Din cauza temperaturilor scăzute, sângele se îngroașă, scade imunitatea, iar cardiacii, astmaticii, hipertensivii și sugarii pot avea complicații.

Frigul este dușmanul cardiacilor, al hipertensivilor, al celor cu boli respiratorii sau cu maladii endocrine. Vremea rea poate produce modificări în compoziția sângelui. De fapt, sângele se îngroașă și crește riscul ca vasele sanguine să se astupe cu grăsimi.

Mai puține celule de apărare

În plus, frigul scade numărul leucocitelor (celule de apărare) și al anticorpilor. „Așa se explică și numărul mare de infecții respiratorii care apar în această perioadă”, spune medicul Rodica Marinescu, specialist în medicină de urgență la Ambulanța București.

Totodată, temperaturile scăzute îi „răpun” mai repede pe copiii sub 14 ani, care nu au mecanismele de termoreglare atât de „rulate” precum cele ale unui adult. „Este bine să-i scoateți pe copii din casă, dacă fac mișcare. Cu sugarii, este de preferat să rămâneți în casă sau să iasă numai 2-3 minute, cât să scoată nasul la aer”, adaugă medicul Rodica Marinescu.

Pe timp de iarnă, cele mai multe decese se înregistrează în rândul cardiacilor, astmaticilor, hipertensivilor.

Intoxicațiile cu monoxid de carbon sau hipotermiile sunt și ele probleme întâlnite de medici pe vreme rece. Primele apar ca urmare a încălzirii la sobă, celelalte (hipotermiile) sunt comune în rândul oamenilor străzii, alcoolicilor, toxicomanilor. Când temperaturile coboară sub zero grade Celsius, organismul face un efort de adaptare.

„Din cauza acestui efort, corpul pierde apă, sângele devine vâscos, încep să apară cheaguri în sânge”, explică medicul Rodica Marinescu. Aceasta îi sfătuiește pe cardiaci să-și ia cu ei o doză de nitroglicerină sau plasturi speciali care conțin substanța.

„Cei care fac angină la frig (dureri) pot lua cu ei astfel de pastile. Mai eficienți sunt plasturii cu nitroglicerină, deoarece efectul lor este de 24 de ore”, precizează medicul.

Și persoanele cu probleme respiratorii trebuie să se protejeze de frig. „Scade puterea de apărare a mucoasei respiratorii, pentru că nu mai este așa de bine vascularizată. Sângele se duce mai degrabă către inimă și ficat”, arată medicul. În cazul în care suferiți de astm, nu vă uitați acasă spray-urile speciale.

SFATURI DE VREME RECE

Echipați-vă de iarnă și nu stați pe loc

Pe vreme rece, în primul rând trebuie să vă îmbrăcați bine, cât mai „stratificat”, cu haine de bumbac, pe dedesubt, și haine de lână, pe deasupra.

„Ideea nu este să vă înfofoliți, ci să vă îmbrăcați cu haine prin care corpul să poată să și respire”, sugerează doctorul Rodica Marinescu. În picioare e bine să aveți șosete călduroase, iar încălțările să aibă talpa groasă. La gât, mai bine folosiți o eșarfă decât un fular.

„Respirația prin fular creează umezeală și veți inspira aer mai rece. Eventual, puteți pune fularul la gât, dar fără să vă acopere gura”, adaugă medicul Marinescu. Acoperiți-vă capul cu o căciulă groasă, cu urechi. Dacă aveți de făcut drumuri mai lungi, pe jos, faceți pauze și intrați în locuri încălzite (farmacii, magazine). În stația de autobuz, nu stați pe loc. Plimbați-vă, frecați-vă mâinile, bateți pasul pe loc.

Ev. zilei