Dacă pentru maladiile grave trebuie să consulți neapărat medicul, pentru răceli sau afecțiuni minore poți să te tratezi cu produse din propria cămară.

Sarea poate fi folosită pentru epidermofiția piciorului sau „piciorul atletului". O soluție salină oferă un mediu ostil pentru ciuperci, scade transpirația în exces, și catifelează pielea, astfel încât medicamente antifungice pot pătrunde mai adânc în piele. Dacă ai această problemă, înmoaie piciorul 5-10 minute într-un lighean cu apă caldă și sare (amestecă două lingurițe de sare la fiecare cană de apă caldă), recomandă medical Suzanne M. Levine, chirurg podiatru.

Poți să tratezi sindromul picioarelor neliniștite cu apă tonică. Bea un pahar de apă tonică înainte de culcare pentru a calma simptomele acestei boli. Apa tonică conține chinină (substanță albă, cu gust amar, extrasă din coajă de chinchină și folosită ca medicament febrifug) care ajută la stoparea contracțiilor musculare repetate.

Lămâia poate fi utilizată pentru a ameliora semnele batrâneții. Taie câteva felii și pune-le direct pe petele cauzate de înaintarea în vârstă pentru 10 - 15 minute pe zi, sugerează medicul Audrey Kunin, un dermatolog din Kansas, Missouri. "Acidul din sucul proaspăt de lămâie poate ameliora aspectul petelor maronii", spune ea. Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte. Vei observa o diferență după 6 - 12 săptămâni. Folosește însă lămâia cu moderație deoarece excesul poate cauza cojirea pielii.

Mierea poate fi folosită pentru tăieturi și zgârieturi. Acest indulcitor natural conține trei componente care ajută la vindecarea plăgilor: zahăr pentru absorbția de umiditate, astfel încăt bacteriile să nu poată supraviețui, peroxid de hidrogen pentru dezinfectare și propolis pentru a omori bacteriile. In plus, mierea se usucă pe rană și formează un bandaj natural.

Uleiul de măsline poate trata eczemele deoarece conține antioxidanți care reduc inflamația. Uleiul de măsline este folosit ca bază pentru multe creme hidratante, dar acestea au în compoziție și alte ingrediente chimice care pot irita pielea. Aplică uleiul de măsline simplu pe piele și masează zona afectată pentru a preveni uscarea. În cazurile grave, acoperă pielea unsă cu o folie de plastic peste noapte.

Laptele este foarte eficient împotriva anxietății. Bea un pahar de lapte cald înainte de culcare pentru a te calma. Acesta conține triptofan, un aminoacid esențial care ajută relaxarea, spune doctorul Bernard Vittone, fondator al Centrului National pentru Tratamentul de fobii, anxietate, depresie din Washington.

Oțetul de mere poate ameliora aspectul vânătăilor deoarece este un remediu natural anti-inflamator excelent. Aplică un pic de oțet pe un tampon de vată și frecă direct pe vânătaie sau pregătește o pastă din oțet de mere și un ou alb sau vaselină și unge zona învinețită.

Ceaiul de mușețel poate fi utilizat pentru calusuri si bătături. În cazul în care ai picioarele predispuse la bătături, pregatește-ți o baie în care să diluezi ceai de mușețel, te sfatuieste doctorul Levine. Deși ceaiul îți va păta picioarele, el va calma si va înmuia pielea tare. În plus, petele galbene se curăță ușor cu apă și săpun.

Apa alcalină poate fi folosită pentru a trata infecțiile tractului urinar deoarece împiedică înmulțirea bacteriilor în interiorul vezicii urinare, spune medicul Larrian Gillespie. Bea un pahar de 250 mililitrii de apă în care amesteci un sfert de linguriță de praf de copt atunci când apar primele simptome. Continuă sa bei această soluție o dată pe zi până când ajungi la medic și începei să iei antibiotice.

Ghimbirul poate ameliora durerile de stomac cauzate de orice boală gastro-intestinală, inclusiv rău de mișcare sau greața de dimineța în cazul femeilor însărcinate. Pregătește-ți un ceai dintr-o lingură de ghimbir proaspăt pe care îl ții 10 minute în apă fierbinte. Această rădăcină are un efect de pansament pentru stomac