Pate de gâscă, cu xantan
Xantanul și guarul, E-415 și, respectiv, E-412, sunt substanțe de gelifiere care rețin foarte multă apă și, astfel, produsul cântărește mai mult. Sunt periculoase pentru că scad absorbția în organism a vitaminelor A, D, E, K și a mineralelor precum calciu și magneziu, potasiu și fier.
Crenvurști din gelatină
Foarte des folosit la majoritatea mezelurilor, Colagenul este o gelatină din zgârci care nu are proprietăți nutritive. Pe de altă parte, persoanele cu hiperuricemie ar trebui să se ferească de alimentele cu această gelatină, altfel riscând să se aleagă cu atacuri de gută (inflamația agresivă a articulațiilor).
Șuncă de Praga, cu dextroză
Dextroza este o substanță cu un index glicemic foarte ridicat, cu zaharuri cu absorbție extrem de rapidă. Este interzisă în dieta bolnavilor de diabet, dar este bine să evităm consumul produselor care conțin această substanță pentru că riscăm să ne îmbolnăvim de diabet.
Șunculița țărănească, interzisă gravidelor
Majoritatea mezelurilor conțin glutamat de sodiu, chiar și șunculița denumită “țărănească”. Substanța dă un gust mai bun produsului, dar creează dependență. Este interzisă copiilor și femeilor gravide. Riscăm maladii precum Alzheimer, Parkinson, astm și modificări de ritm cardiac.
Tobă cu «tone» de sare
Unul dintre produsele așa-zise tradiționale, toba, este plină, printre altele, de sodiu (Na). Asta înseamnă că, așa cum ne explică doctorul Mencinicopschi, produsele sunt pline, de fapt, de sare. Din cauza ei ne putem alege cu foarte multe boli cerebrale, cardiace, hepatice grave, dar și cu un cancer la stomac sau la colon!
Parizerul, interzis copiilor
Parizerul este de departe unul dintre cele mai nocive produse, mai ales pentru copii. De altfel, este interzis pentru micuți. Colorantul pe care îl conține, carminul, e cancerigen. Procedeul extragerii carminului dintr-o insectă este ultranociv. E folosit pentru a da o culoare roșie produselor.
Cârnați cu nitriți
Nitritul de sodiu, sau E 250, e utilizat pentru a da mezelurilor o culoare roz, apetisantă. Unul dintre cele mai periculoase efecte este dezvoltarea celulelor cancerigene. Poate declanșa și afecțiuni ale glandei tiroide. Totodată, este interzis femeilor gravide, copiilor și bolnavilor în general.
Pastramă cu caragenan
Caragenanul, sau E-407, conține factori co-cancerigeni. Adică, descompus în colon, se poate transforma în alte substanțe care pot duce la cancer de colon. Caragenanul este folosit frecvent în toate mezelurile, fiind un agent de întărire și îngroșare a alimentelor.
Coloranți periculoși în salam
La fel ca la parizer, la salamuri cel mai periculos aditiv este colorantul carmin sau roșu coșenilă. Este extrem de periculos din cauza extracției pe bază de aluminiu. Pe de altă parte, aceste produse mai sunt și pline de sare, din cauza cărora ne putem îmbolnăvi de inimă, ficat, rinichi, sau chiar de cancer.