Sectiune a roportal.ro
Ajutor - Cautare - Membri - Calendar
Versiune completa: Personalitatea Copilului La 9 Ani
UtileCopii Forum. Utile Despre Copii > Bebelusi si copii > Copii pana la 14 ani
ioanacris
AM O FETITA DE 9 ANI. TRECE IN CLASA A TREIA. LA SCOALA ARE DOAR FB DAR CU INVATATUL E O PROBLEMA.NU VREA SA CITEASCA PENTRU NIMIC IN LUME SI LA ORICE O ROG SA FACA SI PRIN CASA RASPUNSUL EI E NU.IN CAMERA EI E UN DEZASTRU SI DUPA MULTE CERTURI SI AMENINTARI ABIA DACA SE INDURA SA-SI FACA CURAT.NU STIU CE SA MA MAI FAC CU "NU" SI "NU VREAU". DATI-MI UN SFAT EU AM EPUIZAT TOATE SOLUTIILE.
shama
Ioanacris, sa-ti traiasca fetita. CU scoala nu ma bag sa dau sfaturi pentru ca mi se va intimpla la fel, presupun, cind va fi baiatul meu la virsta asta, si, desi m-am gindit, nu stiu cum as putea sa-l fac sa citeasca - daca nu mai e la moda biggrin.gif (glumesc, bineinteles) - dar, despre partea cu curatenia, eu te sfatuiesc asa: las-o balta, nu te mai gindii, nu te stresa, incearca sa accepti lucrurile asa cum sint si sa o faci sa simta ea ca e nevoie sa-si faca ordine.

Cum? simplu, gasesti o metoda sa o faci sa-i fie rusine de ce e la ea in camera, fie ca vine o prietena de-a ei in vizita si o gaseste cu lucrurile vraiste (faci si aluzii subtile, eventual, ceri scuze in numele ei, dar, atentie, nu o faci sa se simta jignita chiar de tine - adica nu spui chestii de genul "ia uite ce e la tine, nu ti-e rusine de fata asta"); sau faci un scenariu cu cineva din anturajul vostru (un adult pe care stii ca il respecta sau tine la el) sa vina si sa faca o gluma, sau sa zica fetitei, "aoleu, ai nevoie sa te ajut sa stringi pe aici".

Daca o lasi in pace, isi va face singura ordine cind considera ea, in definitiv, e problema mamelor chestia cu ordinea. Tie nu-ti place cum e la ea in camera. Asta nu inseamna ca ea sau altcineva vede lucrurile tot asa.
In concluzie, relaxeaza-te si roag-o doar cind faci curat in casa sa te ajute doar sa stringa sa poti aspira.
Stii, baiatul meu are 1 an si 7 luni si nu-ti inchipui ce e in camera de jucarii si lucruri. Cind mi se mai plinge cite o prietena de copilul ei ca face dezastru si trebuie sa-l adune, eu ii zic "draga mea, eu nu string dezastrul, doar il mut".

Am cutii de plastic in care adun tot odata si fac curatenie. Ala mic ia cutiile si scoate din nou jucariile din ele si le imprastie, dar a invatat singur sa le ia si sa le puna inapoi - cind vrea el.
Uite,chiar, poate functioneaza si chestia asta - cind vrei sa faci curat, iei tot ce gasesti prin camera si i le pui intr-o cutie la un loc si sa vezi ce-si mai cauta lucrurile. Si-i spui ca daca nu are ea grija sa le ordoneze, i le pui tu gramada si sa se descurce.
VALERIA OANA
Pustiul meu are tot 9 ani si este tot inclasa a III-a. Este un copil foarte bun, extrem de silitor, dar.....foarte dezordonat. Si la el in camera este dezordine, iar jucariile sunt imprastiate peste tot. Numai ca tot el este cel care le strage, numai ca nu il amenint niciodata, il rog sa ma ajute pe mine, pentru ca nu ma descurc fara ajutorul lui. Se simte tare bine cand ii solicit ajutorul, se simte important si .....face ceea ce ii cer.
Nici el nu citea deloc acasa, ci doar daca avea pentru scoala ceva, dar, i-am descoperit o mare pasiune. Ii place sa citeasca absolut orice despre Egipt si faraoni, despre dinozauri si civilizatii disparute, despre Triunghiul Bermudelor. I-am cumparat tot felul de carti despre chestiile astea si....a inceput sa le citeasca cu mare drag. Dar nici un fel de carte de povesti sau lecturi obligatorii . Fetei tale i-ai putea cumpara carti sau reviste cu si despre eroine fetite, ii poti cumpara un jurnal frumos, in care sa-si treaca gandurile si sentimentele ei....nu ceda in fata ei, dar nici nu fi prea aspra si prea dura cu ea. Mama trebuie sa-i fie prietena
florentina2006
daca are doar FB la scoala, eu zic sa nu te alarmezi. Copilul meu (9 ani) e tot ''GICA-CONTRA'', adica tot ce ii spun sa faca are ca raspuns un NU hotarat.
Nu voia sa citeasca deloc in clasa intai.
I-am citit eu seara cate o poveste.
Treptat am recurs la un siretlic. Incepeam sa citesc primele doua randuri din poveste, interesul lui crestea. Apoi ziceam: 'Aoleu, am uitat sa imi iau medicamentul. Citeste tu pana mi-l iau eu.' Si intarziam vreo 5 minute, timp in care el citea. Nu il lasam prea mult, sa nu oboseasca. Nu faceam asta in fiecare seara, dar o data pe saptamana era suficient si schimbam mereu motivul. Si nu uitam sa il laud ca a citit: 'Cat ai citit? Pana aici? asa mult? Bravo, e foarte bine! E extraordinar! Vezi ce destept esti?'
Alegeam carti cu poze (macar poze alb-negru) si alegeam doar povestile care ii placeau lui. Mentionez ca nu ii plac povestile clasice, gen Praslea cel voinic si merele de aur.

Incerc sa citesc si eu in prezenta lui, in gand bineinteles, ca sa ii ofer model de persoana studioasa. Chiar uneori daca ma cheama sa facem ceva impreuna, ii spun: 'Stai 5 minute, sa termin de citit' . Asa copilul isi da seama ca e important cititul.

O alta metoda. Copiii seara nu vor sa se culce, vor sa stea cat mai mult. Dar eu nu ii permit, asa ca ii spun: 'Bine, mai stai 15 minute, dar nu la televizor (sau calculator), ci ca sa citesti (sau sa ii citesc) o poveste. Ce vrei: Colt Alb sau Robinson Crusoe?' Asa ii oferi sansa sa mai stea putin treaz si ii dai posibilitatea sa aleaga el, ceea ce lor le place foarte mult: sa aiba puterea de a alege.

Baiatul meu e pasionat de citit ziarul sau carti 'stiintifice' (gen Teora). Poate ca trebuie sa ii descoperi domeniul de citit. Poate nu ii plac lecturile clasice.

Incearca de asemenea sa nu ii impui sa citeasca. Spune-i de ex. : Daca nu vrei, nu citesti. Dar sa stii ca daca citesti, atunci cand vei fi mare, vei fi mai desteapta si vei avea un job mai bun, vei avea mai multi bani de jucarii, haine, lucruri pe care ti le doresti.

Mai incearca sa vorbesti cu invatatoarea si sa le dea sarcina de citit: 9-10 carti pe vara sau cate vrea ea.
Nu stiu daca aplic bine aceste metode, dar la mine au mers.

Succes!
Anca74
Tineti minte fetele, sa ne ajutati si pe noi, mamicile cu copii mai mititei acum! Ca timpul zboara tare repede, chiar daca nu ne dam noi seama!
simina
QUOTE(VALERIA OANA @ Jun 21 2007, 01:58 PM) *
.... Numai ca tot el este cel care le strage, numai ca nu il amenint niciodata, il rog sa ma ajute pe mine, pentru ca nu ma descurc fara ajutorul lui. Se simte tare bine cand ii solicit ajutorul, se simte important si .....face ceea ce ii cer.
...


Supernanny Oana!Sa nu mai zica cineva ca metodele vazute la emisiune nu dau roade...tre' sa stii numai sa le aplici.
VALERIA OANA
Nu am invatat metodele astea de la televizor, le-am invatat de la Claudiu. Copiilor le place sa se simta importanti, sa le dai tot timpul impresia ca fara ajutorul lor nu te poti descurca.
Cel putin asa este Claudiu....
flori de camp
QUOTE(VALERIA OANA @ Nov 1 2007, 03:45 PM) *
Nu am invatat metodele astea de la televizor, le-am invatat de la Claudiu. Copiilor le place sa se simta importanti, sa le dai tot timpul impresia ca fara ajutorul lor nu te poti descurca.
Cel putin asa este Claudiu....

Eu consider ca asa sunt toti copii, mai ales de la varsta cand incep sa inteleaga si sa constientizeze lucrurile. SI baiatul meu se simte extrem de fericit si util cand ma ajuta sa fac ceva prin casa, ma ajuta sa pregatesc masa sau alte lucruri marunte din punctul nostru de vedere si atat de mari pentru ei.
Veronik
Am si eu un baiat de 9 ani,si este in clasa a -3a ,nici lui nu-i place cititul desi eu citesc foarte mult ,merg constant la biblioteca si uneori il trimit pe el sa-mi duca ,cartile mele si uneori vine si el cu o carte dar trebuie sa fie cu scrisul mare si FOARTE frumos editata si aici ma refer pa poze si nu doar la scris,conteaza foarte mult aspectul comercial al cartii pentru ei,trebuie sa ii atraga .A citit cate ceva pana acum si cu d-na invatatoare nu rezolvam nimic daca le da de citit deoarece ei nu stiu inca valoarea unei carti.daca ei nu vor sa citeasca degeaba le da D-na de citit.In legatura cu televizorul,calculatorul ora de culcare seara acestea trebuie sa fie cu un program pe care mai intai tu trebuie sa il respecti si sa nu iti incalci ceea ce ti-ai propus.Nu se discuta ora de culcare si programul facut de parinti ,altfel pierde.Trebuie variante si mai ales...santaj wink.gif
mult succes!!!!

Eu ma confrunt cu problema scrisului.Scrie foarte greu si nici nu-i prea place sa scrie.
gabita_20
spalvase.gif si eu am 9 ani numai ca eu fac cura in camera mea fac_curat.gif anima1.gif
raisa5
Fetita ta poate are un anturaj negativ. Incearca sa aflii viata ei in orice mic detaliu, si o sa vezi ca de undeva a pornit toate acestea, si doar de la "sursa" vei putea opri totul.
Aceasta este o versiune "lo-fi" a continutului principal. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formate si imagini, va rugam sa dati clic aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.