Sectiune a roportal.ro
Ajutor - Cautare - Membri - Calendar
Versiune completa: Ce Invata Copiii Din Manualele De Religie
UtileCopii Forum. Utile Despre Copii > Diverse > Religie si spiritualitate
toia
Ce invata copiii din manualele de religie? Pedeapsa divina: te calca masina

Manualul de religie pentru clasa I al Editurii Sf. Mina

Daca nu esti copil cuminte, nu indeplinesti voia Domnului si nu asculti de parinti, vei fi aspru pedepsit. Si nu oricum. Te calca masina, cazi de pe scara, ajungi la spital cu febra mare, iti petreci vacanta in pat sau vei fi "aruncat in intunericul cel mai dinafara, unde va fi plingerea si scrisnirea dintilor". Daca te rogi inaintea unui concurs il iei, daca nu, il pici. Cit despre alte culte, acestea sint incriminate aproape la unison, deoarece afecteaza "familia si comunitatea Bisericii". Cum "magia, spritismul sau anumite puteri ale yoghinilor sint in strinsa legatura cu lucrarea demonilor", ele trebuie, evident, combatute cu tarie. Asa arata manualele de Religie, materie care va deveni obligatorie, releva un studiu al Ligii Pro Europa.

Violenta, atrocitatile si orori de o inspaimintatoare diversitate abunda in manualele de religie ca argument suprem impotriva pacatului si a evitarii pedepsei divine. Fapte banale sint grave incalcari ale poruncilor, iar divinitatea este prezentata fie ca o entitate necrutatoare, capabila de razbunari ingrozitoare, fie ca un comerciant de indulgente. Filozofia de baza a manualelor pare a fi: gresesc, sint pedepsit, ma rog, cistig. Dumnezeu cel iertator si bun, esenta crestinismului, lipseste sau este un personaj secundar.

1. Frica de Dumnezeu si de pedeapsa

Faptele rele sint atit de multe, incit oricind poti cadea in pacat. Mai ales cind esti un copil de numai 7 ani si iti place sa bati mingea pe strada si sa dormi pina la 10 dimineata, uitind in schimb sa-ti faci cruce cind treci prin dreptul unei biserici.

Manualul de Religie pentru clasa I, al Editurii Sf. Mina Iasi ( autori Camelia Muha, Maria Orzetic si Elena Mocanu) arata si care este pedeapsa divina pentru aceste abateri: te calca masina.

"Neascultarea se pedepseste", avertizeaza cele trei doamne - autoare. La pagina 23, o fetita se joaca "neglijent": urmarea, ajunge la pat cu medicul la capatii. Poezioara moralizatoare, pe masura pozelor, suna cam asa " Alina, a mea colega,/ E-n spital de-o saptamina/ Jucindu-se fara grija/ Ea, cazind, si-a rupt o mina".

In Abecedarul Micului Crestin, Ed. Didactica si Pedagogica, 2002, autor Preot Ioan Sauca, Dumnezeu este mereu vigilent, vede tot si nu iarta nimic. Morala crestina arata in felul urmator.
" Vasilica este un copil rau. El s-a urcat pe o scara sa strice cuibul rindunelelor. Dar a patit-o! Dumnezeu l-a vazut si i-a tras scara". Baiatul a cazut, poza il arata zacind inconstient, si a ajuns la medic cu capul spart. In schimb, rindunelele zboara fericite si ii multumesc lui Dumnezeu.

Manualul de Religie pentru clasa a III-a, nu doar ca il infatiseaza pe Dumnezeu ca pe un erou de film horror, dar ii intreaba pe copii cum ar trebui sa procedeze ca sa scape de "pedeapsa parintilor", sugerindu-se ca Dumnezeu, mina in mina cu parintii, sint autorii ororilor.
"Dumnezeu a trimis asupra egiptenilor zece pedepse foarte grele: a transformat in singe apa riului Nil; a acoperit cu broaste tot pamintul Egiptului; au aparut tintari peste tot; a umplut casele si pamintul egiptenilor cu tauni; au murit de foame multe vite; au aparut rani si bube pe oameni si pe vite; a trimis grindina, apoi lacuste care au distrus totul; a trimis intuneric; a ucis pe primii baietii nou nascuti".

La sfirsitul atrocitatilor, copilul este pus sa comenteze si sa relateze un moment din viata cind " Dumnezeu l-a pedepsit pentru o greseala". Fapele bune par sa fi disparut din religia ortodoxa, asa cum apare ea in manualele Ministerului.

Pentru elevii mai mari, pedepsele sint pe masura virstei, asa cum reies ele din Caietul de Religie crestin ortodoxa pentru clasa a VIII-a.
" Dupa Judecata de Apoi, dreptii vor merge sa se veseleasca in imparatia lui Dumnezeu, iar pacatosii vor fi aruncati in intunericul cel mai dinafara, unde va fi plingerea si scrisnirea dintilor".

2. Comertul cu divinitatea

Manualul de Religie pentru clasa I, Editura Sf Mina, ii invata pe micuti cum sa investeasca in Dumnezeu rugi pentru a li se indeplini dorintele. Poza unei fetite care sa roaga sa cistige primul loc la un campionat de sah este deosebit de sugestiva. Rugamintea ii este indeplinita si fotografia sugereaza ca ceilalti competitori care nu s-au adresat Domnului nu au avut acelasi noroc. Morala e clara:
" Rugaciunea staruitoare si placuta lui Dumnezeu nu ramine fara raspuns".

Folosul practic al rugaciunilor este afirmat explicit la pagina 37.
" Participarea la slujbele de la biserica ne aduce mult folos".


3. Adolescentii pregatiti temeinic pentru intoleranta

Manualele si caietele de religie au numeroase capitole si pasaje dedicate incriminarii, persiflarii, prezentarii tendentioase a altor credinte sau curente de gindire. Adeptii altor culte recunoscute de statul roman, sint denumiti "sectari", iar intemeietorii lor si anumite practici sint prezentate ca " rataciri" , singura biserica "dreptmaritoare" fiind cea ortodoxa.

Unele manuale nu se rezuma doar la asta, ci incita, condamna si considera orice este neortodox drept "lucrare a Diavolului". In termeni ofensatori si incriminanti, manualele de religie pentru adolescenti distorsioneaza chiar adevarul istoric.

Manualul de Religie pentru clasa a XI-a, Editura Corint, coordonat de nimeni altul decit de secretarul de stat la acea data din Ministerul Culturii, Adrian Lemeni, ataca si discrediteaza toate cultele religioase din Romania.

Este vorba, se spune la pagina 90, despre acele "miscari religioase care actioneaza in spatiul unei confesiuni crestine traditionale, prin metode nedemne, inacceptabile din punct de vedere social si moral". Si continua cu necesitatea de a cunoaste " psihologia acestor grupuri, pentru ca misiunea lor sa nu insele constiinta noastra, afectind familia si comunitatea Bisericii. Formele de prozelitism lucreaza intotdeauna sub masaca binelui, sectele cistiga adepti prin folosirea de mijloace nedemne de misiunea crestina: indoctrinare, mituire, santaj, exploatarea saraciei, fanatism".


Manualul de Religie pentru clasa a X-a, Editura Corint, coordonat de acelasi Adrian Lemeni, este cel care considera ca yoga este "lucrarea directa a demonilor"!

"Numeroasele forme de asa-zisa spiritualitate propuse astazi si care promit obtinerea unor puteri miraculoase decurg cel mai adesea dintr-o influenta directa a demonilor. Magia, spiritismul sau anumite puteri ale yoghinilor care confera puteri supranaturale sint in strinsa legatura cu lucrarea demonilor".

Autorii, fac o comparatie intre Yoga si crestinism, evident, scotind in evidenta valorile celui de-al doilea. " Crestinismul fagaduieste omului viata vesnica, yoga arata intrarea in neantul neconditionat. Crestinismul il arata pe om si dupa trecerea spre viata vesnica ca persoana, yoga lucreaza la pierderea personalitatii... in yoga, eul purificat va parasi aceasta vale a plingerii in mod definitiv, pierzindu-se in izolare si stingere".

4. Tintele predilecte: biserica greco-catolica si ateismul

Printre "prozelitii" demascati de autorii Manualelor de Religie pentru clasa a XI-a si clasa a X-a, Editura Corint, la loc de cinste se situeaza Biserica Greco- Catolica.

"Instituind primatul papal, Biserica Romei a vazut misiunea nu doar in evanghelizarea necredinciosilor, ci si in reintoarcerea celorlalti crestini sub autoritatea episcopului Romei. Asa au aparut misiunile catolice in spatiul ortodox, nefiind insa decit o strategie agresiva de a-i atrage pe ortodocsi la catolicism. Acest prozelitism catolic, numit uniatism a fost aplicat in Ucraina (sec.al XVI-lea), in Polonia (sec. al XVII-lea) si mai tirziu in Transilvania (inceputul sec. XVIII-lea), instituindu-se Biserica Grreco- Catolica". Mai departe, se precizeaza ca "uniatismul a fost o metoda contrara Traditiei Bisericii, devenind o sursa de conflicte si diviziuni pina astazi".

Manualul de Religie. Cultul Ortodox, pentru clasa a X-a, Editura Dacia Cluj, utilizat in scolile din Transilvania, vorbeste despre Biserica Grreco - Catolica in termeni inadmisibili.

In capitolul " Ortodoxia in contextul crestinismului romanesc", la pagina 70, elevilor le se sint predate urmatoarele invataturi.
" Formarea Bisericii Greco- Catolice a dus la dezbinarea in planul credintei a romanilor transilvaneni si a avut consecinte majore, determinind instaurarea unui climat de neintelegere si neincredere reciproca, cu efecte pe termen lung". Elevilor li se intretine astfel suspiciunea fata de greco-catolici, cei care au "zguduit unitatea intru credinta a romanilor", motiv pentru care este damnabila si in ziua de astazi.

Manualul Religie. Cultul Greco-Catolic, pentru clasa a IX-a , Editura. Dacia 2005, nu este nici el mai clement, tinta fiind de asta data ateismul sau stilul de viata modern. La pagina 83 se afirma ca Papa Paul al VI-lea definea ateismul drept „fenomenul cel mai grav al timpului nostru”, iar la pagina 87 se spune ca „faptul ca Dumnezeu este lasat deoparte in favoarea liberalismului, individualismului, materialismului (asa cum se intimpla mai peste tot in occident dar si in fostele tari socialiste in ultima perioada) duce la aparitia sectelor si a unor superstitii moderne.”


5. Religia, prin omisiune istorica si in cheie nationalista

Manualul de Religie. Cultul Ortodox, clasa a X-a, Editura Corint, sustine ca "primele scoli atestate pe teritoriul tarii noastre au aparut in manastiri, inca din secolul al X-lea", in raspar cu cele mai elementare cunostinte istorice. Palia de la Orastie, apare ca "primul text biblic din Vechiul Testament tiparit in limba romana" fara sa faca vreo referire al contributia Reformei in traducerea acestei biblii.

Manualul de Religie Ortodoxa pentru clasa a VII-a, Editura Sf. Mina din Iasi, asiociaza catolicismul cu " Noaptea Sfintului Bartolomeu", reforma protestanta cu "actiunea de convertire la protestantism a credinciosilor de alte confesiuni", iar ortodoxia, cum altfel, cu "dreapta credinta". Evident, Biserica Greco-Catolica a tradat interesul national.

Analiza HotNews.ro
Luni, 3 martie 2008
giulia_0319
unsure.gif ohmy.gif doh.gif mad.gif cam asa simt eu acum dupa ce am citit ce ai scris...incredibil!!!cum e posibil asa ceva?of bietii copii...
mi-am amintit ca atunci cand mergeam la ore de religie (se tineau la biserica,nu la scoala), eu fiind catolica, aveam vreo 8 anisori, si noua ne e ra prezentat un Dzeu razbunator, care abia asteapta sa calci stram ca sa te poate pedepsi...atunci chiar credeam ca asa este, si imi era frica sa fac vreo prostie ca nu cumva sa ma trazneasca...mie mi se pare o prostie imensa sa il prezinti pe Dzeu ca o entitate rea, cruda, neiertatoare si razbunatoare...copilul ar trebui invatat ca Dzeu il iubeste chiar si atunci cand greseste, eu cel putin asa il invat pe copilul meu, exact asa cum si noi, parintii il iubim chiar si atunci cand este rau...trebuie invatati ca daca pica un examen, iau o nota proasta sau ii calca masina (doamne feri) nu este razbunarea lui Dzeu, ci este consecinta propriilor fapte:nu au invatat, au traversat str fara sa se asigure etc...nu cred ca poti sa te apropii de ceva de care iti este frica...deci daca copiii sunt invatati ca Dzeu este rau etc, nu se vor apropia de El...in schimb daca ii invatam despre bunatatea lui Dzeu, despre puterea lui de a ierta daca ne caim, ii putem apropia mult mai usot de El.e ca si cazul in care un copil este terorizat de parinti, certat pt orice prostie, pedepsit fara a vb cu el, fara a discuta prblemele, el se va indeparta de parintii lui...eu asa vad lucrurile...
cat despre cele 10 rele, moartea primului nascut si toate atrocitatile descrise in biblie, vor avea timp sa invete putin mai tarziu, cand vor fi mai copti la minte si vor putea deosebi raul de bine...zic eu...
si daca voi fi intrebata daca vreau sa se predea religie cand fiul meu va fi la scoala, raspunsul meu categoric va fi NU...si sper din tot sufletul sa nu ajunga materie obligatorie...cine vrea sa studieze f adanc biblia poate sa mearga la teologie...eu nu vreau ca alex sa fie inveninat de prostiile debitate de unii care se cred ultradestepti.
se poate face ceva ca aceste manuale sa nu ajunga pe bancile elevilor?
Anca74
QUOTE(giulia_0319 @ Mar 4 2008, 02:25 PM) *
[
se poate face ceva ca aceste manuale sa nu ajunga pe bancile elevilor?[/color]


Cam tarziu, manualele sunt deja in ghiozdanele copiilor!
riona
imi aduc aminte o faza din liceu,aveam o prietena foarte buna cu care ma intelegeam super,ce mai eram ca doua surori..eu mergeam la cursurile de religie ortodoxa iar ea era penticostala..cum orele de religie se tineau de dimineata intr-o zi Anca a venit la scoala nestiind ca religia se tinea de la ora 7..cand ne-amridicat cu totii in picioare pentru rugaciune s-a ridicat si ea dar nu si-a facut semnul crucii,a stat totusi in picioare din respect..cand am terminat rugaciunea profu a luat-o la rost..
iar ea i-a spus sincer ca este penticostala,si nu stia ca se tine religie de la 7..la care domnul nostru profesor nici nu a asteptat 5 minute ca a scos-o afara din clasa facand-o sectara si eretica..
Anca s-a simtit penibil dar parca si mai penibil m-am simtit eu..oare asta trebuie sa fie reactia unui profesor de religie?ma rog,pentru ea a fost experienta aiurea si mult timp a marcat-o...
Anca74
Profesor de religie? Dar cati din cei care predau religia au macar minim de pregatire in domeniu? Cunosc personal un fost profesor de religie care terminase...Geoagrafia! Cand mi-a spus ca de cele mai multe ori la ore deseneaza ingerasi...ma-m ingrozit! Acum imi dau seama ca ...era totusi un profesor bun! ohmy.gif Haz de necaz!
giulia_0319
QUOTE(Anca74 @ Mar 5 2008, 01:57 AM) *
Cam tarziu, manualele sunt deja in ghiozdanele copiilor!



doh.gif doh.gif doh.gif mad.gif si chiar nu se mai poate face nimik nimik? oFloare1.gif
giulia_0319
QUOTE(riona @ Mar 5 2008, 02:24 AM) *
imi aduc aminte o faza din liceu,aveam o prietena foarte buna cu care ma intelegeam super,ce mai eram ca doua surori..eu mergeam la cursurile de religie ortodoxa iar ea era penticostala..cum orele de religie se tineau de dimineata intr-o zi Anca a venit la scoala nestiind ca religia se tinea de la ora 7..cand ne-amridicat cu totii in picioare pentru rugaciune s-a ridicat si ea dar nu si-a facut semnul crucii,a stat totusi in picioare din respect..cand am terminat rugaciunea profu a luat-o la rost..
iar ea i-a spus sincer ca este penticostala,si nu stia ca se tine religie de la 7..la care domnul nostru profesor nici nu a asteptat 5 minute ca a scos-o afara din clasa facand-o sectara si eretica..
Anca s-a simtit penibil dar parca si mai penibil m-am simtit eu..oare asta trebuie sa fie reactia unui profesor de religie?ma rog,pentru ea a fost experienta aiurea si mult timp a marcat-o...

dumnezeule! mad.gif
si noi aveam ore de religie la scoala, dar eram separati reformatii de romano-catolici (am fost la sectie maghiara).dar au fost cazuri in care o profesoara nu venea la ora, si asa ajungeam toti impreuna, dar ne rugam toti, catolicii isi faceau cruce, reformatii nu, si niciodata nu s-a pus problema de diferente intre religii. chestia asta mi se pare ca deja tine de fanatism...eu credeam ca religia catolica e asa fanatica, dar vad ca m-am inselat...nu vreau sa jignesc pe nimeni, ma scuzati, nu am nimic personal cu nimeni dintr-o alta religie (fiul meu ste botezat ortodox), dar ceea ce fac unii e pur si simplu incredibil.vedeti de ce nu tin neaparat la o singura religie?vedeti de ce ziceam ca as vrea ca alex sa mearga si la catolici si la ortodocsi la slujbe?nu vreau sa ajunga vreun fanatic inveninat! mad.gif
giulia_0319
QUOTE(Anca74 @ Mar 5 2008, 02:41 AM) *
Profesor de religie? Dar cati din cei care predau religia au macar minim de pregatire in domeniu? Cunosc personal un fost profesor de religie care terminase...Geoagrafia! Cand mi-a spus ca de cele mai multe ori la ore deseneaza ingerasi...ma-m ingrozit! Acum imi dau seama ca ...era totusi un profesor bun! ohmy.gif Haz de necaz!



ai tu dreptate, decat sa ii invete prostii mai bine sa deseneze si sa taca! bananab.gif
toia

Romania ar putea fi condamnata la CEDO din cauza continutului unora dintre manualele de religie folosite in prezent in scoli si licee. Acest lucru s-ar putea intampla daca statul ar fi actionat in judecata fie de catre parintii nemultumiti de informatiile predate copiilor, fie de catre reprezentantii unor culte sau religii care s-ar putea considera discriminate.

Anul trecut, Norvegia a fost condamnata de CEDO exact pe problema educatiei religioase in scoli, ca urmare a sesizarilor facute de mai multi parinti. Precedentul fiind deja creat, orice alt proces pe aceasta tema are solutia deja cunoscuta: condamnarea statului in cauza.

Situatia din Romania - identica

In plus, unele dintre motivele retinute in decizia Curtii Europene se regasesc aproape identic in situatia din Romania. „Curtea remarca insa faptul ca programa este astfel conceputa, incat crestinismul are o pozitie in mod evident privilegiata nu numai cantitativ, cat si calitativ fata de alte religii si filozofii si se intreaba cum isi poate atinge, in astfel de conditii, scopurile propuse, si anume de a promova intelegerea, respectul si deschiderea spre dialog a persoanelor cu credinte si convingeri diferite” – se retine in decizia CEDO.

Instanta a analizat, de asemenea, in ce masura posibilitatea parintilor de a solicita scutirea partiala de participare la cursuri a copiilor ar fi suficienta pentru a restabili dezechilibrul constatat intre crestinism si celelalte credinte si convingeri.

Solutia oferita de guvernul norvegian - potrivit careia parintii ar putea sa-si inscrie copiii la scoli private - nu a fost apreciata de Curte ca fiind utila pentru a exonera statul de obligatia de a garanta pluralismul in scolile publice care sunt deschise tuturor. In concluzie, CEDO a decis ca refuzul de a se acorda dispensa totala cu privire la participarea la cursurile de religie si filozofie incalca prevederile art. 2 din Protocolul nr. 1 (n.r. – dreptul la instruire).

Gandul

Deci, ar mai fi ceva sperante...


pissy18kat
hihi nepotica me are numai 10 la religie si tot ce face este sa deseneze sau sa se joace !!
giulia_0319
QUOTE(pissy18kat @ Mar 5 2008, 11:52 AM) *
hihi nepotica me are numai 10 la religie si tot ce face este sa deseneze sau sa se joace !!

las'ca e mai bine asa.... bananab.gif
harasim
unele din lucrurile scrise de dumneavoastra sunt adevarate altele nu
depinde ce profesor de religie are de ex. profesorul de religie al fiicei mele le preda in fiecare ora si asculta deci depinde de profesor si fata mewa are numai 10 la el[bn e si dirigu ei dar el nu ia in considerare chestia asta]bn dar isi si invata.la sedinta cu parintii la luat pe toti la socoteala deci asta dovedeste ceva dar depinde ce profesopr are
flori de camp
Slava Domnului ca fiul meu invata la romano-catolici. Cu un astfel de manual de religie (precum cele expuse la deschiderea topicului), ar fi ramas traumatizat pe viata.
Daca in manualele de religie sunt scrise astfel de ineptii, cum sa nu se razvrateasca unii si sa ceara eliminarea religiei din programa? doh.gif
harasim
QUOTE(harasim @ Mar 10 2008, 08:39 PM) *
unele din lucrurile scrise de dumneavoastra sunt adevarate altele nu
depinde ce profesor de religie are de ex. profesorul de religie al fiicei mele le preda in fiecare ora si asculta deci depinde de profesor si fata mewa are numai 10 la el[bn e si dirigu ei dar el nu ia in considerare chestia asta]bn dar isi si invata.la sedinta cu parintii la luat pe toti la socoteala deci asta dovedeste ceva dar depinde ce profesopr are

la copilul meu in manual nu scrie asa ceva chiar am controlat de curioasa
ruxy
Copiii mei iubesc orele de religie, la ei se spun povesti din Biblie si mi se pare extraordinar...nu le impuie capul cu nimic rau...ei chiar nu inteleg, de ce majoritatea colegilor lor, la rugaciune, rad, injura si-si bat joc, se plimba prin clasa si fac orice altceva decat sa fie atenti si profesorul nu le spune nimic, zice doar ca e alegerea lor...dar asa o fi bine oare?? unsure.gif
harasim
nu am timp sa le insir pe toate dar va pun cateva din lectiile facute de fata mea :
pilda samariteanului milostiv
pilda celor 12 fecioare
si inca vreo 5 pilde apoi
Sf Andrei in Dacia
si asta e tot ce a facut pe semstrul 2
toia
Autorii de manuale încearcă să atingă obiectivele cadrul ale programei școlare de religie, și anume "cunoașterea și iubirea lui Dumnezeu ca fundament al mântuirii și desăvârșirii omului, cunoașterea și folosirea adecvată a limbajului din sfera valorilor religioase, cunoașterea învățăturilor Sfintei Scripturi, a tradițiilor religioase și a istoriei Bisericii sau formarea virtuților creștine și consolidarea deprinderilor de comportament moral-religios. Pentru aceasta, apelează uneori la amenințări, cum ar fi în manualele pentru ciclul primar, unde neascultarea se pedepsește aspru.

O poezie moralizatoare din Manualul de Religie pentru clasa I al Editurii Sf. Mina din Iași arată că prea multă joacă nu este benefică. " Alina, a mea colegă,/ E-n spital de-o săptămâna/ Jucându-se fără grijă/ Ea, cazând, și-a rupt o mână".

Uneori, în locul unei divinități tolerante, care stă la fundamentul lumii, copiii află o divinitate de-a dreptul răzbunătoare. Răutatea și neascultarea se pedepsesc în Abecedarul Micului Creștin de la Editura Didactică și Pedagogică, cel care pedepsește fiind chiar Dumnezeu: "Vasilică este un copil rău. El s-a urcat pe o scară să strice cuibul rândunelelor. Dar a pățit-o! Dumnezeu l-a văzut și i-a tras scara".

Sursa:Realitatea.net
Aceasta este o versiune "lo-fi" a continutului principal. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formate si imagini, va rugam sa dati clic aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.