Chiar daca nu exista inca acel medicament care sa ne mentina tineri pentru totdeauna, specialistii sustin ca sunt anumite alimente care ne mentin tineri si care au grija de organismul nostru.

Cel mai mare organ al corpului, pielea, este chiar cel pe care apar pentru prima data semnele de imbatranire.
Ridurile sunt cele mai vizibile semne ale inaintarii in varsta. Un studiu a aratat ca mineralele, precum cuprul, ajuta corpul sa fabrice mai multa elastina. Aceasta proteina ajuta pielea sa isi mentina flexibilitatea.
Astfel, pentru ca odata cu varsta productia de elastina scade, este indicat sa se consume alimente care contin mult cupru.
De obicei, cuprul se gaseste in grasimile sanatoase din nuci.
De asemenea, pielea este afectata de deshidratare. Astfel, pentru mentinerea unui aspect placut al pielii trebuie sa se consume rosii, pepene rosu si supa de pui.

Mai importante decat pielea sunt celulele.
Pe masura ce imbatranim, organismul devine mult mai susceptibil in a manifesta inflamatii la nivel celular si aparitia cancerului. Cercetatorii au aratat ca alimentele care contin fitonutrienti si cele bogate in antioxidanti mentin sanatatea celulara.
Murele, afinele si pepenele rosu sunt fructe pline de aceste substante. Mai mult, pentru sanatatea celulei si pentru o protectie mai buna contra cancerului, trebuie sa se mai consume si varza, broccoli si varza de Bruxelles.

Problemele de memorie pot fi prevenite prin consumul unui mar pe zi
Dupa varsta de 60 de ani, problemele de memorie devin foarte comune. De vina pentru aceasta problema sunt neurotransmitatorii (substante eliberate de neuroni), care sunt produsi in cantitati din ce in ce mai mici.
Studiile au aratat ca merele sunt cele mai bune, atunci cand vine vorba de stimularea eliberarii de neurotransmitatori.
De asemenea, spanacul si capsunile sunt alte doua alimente care impiedica declinul memoriei.
Capsunile sunt folositoare pentru ca sunt bogate in flavonoizii care stimuleaza memoria.

O protectie sporita trebuie oferita si inimii, mai spun specialistii.
Principalul declansator al bolilor de inima sunt inflamatiile care au loc la nivel celular.
De aceea, alimentele consumate trebuie sa contina substante antiinflamatorii, ca acizii Omega 3 ce se gasesc in peste. Este recomandat sa se consume cel putin doua portii de peste pe saptamana.
Pentru micsorarea nivelului de colesterol trebuie sa se manance alimente bogate in fibre, precum legumele si cerealele integrale.

O dieta bogata in calciu scade riscul aparitiei osteoporozei
O femeie din trei si un barbat din 12 sufera de osteoporoza la batranete. De aceea, alimentatia este cruciala pentru micsorarea acestui risc, mai spun specialistii.
Lactatele, branzeturile, legumele verzi si sardinele sunt surse importante de calciu si vitamina D.
Calciul este important pentru mentinerea sanatatii oaselor. De asemenea, este bine sa nu se bea mult ceai. S-a observat ca bautorii de ceai au oasele mai „subtiri” decat cei care nu beau deloc.

Pe langa oase, trebuie sa se protejeze si muschii, si articulatiile.
De la varsta de 25 de ani la cea de 50 de ani, corpul pierde din masa musculara. Pentru ca masa musculara sa se mentina, nutritionistii recomanda sa se consume 1 gram de proteina provenita din iaurt sau branza dietetica pentru fiecare kilogram de greutate corporala.
In paralel, trebuie sa se faca multe exercitii. In ceea ce priveste incheieturile, acestea pot fi protejate prin consumul de peste si de ghimbir.

In concluzie, subliniaza nutritionistii, din alimentatie nu trebuie sa lipseasca pestele, nucile, legumele verzi, capsunele, murele si cerealele integrale.

Sursa: Gandul