Sectiune a roportal.ro
Ajutor - Cautare - Membri - Calendar
Versiune completa: Mamici Si Copii
UtileCopii Forum. Utile Despre Copii > Bloguri. Pagini Personale > Bloguri > Blog mamiralu
Pagini: 1, 2
mamiralu
Alaptarea la san

aptele de mama furnizeaza cantitatea de substante nutrtive de care are nevoie copilul. Sugarii capata imunitate fata de o multitudine de agenti infectiosi prin intermediul laptelui matern.

Laptele de mama este disponibil la orice ora si are temperatura potrivita intotdeauna. Alaptatul la san este benefic si pentru mama pentru ca ajuta la revenirea uterului la marimea normala si arde caloriile. Un mare avantaj al alaptarii la san este acela ca laptele este intotdeauna steril si riscula aparitiei unor infectii intestinale la sugar prin consum este aproape nul.
Un alt avantaj al alaptarii la san este ca conduce la economia de timp, neavand nevoie de biberoane care trebuie spalate sau sterilizate, nu trebuie preparat laptele praf, conservarea laptelui, incalzirea biberonului. Importanta alaptarii la san vine din partea mamelor care au trecut prin aceasta experienta. Acestea vorbesc despre enorma satisfactie pe care o resimt stiind ca le ofera copiilor lor ceva ce nimeni altcineva nu le poate oferi, vazandu-le placerea cu care sug la san si simtindu-i atat de aproape.


Un alt avantaj al alaptarii la san este ca conduce la economia de timp, neavand nevoie de biberoane care trebuie spalate sau sterilizate, nu trebuie preparat laptele praf, conservarea laptelui, incalzirea biberonului. Importanta alaptarii la san vine din partea mamelor care au trecut prin aceasta experienta. Acestea vorbesc despre enorma satisfactie pe care o resimt stiind ca le ofera copiilor lor ceva ce nimeni altcineva nu le poate oferi, vazandu-le placerea cu care sug la san si simtindu-i atat de aproape.



mamiralu
Igiena sugarului

Exista trei parti ale corpului care cer o atentie si ingrijire speciala, pentru prevenirea unor infectii sau iritari: zona ombilicala (buricul), zona genitala si zona scutecelor. Majoritatea bebelusilor, dupa cateva saptamani de adaptare se bucura foarte mult cand sunt imbaiati. De obicei, in primele luni de viata, este recomandabil sa imbaiati sugarul dimineata, inainte de masa, de la ora 10, dar momentul este bine ales chiar inaintea oricarei mese din zi.

Copilul trebuie imbaiat intr-o camera destul de calduroasa, in bucatarie sau unde este mai cald. In zilele in care nu-i faceti baie spalati-l cu buretele in regiunea scutecului. Sugarii pot sa nu se simta la inceput nici ei in largul lor in cada la inceput, deoarce sunt cuprinsi de sentimentul de nesiguranta
In afara curatirii organelor genitale, intre bai curatati mainile, fata, gatul si piciorusele. Folositi un vas cu apa fiarta si racita si cate un tampon pentru fiecare parte a corpului. Uscati apoi pielea cu un tampon de vata sau cu un prosop. Sapunul va usca pielea bebelusului, deci nu folositi sapun. De asemenea nu folositi pudra care poate provoca probleme de respiratie.
mamiralu
Jocul la copii

Jocul este fundamentul invatarii pentru toti copiii. Cand va jucati cu copilul, il invatati cate ceva despre ceea ce il inconjoara: ca unele lucruri sunt tari, altele moi,ca unele pot fi ascunse, altele nu; ca unele lucruri se schimba daca le tii in mana; unele sar cand le scapa. Jocul e si o actiune sociala. Prin joc, copilul va invata sa imparta cu altii unele lucruri, sa-si astepte randul, abilitati care ii vor fi de ajutor cand va incepe sa interactioneze cu alti copii de la cresa.


Cum invata sa se joace

Doua luni: poate face o actiune voluntara deodata.

Trei luni: recunoaste persoanle familiare; se opreste din plans.

Patru luni: se plictiseste daca este lasat singur.

Sase luni: poate face actiuni voluntare in acelasi timp si una poate sa dSapte luni: cauta lucruri pe care le-a acapat; se joaca de-a mijoarca.

Zece luni: poate sa faca mai multe activitati voluntare in acelasi timp; poate gasi jucaria pe care o doreste; iubeste jocurile si cantecele de actiune care implica anticipare.

Unsprezece luni: incearca sa se joace cu jocuri de diferite forme , dar e posibil sa arate frustrare daca o piesa nu se potriveste; e multumit cand realizeaza ceva.

Douasprezece luni: se joaca cu dvs.; anticipeaza; se joaca cu lucruri care dispar (stie ca lucrurile exista chiar daca nu le vede).

Optsprezece luni: se joaca alaturi de, dar nu cu, cineva care e de varsta lui ( dar se va juca cu un frate sau o sora mai mare decat el/ea).

mamiralu
La inceput de drum

Sa vedeti cum bebelusul dvs. se schimba dintr-un nou nascut neajutorat intr-un copil independent este una dintre cele mai frumoase experiente ale vietii de parinte. Se pare ca nu trece o zi ca bebelusul sa-si insuseasca o noua abilitate sau sa-si perfectioneze o alta - bebelusul va invata sa mearga si sa vorbeasca, isi va recunoaste numele si va incepe sa-si dezvolte personalitatea.

Va decide ce-i place si ce nu - in ceea ce priveste mancarea, jucariile si jocurile, sau obiceiuri zilnice ca imbaiatul sau spalatul pe par. Se vor pune bazele vietii lui sociale, vor avea loc intalnirile cu cei de varsta lui si sedintele pentru mame si copii. Fiecare zi este o aventura incitanta - bucurati-va de ea ! In primele luni de viata, bebelusul va invata sa-si tina capul sus, sa sada si sa mearga. Fiecare bebelus este unic si are un ritm propriu iar varsta medie la care apar abilitatile care il ajuta sa atinga aceste puncte de referinta nu este data de un etalon.
Totusi toti se maturizeaza in aceeasi ordine: de la cap in jos. Nu va faceti griji daca bebelusul nu doreste sa mearga de-a busilea; unii nu o fac niciodata. Aceia care reusesc usor sa se aseze vor "merge"pe fund inainte sa umble; alti "umbla"in patru labe inainte sa mearga in pozitie verticala.
mamiralu
Un copil poate salva o casnicie

Unele cupluri cred - sau spera orbeste - ca a avea un copil reprezinta solutia pentru criza care le zdruncina casnicia. Este asa-numitul sindrom al copilului- adeziv. Oare chiar functioneaza?
Copiii sunt cei care platesc, pentru ca se simt responsabili pentru parinti.

Regres sau progres?

Sindromul copilului-adeziv nu este o inventie a societatii moderne. Multa vreme, a avea un copil insemna cimentarea unei relatii mai putin fericite, solutia pentru a ramane impreuna, un instrument pentru a-l determina pe sotul \"recalcitrant\" sa isi asume responsabilitatea unei familii.

Astazi insa, in prea putine cazuri, societatea obliga partenerii sa fie prinsi intr-o casnicie nedorita, numai din cauza existentei unui copil. In schimb, multe cupluri deja formate isi pun problema de a avea un copil cu scopul de a pastra relatia. Dar este acest lucru corect fata de copil? Cuplurile ai caror copii sunt deja mai mari se afla in fata unei dileme: cei doi sunt pusi in situatia de a-si relua rolul de parteneri de cuplu. Si atunci, poate ca e mai usor sa mai aiba un copil care sa le ofere rolurile de parinti? Multi oameni adora rolul de parinte, dar le e foarte greu sa se comporte ca un cuplu matur. Cand copiii cresc si isi iau zborul, partenerii ar trebui sa se regaseasca, la fel ca in perioada in care erau singuri. De cele mai multe ori, copiii actioneaza ca un liant intre parteneri.
Insa ei nu pot inlocui intimitatea si apropierea care leaga doi oameni intr-o relatie de durata. Din acest motiv, multe cupluri sunt in situatia de a evolua diferit, de a se destrama sau de a avea relatii extraconjugale, mai ales in momentul in care grijile de parinte scad in intensitate.


mamiralu
Stii sa tii bebelusul in brate?
In primele zile, chiar gestul simplu de a-l lua in brate pe puiul tau ti se pare cea mai complicata manevra. Asa sa fie?


Iata cum trebuie sa-l tii in brate "ca la carte".

Hai la mama, puisor…
Pentru a-ti linisti bebelusul, strange-l la piept, tinandu-i cu mana stanga funduletul, iar cu cea dreapta, capul si ceafa.

Noi doi si-o lume-ntreaga…
Asezi bebelusul cu pieptul pe umarul tau, in timp ce cu un brat trecut pe sub axila ii sprijini spatele, iar cu celalalt brat ii sustii funduletul.Zboara, zboara… Cine zboara?
Pozitie ideala pentru a potoli tipetele bebelusului, daca ii pui un brat intre picioruse sustinandu-i burtica, in timp ce cu celalalt, trecut pe sub axila, ii sustii soldul; este o pozitie pe care este bine sa o practici intre mese, la o distanta apreciabila de ultimul alaptat sau biberon.

Fata-n fata …
Bebelusului ii place sa se uite fix in ochii mamei, tinandu-si piciorusele sprijinite de ea ca pe niste resorturi. Pentru a-l ajuta, prinde-l de axile cu ambele maini, cu degetul tau mare orientat in fata, iar celelalte degete in spate si tinandu-l la 45° fata de corpul tau.

Ca un rege pe tron…
Tii bebelusul in pozitie sezand, cu spatele lipit de pieptul tau. Ii cuprinzi in palmele tale pumnisorii, iar genunchii tai sunt cel mai confortabil fotoliu pentru el!

mamiralu
Nani, nani…
Ochi in ochi cu micutul tau, in pozitie de leganat. Capul i-l fixezi pe bratul tau, in timp ce ii treci celalalt brat printre picioare si ii sustii talia.

Hopa sus, hopa jos…
Tine-ti bebelusul cu spatele sprijinit de pieptul tau si prinde-i pieptul cu o mana fixata intr-o axila, in timp ce cu cealalta il sustii intre picioare, pana la talie; poti sa-l ridici si sa-l cobori sus, jos…

Puiul de cangur…
Portbebeul este excelent atunci cand vrei sa-l duci la plimbare sau, pur si simplu, sa-l ajuti sa descopere lumea din jur; pana la 6 luni este foarte buna pozitia cu burtica sprijinita de pieptul tau, tinandu-i capul cu o mana, iar funduletul cu cealalta; dupa 6 luni, poti sa-l tii intors cu spatele la tine, sustinandu-l cu o mana peste piept, iar cealalta asezata sub fundulet
mamiralu
1. Pune copilul la san cu burtica aproape de tine. Mamelonul (sfarcul) tau trebuie sa-i vina la nivelul nasucului. Numai asa il poti ademeni la... masa.

2. Tine-i capul, umerii si corpul in linie dreapta, astfel incat copilul sa nu fie nevoit sa intoarca intr-o parte capul pentru a suge. Atinge-i usor buza sau nasucul cu mamelonul. Puiul va deschide gurita, pregatit de supt.

3. Cand gurita este deschisa, apropie-i capsorul si introdu-i mamelonul printre buze, indreptandu-l spre cerul gurii (plafonul cavitatii bucale). Reactia va fi prompta.

4. Asigura-te ca a prins in gurita tot mamelonul si o parte din areola (zona inchisa la culoare din jurul mamelonului). Copilasul isi foloseste buzele, gingiile si limba pentru a trage lapticul.

5. Dupa primele inghitituri, puiul tau isi va stabili propriul ritm de supt. Urmareste-l cu atentie, pentru a te asigura ca micutul trage lapticul si il inghite.

6. Cand s-a saturat, se opreste din supt si lasa singur mamelonul din gura, arcuindu-si spatele daca incerci sa-l pui din nou la san.

7. Daca vrei sa intrerupi alaptatul sau sa-l muti la celalalt san, apasa usor cu degetul pe san inspre coltul guritei, pentru a lasa sa intre putin aer. Gurita bebelusului este fixata pe sanul tau asemanator unei ventuze. Altfel, daca tragi mamelonul direct, te vei rani.

mamiralu
Cum ii schimbi scutecele ?
Schimbatul pampersului sau al scutecului, o "operatiune" simpla in aparenta, are totusi "dichisul" ei, fara de care pielea bebelusului tau are mult de suferit.


Iata cateva sfaturi foarte pretioase pentru tinerele mamici:

Pregatiri si precautii
Inainte de toate, pregateste tot ce ai nevoie pentru schimbatul bebelusului. In nici un caz nu-l vei aseza pe masa de schimbat si apoi vei cauta lucrurile necesare acestei operatiuni. Bebelusul nu trebuie lasat nici o clipa fara supraveghere.
Ruleaza cu ambele maini camasuta, bluza sau body-ul pana la talie. In primele luni, puiului tau nu-i place sa stea prea mult dezbracat.
Prima grija
Dezlipeste "ariciul" de la pampers. Daca copilul se misca mult, ai grija sa nu i se lipeasca de piele.
Cu o mana tine-i ambele picioruse, in timp ce cu cealalta indepartezi "murdaria" cu miscari de stergere, folosind pampersul sau scutecul.
Inainte de a arunca scutecul, repeta inca o data stergerea, folosind o parte curata a acestuia.
mamiralu
Masuri de securitate
Pune sub bebelus un prosop curat, absorbant, pentru orice eventualitate: s-ar putea sa-i placa sa pozeze "nud" si sa-si exprime satisfactia printr-un alt pipi.
Spalatul
Foloseste un sapun solid sau lichid fara parfum sau alcool si o manusa curata, pe care o pastrezi numai pentru toaleta acestei zone.
Sapuneste ambele fete ale manusii si foloseste-le alternativ.

Cum faceti toaleta
Incepe miscarea dinspre partea mai curata - burtica bebelusului - si continua in jos, spre partea murdara.
Daca este vorba de o fetita, curatarea se face dinspre vulva spre fese, pentru a reduce riscul aducerii in zona genitala a germenilor din materiile fecale. Pentru aceasta, poti folosi in locul manusii o bucata dintr-o tesatura fina de bumbac care curata mult mai bine pliurile vulvare si nu irita. Nu uita sa schimbi "carpa" ori de cate ori este nevoie!
mamiralu
servetelelor
Daca nu esti acasa, foloseste servetelele umede, care iti permit sa schimbi bebelusul fara apa. Atentie insa: nu este indicata folosirea lor atunci cand fesele sunt iritate!!!
Stergerea
Dupa ce ai spalat bine pielea bebelusului, ai grija sa nu ramana umeda. Stergerea se face in aceeasi ordine ca si toaleta.
Pentru sters, ajuta-te de un prosop moale.
Tamponeaza cu miscari blande pielea copilului, avand grija sa nu uiti pliurile, pentru ca in aceste locuri umiditatea restanta produce frecvent "maceratii".
Nu freca niciodata pielea bebelusului, deoarece se irita foarte usor.
Daca apar iritatii
Urina bebelusului poate irita cu usurinta fesele lui, de aceea este bine sa aplici o crema pe baza de zinc. Aceasta face un ecran protector intre piele si pampers sau scutec. Daca iritatia persista, cere sfatul pediatrului pentru alegerea unei creme adecvate
mamiralu
nou-nascut
Cum o recunoaste nou-nascutul pe mami
Vederea bebelusului este ultimul simt care se dezvolta. Mai departe de 25 de centimetri distanta, un nou-nascut nu distinge decat forme. Si totusi, pe tine te recunoaste de departe.


Ca sa-ti intelegi mai bine copilasul, imagineaza-ti ca abia ai implinit 2 luni si lumea iti apare ca o fotografie cetoasa, in care nici chipul drag al mamei nu-ti este clar. Cu toate acestea, o recunosti ajutata de celelalte simturi, care iti permit sa-ti formezi repere precise. Iata cum…

Dupa voce
Daca vederea este atat de "lenesa", dezvoltandu-se ultima, auzul incepe sa ia avant chiar inainte de nasterea copilasului. In timpul celor 9 luni de viata intrauterina, el analizeaza sunetele care ajung pana in cuibusorul lui cald. Asa ca iti cunoaste vocea foarte bine chiar inainte de a se fi nascut.

Prin urmare, sunetul este ceea ce-l atrage cel mai mult pe bebelus in aceasta lume necunoscuta inca. Il vezi ca-si atinteste privirea asupra ta, inseamna ca este incantat de aceasta muzica dulce care-i mangaie urechea si care este vocea ta.

mamiralu
nou-nascut
Cum o recunoaste nou-nascutul pe mami
Vederea bebelusului este ultimul simt care se dezvolta. Mai departe de 25 de centimetri distanta, un nou-nascut nu distinge decat forme. Si totusi, pe tine te recunoaste de departe.


Dupa miros
Smecherasul din scutece nu are nevoie neaparat sa te auda ca sa stie ca esti pe aproape. Daca nu te vede inca asa cum trebuie, el mai invata un truc prin care sa te recunoasca: mirosul. De aceea, ii place atat de mult sa-l tii la pieptul tau, ca sa-ti simta parfumul. In primele saptamani, ia-ti bebelusul in brate si fa-l sa-ti atinga pielea cu obrajorul: mirosul tau il linisteste. De altfel, si mamele invata foarte repede sa recunoasca mirosul copilului lor, care le produce chiar o emotie intensa.

Dupa mangaieri
Cand il iei in brate sa-l saruti si sa-l mangai, bebelusul este un detector de dragoste. El stie exact cat de multa emotie este in palma ta care i se plimba usor pe fata. Si pentru ca este mult mai nazdravan decat pare, el stie precis si cand il rasfata tati. Face diferenta dintre voi doi, recunoscandu-va dupa dulceata mangaierii, dar si dupa voce si miros.

Imbratisarile parintesti ii dau un sentiment de liniste si de incredere, il fac sa simta ca nimic rau nu i se poate intampla, ca oricand mama este pe aproape ca sa-i fie de ajutor. Schimbatul scutecului poate fi un moment foarte bun pentru "scene tandre". De altfel, aceste clipe de mare intimitate pot fi un prilej excelent si pentru tati de a-si intari legaturile afective cu bebelusul.

Si, in cele din urma, vazul
Dupa trei luni, copilasul incepe sa desluseasca lumea din ce in ce mai bine cu ajutorul ochilor lui ageri si iscoditori. Va studia atent chipul tau si va fi din ce in ce mai suparat cand nu te va zari in preajma sau cand figuri noi si necunoscute i se perinda prin apropiere.

mamiralu
nou-nascut
Cum ingrijesti ombilicul nou-nascutului

La nastere, inainte de taierea cordonului ombilical, se aplica niste copci de plastic sau se leaga cu sfoara chirurgicala pentru a preveni sangerarea.

Cordonul este taiat la distanta de piele si, in timp (1-3 saptamani), cea mai mare parte din ombilic se va usca si va cadea. Ultima portiune din ombilic trebuie mentinuta cat mai curata si uscata posibil.

Pentru a pastra locul uscat este bine ca in primele zile sa-l stergi cu un buretel umed in loc sa-l imbaiezi in cadita. Daca se uda in jurul ombilicului, usuca-l cu un uscator de par dat la mic.

"Buricul" trebuie curatat cu alcool o data cu schimbarea scutecelor. Cu doua degete tragi usor de capatul cordului ombilical, iar cu cealalta mana stergi baza ombilicului cu alcool. Te poti folosi de betisoare cu alcool, de comprese inmuiate in alcool sau de servetele cu alcool.

Pune un pic de alcool si pe cordon. La sfarsitul "procedurii", alcoolul trebuie indepartat - daca persisita este iritant. De asemenea, pampersul trebuie pus in jurul ombilicului, ca sa nu-l acopere.

Dupa ce cordonul s-a desprins, este bine sa continui aplicarea de alcool inca un timp, pana la vindecarea completa. Acest lucru este cu atat mai important in cazul unui ombilic care patrunde inauntru (ca la adulti), deoarece aerul circula mai greu si nici nu poti sa-l vezi.

mamiralu
Atentie la infectii!
In cazul unei igiene necorespunzatoare, cordonul ombilical se poate infecta. Orice infectie, cat de mica, este foarte periculoasa pentru nou-nascuti. Sistemul lor iunitar este imatur, ei neavand puterea si "uneltele" necesare pentru a lupta impotriva unei infectii.

Semnele pe care trebuie sa le recunosti sunt:
o scurgere galbuie, urat mirositoare, de la nivelul cordonului ombilical.
inrosirea dureroasa a pielii care inconjoara ombilicul.
Daca observi aceste semne, trebuie sa mergi neaparat la medicul pediatru.

Un alt motiv de ingrijorare il constituie sangerarea la nivelul ombilicului. Cea mai frecventa cauza este incercarea de dezlipire prematura a portiunii uscate a cordonului. Este mult mai bine sa lasi ca acea portiune sa cada de la sine, natural, si sa nu tragi de ea chiar daca atarna doar de o pielita.

Orice sangerare la nivelul ombilicului este un motiv suficient de serios pentru a merge la medic.

mamiralu
12 sfaturi pentru proaspetele mamici
Bine ai venit in lumea parintilor! In sfarsit, ai facut cunostinta cu puiul tau si nu incetezi sa te minunezi, sa te bucuri si... sa obosesti de-atatea griji.


Ca sa nu cazi franta sub povara lor, invata pe de rost "dodecalogul mamicilor intelepte".

1. Dormi pe apucate, dar pe saturate
Pana spre luna a treia, bebelusul e un mic zeu ce hotaraste singur cand e zi si cand e noapte. Oricum, nici una nici alta nu au pentru el dimensiunile temporale cu care s-au obisnuit semenii lui mai mari si de-aici lucrurile se complica, iar somnul tau dispare. Fiindca n-ai incotro si trebuie sa joci... cum si cand iti plange micul neajutorat, fura zilei cateva momente si pune si tu capul pe perna, atunci cand Smiorcaila se indura sa schimbe tipetele pe vise. Fii intelegatoare si rabdatoare: curand ghioraiturile de foame din stomacel ii vor da pace la ore "mici" si va pricepe si el binefacerile somnului nocturn prelungit.

2. Prinde puteri
Ar fi grozav sa umble cineva dupa tine, cu lingurita plina de papa buna, asa cum faci tu cu mofturosul. Dar, pentru ca esti femeie in toata firea, nimeni nu te va forta sa mananci. Poate doar constiinta ca hrana sanatoasa si echilibrata este aliatul proaspetelor mamici. Nu trebuie sa uiti de acest lucru, cu atat mai mult daca alaptezi, fiindca micul profitor va beneficia prin lapte de tot ceea ce primeste mai bun organismul tau. Trei mese pe zi, cateva gustari, multe fructe si legume proaspete te vor ajuta sa-ti incarci bateriile, vesnic amenintate de adevarata "centrala" in scutece, care le anihileaza energia.

3. Cere si ti se va da
Nu te gandi ca e rost de imbogatire nemeritata, ci doar de ajutorul pe care cei dragi pot si trebuie sa-l ofere unei mamici suprasolicitate fizic si psihic. Sa faca bine bunicutele, surorile sau prietenele sa-si dovedeasca nobilele sentimente in momentele cand gestul de-a te lua cu mainile de cap risca sa devina pentru tine o obisnuinta. Cheama-le si vor veni sa-i faca baita nazdravanului, sa-i dea papica, sa-l legene sau sa-l plimbe cu caruciorul. Profita de prezenta lor si fa ceva din ceea ce poftesti de multa vreme. Poate, pur si simplu, sa stai degeaba.

4. Pune-l pe tatic la treaba
Ati jurat sa fiti alaturi, la bine si la greu? Eh, iata c-a venit timpul pentru capul familiei sa-si tina promisiunea. Credea ca mandretea lui de urmas va fi, inca de la nastere, vreun Rambo descurcaret? Surpriza! Pana sa-si umfle bratele cu muschi, odorul isi umple scutecul de pipi si caca, are nevoie sa fie spalat, se mai hraneste cu laptic din biberon si cu tot felul de bunatati pasate, din lingurita. Nu-i nevoie sa fii mama pentru a savarsi asemenea "acte de vitejie". Natura l-a dotat si pe tatic cu doua brate indemanatice. Daca ar fi fost generoasa pana la capat, i-ar fi dat si bunavointa. Cu ele si cu dragostea pentru fiintele dragi lui, "durul" ce si-a daruit numele copilului ii va darui si grija sa.

5. Traseaza-ti noi limite
Poate ca filmele science-fiction te-au influentat prea tare, daca poti sa-ti imaginezi casa intreaga pusa la punct, vasele mereu curate, rufele spalate si calcate si pe mititel - un robotel dragalas, activat sau dezactivat dupa voia ta, prin simpla apasare a unor butoane. Resemneaza-te: deocamdata, toate acestea raman un vis frumos si mare minune sa se schimbe ceva in primul an de la venirea lui Praslea pe lume. Stabileste prioritatile si invata-te sa faci treburile pe rand. Reaminteste-ti ca bebe nu va mai avea nicicand doua, patru sau sase luni si aceste momente pretioase merita intreaga ta atentie.

6. Simplifica-ti viata
Din pacate, n-ai nici o sansa ca timpul sa se imbogateasca de la sine cu cateva ore, pentru a putea astfel face fata multimii de solicitari. Singura solutie e sa-l "pacalesti" tu. Fura asadar, fara scrupule, din ceasurile destinate gospodariei, vizitelor prea lungi ale musafirilor nepoftiti sau cumparaturilor. Fa-ti liste cu problemele pe care le ai de rezolvat si nu te da in laturi sa "le pasezi" altcuiva pe cele mai antipatice. Chiar si unei menajere, ca doar n-o fi foc sa te mai rasfeti si tu un pic.

7. Nu face comparatii
Se va gasi intotdeauna o mama care sa-ti semnaleze "binevoitoare" ca odrasla ei este mai durdulie, mai cuminte sau mai "vorbareata" decat a ta. Pentru un plus de efect, ai putea chiar afla ca la nici 11 luni, istetul "profesionistei" umbla pe propriile picioruse si, eventual, stie deja o limba straina. Abtine-te sa iei performantele altor tanci (uneori exagerate de orgoliul parintesc) drept reguli standard pentru dezvoltarea pruncului tau. Fiecare copil este unic, deci si "motorasele" care il propulseaza in viata pot functiona la parametri diferiti.

8. Fii mandra de tine
Spune-ti mereu ca ai savarsit cea mai mare minune, dand nastere acestei comori nepretuite. Ii dai tot ce-i mai bun, laptele tau, mangaierea, grija si iubirea ta fara margini. Datorita acestora, voinicul tau este sanatos si creste, gangureste si chiuie de bucurie. Pe tine se bizuie cand se ridica, cu tine impartaseste satisfactia fiecarei noi victorii, tu descoperi cel mai proaspat progres pe care-l face. Ce importanta mai au restantele in gospodarie si cele cateva kilograme in plus, de care oricum vei scapa in curand, fata de inimitabila fericire de a fi mama?

9. Spune ce ai pe suflet
Vorbeste cu alte mamici, cu prietenele, cu sotul tau. Nu te incapatana sa gasesti singura solutii la toate. Experienta si sfaturile celorlalti te pot ajuta, dar - atentie! - cand este vorba de sanatatea piticului, numai medicul pediatru este cel mai bun si competent prieten. Foloseste schimburile de pareri cu ceilalti, drept exercitii de sustinere morala, pentru ca ele iti vor dezvalui ca si alti bebelusi plang ore in sir sau fac mofturi la papica, iar mamicile lor isi bat capul cu aceleasi greutati ca ale tale. Discuta cu proaspatul tatic despre framantarile ce te coplesesc si da-i ocazia sa te remonteze cu o vorba buna, chiar daca ea nu e dublata de solutia pe care o asteptai.

10. Ia-ti scurte recreatii
Simti uneori ca te sufoca "serviciul" de mama? Nu-i nici un necaz daca chiulesti din cand in cand, lasandu-ti insa rasfatatul pe maini bune. Fugi unde-i rost de putina pace si uita pentru un ceas-doua de scutece, biberoane si "sirene" plangacioase, declansate din patucul de un metru. Ia-l si pe proaspatul tatic cu tine si bucurati-va in tihna de momentele de libertate, chicotind malitios la gandul incercarilor la care e supusa biata bunicuta, ramasa acasa cu nepotelul nabadaios.

11. Fii o mamica frumoasa
Doar n-o sa invoci acum oboseala si lipsa timpului, ca sa nu mai ai grija de tine! Esti la fel de importanta ca juniorul si... la fel de frumoasa - cum altfel ai fi putut da nastere unei asemenea mandrete de copil? Au trecut de mult cele noua luni in care te lafaiai in rochia incapatoare, asa ca fa bine si adapteaza-ti noile masuri la vesminte mai potrivite unei mamici cochete. Te cam "inghesui" in ele? Nu-i nimic, macar stii spre ce dimensiuni trebuie sa tinzi si fara sa te supui unei cure de slabire, incearca sa atingi treptat obiectivul, prin usoare exercitii de gimnastica. Coafeaza-te, machiaza-te, cremuieste-te pe indelete si priveste-te prin ochii micului pretentios: "Uahh! Ce mamica super!"

12. Savureaza-ti bucuria
Spune drept: mai exista ceva pe lumea asta care sa te faca atat de fericita, ca zambetul copilului tau? Merita, pentru vreun fleac de treaba neterminata, sa pierzi momentele speciale cand te priveste cu ochisorii lui inocenti, iti "vorbeste" intr-o limba doar de voi doi stiuta, rade cu gurita stirba sau te apuca incantat de nas? Mangaie-l si alinta-l, ia-l in brate si canta-i, joaca-te cu el si multumeste-i ca exista! El ti-a daruit aceasta implinire sufleteasca si nici o clipa nu-i de prisos ca sa te bucuri de ea.

mamiralu
nou-nascut
Reguli pentru prima baita
Ca sa poti scapa de tracul inerent al primei baite profita de zilele in care astepti detasarea ombilicului si exerseaza in cadita goala.


Te vei obisnui cu pozitia copilului, vei exersa modul de "prindere" si fixare, metodele de "extractie" si de "uscare". De asemenea, nu-i face singura prima baita. Asigura-te ca e in preajma o bunica sau alta persoana cu experienta.

Ombilicul - centrul Universului
Un alt experiment important in aceasta prima saptamana il constituie igiena ombilicului. Pare o nimica toata: trebuie curatat zilnic cu un pansament imbibat in alcool pur (79 de grade). Cate mame respecta aceste reguli? Unele folosesc spirt medicinal, la 45-50 de grade, aparand riscul ca sticla, aflata in casa si folosita anterior, sa aiba pe pereti microbi. Altele uita pur si simplu sa spele copilul si isi spun: ce mare lucru o amanare?

Alta greseala: mamele nu se mai spala pe maini inainte, gandindu-se ca oricum dau cu alcool. E posibil sa ramana mici "insule", neatinse de alcool, care contamineaza bontul sau pielea din jur, infectiile ombilicale fiind cauzate in totalitate de igiena deficitara. In rest, copilul trebuie sters doar cu un prosop foarte moale ori cu servetelele speciale de la farmacie.

Cada pentru doi?
Pielea este protejata impotriva bacteriilor care traiesc in "pace si armonie" pe suprafata ei. Un germen "invadator" va fi distrus de "aliati" inainte sa se inmulteasca. Paradoxal, dupa baie suntem ceva mai expusi unor "atacuri" microbiene, pentru ca flora de auto-protectie a fost spalata. Asta nu inseamna sa ne ferim de apa, ci doar ca e bine sa facem baie… unul cate unul.

A lua copilul cu tine in cada este deci o greseala, putand sa-l contaminezi cu germenii tai. Multa vreme, nou-nascutul nici nu are flora microbiana proprie pe piele. Aceasta e foarte subtire si apararea e slaba. De aceea, este foarte important sa-l protejam, oferindu-i o cadita de folosinta personala!
mamiralu
Baie, nu zoaie
Succesul "operatiunii cadita" poate fi apreciat in functie de comportamentul copilului inainte si dupa imbaiere. Daca micutul se bucura cand incep pregatirile, este fericit in timpul "procesului" si relaxat dupa, inseamna ca ai reusit in unul dintre cele mai importante incercari ale primului an. Pentru asta trebuie sa respecti cateva "norme". Baia trebuie sa urmeze un anumit ritual si sa fie asociata de copil cu partea placuta a zilei de "munca". Ora de imbaiere trebuie sa fie fixa, in acelasi moment al zilei. Un interval bine ales ar fi inaintea mesei de seara.

O greseala comuna este graba. Copilul e luat pe sus si aruncat in cada. Ca baia sa fie un ritual, eu sfatuiesc mamele sa intrerupa orice activitate in preajma evenimentului. Cu cateva minute inainte, copilului trebuie sa i se dea atentie, sa fie mangaiat. E recomandabil sa nu participe multa lume, rude, vecini, prieteni, dar tatal e bine sa fie acolo, mai ales in familiile in care acesta nu sta prea mult acasa. Dupa baie, gimnastica e obligatorie. Masajul creeaza o forma de apropiere fizica intre copil si parinti, dar este apreciat si pentru ca ii confera micutului o stare de bine, pe care acesta o va asocia cu baita, deci cu igiena.

Surprize in cadite
Cercetari recente au stabilit ca de la varsta de doua saptamani, copilul incepe sa fie interesat de ceea ce se gaseste in cadita de baie. Spumantul de baie, contraindicat si pentru ca este prea agresiv cu pielea copilului, poate sa-l sperie. In apa limpede, micutul isi poate observa corpul si vede fundul baitei, lucru care il linisteste. Daca esti sfatuita sa pui in apa de baie ou, extract de nuci si alte leacuri de-ale bunicii, abtine-te: risti sa periclitezi sanatatea copilului. De asemenea, aceste adaosuri,il invata cu murdaria
mamiralu
după naștereDupa nastere urmeaza o perioada in care intreg organismul trebuie sa se refaca. Urmeaza sfaturile noastre si vei avea numai de castigat.
Primele zile dupa nastere
Ai nascut de cateva zile si incerci sa faci fata unei nelinisti din ce in ce mai conturate. Esti coplesita de noua ta responsabilitate, obosita si uneori descurajata, asa ca orice sfat care sa-ti ordoneze gandurile este bine venit.


Ce este, de fapt, lauzia? Este perioada in timpul careia organismul tau isi revine dupa sarcina si nastere. Incepe imediat dupa expulzia placentei si tine pana la 6 saptamani, pana cand majoritatea modificarilor induse de sarcina si nastere au disparut si organismul a revenit la starea de dinaintea sarcinii. Iata principalele modificari:

Uterul
Uterul "la termen" (fara sa punem la socoteala copilul, placenta, sangele etc.) cantareste aproximativ 1 kg. Imediat dupa nastere, uterul incepe sa involueze (isi micsoreaza volumul), astfel ca pe parcursul celor 6 saptamani de lauzie va ajunge la greutatea de dinaintea sarcinii, adica 50-100 de grame. Uterul "se micsoreaza" cel mai mult in primele doua saptamani de dupa nastere - ajunge la 300 de grame.

Tot imediat dupa nastere, uterul se contracta. Initial, pana in ziua a 4-a sau a 5-a, lohiile sunt sanghinolente, apoi, pana in ziua a 15-a, sunt seroase (rozalii), ca pe la 4 saptamani sa devina albe. 15% dintre proaspetele mamici prezinta inca lohii la 6 saptamani dupa nastere. La 3-4 saptamani de la nastere vei avea o mica sangerare, care va dura cam 2-3 zile. Nu este o menstruatie adevarata. Se numeste "mica menstruatie" si este cauzata de modificari hormonale.

mamiralu
Vaginul
Daca ai nascut pe cale naturala, el s-a dilatat mult pentru a face loc bebelusului tau. In aceasta perioada el se micsoreaza, insa rareori isi mai reia dimensiunile de dinainte de nastere.

Perineul
In timpul nasterii naturale, perineul (zona dintre vulva si anus) este intins si traumatizat. Nu de putine ori este taiat de catre medic, pentru a largi spatiul de nastere si pentru a preveni "sfasierea" lui. Chiar si fara epiziotomie (taietura lui pentru usurarea nasterii), dupa o nastere naturala, perineul este dureros - va avea nevoie in medie de 7-10 zile ca sa-si revina. Vindecarea unei epiziotomii sau rupturi va dura insa mai mult (variaza de la o persoana la alta). Firele ti se vor scoate dupa 4 zile.Reluarea tranzitului intestinal
Indiferent daca ai nascut normal sau prin cezariana, tranzitul intestinal se va relua mai greu. Fie din cauza anumitor medicamente pentru durere, a perineului dureros care nu "te lasa" sa te fortezi, a pastilelor cu fier, fie din cauza interventiei chirurgicale si anesteziei. De aceea, pentru prevenirea constipatiei, esentiala este miscarea! Trebuie sa cobori din pat cat mai repede si sa te plimbi cat mai mult! Pe langa plimbare, ai grija sa mananci zilnic alimente bogate in fibre (cereale, paine neagra, legume si fructe proaspete) si sa bei multa apa si sucuri de fructe

Revenirea ciclului menstrual
Este influentata de decizia ta de a-ti alapta sau nu odorul. In general, mamicile care alapteaza au o perioada mai lunga de amenoree (lipsa menstruatiei) si anovulatie (lipsa ovulatiei) decat mamicile care-si hranesc bebelusii cu biberonul. Prolactina, hormonul secretiei lactate, inhiba eliberarea hormonilor care controleaza ovulatia si ciclul menstrual. De aceea, majoritatea mamicilor care isi hranesc pruncii la san nu au ovulatie si nici menstruatie (pe perioada alaptarii). Daca nu alaptezi, menstruatia se reia la 6-8 saptamani dupa nastere.Sanii si secretia lactata
Secretia lactata apare dupa expulzia placentei, care se asociaza cu scaderea nivelurilor de estrogeni si progesteron, alaturi de cresterea secretiei de prolactina. In primele 2-3 zile dupa nastere, vei avea o secretie galbuie - colostru, foarte bogat in proteine si cu efect protector pentru bebelus. Dupa aceasta perioada, laptele incepe sa se "matureze", continand toate substantele nutritive necesare micutului tau in aceasta perioada.

Copilasul iti va fi pus la san cat mai repede, in primele ore dupa nastere. Suptul stimuleaza producerea de lapte. Ideal ar fi sa-ti alaptezi copilasul 4-6 luni dupa nastere, intrucat nimic nu este mai bun decat laptele de mama! Daca nu alaptezi, probabil vei primi cateva pastile care stopeaza secretia lactata.

Este foarte importanta igiena sanilor pe perioada alaptarii - trebuie sa-ti speli mamelonul si areola (sfarcul si "cercul" maroniu din jurul lui) cu apa si sapun inainte si dupa fiecare supt. Evacuarea sanilor trebuie facuta la fiecare 4 ore, iar daca apar fisuri mamelonare, nu mai pune bebelusul sa suga la sanul respectiv cel putin 24 de ore (in aceasta perioada vei goli sanul artificial - prin "muls", si vei folosi un unguent special recomandat de medic).

Probabil ai auzit si tu de "furia laptelui". Consta in umflarea si intarirea sanilor cam in a 3-4-a zi dupa nastere si cresterea temperaturii (pana la 38oC). O poti face mai suportabila cu comprese reci pe sani si medicamente analgezice (prescrise de medic).

Am nascut prin cezariana
Dupa cezariana, taietura abdominala si uterina iti va da batai de cap. Vei primi medicamente care sa-ti usureze durerile, insa o usoara durere si mancarime pot persista pana la controlul de 6 saptamani dupa nastere, cand in mod normal cicatricea uterina ar trebui sa fie consolidata. In aceasta perioada "politica" este una singura: protejeaza-te! Nu ridica nimic mai greu decat bebelusul tau, odihneste-te cat poti de mult, incepe-ti viata sexuala dupa 6 saptamani, cere si mai ales accepta ajutorul familiei!

mamiralu
Sfaturi la iesirea din maternitate
Daca tu sau bebelusul nu prezentati nicio complicatie dupa nastere, veti putea pleca din maternitate dupa 4-7 zile de la nastere.


Inainte de a pleca spre casa, nu uita sa intrebi medicul care a ingrijit bebelusul despre:

* Greutatea si lungimea nou-nascutului, la nastere si la plecare din maternitate

* Amanunte despre alimentatie (orarul; daca nou-nascutul a primit si altceva in afara de laptele tau; daca s-au intampinat dificultati in alimentatie)

* Daca s-au aplicat tratamente medicale nou-nascutului (ce medicamente, ce doze, durata)

* Ce scor Apgar a obtinut bebelusul la nastere

* Daca nou-nascutul a necesitat manevre de reanimare (administrare de oxigen, internare la sectia de reanimare) sau daca a avut convulsii

* Ce vaccinuri i s-au facut

* Daca i s-a administrat vitamina D si in ce doza

* Daca au fost boli infectioase in maternitate cat timp ai stat tu acolo (diaree, infectii stafilococice cutanate, infectii respiratorii etc.)

mamiralu
Desfasuratorul" unei nasteri normale
Ai ajuns la capatul drumului si pe cat de rabdatoare ai fost toata sarcina, acum nu mai ai astampar! Vrei sa nasti imediat, sa se termine totul cu bine si sa dai ochii, in sfarsit, cu puiul tau.


Dar nici nu ti-ai exprimat bine dorinta si ai si simtit fiori de frica amestecata cu emotie pe sira spinarii. Chiar "acum"? Parca ai mai vrea sa astepti un pic...Dar sa incepem cu inceputul!

Trebuie sa mergi la spital daca
Ti s-au rupt membranele si "pierzi apa".
Pentru a minimaliza riscul de infectie, ar fi mai bine sa nu faci baie (in cada), iar pentru protectie foloseste doar tampoane externe sau vata, niciodata tampoane interne (intravaginale).

Ai sangerari vaginale
Au aparut contractii uterine dureroase, progresive in durata si intensitate, la interval de 10 minute una de alta.a inceput travaliul
De obicei, primul stadiu al travaliului (care incepe cu deschiderea colului si se termina la dilatarea lui completa - 10 cm) este si cel mai lung. La primipare (femeile aflate la prima nastere) dureaza mai mult (6-12 ore) decat la multipare (2-10 ore). Asadar, nu "alerga" spre spital, caci mai trece o vreme pana cand contractiile se vor succede la intervale de 10 minute.

Odata ajunsa la spital, ideal ar fi sa incerci sa te misti cat mai mult cu putinta la inceputul travaliului. Plimbarile pe culoar iti vor face foarte bine - vor grabi putin lucrurile si timpul va trece mai usor. Tine cont de un sfat util: conserva-ti energia pentru al doilea stadiu cand va trebui sa-ti aduni toate puterile pentru "iesirea" copilasului.

Si daca travaliul nu vrea "sa se porneasca"?
Daca ai depasit termenul cu una, doua saptamani si travaliul nu vrea sa porneasca singur, medicul iti da o mana de ajutor. Inductia travaliului se poate realiza prin aplicarea unui gel cu prostaglandine la nivelul colului, prin injectarea intravenoasa de oxitocina (hormon care va stimula uterul sa se contracte) sau prin ruperea artificiala a membranelor. Daca insa vrei sa te ajuti singura, s-ar parea ca si sperma are un continut mare de prostaglandine care pot declansa travaliul!Poti "sa-i vii de hac" durerii!
Toleranta la durere difera de la persoana la persoana. S-ar putea ca la inceputul travaliului, contractiile sa-ti para asemanatoare cu durerile menstruale, adica suportabile. Vei trece si mai usor peste ele daca te misti, daca reusesti sa iti invingi teama si daca practici corect exercitiile de relaxare si de respiratie invatate la cursurile prenatale.

Pe masura ce dilatatia colului progreseaza si contractiile devin mai frecvente si mai intense, e bine sa stii ca exista si mijloace medicamentoase de alinare a durerii. Nu ezita si spune-i medicului ca doresti sa te ajute. Anestezia epidurala este insa putin mai "pretentioasa" - nu mai poate fi administrata daca travaliul este avansat, pentru ca dureaza pana sa-si faca efectul. Asadar, daca vrei o epidurala, anunta la timp!

mamiralu
Mai e putin
Ai ajuns in sfarsit la dilatatie completa (10 cm) si ai pasit in cel de-al doilea stadiu de travaliu in care va avea loc nasterea (expulzia) voinicului. Daca esti la prima nastere, dureaza, in medie, cam 50 de minute pana la acest "eveniment", mai putin (cam 20 de minute) daca ai mai nascut.

Vei sti ca ai intrat in stadiul doi de travaliu, din cauza unei coplesitoare dorinte de "a impinge". Chiar daca tu te simti pregatita sa "impingi", s-ar putea ca medicul sa-ti ceara sa nu o faci... inca. Probabil colul nu s-a dilatat complet si daca impingi acum, copilasul tau ar putea avea probleme sau stadiul doi va dura mai mult.

Asadar, asculta ce-ti spune medicul pentru ca totul sa decurga cat mai repede si mai usor. Si concentreaza-te pe respiratie! Vei observa ca respiratiile profunde in timpul contractiilor te ajuta sa-ti stapanesti dorinta de a "impinge", pentru ca totul sa se termine mai repede. Prezenta partenerului tau este importanta: el te poate incuraja, te poate face sa treci cu bine peste aceasta incercare.

Contractiile foarte puternice din acest stadiu iti ajuta bebelusul sa "coboare" de-a lungul canalului de nastere. In majoritatea cazurilor, o data ce a inceput "coborarea", dorinta ta de a impinge devine imperioasa si totul va decurge de la sine. Din cauza efortului pe care-l depui, s-ar putea "sa te scapi" cand impingi. Nu te simti jenata - este ceva firesc si nu esti nici prima, nici ultima careia i se intampla.

Nastere "cu ajutor"
Exista posibilitatea ca, la un moment dat, medicul sa foloseasca forcepsul sau extractorul cu vacuum, pentru a-ti aduce bebelusul pe lume. Acest lucru s-ar putea intampla daca apare suferinta fetala si micutul trebuie nascut cat mai repede, daca anestezia epidurala ti-a diminuat nevoia de a impinge sau daca esti, pur si simplu, prea obosita ca sa mai "impingi" dupa un travaliu lung. "I se vede capul"!
Cel mai greu va "trece" capul bebelusului (vorbim aici despre nasterea in prezentatie craniana occipitala - cu capul in jos), aceasta fiind cea mai mare parte a corpului. Pentru a ajuta aparitia capului, in caz de nevoie, ti se va face epiziotomie, adica taierea perineului (zona dintre vagin si anus) cu rol in largirea spatiului de nastere si pentru prevenirea rupturilor "in franjuri" a perineului si a peretilor vaginali. Capul bebelusului apare cel mai probabil cu fata in jos (spre anus), dupa care va efectua o miscare de rotatie externa de 900 astfel incat umerii - si impreuna cu ei restul corpului - ss poata trece.

Felicitari, mamico!
De obicei, dupa ce a vazut lumina zilei, bebelusul este pus direct pe burtica mamei. Cand il vei vedea, vei trai cea mai intensa clipa de fericire si vei uita instantaneu toata durerea! Nici nu vei mai simti ca "la locul faptei" mai e nevoie de unele "interventii". Daca ai ales sa ti se faca o injectie pentru ca placenta sa se elimine mai repede, atunci cordonul ombilical trebuie sectionat imediat. In timp ce medicul sau asistenta se vor ocupa de acest lucru, tu iti vei putea "savura" linistita fericirea de a fi, in sfarsit, impreuna cu puiutul tau.
mamiralu
Controleaza-ti frica de nastere
Fiecare percepem durerea intr-un mod cu totul particular, insa un lucru e cert - cu cat esti mai speriata si mai anxioasa, cu atat te va durea mai tare.


Daca vei reusi sa-ti alungi sau cel putin sa-ti scazi anxietatea, iti garantez ca durerile de nastere vor fi mult mai usor de suportat.

Pregateste-te emotional
"Bine, bine - ai sa spui - dar cum imi pot controla frica?" Se poate, cu putin efort. Incepi prin a te informa temeinic despre nastere si travaliu, apoi citeste carti, reviste si vorbeste cu mamici care au trecut prin asta. Cand stii la ce sa te astepti, gandul ca ti se aproprie sorocul nu te va mai speria.

Mergi la cursurile prenatale, unde vei afla cu siguranta o multime de lucruri noi, inclusiv despre mijloacele de combatere a durerii, vei cunoaste personalul medical, vei vizita spitalul unde vei naste si, nu in ultimul rand, vei intalni si alte mamici aflate in aceeasi situatie ca si tine.

Cere un sfat medicului!
O alta parghie eficienta in combaterea durerii este increderea in tine, in posibilitatile tale de a tine situatia sub in control. Daca ceri din timp sfatul medicului anestezist si alegi, impreuna cu el si cu medicul obstetrician, cea mai buna modalitate de combatere a durerii (cateter epidural, rahianestezie, anestezie generala) vei fi mult mai relaxata stiind ca ai alaturi o echipa competenta care la solicitarea ta iti poate suplimenta medicatia antialgica (impotriva durerii). Nu vreau medicamente sau ace!
Chiar daca nu sunt la fel de eficiente ca mijloacele medicamentoase, exista alternative care te pot ajuta. Dintre toate se pare ca imersia in apa si schimbarea frecventa a pozitiei sunt cele mai eficiente. Prin imersia in apa inteleg apa bolborisitoare a unui jacuzzi, a unei piscine sau, pur si simplu, sa stai sub un dus! Plimbatul, saritul pe o minge speciala, asezatul pe vine, in patru labe sau in orice alta pozitie pe care o gasesti comoda, pare sa aline durerea.

Meloterapia, aromaterapia, acupunctura sunt destul de rar folosite la noi, iar cartile spun ca nu sunt foarte eficiente. Din ce in ce mai raspandite sunt tehnicile de psihoprofilaxie de tip Lamaze (de pilda, tehnici de respiratie), care nu fac altceva decat sa te invete sa te concentrezi asupra unui lucru (sa respiri intr-un anume fel) si astfel sa-ti iei gandul de la durere.

Poti combate durerea 100%?
Greu de spus! Totul depinde de pacienta, de stadiul in care se afla travaliul si de viteza lui de derulare. In ultimul timp, cel mai frecvent este folosita anestezia locala epidurala. Ea are foarte mici complicatii si asigura o analgezie (abolire a durerii) de calitate.

mamiralu
NOU: Ultima zi de sarcina si pregatirile pentru nastere
Te-ai gandit cum iti vei petrece ultima zi inainte de nastere? E greu sa-ti faci un plan, pentru ca atunci cand e vorba despre ziua asta, "socoteala de acasa nu prea se potriveste cu cea din targ".


Cu toate ca astepti cu nerabdare marele eveniment, cu toate ca ti-ai pregatit minutios nasterea, puiul tau s-ar putea sa-ti dea toate planurile peste cap. Doar daca esti programata pentru operatie cezariana, stii cu exactitate care va fi "ultima zi de dinainte…" si-ti poti face o imagine a celor 24 de ceasuri de neuitat.

Cam cand ar fi "ultima zi"?
Sigur, chiar din prima luna ti-ai calculat, impreuna cu medicul, data probabila a nasterii (DPN). In caz ca vrei sa mai faci o verificare, calculeaza-ti data probabila a nasterii. Daca nu-ti mai amintesti data ultimei menstruatii sau ai avut cicluri neregulate, examenul ecografic va stabili mai corect DPN.

Esti cu analizele "la zi"?
Intrucat acest articol abordeaza "ultima zi de sarcina", presupunem ca pana acum (daca ai ajuns cu sarcina la termen) ai fost deja la ultima consultatie prenatala si ai facut analizele indicate pentru ultimul trimestru. In trimestrul al III-lea, consultatiile se efectueaza la 2-3 saptamani sau chiar mai frecvent, daca apar probleme, iar dupa 36 de saptamani vizitele la medic vor fi saptamanale.

Ultima consultatie prenatala este extrem de importanta - medicul va face un bilant al starii tale de sanatate si a copilasului (pe baza analizelor si testelor efectuate pana acum) si va stabili daca nasti natural sau prin operatie cezariana. Tot acum te va avertiza asupra semnelor care anunta travaliul si asupra celor "de urgenta" care "te obliga" sa pleci la spital. Pregateste-te din vreme
Avand in vedere ca nimeni nu-ti poate spune cu exactitate cand vei naste, cel mai bine ar fi sa-ti planifici totul cu una-doua luni inainte, ca sa stai linistita. Cand apar primele semne, doar sa faci un dus, sa-ti iei bagajelul si sotul si sa plecati spre spital.

Nu uita de acte! Pune intr-un plic mai mare: certificatul de casatorie, buletinul de identitate cu grupa sanguina inscrisa, carnetul de gravida completat la zi, carnetul de sanatate si rezultatele ultimelor analize. Pentru a putea comunica cu familia, vei avea nevoie de o cartela de telefon.

La ce trebuie sa ma mai gandesc dinainte?
N-ar fi rau sa-ti gasesti un medic pediatru inainte de nastere, pentru a nu te stresa dupa. Prietenii sau rudele care au copii sau chiar medicul de familie iti pot recomanda un medic bun si il poti contacta inainte de nastere. Daca nu gasesti pe nimeni sa-ti faca o recomandare, mergi direct la policlinica (sau spitalul) cea mai apropiata de casa si intreaba acolo.

Cu siguranta "problema" se va rezolva. Daca vrei ca partenerul tau sa stea cu tine in sala pe parcursul nasterii, este cazul sa discuti acest aspect cu medicul tau inca de acum, ca sa stai linistita.

Probabil ca pana acum ai aflat sexul copilului - in urma examenului ecografic. Ca sa nu-ti fie greu dupa nastere, bine ar fi sa-i cumperi cateva hainute din timp, un patut, biberoane, cadita, scutece, sampon si alte produse de care vei mai avea nevoie cand ajungi acasa.

Daca mai ai un copil, trebuie sa te gandesti la "impactul" pe care il va avea asupra lui sosirea nou-nascutului. Pentru a depasi mai usor "momentul", explica-i cu rabdare, cu cateva zile inainte, de ce trebuie sa lipsesti de acasa si de ce te vei intoarce cu inca un bebelus. Familiarizeaza-l cu gandul ca va mai avea un fratior (sau o surioara), care va avea nevoie de toata dragostea si ajutorul celor din jur.

Gandeste-te si cine va sta cu ei cat timp vei fi tu la maternitate, eventual vorbeste cu o ruda sau un apropiat al familiei sa aiba grija de ei in acea perioada, caci sotului tau ii va fi imposibil ca simultan sa se ocupe de copii, sa mearga si la serviciu si sa vina si la tine la spital!

mamiralu
Si daca nu iese totul "ca la carte"?
Intr-adevar, se poate intampla fie sa ai o nastere prematura (mai devreme de 37 de saptamani, chiar daca nu ai probleme), fie sa ai o sarcina depasita (peste 42 de saptamani).

Tot ce poti face este sa respecti cu sfintenie consultatiile prenatale si sa tii permanent legatura cu medicul tau, informandu-l de fiecare data cand apare (sau ti se pare ca apare) vreo problema. In felul acesta te poate tine sub supraveghere si nasterea se poate desfasura in bune conditiuni.

Cat despre sarcina prelungita, trebuie sa tii legatura cu medicul, dupa cum ti-am spus, si sa faci tot ce depinde de tine ca sa inceapa travaliul: sa-ti masezi usor sanul si mamelonul pentru a stimula descarcarea de oxitocina (hormonul determina contractia uterului), sa faci plimbari usoare si, de ce nu, sa faci dragoste cu partenerul tau (daca ai "unda verde" de la medic) - substantele continute de sperma pot grabi travaliul.

mamiralu
Cezariana vs nasterea normala
Cum sa-l aduci pe lume? Normal sau prin cezariana?


Afla care este tipul de nastere recomandat pentru tine, ce implica cezariana si nasterea pe cale naturala.

Nasterea pe cale normala este nasterea pe caile genitale in timp ce nasterea prin cezariana presupune interventia chirurgicala, mai precis incizia peretelui abdominal si al uterului.

De altfel, daca sarcina decurge fara probleme, orice femeie sanatoasa poate naste natural. Iar la cezariana se apeleaza atunci cand viitoarea mama sau bebelusul au probleme. Si, evident, atunci cand mamica o cere.

Nasterea pe cale naturala
Iti da posibilitatea de a nu supune niciunui risc viitoarea sarcina. De asemenea, dupa nasterea naturala, alaptarea este mult mai usoara, iar uterul nu este afectat. Iar dupa cateva minute iti vei putea strange copilul in brate si-l vei putea admira in voie. Nasterea prin cezariana
Aceasta este recomandata de medic atunci cand:

Ai bazinul prea mic
Fatul este prea mare
Placenta este situata jos, inaintea fatului (placenta previa)
Ai suferinta fetala acuta (contractii puternice, insuportabile, sugrumarea fatului cu cordonul ombilical)
Ai gemeni si amandoi sunt orientati cu capul in jos
Ai tensiunea mare
De asemenea, nasterea prin cezariana este recomandata in cazul in care mamica are varsta inaintata sau o sarcina pretioasa, adica atunci cand posibilitatea de a avea alti copii este minima sau inexistenta.

Retine ca, dupa o nastere prin cezariana vei sta la Terapie intensiva, ca dupa orice alta operatie, iar de alaptat vei putea alapta dupa 2-3 zile.

Ce trebuie sa ai in "bocceluta":
In poseta
Actul de identitate
Analizele din timpul sarcinii
Bani
Telefonul mobil daca ti se da voie
In geamantan (geanta)
Papuci
Sosete
Halat
3 perechi de chiloti
2 pachete de vata, suplimentar, tampoane
2 camasi de noapte, una pentru nastere si una pentru alaptat
Sutien dupa nastere
Prosoape curate, unul va fi folosit doar pentru sani
Obiecte de igiena.
mamiralu
Iti este teama de nastere?
Poate ca o nastere este un eveniment banal pentru multi, dar cu siguranta nu si pentru o viitoare mamica, mai ales atunci cand asteapta primul copil.


Undeva pe la sfarsitul sarcinii este posibil sa apara multe nelinisti si temeri.

Te simti intotdeauna singura...
...chiar daca esti inconjurata de o echipa atenta si de partener. Nasterea reprezinta o intalnire cu necunoscutul. In plus, o nastere implica si putina violenta, trecerea bebelusului printr-o parte a corpului intima.

De asemenea, esti perfect constienta ca viata ta se va schimba si ca nimic nu va mai fi ca inainte. Revin in minte amintiri din copilarie: "Ce fel de mama am avut?", "Iar eu, ce fel de mama voi fi?".

Teama de peridurala si de cezariana...
...altfel spus, panica in fata durerii, teama de a nu ajunge la timp la maternitate sau de a nu fi la inaltime...Temerile variaza de la o femeie la alta. Cu cat antecedentele din familie sunt mai importate (pierderea sarcinii, handicapuri, nasteri dificile), cu atat fricile risca sa fie mai intense pe masura ce viitoarea mamica se apropie de sfarsitul sarcinii. Tine temerile la distanta
Putin bun simt, multa atentie si deja este mult mai bine!

Ca sa dezamorsezi fricile destainui-te unei persoane de incredere care nu te va judeca si care te va incuraja. Exprimarea temerilor in cuvinte elibereaza. Si daca acestea sunt foarte multe, nu ezita sa deschizi usa psihiatrului.

Fii atenta la mesajele pe care ti le transmite inconstientul prin intermediul viselor. Acestea dezvaluie ceea ce nu indraznesti sa formulezi si exteriorizeaza temerile tale.

Nu rata cursurile de pregatire pentru nastere! Vei afla tot ceea ce iti este necunoscut. Informatiilr pr care le primesti te ajuta sa indepartezi temerile si, in plus, vei observa ca si alte mame au aceleasi probleme.

Evita filmele si lecturile care nelinistesc, mai ales spre sfarsitul sarcinii.

Nu improviza plecare ala maternitate! Pregateste-ti valiza cu o luna inainte, lipeste pe frigider numarul de telefon al unei ambulante si cel al unei firme de taxi.

Te-ai saturat sa tot auzi orori despre nasteri de la apropiati? Spune-le aceste lucruri sau pleaca din camera cand se discuta despre asa ceva.

mamiralu
6 motive ca sa nasti natural
Daca vrei sa ai control asupra corpului tau in timpul nasterii pentru a avea o dilatatie a colului cat mai mare, trebuie sa participi activ la nastere. Astfel, si interventiile de rutina din partea medicilor vor fi cat mai putine.


Dezavantajul este ca vei simti durerea aducerii pe lume a bebelusului. Dar, cu o pregatire necesara si suport din partea sotului sau a cuiva apropiat, probabil vei avea multa putere si vei fi deplin satisfacuta ca ai ales sa nasti pe cale naturala.

Iata sase avantaje ale nasterii pe cale naturala:

1. Daca vei naste natural, corpul tau va avea de suferit mai putin decat in cazul operatiei de cezariana si se va reface mult mai repede. De asemenea, nici bebelusul nu va avea de suferit, iar tu vei avea lactatie imediat ce nasti.

2. Desi durerea din timpul nasterii poate fi mare, majoritatea mamicilor care nasc natural spun ca vor face la fel si la urmatoarea nastere, pentru ca nimic nu se compara cu participarea activa la nasterea copilului tau.

3. Pentru ca in timpul nasterii vei fi constienta si activa, vei putea sa te misti astfel incat sa iti gasesti pozitia cea mai confortabila pentru nastere si pentru a impinge cat mai eficient.

4. Vei beneficia de sprijinul si suportul partenerului, care te va ajuta sa treci mai usor peste durerile facerii.

5. Vei scapa de anestezia epidurala (consta in injectarea substantei anestezice, continuu sau in doze repetate, la nivelul coloanei vertebrale lombare, intre os si meninge - teaca protectoare a maduvei spinarii, printr-un cateter fin - cateter epidural -), de inciziile la nivelul pielii si a uterului, precum si de aspirarea lichidului amniotic.

6. Exercitiile de relaxare din timpul nasterii iti vor fi de folos si dupa aceea. Multe mamici au apelat la ele in primele zile de alaptare si de ingrijire ale bebelsului, cand grijile sunt coplesitoare, iar corpul trebuie sa se refaca.

mamiralu
NATEREA puiului tau, pas cu pas trandafir.gif trandafir.gif

Noua luni ii canti, ii vorbesti, visezi impreuna cu el. Cand vine momentul sa va priviti in ochi, atmosfera spitalului spulbera orice magie.

Se pot evita oare neplacerile? Este o poveste simpla. Si poate, cea mai frumoasa din lume, pentru ca retine clipa de clipa, nasterea unui pui de om. Dupa 39, 40 de saptamani in burtica ocrotitoare, nepretuitul bebelus isi incepe calatoria catre bratele mamei. Cand toate acestea ti se intampla tie, trebuie sa stii cum sa "organizezi" evenimentul, cum sa previi ceea ce nu ar trebui sa se intample.

Semne ca se apropie sorocul
Intre saptamana 38 si 40 a sarcinii, dupa ce ai fost urmarita pas cu pas de medicul de familie, de o moasa sau, daca au existat complicatii, de un medic obstetrician, dupa ce ai facut gimnastica, ai urmat cursurile "Scolii parintilor", dupa ce ti-ai facut bagajul si l-ai pus langa usa, intr-o buna zi, asadar, debuteaza travaliul.

Poate fi si miezul noptii, de altfel, dar tu, care te-ai informat din timp, iti dai seama ca a venit clipa cea mare. Semnele "clasice" sunt:

Scurgere vaginala, posibil cu cateva firisoare de sange. El atesta faptul ca dopul de mucus care iti sigila colul uterin a fost eliminat. Teoretic, colul incepe sa se dilate. Practic, dopul se poate reface si nasterea mai poate intarzia cateva zile.
Dureri de mijloc, de tipul celor premenstruale.
Se rup membranele ("se rupe apa") sau doar se fisureaza, iar lichidul amniotic incepe sa curga in cantitate mai mare sau mai mica. Daca observi un lichid incolor care curge continuu, este vorba evident, de ruperea membranelor. Asteapta-te la travaliu in 48 de ore.
Contractii dureroase si regulate - este important sa faci diferenta intre contractiile false din ultimele doua luni si cele reale, care se repeta la intervale regulate, de la o ora distanta, pana la 10, 15 minute. Aplica tehnicile de respiratie, ia-ti valiza si porneste spre maternitate.Cine bate la usa camerei de garda?
Tu. Intr-o mana tii buletinul de identitate si adeverinta de la serviciu care specifica numele casei de asigurari. Daca nu ai adeverinta, nu-i grav, pentru ca, prin lege, orice gravida are dreptul la asistenta medicala gratuita pentru nastere si chiar dupa, impreuna cu nou-nascutul, pana paraseste spitalul. Dar, pana la externare, va trebui sa clarifici situatia si sa aduci o adeverinta.

El. "Fericitul" tata vine in urma ta, cu bagajul si cu o mutra ingrozita. Nu te baza pe el in faza aceasta: i se pare ca sfarsitul lumii sta sa-l loveasca din moment in moment. Te adresezi cu curaj asistentei de la cabinetul de obstetrica, iar ea va chema medicul de garda.

Incepe dansul
Acum vei fi supusa primului control, care trebuie sa stabileasca stadiul in care te afli. Se verifica starea membranelor, se monitorizeaza contractiile, ti se pun o multime de intrebari care sa stabileasca daca au existat probleme de-a lungul sarcinii, daca ai facut analize recent etc.

Este important sa retii ca semnele nasterii nu apar unul dupa celalalt, ci aproape simultan. Dupa ruperea membranelor, e recomandata imediat spitalizarea si repausul la pat timp de 72 de ore. Contractiile la intervale mai mici de 10 minute sau orice semn de suferinta a fatului impun, de asemenea, internarea de urgenta.

Daca medicul iti face fisa de internare, pastreaza-ti vigilenta, caci se apropie un moment administrativ important. Primesti de la vestiar lenjeria pentru spital - camasa de noapte (fii desteapta si n-o refuza, este sterilizata, chiar daca nu e foarte aratoasa, dar nu vrei sa vezi cum arata o camasa in care s-a nascut), papuci sau halat. Noteaza-ti in minte pentru ce ai semnat, fiindca nu vei putea parasi spitalul inainte sa predai exact acelasi numar de obiecte. Nu rataci bonul pentru nimic in lume, cu administratorii nu-i de glumit. Pot interveni devieri de la "program"?
Daca sarcina ta e la termen si ai contractii sau daca sarcina are peste sapte luni si au aparut semne care indica suferinta fetala, vei fi transportata direct la sala de nasteri, in salonul de travaliu. Aici incepe monitorizarea contractiilor mamei si a ritmului cardiac al copilului, procedura care se repeta periodic. La interval de 2 ore, in cazul membranelor rupte, se face si consultul genital. Daca peste noapte viitoarea mamica se linisteste, este mutata intr-un salon de gravide. Sau e trimisa acasa. Se intampla des sa fie doar o alarma falsa.

Nasterea "descompusa in episoade"
In prima faza a travaliului, rolul esential il are colul uterin. El are doua momente ale lui: "stergerea" si apoi dilatarea. Cu fiecare contractie, fibrele musculare se scurteaza, micsorand spatiul din uter; colul se subtiaza si incepe sa se deschida. Bebelusul ajunge la concluzia ca asa nu se mai poate si incepe sa apese cu capul pe cervix. Creierul mamei reactioneaza, eliberand oxitocina. Aceasta substanta va mari frecventa si puterea contractiilor.

Daca nasti pentru prima oara, tot ce ti-am povestit aici, in cateva randuri, dureaza cam 8 ore. Dupa care procesul se accelereaza si colul tau, care are acum 3 cm in diametru, incepe sa se dilate cu 1 cm pe ora. Dupa inca 8 ore, colul tau masoara 10 cm, iar bebelusul pandeste in apropiere. Daca ai mai nascut, faza de latenta o sa-ti ia doar 5 ore, iar faza accelerata, vreo 7. S-ar putea sa ai frisoane, sa-ti fie greata, dar cel mai periculos este sa dai curs nevoii de a impinge, care te copleseste. Rezista tentatiei, altfel colul se inflameaza si nu mai permite capului sa iasa. Ghici, ghici, cine vine cu tine?
Daca simti ca nu mai suporti durerea, poti sa soliciti o anestezie epidurala. Dar, atentie! Medicii te avertizeaza ca orice iese din "schema" nasterii naturale prezinta riscuri. Ajutorul pe care trebuie sa-l gasesti in maternitate nu consta in injectii, perfuzii si calmante, ci in sprijinul acordat sa nasti natural. Exista cazuri in care se alege cezariana, chiar daca suferinta fetala sau a gravidei nu sunt avansate. De pilda, daca gravida ida are un bazin mic, iar copilul e prea mare.

Saru' mana, mamico!
Acum incepe calatoria bebelusului. El coboara, cu capul in jos, trece de planseul perineal, apoi de perineu si, deodata, i se iveste freza Cu fiecare contractie, capul ii avanseaza pana "la iesire". Si cand, in sfarsit, a ajuns la destinatie, copilasul tau este inca destul de confuz, asa ca nu te supara daca nu-ti zice imediat "Saru' mana, mamico!". Medicul va incheia epiziotomia (taierea perineului, care are rolul de a mari "culoarul de iesire" al puiului tau).

Aceasta te protejeaza de un accident extrem de neplacut, ruperea zonei perineale. Inca doua, trei contractii si apar si umerii, apoi restul corpului. Expulzia fatului dureaza o ora, doua, daca esti la prima nastere, daca nu, intre 10 si 60 de minute. In acest timp, impingi cand iti cere moasa si respiri regulat. Ultima etapa
Mai ai un hop. Dupa ce puiul tau a ajuns in bratele tale teafar, dar cam furios, contractiile se reiau, pentru a expulza placenta. Vasele de sange se inchid, sangerarea se opreste. Totul dureaza cam o jumatate de ora, timp in care esti ocupata sa cercetezi, printre lacrimi, bijuteria pe care ai primit-o in dar.

Vei mai ramane in sala de nasteri inca 2, 3 ore. Poti manca (o masa copioasa chiar!), sa bei lichide, iar dupa prima ora, vine si Domnu' Bebe la masa. Impreuna cu el, te vei muta in salonul de lauze, unde vei continua lectiile practice de alaptare, vei invata cum sa-ti imbaiezi odorul, sa-l cosmetizezi, sa-i tratezi buric
mamiralu
Iata cateva pozitii care te vor ajuta sa ai o nastere mai usoara.

1. Intinsa pe o parte. Este pozitia in care te poti odihni cel mai bine. In plus, centrul de greutate se schimba, iar durerile de spate se mai amelioreaza.

2. In picioare. In timpul contractiilor incearca sa stai in picioare si sa te plimbi cat mai mult. Sprijinita de partenerul tau, evident.

3. In genunchi. In aceasta pozitie, pelvisul tau se va "deschide" mai usor. Sprijina-te cu mainile pe un scaun sau pe pat. Daca te lasi in patru labe, mai ales in prima parte a travaliului, pozitia te ajuta sa diminuezi durerile de spate, iar daca iti si rotesti sau legeni usor bazinul, vei trece mai usor peste contractii.

4. Pe vine. Majoritatea obstetricienilor iti vor cere sa te urci pe masa, in sala de nasteri, pentru ultima parte a travaliului, expulzia. Aceasta este cea mai comoda pozitie pentru medic, dar nu si pentru tine.

De aceea, incearca sa petreci cat mai mult timp ghemuita pe vine, sustinuta de partener sau sprijinita d un scaun. Copilul va trece mai usor prin canalul de nastere
mamiralu
Bagajul pentru maternitate
Trebuie sa stii ca o parte din lucruri iti folosesc in ziua de travaliu, altele sunt destinate sederii in spital si altele sunt rezervate zilei in care iti vei aduce bebelusul acasa.


Unele spitale asigura tot ce are nevoie nou-nascutul, in altele trebuie sa vii tu pregatita cu scutecele si batiste. Ar fi bine sa-ti pregatesti bagajul cu cateva saptamani inainte de ziua cea mare.

Bagajul pentru ziua travaliului
Camasa de noapte sau un tricoul cu care te vei imbraca in momentul travaliului
Sosete calduroase (daca in timpul travaliului iti vor fi picioarele reci)
O oglinda mare, daca vei dori sa-ti vezi bebelusul venind pe lume
Gustari si bauturi, pentru tine si partenerul tau, daca va avea voie sa asiste la nastere
Fisa sarcinii si data preconizata a nasterii
Istoricul tau prenatal
Telefonul mobil, incarcat
Numerele de telefon ale celor dragi
Aparat foto sau camera video
Carti, reviste, radio
Crema sau ulei de masaj
Spray racoritor pentru fata
Balsam de buze
Perie de par, pieptene si agrafe
Un burete mic
Bagajul pentru perioada in care stai in spital
Doua-trei camasi de noapte cu deschidere in fata, daca vei alapta
Trei sutiene speciale pentru zilele de alaptare
Tampoane pentru sani
Un halat
Papuci comozi (probabil vei avea picioarele umflate)
Articole de igiena personala
Servetele umede pentru fata si maini
2-3 pachete de absorbante igienice
Carti si reviste
Haine confortabile de zi
Bani sa cumperi diverse lucruri neprevazute
Detaliile asigurarii tale de sanatate
mamiralu
NOU: Trusa de necesitate a nou-nascutului
Nu uita sa achizitionezi urmatoarea lista chiar inainte de nastere, pentru a evita sa-ti trimiti sotul la cumparaturi nocturne.


Ce iti trebuie
1. Comprese sterile - pentru igiena ochilor si a fetei

2. Ser fiziologic - pentru igiena fetei, ochilor si nasului

3. Seringi de 0,2 ml; 0,5 ml - pentru dozajul calciului

4. Picaturi pentru colici - calmeaza durerile sugarului

5. Glicerina boraxata cu stamicina - combate aftele bucale

6. Betisoare de urechi cu opritori - pentru igiena urechilor

7. Unghiera, pompita nas, perie - pentru igiena

8. Eferalgan pediatric - tratamentul simptomatic al durerii si al starilor febrile

9. Termometru auricular si pentru frunte

10. Biberon cu indicator de temperatura - Ca sa ii dai bebelusului laptele la temperatura cea mai buna

11. Cantar pentru bebelusi

12. Geanta izoterma - Incalzeste mancarea repede si o pastreaza calda timp de cateva ore.

mamiralu
cum arata bebe imediat dupa nastere?


Atunci cand este scos din burtica mamei, nou-nascutul are corpul acoperit de un strat gros de grasime (vernix caseosa).

Dupa ce este inlaturat, pielea bebelusului ramane moale si catifelata. La unii copii (in special la cei nascuti dupa termen), pielea poate fi lucioasa sau uscata, zbarcita si descuamata, iar palmele si talpile au pielea incretita.

Primele tipete ale nou-nascutului arata ca bebelusul este sanatos. Ele declanseaza prima respiratie, plamanii se destind si aerul navaleste inauntru, furnizand oxigenul indispensabil vietii.

Dar cum arata noul membru al familiei? Aspectul poate surprinde prin marimea capului, care reprezinta un sfert din lungimea corpului, spre deosebire de adult, unde reprezinta doar o optime.

Parul - este, in general, de culoare inchisa. Alteori, capul este complet chel. Cateodata parul este destul de lung, lucios, stufos, incalcit. Expresia fetei poate sa se schimbe. Se remarca, adesea, chiar de la inceput o asemanare mai mica sau mai mare cu parintii.

Ochii - nou-nascutul sta cu ochii inchisi si prezinta adesea o tumefiere a pleoapelor; el evita lumina si de aceea lauza cu greu poate aprecia culoarea lor. Ochii au o tenta cenusiu-inchisa, chiar la nou-nascutii care vor avea mai tarziu ochii albastru-inchis.

Nasul - este mic, turtit, impestritat de puncte albe-galbui (glande care secreta grasime si al caror canal excretor este astupat).

Bratele si gambele - sunt scurte si ghemuite, amintind de pozitia din uterul mamei.

mamiralu
ravaliu fara dureri
Ai ajuns la capatul drumului si pe cat de rabdatoare ai fost toata sarcina, acum nu mai ai astampar!

Vrei sa nasti imediat, sa se termine totul cu bine si sa dai ochii, in sfarsit, cu puiul tau.

Dar nici nu ti-ai exprimat bine dorinta si ai si simtit fiori de frica amestecata cu emotie pe sira spinarii. Oare cat de dureros va fi travaliul?

Odata ajunsa la spital, ideal ar fi sa incerci sa te misti cat mai mult cu putinta la inceputul travaliului. Plimbarile pe culoar iti vor face foarte bine - vor grabi putin lucrurile si timpul va trece mai usor.

Toleranta la durere difera de la persoana la persoana. S-ar putea ca la inceputul travaliului, contractiile sa-ti para asemanatoare cu durerile menstruale, adica suportabile. Vei trece si mai usor peste ele daca te misti, daca reusesti sa iti invingi teama si daca practici corect exercitiile de relaxare si de respiratie invatate la cursurile prenatale.

Multe mamici nu acorda suficienta importanta necesitatii de a se relaxa si de a-si stapani frica de durere, desi se stie ca frica nu face decat sa amplifice durerea si sa ingreuneze evolutia travaliului. Orice metoda care are darul de a te linisti este bine venita: masajul (lasa-ti partenerul sa fie util), acupunctura, sunetele muzicale etc.

Pe masura ce dilatatia colului progreseaza si contractiile devin mai frecvente si mai intense, e bine sa stii ca exista si mijloace medicamentoase de alinare a durerii. Nu ezita si spune-i medicului ca doresti sa te ajute.

Anestezia epidurala este insa putin mai "pretentioasa" - nu mai poate fi administrata daca travaliul este avansat, pentru ca dureaza pana sa-si faca efectul. Asadar, daca vrei o epidurala, anunta la timp!
mamiralu
mamiralu
mamiralu
mamiralu
mamiralu
mamiralu
mamiralu
mamiralu
mamiralu
mamiralu
mamiralu
mamiralu
stefi-dani
DA SUNT TARI FILMULETELE.........DAR ULTIMA PARTE E C-AM INSPAIMANTATORE...DUREROSA doh.gif
mamiralu
QUOTE(stefi-dani @ Aug 5 2009, 12:32 AM) *
DA SUNT TARI FILMULETELE.........DAR ULTIMA PARTE E C-AM INSPAIMANTATORE...DUREROSA doh.gif


da...pai na...e nasterea!!!!
ella.iasi
Faine filmuletele, vazusem pe discovery ceva de genu da mai demult.
Aceasta este o versiune "lo-fi" a continutului principal. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formate si imagini, va rugam sa dati clic aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.