Sectiune a roportal.ro
Ajutor - Cautare - Membri - Calendar
Versiune completa: Bacalaureat 2010: Oralul La Română, Superficial
UtileCopii Forum. Utile Despre Copii > Bebelusi si copii > Copii intre 14 si 18 ani - adolescenta
Matei

Marți, 02 Februarie 2010

Elevii de clasa a XII-a încep, săptămâna viitoare, confruntarea cu examenul de bacalaureat, cu proba orală la limba și literatura română, care, pentru prima dată, este programată în timpul anului școlar.

Împrumutând modelul francez, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a schimbat structura examenului de bacalaureat, reducând numărul de probe și mutându-le pe cele orale în timpul anului școlar. Astfel, elevii vor da trei examene orale, la română (și limba maternă), limbă străină și informatică (competențe digitale)și trei examene scrise la română (și limba maternă), matematică sau istorie, în funcție de profil, și la o altă materie din aria curiculară a profilului urmat la liceu. Miza schimbării este introducerea unor certificate de competențe la examenele orale, care sunt recunoscute la nivel european și pot servi la angajare.

„Schimbarea s-a vrut una de structură, dar analiza de fond nu a fost făcută înainte”, spune profesorul de limba română, Gheorghe Rădulescu, de la Liceul de Muzică „George Enescu” din Capitală.

Vicii de conținut și organizare la bacalaureat

Profesorul, care a fost director în Ministerul Educației în mandatul lui Andrei Marga și a organizat bacalaureatul din 1999, considerat cel mai sever de până acum și cu cea mai mică rată de promovabilitate, consideră că proba orală la română nu trebuia programată în februarie.

„Elevii mai au materie de parcurs până la finalul anului”, spune el, completând că subiectele sunt jumătate de literatură, jumătate de comunicare și că se verifică inclusiv competența elevului de a citi și înțelege un text la prima vedere. „Cu siguranță toți vor trece, mai ales că examenul de bacalaureat se dă cu profesorul de la clasă și cu un alt profesor”, mai spune acesta, adăugând că orice elev va fi admis „dacă va emite o propoziție simplă”.

Apoi, cei admiși primesc o hârtie care le atestă competența în limba română, pe care profesorul Rădulescu o consideră „de tot râsul” și „inutilă”.

La proba scrisă, subiectele de anul trecut

O altă problemă identificată de profesorul bucureștean este că subiectele la proba scrisă de limba și literatura română de la bacalaureatul din 2010, din vară, vor fi aceleași de anul trecut. „Prin felul acesta s-a dat liber la copiat”, spune profesorul, subliniind că ministerul nu a spus că sunt aceleași subiecte de anul trecut, dar nici nu a anunțat că vor fi altele noi. Acum subiectele nu mai sunt anunțate pe Internet, dar nici nu mai este nevoie pentru că deja proliferează pe piață cărțile cu rezolvări.

„Faptul că subiectele sunt rezolvate și există pe piață înseamnă că elevii vor căuta soluții de ieșire din impas la proba scrisă”, susține el, spunând că ar fi fost nevoie de alte subiecte pentru examenul scris.

Matematica va fi nenorocirea la bacalaureat

Probele scrise de la bacalaureat sunt capitale la nivel de notare, explică profesorul. „Dacă ai luat 5 la matematică trebuie să iei 7 la română și 6 la cea de-a treia probă, ceea ce e dificil”, spune Gheorghe Rădulescu, adăugând că la matematică va fi cel mai greu, iar dacă supravegherea va fi drastică și nu se va putea copia, rata de promovabilitate va fi de 60%. Cât despre tentativele de copiere, acesta crede că mulți vor încerca să copieze cu telefonul mobil.

Criticând „confuzia valorilor” în legătură cu examenul de maturitate, profesorul subliniază că bacalaureatul ar trebui să se desfășoare cu strictețe și pe grade de dificultate. „Ani de zile bacalaureatul a stat la baza admiterii la facultate, iar acum există și facultățile particulare care apasă asupra examenului, pentru că de acolo își recrutează viitorii studenți”. El recunoaște importanța competențelor de digitale și de limbi străine, dar crede că un certificat obținut cu ușurință nu reflectă nivelul fiecăruia de pregătire.

„Eu cred că ar trebui să se decidă pentru România cum este mai bine, să treacă toți elevii la bacalaureat, sau să nu treacă”, mai spune acesta.

Evz
Anca74
Nu mai bine s-ar desfiinta?
Acum pe bune...stau si ma gandesc, inca de pe vremea mea (bac in 92) la unele clase se copia (pe rupte) la altele de loc. Depinde de "noroc"...si e corect? Daca nota de la bac conteaza, apoi sa se creeze conditii egale pt toti elevii, chiar si conditii egale de copiat! whistling.gif Cum naiba au reusit colegi de ai mei, care au facut liceul taras, sa ia la bac 9 si ceva? Copiind! Aoi se duce si concureaza cu unul care a luat 8 pe bune! E corect?
S-au sa introduca Admis/respins....sau...habar n-am. M-am si enervat , zau asa!
Sa sper ca pana va da al meu copil bacul se va schimba ceva? Mi-e teama ca nu....in bine!
Aceasta este o versiune "lo-fi" a continutului principal. Pentru a vizualiza versiunea completa, cu mai multe informatii, formate si imagini, va rugam sa dati clic aici.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.