Sectiune a roportal.ro
Ajutor - Cautare - Membri - Calendar
Versiune completa: 9 Martie - Sfintii Mucenici
UtileCopii Forum. Utile Despre Copii > Diverse > Discutii generale > Traditii. Mirese, nasi, moase...
toia
9 martie - Sfintii Mucenici, ultima zi inaintea Postului Mare si ziua barbatului

HotNews
Duminica, 9 martie 2008,


Credinciosii sarbatoresc Ziua Sfintilor Mucenici
Crestinii ortodocsi si greco-catolici sunt astazi in ultima zi inainte de Postul Mare.

Conform unui obicei popular, finii isi viziteaza nasii pentru a lasa sec impreuna pentru Postul Pastelui.

Tot astazi, crestinii ii cinstesc pe sfintii 40 de mucenici, soldati in armata romana, care au suferit martiriul pentru credinta crestina in anul 320.

Credinta populara spune ca in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor calde ale mosilor. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului. Gospodinele pregatesc, in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi.

Traditia mai spune ca 9 martie ar fi ziua barbatului, existand obiceiul ca barbatii sa bea 40 de pahare de vin in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.

Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In aceasta zi, se face curatenie in gospodarie, dandu-se foc gunoaielor stranse numai cu foc adus din casa, pentru a aduce caldura din casa si afara.

Credinta populara spune ca in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostirea de descantece, pentru ca din pamant sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.

In ziua Mucenicilor, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8 si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca.

In Dobrogea se pastreaza aceeasi forma antropomorfica, dar mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. In Muntenia, pe langa bradosii obisnuiti, se face o Uitata pentru morti, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copiii il joaca in jurul focului si care este dedicat celor morti care pe timpul anului au fost uitati.

Daca pana la 8 martie, a fost saptamana femeii, traditia spune ca 9 martie ar fi ziua barbatului, existand obiceiul ca barbatii sa bea 40 de pahare de vin in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.

http://www.utilecopii.ro/retete/de-post-46.asp
Anca74
Si eu mai stiam ca azi e ziua celor care nu au nume de sfant ...ca Radu! La multi ani, pui mic!
danna68
QUOTE(Anca74 @ Mar 10 2008, 12:44 AM) *
Si eu mai stiam ca azi e ziua celor care nu au nume de sfant ...ca Radu! La multi ani, pui mic!

oFloare1.gif LA MULTI ANI ,ABY !!! floare2.gif
LA MULTI ANI !!! celor ce se sarbatoresc azi eusa_clap.gif eusa_clap.gif
Anca74
QUOTE(danna68 @ Mar 10 2008, 01:21 AM) *
oFloare1.gif LA MULTI ANI ,ABY !!! floare2.gif
LA MULTI ANI !!! celor ce se sarbatoresc azi eusa_clap.gif eusa_clap.gif


Mai, ce memorie ai, floare2.gif
Aby nu prea ii zicem noi, doar copii din familie, el insa ii da bataie in continuare cu Aby! Pana la urma , mi se pare chiar frumos, si suna destul de interesant!! Ca de la Radu la Aby ...e cale lunga! Pupici si multumim de urari!
Aceasta este o versiune "lo-fi" a continutului principal. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formate si imagini, va rugam sa dati clic aici.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.