Sectiune a roportal.ro
Ajutor - Cautare - Membri - Calendar
Versiune completa: Ce E în Capul Adolescentului Român: Să Fie Ascultat și Să Aibă Bani
UtileCopii Forum. Utile Despre Copii > Bebelusi si copii > Discutii generale: copii si adolescenti
Matei


Așadar, familie, prieteni, studiu și preocupări psihologice și filosofice - toate aceste noțiuni populează universul adolescentului român. E normal, susțin psihologii, bazându-se pe cifre potrivit cărora 49 la sută dintre liceeni sunt preocupați de dezvoltare personală, 31 la sută de relația cu părinții, și, pentru mai târziu, de confortul material, într-un procent de 20 la sută. Mulți adolescenți tind să-și dezvolte imaginea de sine în baza unor aptitudini sau abilități, prin comparație cu ceilalți sau cu o imagine idealizată despre ceea ce ei ar trebui să fie. Din această cauză, ei pot ajunge să se considere lipsiți de valoare, deoarece nu excelează în anumite domenii sau nu relaționează.

De altfel, potrivit studiului Ordes, 42 % dintre respondenți declară că au o încredere scăzută în ei, iar 58 % că au o stimă de sine crescută pentru că sunt acceptați de gașcă, dar și pentru că sunt mulțumiți de aspectul lor fizic.

Gașca și relaționarea
"În adolescență colegii și prietenii au o influență primordială. Prietenii adevărați sunt condiția necesară "împlinirii" unui adolescent", reiese din studiu.

Cu toate acestea, adolescenții au mai multe valori și atitudini comune cu părinții decât au cu prietenii. Chiar dacă își consultă prietenii de aceeași vârstă referitor la diferite domenii ale culturii adolescentine, cum ar fi vestimentația, preferințele muzicale, ei continuă să ceară sfatul părințiilor în probleme importante.

"Din cauza unui părinte mai puțin prezent în viața adolescentului, acesta simte nevoia de apropiere, de afecțiune și merge către părinte pentru a discuta cu el tot ceea ce ține de școală și de relaționare", susține Cristina Lazăr.

Chiar dacă, spune specialistul, "nu întotdeauna părintele are o rezolvare ideală a problemelor care țin de școală, ori de abordarea relației elev-profesor". Psihologul susține că 228 dintre elevii chestionați au declarat că se înțeleg cu părinții foarte bine și asta pentru că adesea aceștia vin la școală pentru a le lua apărarea copiilor, pentru a-i disculpa pe aceștia.
Învață ce nu le place și nu li se explică utilitatea unor materii

De altfel, școala este un punct sensibil în cercetare. Potrivit concluziilor, majoritatea tinerilor conștientizează valoarea cunoștințelor acumulate în școală, însă nu consideră că sistemul actual de învățământ răspunde cererilor lor. "Își pun întrebări referitoare la motivele pentru care învață, la efectele acestei învățări. Adolescentul trăiește senzația că «trebuie să învețe ce nu-i place», în cele mai multe dintre cazuri această neplăcere fiind consecința impunerii, a unei mize prea mari puse pe materia respectivă, fără însă a-i fi explicată și utilitatea acelei materii", spune Cristina Lazăr. Deși acordă educației o mare importanță în formarea lor, adolescenții consideră că «experiența de viață» excede școlii.

Fetele vor Jurnalism, băieții - Politehnică
Pentru unii dintre ei, viitorul profesional este un subiect central, clar. Astfel, 65 la sută din elevi acordă un interes deosebit materiilor școlare corelate cu viitoarea profesie, în vreme ce există și adolescenți care nu au fixată o profesie anume sau sunt influențați de părinți și apropiați (trei la sută).

"Modelele profesionale sunt oferite de mediul social, de «moda» referitoare la anumite profesii mai căutate în momentul acesta", spune Cristina Lazăr, amintind de profesiile la modă în acest moment - Jurnalism și Comunicare - pentru fete, și Politehnică și ASE, în cazul adolescenților băieți.

Majoritatea știe că diploma contează, chiar dacă adesea are valoare de accesoriu, așa că își doresc să urmeze o formă de învățământ superior, mai zice psihologul. Din rezultatele studiului, rezultă că profesorul nu mai este perceput ca un model dacă nu tratează cu interes activitatea în care este implicat. "Comunicarea disfuncțională, mentalitățile învechite și inflexibile de care dau dovadă unele cadre didactice îndepărtează elevul, îl determină să își piardă încredera în capacitatea școlii de a genera ceva prolific pentru el", susțin inițiatorii studiului.

La rândul ei, Daniela Gheorghe, psiholog, spune ca, din păcate, în România nimeni nu e preocupat în mod real de problemele adolescentului. "Tinerii nu au deprinderi de viață, nu sunt consultați când se realizează programa școalară și nici nu sunt implicați în consiliile de specialitate. Mai mult, nu li se face în mod real o orientare școalră în ciclul gimnazial , și nicio informare vocațională în liceu".

Hotnews.ro
diana00
Le vin mintea al cap cand cresc mai mari si trec prin mai multe.
USA
E foarte bine...comparativ cu adolescentul American...care are droguri si sex! anima1.gif
alexandruvlad791
De acord, mai intai banii si apoi sa fie ascultat ! Eh.. asa eram si noi ...
joohndooe13
Nu stiu ce sa zic Alexandru ... eu nu imi amintesc sa fi fost asa cand eram adolescent
conveyor01
Roller Top Chain
You must have something in position which will have a prospective client with the procedure as well as provide these phones the actual near. It's your business and also you tend to be away searching for employees to employ for the company. They are people who you will end up being dealing with Mesh Belt. They will end up being creating their very own businesses and will also be assisting all of them do this. Do not employ somebody that you simply cannot use or even that will not easily fit in nicely using what you are attempting to achieve Roller Tracks.
pal.elena
referitor la fetele prefera jurnalism iar baietii poli, uite aici intervine partea interesanta. Daca gasiti un baiat la jurnalism/litere, fiti siguri ca acesta este exceptional, valabil si pentru fetele de la poli. Dat fiind faptul ca exista instinctul de turma, miracolele sunt mai usor de descoperit in felul asta.

------
Pentru cei interesati, recomand creare site
Aceasta este o versiune "lo-fi" a continutului principal. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formate si imagini, va rugam sa dati clic aici.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.