Sectiune a roportal.ro
Ajutor - Cautare - Membri - Calendar
Versiune completa: Femeia De Cariera
UtileCopii Forum. Utile Despre Copii > Diverse > Discutii generale > Povesti, Povestioare
Pagini: 1, 2, 3
tibi
Odată, la serviciu, am dat de o colegă nervoasă la toaletă. Iesise din cabină, îsi netezea fusta si bombănea: "Stii bancu-ăla cu Itic?". N-am stiut dacă vorbeste cu mine, asa că am mormăit incert, în asa fel încît, la o adică, să reiasă că eu de fapt cîntam. A continuat si m-a scăpat astfel de propria-mi mutră buimacă: "Cică se ruga Itic toată ziua la Dumnezeu: dă, Doamne, să cîstig la loterie! Ajută-mă, Doamne, să cîstig la loterie, hai, Doamne, zău, de ce nu mă ajuti si pe mine să cîstig la loterie?! La un moment dat, Dumnezeu, agasat de atîta văicăreală, se repede la el: mă, Itic, pe cuvînt că te-am auzit si m-am străduit din răsputeri, dar te rog frumos, ajută-mă si tu putin: joacă la loterie!"
Am hăhăit cu ea un pic, dar asteptam legătura dintre banc si motivul reuniunii noastre private. A continuat: "Asa si eu, dragă: tocmai am făcut acum un test de sarcină care, normal, mi-a iesit negativ. Am plîns ca proasta, cu fundul pe colac, fiindcă mă screm de vreo patru ani să rămîn gravidă si degeaba! După aia însă, brusc, mi-a bubuit mintea că de la ciclul trecut n-am mai făcut sex, de fapt! Că eu cu bărbată-miu nu ne întîlnim decît 8 minute pe zi, dimineata. Si, desi el n-are nevoie decît de patru minute pentru un act sexual, eu tocmai atunci nu pot, fiindcă îmi fac părul cu drotul, pantofii cu cremă si botul cu ruj."
Verifică-ti agenda, am putea să ne vedem azi la 1.45 să luăm lunch-ul si să facem un copil?
Mă uitam la ea cu ceva ce fusese pînă de curînd admiratie, dar deja nu mai eram sigură: femeie de carieră, obsedată de promovare, leafă, autoritate si performantă. Vorbea jumate-n engleză, jumate-n română, cum se poartă acum, era toată numai taioare, promousăn, targhet, ăuernes, marchet, pablic-rileisăns, plening, risărci, fidbec. Damă spirt, cu părul prins ca madam Ecaterina Andronescu-Abramburica, era deci colega-cea-fără-de cusur, carierista care se temea doar de bomba atomică si de bărbatii care cred că femeile sînt inferioare. Avea un sot manager, care-si făcea al doilea doctorat si chelise prematur din cauza studiului năpraznic si ambitiei de a fi sef. Aveau bani, lucrau în multinationale, umblau numai cu nara pe sus, trosnea mîndria-n ei. Dar n-aveau copii… Asta lipsea din tabloul perfect. Cînd au împlinit 30 de ani, au făcut consiliu de familie, cu părinti si cu socri, cu tot, si au decis să aibă un băiat si o fată, neapărat în ordinea asta. Cînd au împlinit 34, s-ar fi bucurat să aibă si-un pechinez, numai că progamul lor de lucru era deja un pact cu diavolul. Ea se scula la 7 si pleca la 7.42 cu Renault-ul, el se scula la 7.34 si pleca la 8.02, cu Volkswagen-ul. Seara, ea venea la 9.10, comanda pizza, îi lăsa si lui o felie rece, se culca, la 10.45 venea si el, mînca uscătura. Apoi se strecura în pat lîngă ea, dar n-o trezea niciodată pentru sex, fiindcă el trisa, seara nu făcea dus, nu mai avea timp. Făcea doar dimineata.
Ea văzuse-n filme cum femeile de carieră îsi făceau test de sarcină la WC-ul firmei, deoarece acasă nu mai aveau timp. Ceea ce uita ea de fiecare dată era că numai din ovulul ei nu se putea isca nici un făt, mai trebuia si ceva de le el, parcă. Dar el avea de învătat ca s-ajungă docent, ea avea de ajuns cea mai sefă si de cîstigat bani. Copiii nu apăreau, iar cuscrii făceau deja consilii numai între ei, hotărau ceva, însă rezolutia rămînea nerostită, telefonul tinerilor suna degeaba, iar la celulare nu răspundeau, erau în miting.
Pe ea, ovulatia o prindea numai în brainstormingul pentru campania de relansare a brandului. Iar el tot nu stia ce e aceea ovulatie, desi pe vremuri, cînd erau studenti si obisnuiau să mai si trăiască, ea îi desenase două ovare si niste puncte pe care le înghesuiau alte puncte, cu coadă.
Femeile s-au opintit cîteva secole să ajungă egale cu bărbatii, iar acum nu mai stiu cum să scape de acest groaznic privilegiu. Muncim ca niste tîmpite, îi multumim patronului că ne dă sansa extraordinară de a lucra si-n weekend, ca să ne afirmăm si să ne tinem de deadline. Sefii pleacă de vineri la prînz si-i mai vezi luni după-masă, cînd se desteaptă din mahmutreli de cinci stele.
Timp în care ai deosebita onoare de a le tine locul, că de-aia ai dat atît din coate si-ai făcut ulcer de cînd mănînci numai kebab în chiflă, la serviciu, ca să ajungi femeie de nădejde. Firma te-a răsplătit cu două dioptrii suplimentare, dar miopia asta e semnul triumfului tău personal.
Noaptea visezi color Acrobat Reader, Outlook si Power Point, cosmarul ti-e împicătit de guguloaie de foldere galbene pe care scrie "urgent", "campanie", "scheme", "rapoarte". În somn, butonul Delete nu merge, nu scapi de pătrătici si te trezesti tipînd. Nu pentru că te înnebunesc folderele, ci pentru că e deja 7.30 si la 8 trebuie să fii la firmă si-ai dormit strîmb si-ti stă bretonul ca o bidinea.
Scuză-mă, te las putin pe fir, că mă cere unul de nevastă...
Munca e bună numai cînd ti-aduce un franc cinstit în buzunar si, mai ales, îti dă si răgazul să-l cheltuiesti. Sistemul suedez prevede că trebuie să ametesti muncind cinci zile pe săptămînă si să ametesti în bar două zile pe săptămînă. Ăsta e raportul minim rezonabil.
Carierismul e plăsmuirea bolnavă a unor filme imbecile de la Hollywood, care insinuează că o femeie poate face orice, dacă vrea ea: ajunge imediat director executiv, naste trei pui vii pe care îi hrăneste cu lapte praf, sotul o iubeste lesinant, desi o vede cam sase ore pe săptămînă (sau poate tocmai de-aia), iar el, desi e neurochirurg, sef la Memorial Hospital, nu e stresat deloc, face mîncare la copii, spală vase si-o asteaptă pe ea cu masina la firmă, seara. Pardon, noaptea. Nu se stie cînd operează el pe creier si mai face si lectii cu aia micii, dar ea, nevasta, are de predat patru rapoarte zilnic, de zbierat la trei brokeri si de convins opt clienti să investească.
Femeile care au văzut-o pe Diane Keaton în "Baby Boom" se lasă drogate de gîndul inept al unui perpetuum mobile. Au senzatia că se poate orice. Că sotul, copilul, ciobănescul german si siameza asteaptă oricît, ei latră la unison de mîndrie că au o directoare în familie.
Cînd ambii soti muncesc deopotrivă, ajungi să le întelegi masochismul, pînă la urmă. Pericolul dospeste abia cînd femeia de carieră are acasă un inginer care scapă la 4.00 de la uzină, apoi vrea mîncare cu sos, maiouri cît de cît curate si putin sex. Muncind ca o disperată ca să nu cumva să fie promovată alta în locul ei, la o adică, femeia se înscrie deja la divortul part-time si facilitează hîrjoana extraconjugală a bărbatului constrîns de hormoni.
Cînd constati că fetita ta îi spune "mamă" soacră-tii (care nici nu te-a vrut de noră, fiindcă nu păreai gospodină si uite că stia ea ce stia) si bîzîie că pe bonă o iubeste cel mai mult de pe lume, e cam tîrziu să-ti dai demisia. Copilul nu întelege că tu crăpi muncind ca să aibă el garsonieră-n Bucuresti cînd termină liceul (dacă l-o termina, că tu n-ai timp să-i verifici lectiile). Copilul vrea să stai lîngă el, caldă, pufoasă, atentă, să simtă dragostea ca pe o pernă de plus. Dar tu, care-ai răspuns la celular si-n clipa cînd te cerea ăla de nevastă, si i-ai spus lui "da", acoperind o secundă telefonul cu palma, apoi te-ai scuzat din gene si ai continuat să vorbesti cu seful de sectie la telefon, nu prea întelegi cum vine chestia asta cu renuntatul la carieră de dragul familiei.
Mircea, fă-te că trăiesti!
Apropo, cînd ti-ai închis ultima dată telefonul, ca să vezi un film fără să te deranjeze nimeni? Nu e cazul, că pe vremea cînd ai văzut tu ultimul film încă nu se inventaseră telefoanele cu On si Off, erau numai fixe cu roată si fir cîrliontat. Vasăzică: ultimul film văzut a fost un documentar despre bursa din Tokyo, ultima carte citită a fost "Notiuni de introducere în cibernetică", ultima iesire în natură a fost pe ierbuta de la Romexpo, cînd ti-a venit delegatia din Danemarca, ultima dată cînd ai găsit alimentara deschisă în drum spre casă încă se găsea nechezol, la taclale cu prietenele stai numai prin mesaje pe robot si odată i-ai făcut uneia o confesiune prin fax, încă îi cumperi copilului haine cu două măsuri mai mici, fiindcă atît purta cînd te-ai angajat, ultima dată cînd ai fi vrut să faci sex aveai ciclu, iar ultima dată cînd ai făcut sex te-ai inhibat, fiindcă uitasesi să-i spui ceva contabilei.
Nu i-ai mai spus bărbatului din viata ta "te iubesc" de-o vesnicie, nici n-ai avea cum, ar suna ca dracu, ar trebui să i-o suieri în timp ce-ti tai pielita de la unghii, imediat după ce-l ameninti să nu cumva să uite să-ti cumpere tampoane cu aripioare si adeziv, că-ti vine sigur deseară sau mîine.
Am chiulit si-am să chiulesc cu voluptate de la muncă, întotdeauna. Chiuleste si tu, salvează-ti viata, femeie! Atît cît se poate. Ia bunul simt, în doze homeopatice. Să stii numai tu.
Cele mai frumoase petice de viată le-am căpătat fugind de răspundere. Cea mai bună bere pe care am băut-o în viata mea n-a fost la Praga, ca lumea bună, ci în Herăstrău, cînd o tăiasem de la sedinta de redactie, lăsînd vorbă că mi s-a spart teava de calorifer si m-au chemat vecinii să strîng apa. Mi-a rămas în cap (si mie, ca atîtor altora) gafa de la TVR, de la Revolutie, cînd habar n-aveau că intraseră deja în direct, si cineva i-a zis lui Dinescu: "Mircea, fă-te că lucrezi!". Si Mircea a ascultat. Si-a ajuns departe. Pînă cînd vom pricepe omeneste tîlcul acestui îndemn vital, vom continua să ne prefacem că trăim.


Din pacate nu stiu cine a scris textul asta. Daca cineva stie sa spuna sa scriem sursa. Mi se pare foarte bine scris. L-am primit pe mail si am zis sa il vedeti si voi:)
Dalia3
Foarte frumos scris. Chiar mi-a placut. Si sunt f curioasa cine a scris textul. E o femeie smile.gif
Roxanici
Foarte bine scris articolul. Nici eu nu stiu cine l-a scris, dar a ajuns de doua ori la mine in mail. Ieri o data, azi o data, de la prietene:)
Adrian
QUOTE(tibi @ Oct 18 2006, 10:50 AM) *
Femeile s-au opintit cîteva secole să ajungă egale cu bărbatii, iar acum nu mai stiu cum să scape de acest groaznic privilegiu.


Ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa ti se indeplineasca. biggrin.gif
tibi
QUOTE(Adrian @ Oct 18 2006, 01:21 PM) *
Ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa ti se indeplineasca. biggrin.gif


Adrian. Nu eu am scris textul asta. Am zis ca mi-a placut cum a fost scris. Ca stil de scriere:)
Nu am zis ca sunt de acord sau nu cu ce scrie acolo:)
simina
Eu zic nu numai ca e bine scris,ci ,si ca e foarte actual.Si eu era sa patesc cam ca ''dinsa''dar,m-am apucat de facut copii si mi-a trecut la timp. Pacat ca cele care ar trebui sa citeasca asa ceva nu au timp...........
Lara
Corect simina. Si eu cred ca e un mare adevar in ceea ce e scris acolo
tibi
QUOTE(simina @ Oct 18 2006, 02:51 PM) *
Eu zic nu numai ca e bine scris,ci ,si ca e foarte actual.


As fi zis acelasi lucru doar ca mi-a fost teama ca voi fi considerat vreun soi de misogin. In plus stiu ce i s-a intamplat lui adrian aici: femeile dupa nastere si n-as fi vrut sa fiu prin la mijloc de catre voi laugh.gif
georgeta_nanu
biggrin.gif asta parca-i sefa mea,disperata sa le aiba pe toate
Miha
QUOTE(georgeta_nanu @ Oct 18 2006, 09:33 PM) *
biggrin.gif asta parca-i sefa mea,disperata sa le aiba pe toate


poate intra si citeste aici. Sa vezi atunci ce te pune la treaba. Ca pe barbati in armata laugh.gif laugh.gif
georgeta_nanu
laugh.gif laugh.gif laugh.gif
la cit e de "dusa" nu m-ar mira.dar pe de alta parte iar prinde bine.oricum am copiat-o si amtrimis-o pe mail-lul de la munca asa spre amuzament.
Miha
QUOTE(georgeta_nanu @ Oct 18 2006, 10:07 PM) *
laugh.gif laugh.gif laugh.gif
la cit e de "dusa" nu m-ar mira.dar pe de alta parte iar prinde bine.oricum am copiat-o si amtrimis-o pe mail-lul de la munca asa spre amuzament.


tu stii mai bine laugh.gif laugh.gif
sa ne povestesti ce iti va zice:))
Danica
Foarte bun articol. felicitari cui l-a scris.

ps: Am eu impresia sau adrian e "gigi contra" prin zona asta?smile.gif
Adrian
QUOTE(tibi @ Oct 18 2006, 12:38 PM) *
Adrian. Nu eu am scris textul asta. Am zis ca mi-a placut cum a fost scris. Ca stil de scriere:)
Nu am zis ca sunt de acord sau nu cu ce scrie acolo:)

"Ai grija ce iti doresti" ... era vorba de femei(e). Te simti in categorie ? biggrin.gif laugh.gif
Adrian
QUOTE(Miha @ Oct 18 2006, 10:30 PM) *
tu stii mai bine laugh.gif laugh.gif
sa ne povestesti ce iti va zice:))

Daca mai apuca! biggrin.gif laugh.gif
Adrian
QUOTE(Danica @ Oct 19 2006, 08:42 AM) *
Foarte bun articol. felicitari cui l-a scris.

ps: Am eu impresia sau adrian e "gigi contra" prin zona asta?smile.gif

Nu-s nici pro, nici contra, doar subliniam un fapt.
Si, in plus, e mai bine ca sunt si femei la servici ... cool.gif
georgeta_nanu
o sa va spun reactia ei dupa ce-l va citi
Dalia3
QUOTE(Adrian @ Oct 19 2006, 09:46 AM) *
Nu-s nici pro, nici contra, doar subliniam un fapt.
Si, in plus, e mai bine ca sunt si femei la servici ... cool.gif


iar o cauti cu lumanarea:))
tibi
QUOTE(Adrian @ Oct 19 2006, 09:44 AM) *
"Ai grija ce iti doresti" ... era vorba de femei(e). Te simti in categorie ? biggrin.gif laugh.gif


cred ca m-ai inteles gresit:)
takata
Excelent textul.Am fost la un pas sa trec prin asa ceva dar m-a trezit plansul fiului meu dimineata cand la ora 6 il lasam intr-o clasa de camin doar cu femeia de servici pt. ca ceilalti copii si doamna veneau la ora 8.Am renuntat la servici dar am atatea satisfacti cand privesc in ochii lui pentru ca e un copil vesel si fericit.
Danica
QUOTE(takata @ Oct 20 2006, 03:27 PM) *
Am fost la un pas sa trec prin asa ceva dar m-a trezit plansul fiului meu dimineata cand la ora 6 il lasam intr-o clasa de camin doar cu femeia de servici pt. ca ceilalti copii si doamna veneau la ora 8.


mai bine mai tarziu decat niciodata. Considera-te norocoasa:)
Adrian
QUOTE(Dalia3 @ Oct 19 2006, 01:27 PM) *
iar o cauti cu lumanarea:))

Important e sa gasesc, dar si cautarea e faina. Vorba lui Napoleon ... wink.gif
VALERIA OANA
Eu nu stiu despre ce cautare vorbiti voi, dar nu intotdeaua cautarea este faina
kim
Tibi, nu cumva mai activezi şi în altă parte sub numele de Ragna?
simina
QUOTE(kim @ Feb 5 2007, 06:42 PM) *
Tibi, nu cumva mai activezi şi în altă parte sub numele de Ragna?


Nu cred,Kim,am mai vazut textul asta si prin alte parti...circula prin mail.

Oricum,textul e perfect adevarat,si nu exagereaza cu nimic.
Anca74
Cat adevar!
Cred ca ma apuc sa joc la loterie! tongue.gif
VALERIA OANA
Ca joci, treaba ta, dar cred ca nu ai si pretentia sa castigi.
Mona75
Eu am castigat.La varianta a II a,de sarbatori.1100 ron.
simina
QUOTE(tzutzulica @ Feb 15 2007, 04:26 PM) *
Eu am castigat.La varianta a II a,de sarbatori.1100 ron.


Si nu ti-e jena sa spui asa,cu nonsalanta?Eu m-am chinuit cat m-am chinuit si m-am lasat,ca nu am eu noroc la bani degeaba.Da' am noroc in dragoste.De aia ai castigat,ca ti-e barbatul plecat...acu m-am prins.
Mona75
Nu,iubita!Era acasa cand am castigat.De fapt el a pus numerele.
simina
QUOTE(tzutzulica @ Feb 15 2007, 10:01 PM) *
Nu,iubita!Era acasa cand am castigat.De fapt el a pus numerele.


Asta nu-i lucru curat!
Mona75
Ce anume?
VALERIA OANA
Nici eu n-am castigat niciodata la LOTO. Nu stiu de ce, habar n-am care este motivul? Sa fie oare un motiv si acela ca nu joc la LOTO? Putin probabil!
danna68
QUOTE(VALERIA OANA @ Feb 23 2007, 02:01 PM) *
Nici eu n-am castigat niciodata la LOTO. Nu stiu de ce, habar n-am care este motivul? Sa fie oare un motiv si acela ca nu joc la LOTO? Putin probabil!

liwlol.gif liwlol.gif nici eu nu joc deci cum naiba vrei tu sa castigam daca nu avem bilet? liwlol.gif
kim
Dacă mi-ar sparge capul o cărămidă de bani, nu m-aş supăra tongue.gif
Mona75
Da'la bingo ati jucat?Am castigat si acolo de cateva ori.
kim
Da, o dată şi ultima dată, cînd m-am făcut de rîs, am strigat"linie" cînd se mai strigase deja...am murit de ruşine sad.gif
simina
Mergi la cazino,Kim...nu se stie niciodata.Si apoi e si asta tot o cariera:jucato la jocuri de noroc.
Mona75
Daca incepi cu d-astea,nu mai ai leac.
simina
QUOTE(tzutzulica @ Feb 23 2007, 10:08 PM) *
Daca incepi cu d-astea,nu mai ai leac.


Ei,nu!Vine barbata-su si o scoate de la cazino, urgent.
Mona75
Daca zice ca e zgarcit,iti dai seama!
kim
N-am eu bani de cazino, măi fetelor... sad.gif
Mona75
Mai,Kim,da'esti demoralizata rau.
kim
Da. Azi m-a pălit melancolia. Sînt într-o pasă proastă sad.gif
simina
Ai dat in blegeala de primavara,Kim?Revino-ti fata,si ia problema in mana.Lasa-l in colo si de Loto si de barbat...tu vezi-ti de ale tale,iesi la o plimbare,citeste ceva frumos,fa-ti planuri frumoase de viitor.Ia nu te mai gandi la toate prostiile...si daca barbatu' are ceva de comentat,da-l pe mana noastra.
Mona75
Daca am fi toate asa optimiste,ar fi bine.
simina
QUOTE(tzutzulica @ Feb 24 2007, 05:45 PM) *
Daca am fi toate asa optimiste,ar fi bine.

Alta care a dat in blegeala?Chiar sunteti culmea!Vin acus cu batul la voi,si va bat la fund,daca mai aud de astea.
Mona75
Eu sunt bleaga de ceva timp.Asta e!
kim
Aşa ne mai apucă pe noi cîteodată... Să bere.gif pentru asta! Lasă că ne trece...
FluffyCat
E si amuzant si patetic in acelasi timp.


PS: Cu toate ca nu sunt nici casatorita si nici nu am copii mi se pare cool site-ul asta!!! bere.gif
Aceasta este o versiune "lo-fi" a continutului principal. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formate si imagini, va rugam sa dati clic aici.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.