Bine ati venit Vizitator ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Riscurile Sarcinii Multiple
toia
postare Feb 3 2009, 12:20 AM
Postare #1


Top Member
****

Grup: Top Members
Postari: 889
Inscris la: 31-August 06
Membru nr.: 74




Femeile care nasc mai mult de trei bebelusi deodata pot suferi de diabet si hipertensiune, iar micutii pot avea grave probleme respiratorii.

Femeile care aduc pe lume mai multi bebelusi dintr-un foc fie apeleaza la proceduri de fertilizare, fie au un teren ereditar care favorizeaza sarcinile multiple. in situatii exceptionale, o femeie poate naste si mai mult de trei bebelusi.

Statisticile arata ca 23% din totalul sarcinilor obtinute prin reproducere asistata sunt sarcini gemelare si doar 3,5% sunt tripleti.

Femeia americana care a adus pe lume saptamana trecuta opt copii a fost supusa unor proceduri de fertilizare. Legile din SUA permit implantarea unui numar mai mare de embrioni, insa in tarile din Europa restrictiile sunt mai severe.

Cezariana pentru tripleti

Majoritatea sarcinilor multiple au cauze ereditare. 'Daca pe linia materna sau paterna exista cazuri de gemeni, sansele de a avea sarcina multipla sunt foarte mari. Mai exista si o serie de factori care tin de procesul de fertilizare, mai ales in cazul femeilor care fac fertilizare in vitro, dar nu sunt exclusi nici factorii de mediu', explica Petre Bratila, ginecolog la Spitalul Euroclinic din Bucuresti.

Femeile care nasc tripleti trebuie sa faca cezariana, in timp ce mamele de gemeni nasc de regula pe cale naturala. 'Gemenii sunt insa extrem de fragili si au nevoie de terapie postnatala imediata', adauga specialistul.

Fertilizari cu cel mult 4 embrioni

Sarcinile cu mai mult de trei bebelusi apar de regula in urma tratamentului in vitro pentru ca sunt transferati in uter mai multi embrioni. Femeile care fac astfel de tratamente sunt monitorizate atent tocmai pentru a nu se produce mai multi embrioni. Din acelasi motiv, in timpul tratamentului nu este recomandat contactul sexual neprotejat. 'in Romania, in cadrul fertilizarilor in vitro se transfera maximum patru embrioni, dar in SUA se pot transfera cinci sau chiar sase. Dintr-un embrion aflat in uter, se poate ajunge la doi', explica Andreea Mustata, medic specialist genetica medicala la clinica MedLife din Capitala.

Daca prin fertilizarea in vitro se obtin mai multi embrioni, o parte dintre ei pot fi inghetati timp de cinci ani si folositi in cazul in care prima incercare va fi un esec.

Diabet de sarcina si paralizie

Sarcinile multiple sunt periculoase atat pentru mame, cat si pentru bebelusi. Femeile care au in uter mai mult de patru fetusi sunt sfatuite de medici sa faca avort selectiv. 'Acest procedeu se numeste fetoreductie si se lasa in viata un embrion, maximum doi', explica medicul Petre Bratila.

Unul dintre pericolele care pot pun in pericol viata femeilor cu sarcini multiple este cresterea presiunii sangelui, fenomen denumit preeclampsie.

Femeile care nasc mai mult de patru copii au un risc mult mai mare de a face diabet gestational sau de a li se acutiza afectiuni pe care le aveau deja.

In cazul copiilor, cea mai mare problema pentru primele zile poate fi cauzata de insuficienta respiratorie, ca urmare a subdezvoltarii plamanilor. De asemenea, nasterea multipla le poate cauza micutilor paralizie cerebrala, care afecteaza sistemul locomotor.

Evenimentul Zilei, 02 Februarie 2009
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 

RSS Versiune Lo-Fi Acum este ora: 26th April 2024 - 02:26 AM