Sectiune a roportal.ro
Ajutor - Cautare - Membri - Calendar
Versiune completa: Din Vietile Sfintilor
UtileCopii Forum. Utile Despre Copii > Diverse > Religie si spiritualitate
ruxy
Ziua Sfantului Patrick

Sfantul Patrick, patronul Irlandei, este una din figurile cele mai cunoscute din istoria religioasa crestina. In ciuda acestei popularitati de care se bucura, viata sa ramane un mister invaluit in legende mai mult sau mai putin adevarate. Se presupune ca cel care avea sa devina Sfantul Patrick s-a nascut in Britania, in sanul unei familii bogate, insa nu foarte religioase. Unele legende afirma ca in adolescenta Patrick se auto-proclama pagan sau ateu. La varsta de 16 ani a fost luat captiv in timpul unui raid efectuat de irlandezi pe proprietatea familiei sale si timp de mai multi ani a fost tinut sclav si obligat sa munceasca in pustietate. Singur, speriat, Patrick s-a intors catre religie, devenind crestin devotat. Ghidat de viziuni, dupa ce reuseste sa evadeze inapoi in Britania, Patrick se intoarce in calitate de misionar pentru a crestiniza poporul irlandez.
Marele sau merit a fost ca nu a incercat sa ii faca pe irlandezi sa se lepede de credintele lor pagane pentru a trece la crestinism, ci a ales sa le incorporeze traditiile in religia ce o propavaduia. Astfel a luat nastere celebra Cruce Celta, care a fost mai usor de acceptat de irlandezi, prin suprapunerea unui cerc (simbolul soarelui, puternnic simbol irlandez) cu crucea crestina. Misiunea Sfantului Patrick in Irlanda a durat 30 de ani. Dupa aceasta el s-a retras la County Down si a murit in data de 17 martie. Aceasta data a fost aleasa pentru a ii sarbatori memoria.

Un simbol traditional al Sarbatorii Sfantului Patrick este trifoiul. Legendele spun ca Patrick a ales aceasta planta pentru a explica notiunea de Sfanta Trinitate paganilor irlandezi: cum trei entitati pot exista ca elemente independente ale aceluias intreg.
Prima parada in cinstea zilei Sfantului Patrick nu a avut loc in Irlanda, ci in SUA, organizata de soldatii irlandezi ce serveau in armata britanica, in 17 martie 1762.
In ziua de azi, Sfantul Patrick se sarbatoreste cu parade, petreceri, oameni imbracati in verde ce beau bere, nu doar in Irlanda, ci in peste tot unde exista comunitati de origine Irlandeza (SUA, Canada, Australia, Japonia sau Rusia).
ruxy


Buna Vestire

In aceasta luna, in ziua a douazeci si cincea, se sarbatoreste, Bunavestire a preasfintei stapanei noastre, de Dumnezeu Nascatoarea si pururea Fecioara Maria.

Buna-Vestire facuta Mariei inaugureaza „plinirea timpului” (Gal 4, 4), adica implinirea fagaduintelor si pregatirilor venirii lui Hristos. Maria este chemata sa-l zamisleasca pe Fiul lui Dumnezeu. Incuviintand, a devenit Nascatoare de Dumnezeu.

Uimindu-se de cele petrecute cu Maria, Sfantul Augustin isi imagineaza ca se adreseaza ingerului, intreband: „Spune-mi, ingere, de ce s-a petrecut aceasta cu Maria?”. Ingerul ii arata ca raspunsul este cuprins chiar in cuvintele salutului: „Bucura-te, cea plina de har!” (cf. Sermo 291, 6). Origen observa ca niciodata un asemenea titlu nu a fost dat unei fiinte omenesti si nu mai apare in niciun alt loc din Sfanta Scriptura (cf. In Lucam 6, 7).

Maria primeste cu disponibilitate „valul de iubire” a lui Dumnezeu care se revarsa asupra ei. Si prin aceasta este o ucenica desavarsita a Fiului ei, care, in ascultare fata de Tatal, isi implineste libertatea si tocmai astfel isi exercita libertatea, ascultand.

Aceasta este o versiune "lo-fi" a continutului principal. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formate si imagini, va rugam sa dati clic aici.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.