Sectiune a roportal.ro
Ajutor - Cautare - Membri - Calendar
Versiune completa: Bacalaureat 2008
UtileCopii Forum. Utile Despre Copii > Bebelusi si copii > Copii intre 14 si 18 ani - adolescenta
toia
Subiectele la bac', clocite pana in ajunul examenului

Cele 100 de variante concepute de MECT pentru fiecare materie se dovedesc inutile pentru elevi, atat timp cat sunt facute publice cu o luna inainte. Specialistii din minister sunt platiti cu bani grei pentru o munca de minim o luna.

Candidatii la examenul de bacalaureat din acest an vor cunoaste varianta finala a subiectelor doar cu putin timp inainte de sustinerea probelor scrise, Ministerul Educatiei anuntand, luni, ca le va afisa pe site-ul propriu abia in 11 aprilie. Probele orale vor fi cunoscute si mai tarziu de liceenii din clasele terminale, intucat specialistii din minister inca mai clocesc la ele, pana in 27 aprilie.

Cum variantele finale de subiecte vor fi imprimate pe DVD, tot la Ministerul Educatiei, urmand sa fie distribuite apoi inspectoratelor scolare judetene - care, la randul lor, le vor multiplica si distribui fiecarui inspectorat -, e greu de crezut ca elevii vor avea timp sa rezolve cu calm si relaxare cate 100 de variante de subiecte la toate probele scrise - matematica, fizica, informatica, biologie, istorie, geografie, chimie etc, in functie de profil.

Dezbatere publica pe bani publici

Cele 100 de variante de subiecte pentru toate disciplinele la care absolventii de liceu vor sustine test scris au fost postate pe site-ul institutiei la 1 martie, unde au stat in dezbatere publica timp de o luna. In urmatoarele 11 zile, aceiasi specialisti creatori ai variantelor de subiecte, platiti cu generozitate din bani publici, isi vor corecta erorile constatate si transmise MECT de vizitatorii site-ului www.subiecte2008.edu.ro. Toti cei care posteaza pagina de internet a ministerului sunt profesori, parinti, elevi - in general cei care tremura de frica acestui examen dificil, care, in afara ca le va decide destinul, este conceput in asa fel incat sa nu arate pregatirea liceanului, ci sa-l incurce cat mai mult.

Munca specialistilor din MECT s-a limitat la a face subiecte cat mai dificile

Mai mult, conducerea Ministerului Educatiei a anuntat acum, dupa ce variantele de subiecte au fost intocmite deja, ca va solicita reducerea gradului ridicat de dificultate al unor subiecte de la matematica, la sesizarile primite din partea mai multor elevi, profesori si asociatii profesionale. Reactia ar fi fost salutara daca s-ar fi produs inainte ca echipele de specialisti sa munceasca in jur de 7 luni la subiectele postate pe internet.

Adomnitei, depasit de Metodologie

Pe de alta parte, criticile au fost mai intense decat anul trecut, si asta pe buna dreptate, intrucat variantele de subiecte la matematica contin modificari pe care elevii ar fi trebuit sa le cunoasca inca de la inceputul anului scolar.

Din acest motiv, AEACE a cerut ca aceste variante de subiecte sa fie valabile pentru generatia de absolventi de anul viitor, iar cei din promotia actuala sa le utilizeze pe cele de anul trecut.

Cate 100 de variante de subiecte la fiecare proba scrisa - matematica, lb. romana, lb. moderna, lb. materna (dupa caz), geografie, istorie, biologie, fizica, chimie etc. - sunt suficiente pentru programul unui elev aflat in clasa a XII-a, aflat in pragul examenului de maturitate.
Din acest motiv, acestea ar trebui sa ramana valabile cativa ani buni, atat timp cat materia nu se modifica. Ar fi facuta, in acest fel, si o economie de bani din partea MECT, institutie a carei conducere va constata ca a irosit banii pe niste subiecte la matematica mult prea dificile, si pe care trebuie sa le modifice, pe alta cheltuiala.

Sursa: Ziua
1 aprilie 2008

VALERIA OANA
Tare mult mi-ar place ca inante sau dupa examenul de bacalaureat, profesorii care au decis care sa fie subiectele de Bac pentru anul acesta, sa incerce sa le rezolve. Va dati seama ce-ar iesi?
toia
Bacul incepe luni cu proba orala la Limba romana

Un numar de 230.000 de candidati inscrisi vor incepe de luni, 23 iunie, sesiunea de Bacalaureat 2008, cu proba orala de Limba si literatura romana.

Pentru acestia, Ministerul Educatiei a pregatit 643 de centre de examinare si 168 centre de evaluare. Absolventii claselor a XII-a din invatamantul particular si cei din seriile anterioare din invatamantul de stat au platit la inscriere cate 205 lei. Proba orala de romana dureaza doua zile dupa care, din 25 iunie, urmeaza proba orala la limba straina.

Prima proba scrisa, cea de la romana, este programata pe 27 iunie, iar ultima proba scrisa se va sustine pe 3 iulie. In total se vor sustine cinci probe scrise. Pe 5 iulie se afiseaza mediile obtinute, iar pe 9 iulie, cele reevaluate de dupa contestatii.

Daca un candidat nu obtine nota de trecere la o proba, in sesiunea urmatoare sustine restanta doar la disciplina respectiva. Sesiunea august-septembrie 2008 este programata in perioada 18-27 august.

Sursa: Gardianul
20 iunie 2008
Aceasta este o versiune "lo-fi" a continutului principal. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formate si imagini, va rugam sa dati clic aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.