
toia
Consider important pentru burtici:

Studiile au indicat faptul ca nivelul ridicat de cofeina poate produce avort spontan. Femeile insarcinate ar trebui sa nu bea mai mult de patru cesti de cafea pe zi. Trebuie sa se tina seama si de faptul ca bauturile pe baza de cola contin cofeina. Incearca sa bei cafea decofeinizata. Un pahar de alcool consumat ocazional nu afecteaza sanatatea copilului. In schimb, consumul regulat de alcool poate afecta dezvoltarea creierului fatului. Daca fumati incercati sa renuntati la acest viciu. Fumatul duce la cresterea nivelului de monoxid de carbon din sange, reducand nivelul de oxigen necesar fatului, ceea ce il face vulnerabil la infectii si ii afecteaza dezvoltarea. Fumatul poate produce decesul fatului sau nastere prematura. Si partenerul ar trebui sa renunte la fumat si ar trebui sa eviti locurile in care se fumeaza. Drogurile, precum cannabis sau ecstasy, sunt periculoase pentru ca ajung si in sangele copilului. Heroina si cocaina creeaza probleme serioase de dependenta si afecteaza grav fatul. Bolile infectioase sunt riscante. Este necesara vaccinarea impotriva rubeolei si varicelei, pentru ca aceste boli produc probleme de dezvoltare sau nastere prematura. Angajatorul este obligat sa te mute din post daca risti sa ai probleme de sanatate din cauza lucrului in mediu toxic sau daca esti expusa razelor X.

Sursa: Cronica Romana
simina
Eu nu am putut suporta fumul de tigara ,cat am fost gravida,dar cafea am baut cate o cescuta dimineata,in ultimele luni de sarcina.
La primul copil,mi se facea rau cand simteam miros de cafea jacobs...ieseam afara cand beau colegii la servici,iar acasa,sotul meu si-a schimbat marca din cauza mea.
tio
n-am avut greturi,am fumat de am rupt,sotul imi zicea mereu ca o sa fac un cartus de tigari in loc de copil smile.gif .
laura
QUOTE(tio @ Feb 6 2007, 10:33 AM) *
n-am avut greturi,am fumat de am rupt,sotul imi zicea mereu ca o sa fac un cartus de tigari in loc de copil smile.gif .

Eu m-am lasate de acum de tigari iar cafea beau foarte rar. Nu sunt insarcinata, dar imi doresc un bebe si vreau sa fiu perfect sanatoasa pentru el. Asa ca mamicilor si viitoare mamici incercati sa va ganditi si la copiii vostri nu numai la placerile voastre. Si chiar daca acum nu e afectat, mai tarziu tot o sa se resimta. Este asa usor sa te lasi de tigari......... Eu ma simt foarte mandra in cercul meu de prieteni si toti ma admira ca m-am lasat de tigari. Cat despre teama de kg in plus, vreau sa va spun ca nu am luat niciun kg. Nu am spart frigiderul si am facut putina gimnastica prin casa. Oricum si gimnastica este necesara smile.gif smile.gif
kim
Cît am fost însărcinată, nu am fumat şi nu am băut cafea.
Undeva am citit "imaginaţi-vă copilul într-un uter plin de fum", şi m-a lămurit...
Am o prietenă care a fumat la greu în timpul sarcinii, eu tot o atenţionam, ea- nu şi nu, că nu se poate lăsa etc. Şi a avut probleme la naştere, se punea ipoteza salvării mamei sau copilului, 1 din 2, au fost nişte clipe groaznice...Lasă că aşa i-a trebuit, eu am atenţionat-o...
ioana adriana
Salutari burtici
Eu ca medic si viitoare mamica sfatuiesc toate femeile insarcinate sa renunte la fumat si cafea pe timpu sarcinii. La cafea deoarece ne ia din rezervele de calciu si nu multe din femeile insarcinate duc lipsa de calciu,iar bebelusul are si el mare nevoie de el; si doi pentru ca agita fatul ,defapt toate produsele care contin cofeina produc stare de agitatie (cresc T.A). Eu am renuntat la cafea cu 3 luni inainte sa raman insarcinata( de cand am inceput sa iau si acidul folic,il recomand) pentru ca ultimele studii(la americani) incrimineaza consumul de cafea in timpul sarcinii si in momentul conceptiei, in producerea leucemiei la copil si chiar adultul tanar.Si s-a mai demonstrat efectul nociv al cofeinei in producerea fecundatiei. Eu zic ca-s motive suficiente daca ne pasa de copii nostrii.
Cat despre fumat ,nu e un secret si toata lumea stie ca provoaca nasteri premature, copii nu sunt suficient dezvoltati si sunt mult mai sensibili fata de copii mamelor nefumatoare.Asa ca burtici ganditi-va la binele copilului vostru inainte placerilor personale. Sa aduci pe lume un copil implica o responsabilitate pe care ar trebuie sa ne-o asumam din momentul in care am luat decizia de a fi mame.
Despre alcool si droguri nici nu mai este cazul sa vorbim orice om sanatos la cap isi da seama de implicatiile acestora. hug.gif
Rema
Eu consider ca ar trebui sa renuntam la aceste vicii chiar din momentul in care ne hotaram ca vrem un bebe. Mi se pare totala lipsa de responsabilitate si o doza mare de egoism sa punem niste placeri trecatoare mai presus de o viata. Cred ca un copil merita macar atata lucru.
Va tzuc.gif pe toate si va doresc bebici sanatosi tun!
kim
QUOTE(ioana adriana @ Feb 7 2007, 06:01 PM) *
Eu ca medic si viitoare mamica sfatuiesc toate femeile insarcinate sa renunte la fumat si cafea pe timpu sarcinii.
Cat despre fumat ,nu e un secret si toata lumea stie ca provoaca nasteri premature, copii nu sunt suficient dezvoltati si sunt mult mai sensibili fata de copii mamelor nefumatoare.


Am uitat să spun că băieţelul prietenei mele în cauză are un fel de alergie, îi iese mereu pe piele o erupţie de parcă ar fi mîncat de ţînţari, l-a dat cu tot felul de chestii care nu i-au făcut nici un bine, a mai rămas să meargă la alergolog dar după ce împlineşte 3 ani.
Tu, Ioana, ca medic, ce zici, e şi asta o urmare a faptului că a fumat pe timpul sarcinii?
simina
QUOTE(kim @ Feb 7 2007, 07:03 PM) *
Am uitat să spun că băieţelul prietenei mele în cauză are un fel de alergie, îi iese mereu pe piele o erupţie de parcă ar fi mîncat de ţînţari, ...


Probabil e urticarie...Cat are copilasul?Poate fi de la alimente sau insecte.Oricum,clar sensibilitatea lui este de a expunerea la factori nocivi,ca fumatul de ex.
kim
Urticarie, urticarie, dar apare la 2-3 luni consecutiv?...Copilul are vreo 3 ani acum, iar insecte şi pe timpul iernii mai rar. Şi chiar de-ar fi, nu uita că îi apărea nu numai pe palme şi plante, ci şi acolo unde insectele nu ajung de obicei.
Anca74
QUOTE(kim @ Feb 7 2007, 11:41 PM) *
Urticarie, urticarie, dar apare la 2-3 luni consecutiv?...Copilul are vreo 3 ani acum, iar insecte şi pe timpul iernii mai rar. Şi chiar de-ar fi, nu uita că îi apărea nu numai pe palme şi plante, ci şi acolo unde insectele nu ajung de obicei.

N-am inteles nimic. Dar daca acea "urticarie" apare asa des probabil este o alergie la ceva din alimentatie. Partea proasta e ca fiind destul de mare si avand o alimentatie foarte variata e foarte greu sa afle alimentul problema.
eledascal
Nu fumez, shi nu beau nici cafea, dar cand am avut prima tentativa de a ramane insarcinata(sarcina oprita in evolutie) aveam pofta sa beau cafea. Ei de asta ce ziceti??
Mona75
Pledez pt.cafea.Eu am baut pana in ziua in care am nascut.N-am stiut ca voi naste in acea zi si chiar ne era frica ca nu-si va face efectul anestezia.Si sunt total impotriva tigarilor,nu numai in timpul sarcinii.
kim
Cafeaua nu e total contraindicată în sarcină, important e să nu faci abuz.
maryalicia
De cind am ramas insarcinata nu am mai baut cafea doar 3 in 1 de fumat am fumat nu cum fumam inainte un pachet ci doar citeva tigari .Am fetita sanatoasa deocamdata.
kim
În scurt timp mă voi lăsa de fumat, cred, pentru că s-au scumpit a naibii ţigările astea. sad.gif
simina
QUOTE(kim @ Feb 25 2007, 10:36 AM) *
În scurt timp mă voi lăsa de fumat, cred, pentru că s-au scumpit a naibii ţigările astea. sad.gif


In sfarsit! tzuc.gif
Mona75
QUOTE(kim @ Feb 25 2007, 12:36 AM) *
În scurt timp mă voi lăsa de fumat, cred, pentru că s-au scumpit a naibii ţigările astea. sad.gif

Bravo,esti de-a mea.
kim
Mersi, fetelor, chiar aveam nevoie de galerie guitar.gif - pardon, de încurajări hug.gif
danna68
si eu am fumat in ambele sarcini si am baut cafea cat cuprinde, dar la prima sarcina nu am fost stresata de loc si a rezultat un copil cuminte si sanatos care dormea toata noaptea si cu care nu am avut probleme, iar cu fata eram in sesiune, apoi a urmat licenta unde am avut de invatat la greu... si serviciul cu stresul de rigoare plus ce mai am de lucru acasa, asa ca si copilul a iesit ca atare... nu doarme noptile ,e tot timpul agitata si cand te joci cu ea, are o stare de agitatie continua ceea ce nu are nimic in comun cu energia... mami e de vina sad.gif dar era o prostie sa renunt la facultate in ultimul semestru ca sigur nu mai aveam timp sa termin altadata. smile.gif
Mona75
Bine ca ai avut puterea sa duci pana la capat cu succes,sarcina si facultatea.
maryalicia
Multa ambitie iti doresc Kim ai zis ca te vei lasa de fumat.
danna68
smile.gif
QUOTE(tzutzulica @ Feb 26 2007, 08:52 AM) *
Bine ca ai avut puterea sa duci pana la capat cu succes,sarcina si facultatea.

liwlol.gif liwlol.gif nici daca vroiam sa renunt nu puteam, al meu sotior cand am invatat ptr. licenta si-a luat concediu si m-a ascultat si a si venit cu mine la toate examenele, m-a asteptat afara... doar avea copil la scoala nu? liwlol.gif
Mona75
Bravo lui!Nu sunt multi,cei care fac asta.
danna68
QUOTE(tzutzulica @ Feb 27 2007, 09:12 AM) *
Bravo lui!Nu sunt multi,cei care fac asta.

asta asa este, nu pot decat sa-i multumesc smile.gif
kim
Pot să-i mulţumesc şi eu?... hug.gif
ela_mami
bine v-am gasit! Eu am fumat cam 2 tigari pe zi in timpul sarcinii,aveam perioade cand fumam cam 5 si perioade cand nu fumam deloc dar de lasat definitiv chiar nu am reusit.Sotul meu insa da. sad.gif
danna68
QUOTE(kim @ Feb 28 2007, 10:13 AM) *
Pot să-i mulţumesc şi eu?... hug.gif

biggrin.gif cum sa nu iubita...de ce nu? par castaniu inchis, ochi verzi , 1.88 m si 96 kg...merge?
danna68
QUOTE(ela_mami @ Mar 16 2007, 12:13 PM) *
bine v-am gasit! Eu am fumat cam 2 tigari pe zi in timpul sarcinii,aveam perioade cand fumam cam 5 si perioade cand nu fumam deloc dar de lasat definitiv chiar nu am reusit.Sotul meu insa da. sad.gif

biggrin.gif bine ai venit ela mami si al meu a reusit...eu nu hug.gif hug.gif
ellas
Salutari!Am citot de curan un articol care arata faptul ca in timpul sarcinii cafeaua este mai periculoasa decat fumatul.In respectivul articol spuneau ca daca tigarile pot provoca o nastere prematura,un copil cu o greutate scazuta sau un copil mai sensibil, consumul de cafea creste mult riscul de a da nastere unor copii cu predispozitie la leucemie si alte tipuri de cancere.Ideea este ca pe mine m-a cam speriat articolul fiind fumatoare dar nu si consumatoare de cafea.Totusi cred ca aceste lucruri sunt valabile pt femeile care fac abuz, pt ca se stie ca ce e mult strica.Cred ca depinde si de cat de puternic este organismul fatului.Daca ne gandim la cate noxe inhalam din atmosfera si cati alti poluanti respiram sau mancam....ar trebui sa traim in rezerve sterile.
ellas
Sunt nenumarate cazurile in care femei nefumatoare,nebautoare de cafea au dat nastere unor copii cu probleme.Cred ca e important cum s-a format fatul, cat de sanatoase sunt genele pe care le mosteneste.Este insa la fel de adevarat ca f mult conteaza ca nici noi ca mama fumatoare sau consumatoare de cafea sa nu exageram. smile.gif
kim
Da...şi-n unele cazuri şi cele care se drogau cică făceau copii sănătoşi...nu ştiu ce să zic...

Mary78
[quote name='kim' date='Mar 19 2007, 08:00 PM' post='17279']
Da...şi-n unele cazuri şi cele care se drogau cică făceau copii sănătoşi...nu ştiu ce să zic...

Asa o fi ,dar eu zic ca-i mai bine sa lasi cafeaua si tigara pe timpul sarcinii si cand alaptezi.Nu stiu,poate sunt eu mai doh.gif ,dar nu-mi place cum arata o femeie cu burtica si cu tigara-n gura,caci, cafeaua hai ca mai merge cu lapte sau 3 in 1,si eu mai beam uneori asa ,iar acum nu pot s-o mai beau fara lapte.
VALERIA OANA
Eu am o prietena care are trei baietei. Primul nascut este surdo mut si este de o frumusete uimitoare. Nu a fumat niciodata, nu consuma DELOC bauturi alcoolice, nu a urmat vreun tratament medicamentos, nu a avut in familie pe cineva care sa aiba o asemenea problema
kim
Da, Oana, dar în cazul ăsta se vorbeşte de ceva anomalii genetice. Ceva nu s-a potrivit acolo...E trist sad.gif
salina
Buna

Am si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp. Am luat o pastila de ketonal forte si cam 4 pastile de algocalmin (nu toate intr-o zi, v-ati prins nu??? smile.gif ). Nu am stiut ca sunt insarcinata. Am crezut ca am dureri pentru ca trebuia sa-mi vina ciclul.Sunt in saptama 4 (cel putin asa mi-a zis medicul).
Credeti ca va afecta copilul????

Multumesc
Alina
simina
QUOTE(salina @ Mar 23 2007, 05:04 PM) *
Buna

Am si eu o intrebare care ma framanta de ceva timp. Am luat o pastila de ketonal forte si cam 4 pastile de algocalmin (nu toate intr-o zi, v-ati prins nu??? smile.gif ). Nu am stiut ca sunt insarcinata. Am crezut ca am dureri pentru ca trebuia sa-mi vina ciclul.Sunt in saptama 4 (cel putin asa mi-a zis medicul).
Credeti ca va afecta copilul????

Multumesc
Alina

Alina,in primul rand bine ai venit pe acest forum!
In legatura cu medicamentele luate,nu ai consultat nici un medic?Ar fi bine sa o faci...presupun ca doresti sa pastrezi sarcina de esti asa agitata,nu?Nu cred sa cauzeze ceva copilului...alte mame au facut tratamente cu antibiotice interzise pe timpul sarcinii si nu s-a intamplat nimic rau fatului.Adevarul este,ca in prima luna de sarcina multe dintre noi am mai luat cate o pastiluta pentru dureri,si nu a fost nici o problema.
Eu zic sa te linistesti si sa mai consulti un medic,asa , pentru linistea ta.
Sanatate maxima!
salina
Multumesc mult de incurajari si de urari.
Problema mea este ca tocmai am emigrat in Canada si inca 3 saptamani nu am card de sanatate asa ca nu pot sa merg la doctor. Si aici pana in luna a 3-a nu te vede ginecologul, numai medicul de familie.
Din cauza asta am apelat la voi. smile.gif

Multumesc mult
simina
Despre algocalmin am gasit in prospect:,,Sarcina si alaptare: Se va administra in timpul sarcinii numai dupa aprecierea corecta a riscului si beneficiului terapeutic. Este de preferat sa nu se administreze mamelor care alapteaza."
Despre ketonal am gasit urmatoarele:Mecanism de actiune

Mecanismul major de actiune al ketonalului este inhibarea reversibila a ciclooxigenazei. Aceasta explica actiunea sa analgezica, antiinflamatoare si antipiretica.
Mai mult, ketoprofenul inhiba si actiunea enzimei lipooxigenaza, limitand astfel formarea de leucotriene.
In afara actiunii periferice a ketonalului, a fost demonstrata si o actiune centrala, care implica structurile supraspinale.
Alte actiuni ale Ketonal-ul sunt stabilizarea membranelor lizozomale, o puternica activitate bradikininica si inhibarea activarii neutrofilelor la pacientii cu artrita reumatoida.


Avand in vedere actiunea ketonalului cat si faptul ca e contraindicat in sarcina,ar trebui sa te mai informezi.Mai pune intrebarea ta si pe un forum cu medici,poate primesti raspuns.
AndrEEyaa
Eu am fumat cate un pachet de tigari pe zi,in timpulsarcinii,cafea nu prea am baut fiindca nu-mi place.Tigarile pe care le fumam erau Kent1,cele mai slabe,dar nu recomand nimanui sa fumeze in timpul sarcinii fiindca numai eu stiu cu ce strangere de inima am stat pana am nascut.Din fericire nu am avut nici o problema pe sarcina si am nascut la termen o fetita perfecta de 3,6kg.Totusi,daca va puteti abtine,NU FUMATI!!!
georgeta23
SI EU AM FUMAT FETELOR, CA TURCU, NU IMI AJUNGEA PACHETUL DE TIGARI PE ZII.AM HOTARAT CU SOTUL MEU SA NE LASAM DE FUMAT(SI EL FUMA) PT CA NU NE MAI AJUNGEAU BANII, TOT CE CASTIGAM DADEAM PE TIGARI SI PE CAFEA. NE-AM LASAT PE 1 FEB 2005, IAR PE 19 FEB AM RAMAS GRAVIDA.
VA DATI SEAMA CE NOROC? (CA M-AM LASAT DE FUMAT) DE ATUNCI NU AM MAI FUMAT NICI EU SI NICI SOTUL MEU. NU AM FOL NICI UN FEL DE MEDICAMENTE SA NE LASAM, PUR SI SIMPLU NU AM MAI FUMAT!AM AVUT VOINTA!
tio
bravo voua,va felicit eusa_clap.gif . eu nu am vointa,nu reusesc sa ma las. numai cand ma gandesc imi vine sa fumez mai mult smile.gif .
maryalicia
QUOTE(AndrEEyaa @ Mar 23 2007, 09:49 PM) *
Eu am fumat cate un pachet de tigari pe zi,in timpulsarcinii,cafea nu prea am baut fiindca nu-mi place.Tigarile pe care le fumam erau Kent1,cele mai slabe,dar nu recomand nimanui sa fumeze in timpul sarcinii fiindca numai eu stiu cu ce strangere de inima am stat pana am nascut.Din fericire nu am avut nici o problema pe sarcina si am nascut la termen o fetita perfecta de 3,6kg.Totusi,daca va puteti abtine,NU FUMATI!!!

Cine vorbea liwlol.gif liwlol.gif pai ce crezi ca noi daca sintem fumatoare ne putem lasa???NU crybaby.gif crybaby.gif
simina
Eu vreau sa se lase sotul de fumat,ca ma afuma si nu-mi mai place gustul de cafea afumata,numai ca el nu vrea.Deocamdata!
SIMONICA
Eu am crescut intr-o casa cu 4 adulti fumatori, asa ca nu am fumat niciodata. Am inhalat fum pt. toata viata.
AdeDia
QUOTE(SIMONICA @ Mar 24 2007, 09:09 AM) *
Eu am crescut intr-o casa cu 4 adulti fumatori, asa ca nu am fumat niciodata. Am inhalat fum pt. toata viata.

Asta e fumat pasiv si se spune ca e mai grav decit fumatul activ sad.gif sad.gif mad.gif mad.gif
simina
Sanatatea fatului

Au citit despre ele, le-au vazut inscriptionate pe pachetele de tigari, cert este ca majoritatea fumatorilor cunosc riscurile acestui obicei asupra sanatatii lor. Multi dintre ei si le asuma si continua sa fumeze. Dar ce se intampla cand in joc nu este numai sanatatea proprie, ci si a bebelusului din pantece? Despre cum afecteaza fumatul sanatatea fatului ne spune dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrica-ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Filantropia. A fost dovedita stiintific asocierea fumatului cu greutatea mica la nastere. Copiii proveniti din mame care fumeaza in timpul sarcinii au o greutate cu 150-300 de grame mai mica decat copiii nefumatoarelor. Explicatia ar fi scaderea cantitatii de oxigen in tesuturi, care incetineste dezvoltarea fatului, precum si efectul vasoconstrictor pe care il are nicotina, reducand irigarea cu sange a organismului si incetinind astfel dezvoltarea fetala. Substantele din fumul de tigara produc ingrosarea placentei prin stagnarea lor la acest nivel, motiv pentru care fumatoarele vor avea un mai mare risc de a face hematom retroplacentar cu dezlipirea placentei, ceea ce poate provoca moartea fatului.

Exista, de asemenea, riscul de placenta praevia, o anomalie de insertie a placentei care poate pune in pericol fatul si necesita nasterea prin cezariana. Unele substante carcinogene trec prin placenta si pot provoca anomalii fatului. "Nu a fost argumentat stiintific, dar au existat cazuri de malformatii cardiace, ale sistemului nervos central, faciale sau ale membrelor la copiii proveniti din mame fumatoare. Se pare ca fumatul creste si riscul de boli respiratorii si moarte subita a nou-nascutului. Creste si riscul de prematuritate, cauzata de ruptura prematura a membranelor", avertizeaza dr. Anca Simionescu. Daca gravida renunta la fumat imediat cum a aflat de sarcina, ea are toate sansele sa fie o mamica fericita. Insa cuplurile fumatoare care isi doresc un copil pot avea probleme tocmai din cauza tutunului, care scade fertilitatea nu doar la femeie, ci si la barbat. "La femeie, fumatul scade motilitatea trompelor uterine, necesara pentru ascensiunea spermatozoizilor si impiedica fixarea ovulului fecundat in mucoasa uterina. Substantele continute de fumul de tigara au un efect direct asupra calitatii celulelor reproducatoare", semnaleaza dr. Anca Simionescu. Numeroase studii au aratat ca fumatoarele au un risc mai mare de sarcina extrauterina si de avort spontan.

La barbati, fumatul produce o inflamatie cronica a tractului genital si altereaza calitatea spermei (mobilitatea si morfologia spermatozoizilor). Din aceste motive, embrionii rezultati vor avea o calitate mai slaba decat ai nefumatorilor.
ACUPUNCTURĺ. Introducerea unor ace fine n anumite puncte-cheie de pe corp contribuie la reducerea tentatiei de a fuma. Acupunctura reactiveaza acele surse de energie cu ajutorul carora cel care se lasa de tigara rezista mai usor dependentei de nicotina.
Sursa:J.N.
SIMONICA
Mama mea a fumat cat timp era insarcinata cu mine si eu am avut la nastere doar 2.700. kg
Sunt sigura ca exista o legatura intre fumatul viitoarei mame si greutatea copilului la nastere.
maryalicia
Si eu am fumat cit am fost gravida si fumez si acum maxim 5 tigari pe zi.Doctorul mi-a spus ca daca am fumat de la inceput nu are nimic deoarece fatul sa obisnuit cu fumul,dar sa nu abuzez, era mai rau daca nu fumam inainte si ma apucam cind eram gravida.Am nascut o fetita de 3,250.
alice1778
QUOTE(AdeDia @ Mar 24 2007, 12:37 PM) *
Asta e fumat pasiv si se spune ca e mai grav decit fumatul activ sad.gif sad.gif mad.gif mad.gif

Eu sunt singura nefumatoare din familei si TOTI au fumat ca turcii cat am fost eu insarcinata. Cateodata ma ustura gatul de la fumul inhalat si preferam sa ma retrag. Cu toate astea, sarcina a fost OK, nasterea la fel, greutatea formidabila. Intr-un cuvant cred ca fumatul e nociv nu numai pt femeile gravide, dar ....trebuie sa traim si cu el....
Aceasta este o versiune "lo-fi" a continutului principal. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formate si imagini, va rugam sa dati clic aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.