GOMBOTI cu prune
2 cani de apa se fierb cu 2-3 linguri de ulei si cam 1 lingurita de sare.Cand apa fierbe,se trage la o parte,se pun 2 cani de faina si se amesteca bine bine,apoi se lasa putin la racit(cam cat sa nu va opariti cand umblati cu mana in aluat).Se pun 3 oua(daca sunt mici puneti 4)si se framanta bine.
Cu mana unsa(eu pun ulei intr-o farfurie si de fiecare data ma ung,altfel se lipeste aluatul si nu-l puteti lucra)se fac GOMBOTII(galuste rotunde).Luati cate putin,cam cat o minge de pin-ponc,intindeti pe palma,in mijloc puneti jum de pruna sau daca sunt mici merge si una intreaga,si apoi impachetati si rotunjiti.Eu prima data fac gombotii toti si apoi pun la fiert in apa care clocoteste cu 2-3 linguri ulei.Cand se ridica gombotii sus la suprafata apei mai lasati 2 minute si apoi scoateti cu paleta cu gauri sa se scurga apa si ii tavaliti direct prin presli care se pregateste inainte,altfel se usuca suprafata gombotului si nu se mai prinde presli de ei.
Se pot umple si cu alte feluri de fructe(caise,piersici,capsuni,cirese,visine si fructe din compot)
Aveam o colega care pe timp de iarna ii umple cu cacao cu zahar.
Dupa preferinta se poate presara pe fructe,inainte sa le impachetati in aluat,putina scortisoara cu zahar.
La care nu le place cu fructe se pot face doar gomboti neumpluti trecuti prin presli.
Cum se face presli:
-Intr-o tigaie puneti ulei la incins(cam dupa ochi in functie de cantitatea care o doriti.Mai bine puneti mai putin si daca este nevoie completati).In uleiul incins puneti pesmet sau paine uscata data pe razatoare sau gris.Prajiti pana are o nuanta ca zaharul ars.Sa nu fie prea mult ulei(sa nu fie ca o crema)Luati deoparte,puneti 2-3 zahar vanilat si zahar dupa gust(cat va place de dulce)Aici tavaliti gombotii pe cum ii scoateti de la fiert.
Dintr-o portie,ies cca 25 gombotzi
Va pun si o poza in care sunt si gombotzi cu prune si fara prune....si o portie fara presli(nu-i place sotului
)