OMS, acuzată de CE că a declarat pandemia de gripă porcină la presiunile companiilor farmaceutice

26 ianuarie 2010 17:19 |

Organizația Mondială a Sănătății a fost acuzată marți, de Consiliul Europei, că ar fi declarat starea de pandemie de gripă porcină (A H1N1) la presiunea companiilor farmaceutice. Reprezentanții OMS au fost chemați la audieri de către CE, după ce unii dintre parlamentarii europeni, aleși în ianuarie, au declarat că este o falsă pandemie și au cerut o anchetă, transmite AFP.

Organizația a negat acuzațiile formulate de Dr. Wolfgang Wodarg, un epidemiolog care a spus că OMS a exagerat amenințările reprezentate de gripă, descriind-o ca o "pandemie" sub presiunea companiilor farmaceutice.

"Copiii noștri au fost vaccinați fără a fi necesar, OMS a făcut o eroare gravă și nu merită încrederea noastră", a spus Wodarg.

"Companiile farmaceutice abia așteptau pandemia"

"Companiile farmaceutice abia așteptau acest anunț atunci când boala era relativ severă", a declarat acesta argumentând că producătorii de vaccinuri așteptau cu sufletul la gură "rețetele suculente".

El a acuzat laboratoarele de "folosirea unor substanțe cu efect malefic", care prezintă un potențial risc pentru persoanele care s-au vaccinat. "Nu excludem posibilitatea dezvoltării în viitor a unor forme de cancer", a sugerat doctorul german.

OMS se apără: nu am fost influențați de companiile farmaceutice

Keiji Fukuda, consilier special în privința problemelor legate de pandemii, din partea OMS, a spus că organizația pe care o reprezintă "nu a fost influențată de companiile farmaceutice". El a amintit că experții consultați "trebuie să să semneze o declarație pe propria răsoundere cu privire la interesele lor private". Criticat pentru lipsa transparenței, numărul doi al OMS a argumentat, fără a convinge însă, că unele date nu au fost în concordanță cu cele publicate prin lege.

Controversa a continuat ajungând chiar la definirea termenului "pandemie".

Wodarg a legat în principal, denumirea de rata mortalităților, în timp ce Fukuda a spus că starea de pandemie intervine atunci când "virusul se răspândește în întreaga lume". "Nu putem ști imediat câte victime vor fi și vor mai trece cel puțin doi ani până când vom face o estimare exactă", a adăugat reprezentantul OMS.


Pandemia, declarată în iunie 2009

În iunie 2009, un comitet de experți din opt țări a declarat în unanimitate că au fost întrunite criteriile pentru declararea stării de pandemie, s-a apărat reprezentantul OMS.

Dr. Luc Hessel, din partea producătorilor europeni de vaccinuri, a declarat că "aproximativ 38 de milioane de oameni au fost vaccinați în Europa, iar problemele cauzate de acestea au fost moderate spre scăzute".

Comitetul European al Sănătății a cerut reprezentantului guvernului britanic, Paul Flynn, să întocmească un raport în această problemă și să-l prezinte în fața Consiliului Europei, care va adopta apoi o recomandare.

Pandemia de gripă porcină H1N1 a ucis cel puțin 14.142 persoane în întreaga lume de la apariția ei, în martie, pe continentul american, potrivit celui mai nou raport al OMS.

Antena3.ro