Bine ati venit Vizitator ( Logare | Inregistrare )

4 Pagini V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> Retineti:, ...de evitat!
anaflorentina
postare Nov 17 2008, 09:27 PM
Postare #11


Top Junior
**

Grup: Members Plus
Postari: 93
Inscris la: 21-October 08
Din: Cluj
Membru nr.: 43,839



dar sincer acum...ce sa mai mancam?Nu putem sa mergem la magazin cu lunga lista de E-uri si sa ne apucam...asta contine E-ul asta...bla bla.Pana la urma ne trezim ca totul ne dauneaza.Ce naiba sa mai mancam?


--------------------
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ruxy
postare Nov 17 2008, 09:46 PM
Postare #12


Top Golden Member
**********

Grup: Top Golden Members
Postari: 37,319
Inscris la: 28-November 07
Membru nr.: 10,411



Da adevarat...si mama mereu spune " Daca cauti cate foi are placinta...ramai nemancat"...insa....totusi... trebuie sa avem macar putina grija ce introducem in organismul nostru....e destul ca trebuie sa faca fata poluarii, stresului, modificarilor climatice...de acestea nu prea avem cum sa ne ferim...insa ce bagam in gura...este raspunderea noastra...adevarat ca nu putem merge cu lista dupa noi...insa trebuie sa ne alegem cu grija hrana, mai ales daca este produs de fabrica...
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ninina
postare Nov 18 2008, 05:16 PM
Postare #13


...sunt fericita alaturi de iubitii mei...
**********

Grup: Top Golden Members
Postari: 13,885
Inscris la: 11-September 08
Membru nr.: 37,208



Fetelor...eu sunt vegetaria de mult timp....si credeti-ma ca ma simt extraordinar de bine....si as fi si mai bine..daca as renunta la multe altele produse care nu sunt bune...mananc foarte multe verdeturi...masa mea de seara contine doar fructe si seminte, pop corn...m.as bucura mult mai mult sa locuiesc intr-o tara mai calda...sa am si pe timpul iernii rosii in gradina si toate celelate zarzavaturi...plus un aer proaspat si curat de munte...care ajuta mult sanatatii....inca mai cumpar cateodata paine...dar de cele mai multe ori o fac acasa....si la cumparaturi cand merg...sicer va spun ca citesc ingredientele...si ma uit la E-uri...dar cum ati spus si voi prea putine produse sunt fara E-uri...dar totusi mai putem alege....si inca ceva daca vrei sa mananci santos este si mai scump...daca mergi la un magazin naturis...sunt destul de scumpe produsele...


--------------------


  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ninina
postare Nov 18 2008, 05:24 PM
Postare #14


...sunt fericita alaturi de iubitii mei...
**********

Grup: Top Golden Members
Postari: 13,885
Inscris la: 11-September 08
Membru nr.: 37,208




am uitat sa mai zic ceva....despre medicamente...eu nu folosesc ...decat foarte foarte rar....decat in caz de urgenta....cel mai mult folosesc ceaiuri...bai din plante...si tot ce este natural....nu stiu daca este un medicament care sa nu aiba contraindicatii...foarte rar....
multumim Rux draga ca ne amintesti de aceste lucruri.... floare2.gif floare2.gif tzuc.gif


--------------------


  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ruxy
postare Nov 20 2008, 11:01 AM
Postare #15


Top Golden Member
**********

Grup: Top Golden Members
Postari: 37,319
Inscris la: 28-November 07
Membru nr.: 10,411






Margarina, un pericol pentru sanatate

"Grasime vegetala, dietetica, usoara"... Acestea sint proprietati care li se atribuie in reclame margarinei si grasimilor vegetale hidrogenate. TOTAL FALS. Prea adesea, ceea ce este prezentat ca minunat in reclamele televizate se dovedeste a fi doar o afacere grasa pentru conturile fara fund ale marilor industriasi. Specialistii nutritionisti ne avertizeaza ca margarina este mai periculoasa decat grasimile naturale animale - untura de porc, untul. Pe termen lung, margarina determina aparitia bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative. Atunci cand sint asimilate de catre organism, aceste grasimi hidrogenate afecteaza sistemul imunitar, determina o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii si chiar la cancer. Margarina mai poate dezvolta si rezistenta la insulina, in cazul diabeticilor.

Ce este, de fapt, margarina?

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani porniti pe capatuiala a avut atunci ideea de a fabrica un produs asemanator cu untul, pornind de la unele uleiuri vegetale, precum cele de floarea-soarelui, de soia sau de rapita. Ei au incalzit uleiurile vegetale la 150 de grade C si le-au adaugat hidrogen (!!!) in prezenta unor catalizatori de nichel (!!!), ca sa se intareasca. A fost obtinut un produs alb, asemanator cu untul la consistenta si cu... plasticul (!!!) la structura moleculara. Produsul a fost denumit… margarina si are
singurul avantaj ca… se poate intinde pe paine. In timp, margarina a fost "imbunatatita", citeste otravita, cu coloranti, arome si vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac sa miroasa a lapte mai tare decat laptele.

"Hidrogenarea este un procedeu tehnologic aplicat la nivel industrial, care implica in final adaugarea de hidrogen(H2). Grasimile vegetale devin semi-solide sau solide la temperatura camerei si tartinabile. Grav este insa ca niste grasimi de origine vegetala, sanatoase la inceput, sint transformate astfel in grasimi saturate artificiale. Aceste grasimi sint asemanatoare celor animale, dar sint extrem de periculoase pentru sanatate…

O grasime polinesaturata - uleiul de floarea-soarelui, de exemplu - este transformata prin hidrogenare intr-o grasime saturata, apropiata de cea animala, dar obtinuta in mod artificial. Lucrul acesta se razbuna, pentru ca hidrogenarea artificiala imprima calitati nutritionale negative produsului. In procesul de hidrogenare, sint generati acizi grasi TRANS, care constituie cauza bolilor cardiovasculare si neurodegenerative. Consumul de margarina si implicit de acizi grasi TRANS provoaca nasterea unor copii cu greutate scazuta si cu circumferinta mica a craniului. Femeile care alapteaza trebuie sa evite asemenea grasimi, pentru ca ajung in laptele matern si apoi in organismul sugarului", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

In Uniunea Europeana si in Statele Unite ale Americii este obligatorie etichetarea nutritionala a produselor, prin evidentierea continutului de grasimi totale, din care in mod clar trebuie indicata si cantitatea de acizi grasi TRANS. In Romania, din pacate, foarte multi producatori ii pacalesc (ca sa nu zicem ca ii inseala in mod josnic) pe consumatorii care nu au cultura nutritionala. In loc de "grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate", pe eticheta produselor comercializate in tara noastra nu scrie decat "grasimi vegetale".

Efectele nefaste ale margarinei

Asa cum spuneam mai sus, pe termen lung, margarina provoaca aparitia bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative. Atunci cand sint asimilate de catre organism, aceste grasimi afecteaza sistemul imunitar, determina o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii si chiar la cancer. Margarina poate dezvolta si rezistenta la insulina, in cazul diabeticilor.

Cand grasimile asa-zis vegetale din margarina sint incorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, ele impiedica activitatea acestora. Aceasta inseamna ca se ajunge, treptat, la o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer. Nutritionistii spun, cu o gluma amara, ca nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decat consumul de margarina si de alimente prajite.

Aceleasi grasimi iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sange, ceea ce conduce, pana la urma, la sclerozarea vaselor, cu efecte nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator in ansamblu. De asemenea, margarina favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, determina aparitia celulitei si solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizata.

"Studii recente au dovedit ca grasimile hidrogenate care contin acizi TRANS provoaca tulburari in metabolismul lipidelor, ceea ce se concretizeaza in ateroscleroza, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale. In acest context este vorba despre acizii grasi TRANS artificiali care se gasesc in margarina. Exista insa si acizi grasi TRANS care se gasesc in grasimile naturale - carne de vita, unt. Acestia nu sint atat de periculosi ca acizii grasi TRANS artificiali", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Studii ale Institutului de Sanatate al SUA arata ca, de fapt, toleranta organismului uman pentru acizi grasi TRANS artificiali este 0 (ZERO). Organismul nu suporta aceste otravuri.

Mai grav este ca aceste grasimi vegetale de tipul margarinei se gasesc in numeroase produse alimentare. Pentru a va convinge de acest lucru, faceti un test: mergeti intr-un supermarket si cititi etichetele alimentelor! Veti vedea ca margarina sau grasimile vegetale hidrogenate se ascund in foarte multe produse. Incepand de la maioneze si pana la unele sortimente de paine, biscuiti, produse de patiserie, bomboane, ciocolata, snacksuri, chipsuri sau pop-corn, toate contin "grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate".

Cura de slabire cu margarina?

Exista persoane care tin cure de slabire si mananca margarina, in ideea ca aceasta contine mai putine calorii. Acesta nu este decat o minciuna sfruntata, lansata de reclamele care spun ca margarina este dietetica. In realitate, cei care vor sa slabeasca mancand margarina nu pierd deloc in greutate, pentru ca margarina are valoare energetica mare.

Margarina si untul au acelasi procent de calorii - 750 de calorii/100 g. De asemenea, atat margarina, cat si untul au 82% grasimi. Insa avantajul este de partea untului, care este un produs natural bine tolerat de catre organism, pe cand margarina - unul artificial, complet daunator pentru sanatate. Margarina este, ca sa spunem asa, mai periculoasa decat untul, care are 250 mg colesterol/100 g, sau slanina de porc, care are 70 mg colesterol/100 g.

"Suntem mult mai castigati daca mancam unt (natural) decat margarina (artificiala)", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Chipsurile

Pentru a le creste stabilitatea, pentru a nu se altera, in chipsuri si snacksuri sint introduse grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate (margarina). S-a demonstrat ca aceste grasimi pot determina o crestere a colesterolului chiar mai mare decat grasimile de origine animala (untura de porc sau untul din lapte de vaca). Trebuie in mod deosebit limitat, daca nu eliminat consumul de chipsuri si de snacksuri in cazul copiilor si adolescentilor, pentru ca ei sint in crestere. Snacksurile sint dezechilibrate nutritional, au un continut ridicat de margarina, ca si de arome si de coloranti
artificiali, otravuri chimice care provoaca un dezastru pentru organism.

Din fericire, exista suficiente alimente naturale care nu numai ca inlocuiesc cu succes margarina, dar si ajuta la eliminarea efectelor sale nefaste.

Recomandarile medicilor

"Intr-o dieta echilibrata trebuie evitate grasimile procesate, care au drept consecinta cresterea riscului aparitiei cancerului si a afectiunilor cardiovasculare. Mai bine mancam grasimi animale de tipul untului, slaninei de porc decat margarina. Untul este grasimea animala pe care organismul uman o asimileaza cel mai usor. Este un aliment bogat in vitamine si in minerale. Grasimile animale de buna calitate trebuie insa consumate cu moderatie. Acestea nu trebuie sa depaseasca 10% din ratia calorica zilnica. La o dieta de 2.000 de calorii pe zi putem savura doua cubulete de unt (20 g). Per total, in dieta noastra, grasimile nu trebuie sa depaseasca 20%-25%. Daca luam 10% din grasimile animale, restul de 10%-15% trebuie sa provina din uleiuri vegetale valoroase, cum sint uleiurile de masline, de soia, de rapita. O sursa de grasimi valoroase este pestele. Putem manca o data - de doua ori pe saptamana peste gras oceanic", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Cercetatorii de la Universitatea Harvard au stabilit, intr-un studiu din 1994, ca oamenii care consuma grasimi hidrogenate, care sunt continute in margarina, prezinta un risc dublu de a suferi un atac de cord fata de cei care nu consuma astfel de grasimi. Mai multe studii ample conduse de scoala Harvard pentru Sanatate Publica au indicat o corelatie puternica intre moartea prematura si consumarea unor mari cantitati de grasimi TRANS.

FDA, Institutul American pentru inima, plamini si sange, precum si Asociatia Americana pentru Inima au recomandat reducerea pana la eliminare a consumului de grasimi TRANS.

Inlocuitori naturali ai margarinei:

- Uleiurile obtinute prin presare la rece

1. Uleiul de floarea-soarelui presat la rece. Are o culoare galben inchis, cu gust placut de nuca si usor vascos. Are un continut ridicat de vitamina E si un continut redus de acizi nesaturati cu tripla legatura, ceea ce il face sa-si pastreze timp indelungat proprietatile. Continutul ridicat de lecitina favorizeaza procesele metabolice ale ficatului si ale sistemului nervos, dar regleaza si evacuarea mai potrivita cu ritmul alimentar a colecistului (vezicii biliare). Cu o mare valoare nutritiva, actioneaza de asemenea si ca fluidifiant al secretiilor si este un usor purgativ, cu rol emolient intestinal. Foarte indicat la prepararea salatelor, gatit, copt, prajit. Este adesea utilizat ca ulei de masaj.

2. Uleiul de masline presat la rece. Proprietatile benefice pe care le are asupra sanatatii se datoreaza continutului ridicat de acizi grasi mononesaturati si de substante antioxidante. Studiile au aratat ca uleiul ofera protectie impotriva bolilor de inima, este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la combaterea ulcerului si a gastritei. S-a demonstrat ca la oamenii care consuma aproximativ 25 ml (cam 2 linguri) de ulei de masline in fiecare zi, timp de o saptamana, se observa o reducere considerabila a colesterolului si un nivel ridicat al compusilor antioxidanti din sange. Cercetatorii recomanda includerea acestui ulei in dieta zilnica pentru prevenirea cancerului de colon si pentru reducerea riscului aparitiei cancerului la san.

3. Uleiul din seminte de struguri presat la rece. In urma procesului de vinificatie, din semintele de struguri se obtine, prin presare la rece, un ulei foarte sanatos, de culoare galben - auriu cu nuanta verzui, cu gust placut, usor dulce, aproape fara miros. Contine substante minerale - zinc, cupru, seleniu , vitamina E si procianidina. Acestea sunt cei mai puternici chelatori de radicali liberi cunoscuti pana in prezent (de 50 de ori mai puternici decat vitamina E), contribuind la cresterea imunitatii organismului si un element important de scadere al riscului de arteroscleroze. Uleiul de samburi de struguri ofera de fapt celulelor vii o protectie antioxidanta, mentinand sau restabilind in buna masura, elasticitatea vaselor sanguine. in alimentatie se foloseste in special la preparat salate dar si la prajit, fiindca are un punct de fumegare foarte inalt.

4. Uleiul din seminte de dovleac presat la rece. Obtinut ca urmare a procesarii la rece a semintelor de dovleac, are o consistenta mai vascoasa, culoare brun - verzui si un gust specific. Utilizarea sa din timpuri stravechi il recomanda la preintampinarea si alinarea durerilor de vezica, rinichi si prostata. Are efect demonstrat in cresterea tonusului muscular si o actiune pozitiva asupra terminatiilor nervoase. Este si un "dusman" declarat al parazitilor intestinali. Folosit pentru masaj, are efecte bune in tratarea durerilor de cap (migrene), spate, carcei (crampe musculare).Utilizarea sa din timpuri stravechi il recomanda la preintampinarea si alinarea durerilor de vezica, rinichi si prostata.

5. Uleiul de sofranel presat la rece. Are o culoare galben - auriu, cu gust de cereale si o usoara aroma de nuca. Este foarte bogat in acizi organici cu dubla legatura (75 - 80 %) si vitamina E (46mg/100g). Se bucura in ultimii ani de o atentie din ce in ce mai sporita datorita efectelor sale benefice in ceea ce priveste scaderea colesterolului, prevenirea arterosclerozei si incetinirea imbatranirii ca urmare a actiunii sale de antioxidant. in alimentatie se utilizeaza la prepararea salatelor la gatit, la copt, si la prajit.

6. Uleiul de nuca presat la rece. Obtinut prin presarea la rece a miezului de nuca, are o culoare rosie-galbuie, vascozitate medie si aroma specifica. Continutul bogat in minerale ca zinc, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sulf, fier, in vitamine A, B1, B2, C, E si niacina il recomanda ca un bun supliment nutritiv cu efect terapeutic. Acizii organici nesaturati regasiti in proportie de peste 70% in continutul uleiului de nuca scad riscul cardio-vascular, tonifica nervos si usureaza circulatia sangelui. Stimuleaza secretia biliara si favorizeaza cresterea puterii de concentrare, in special la copii. Masajele regulate la cap previn caderea parului, iar in cazul arsurilor solare potoleste simtitor durerile. Se recomanda la salate, prajituri, creme. Se pastreaza in recipient de sticla inchis imediat dupa intrebuintare, datorita receptivitatii crescute la oxidare), in loc racoros si ferit de razele solare.

7. Pentru cei cu dare de mana, exista ulei de arahide, de susan, de migdale dulci, de catina, de in, de canepa, etc., care ajuta la scaderea colesterolului si curata vasele de sange.

- Untul de la tarani, fabricat prin centrifugare

Se gaseste la unele raioane de branzeturi din piete, la un pret echivalent cu cel al untului procesat industrial si la o calitate incomparabila. Untul romanesc din magazine este in general mai bun decat cele de import, deoarece se pare ca este mai putin procesat si denaturat.

Cititi intotdeauna etichetele produselor pe care vreti sa le cumparati!
Ecolife
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lia maria71
postare Nov 24 2008, 12:14 AM
Postare #16


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 6,031
Inscris la: 21-June 08
Din: MEREU ACASA
Membru nr.: 27,116



QUOTE(rux25 @ Oct 18 2008, 12:36 AM) *
Substante de EVITAT

Desi Dumnezeu a dat Omului tot ceea ce acesta are nevoie pentru a trai in pace si bucurie in aceasta lume, el, Omul, a considerat de cuviinta ca lucrurile sunt prea simple pentru a nu le complica. Si astfel, cel putin in domeniul alimentatiei, a inceput sa aduca asa numite "imbunatatiri", de fapt complicatii de care nu avea nevoie. Incetul cu incetul insa, aceste complicatii au inceput sa se rasfranga asupra starii lui de sanatate. Intr-un mod nu tocmai fericit. La ora actuala e foarte greu sa mai gasesti produse naturale la indemana. In schimb, magazinele sunt pline de tot felul de "delicii" artificiale care de fapt nu fac decat deservicii celor ce le consuma. Aceste produse contin tot felul de substante sintetice, care au un cost de productie mult mai ieftin decat produsele naturale dar care mai devreme sau mai tarziu imbolnavesc organismul. Printre aceste substante se numara cele care pe etichetele produselor apar sub aceasta forma: E145, E386, E263…. Un semnal de alarma in acest sens a fost tras de Clinica de Oncologie Infantila din Dusseldorf care, facand cercetari asupra acestor substante, a ajuns la urmatoarele concluzii:

ADAOSURI NEPERICULOASE (DEOCAMDATA):

E100 E101 E103 E105 E111 E121 E126 E130 E132 E140 E170
E150 E160 E163 E174 E175 E236 E237 E238 E260 E262 E263
E200 E203 E270 E290 E300 E301 E303 E322 E331 E382 E280
E282 E305 E309 E413 E414 E480 E408 E471 E472 E332 E337
E420 E422

ADAOSURI SUSPECTE: E125 - E141 - E150 - E171 - E173 - E240 - E241 - E477

ADAOSURI PERICULOASE: E102 - E110 - E120 - E124 (colorant)

ADAOSURI TOXICE CARE PROVOACA:

BOLI INTESTINALE: E220 - E221 - E222 - E223 - E224

TULBURARI DE DIGESTIE: E338 - E339 - E340 - E341 - E450 - E461 - E463 -E465 - E466 - E467

BOLI DERMATOLOGICE: E230 - E231 - E232 - E233

ELIMINARE DE VITAMINA B12: E200

BOLI NEUROLOGICE: E311 - E312

BOLI ALE APARATULUI BUCAL: E330 (ACID CITRIC/SARE DE LAMAIE = CEL MAI PERICULOS ADAOS CANCERIGEN)

ADAOSURI CARE DEREGLEAZA METABOLISMUL COLESTEROLULUI: E321 - E320 (ANTIOXIDANT DIN MARGARINA)

ADAOSURI CANCERIGENE: E131 - E141 - E211 - E213 - E214 - E215 - E216 - E217 - E239 - E123 (FOARTE CANCERIGENE, AU FOST INTERZISE DEJA IN SUA SI TARILE EX-URSS)

ADAOSURI DE EVITAT: E123 - E 110 (IN FRISCA KRAFT) - E102 (PUDDING DE VANILIE) - E110 (COLORANT ALIMENTAR)

EVITATI CUMPARAREA PRODUSELOR CARE CONTIN ACESTE SUBSTANTE SAU CARE CONTIN GLUTAMAT DE SODIU E621(ESTE INTERZIS IN EUROPA CENTRALA; SE GASESTE SI IN SUPELE CONCENTRATE:GALLINA BIANCA, MAGGI, KNORR)

decat sa stam noi sa tot socotim cate E-uri are si care n-o fi bun,nu mai bine nu le-ar mai utiliza producatorii????????????/ unsure.gif unsure.gif unsure.gif


--------------------

http://www.utilecopii.ro/poze/vezi.asp?idc=2697
ne dati un vot?

LIA, MAMICA FERICITA DE BAIETI!

  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lia maria71
postare Nov 24 2008, 12:15 AM
Postare #17


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 6,031
Inscris la: 21-June 08
Din: MEREU ACASA
Membru nr.: 27,116



QUOTE(rux25 @ Oct 21 2008, 07:36 PM) *
ALGOCALMINUL UCIDE!

Panaceul unei tari cu dureri de cap, Algocalminul, este interzis in
majoritatea statelor lumii, din Suedia pina in Ghana, pe motiv ca
provoaca scaderea numarului de granulocite din singe, ducind la
afectiuni letale. Dupa disparitia streptomicinei, care cauzeaza
surzenia, si dupa piramidon, a carui fabricare a fost interzisa in
urma unor studii care relevau faptul ca poate fi cancerigen, a venit
rindul Algocalminului sa raspunda intrebarii: ne trateaza sau ne
omoara?

Moartea la indemina tuturor

Un studiu de specialitate realizat de prof. univ. dr. Ostin C.
Mungiu, de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi,
presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii, publicat in
British Medical Journal, releva faptul ca o serie de derivate
pirazolonice, printre care si banalul Algocalmin, fac mai mult rau
decit bine, intrucit provoaca o scadere a granulocitelor din singe,
fapt ce duce la agranulocitoza, o boala letala care debuteaza ca o
infectie supraacuta. Potrivit profesorului Mungiu, o somitate
recunoscuta in domeniul analgezicelor, occidentalii vorbesc despre
derivatele pirazolonice la timpul trecut, in multe tari fiind
interzise. Pe lista analgezicelor considerate nocive de occidentali,
dar care se folosesc frecvent in Romania, se regasesc Algocalminul
(Metamizol), Dipyrone, Novalgin etc., medicamente care au la baza
substanta denumita noramidopirina metansulfonat, si Fenilbutazona,
Butazolidine, Rheopirin R, Reumopiryrine etc., care au la baza
fenilbutazona. In plus, pe piata romaneasca se gasesc si combinatii
ce contin Metamizol - Piafen, Scobutil Compus - sau aminofenazona -
Aminofenazona L, Lizadon.

Tratarea durerilor, distrugerea singelui

Metamizolul (numele universal al Agocalminului) , a fost lansat pe
piata in Germania anului 1921. Un an mai tirziu aparea "o boala
fatala care debuta ca o infectie supraacuta si se insotea de
disparitia granulocitelor din singe - agranulocitoza", explica
profesorul Mungiu. Dupa decenii de cercetare, sustine profesorul
Mungiu in lucrarea "Apusul pirazolonelor", folosirea Metamizolului a
fost asociata cu reactii adverse fatale, in special agranulocitoza.
Aceste raportari au alertat lumea stiintifica si au inceput sa se
realizeze studii care, in 1986, au dus la confirmarea existentei
unor relatii cauzale intre Metamizol si agranulocitoza. Studii
extensive, efectuate experimental si clinic, tind sa arate existenta
unui mecanism imun in producerea acestui dramatic efect advers.
Astfel, produse folosite pe scara larga in tratarea diverselor
dureri pot provoca disparitia granulocitelor din singe si, implicit,
moartea.

Algocalminul in ilegalitate

Pentru a indeparta Metamizolul (comertcializat la noi sub numele de
Algocalmin) deoarece facea mai mult rau decit bine, in 1977, S.U.A.
interzic cu desavirsire fabricarea lui, indiferent de numele sau
comercial, in urma unei recomandari facute, inca din 1973, de
Asociatia Medicala Americana .

Tot din 1973 dateaza si decizia statului sudez de interzicere a
Metamizolului, care, insa, in urma unei contraofensive a
producatorilor de medicamente care au prezentat unele rapoarte
favorabile, cedeaza si reintroduce produsul pe piata in 1995.
Aparitia unor noi cazuri de agranulocitoza in urma utilizarii timp
de sase-sapte zile a Metamizolului, conduce la interzicerea
produsului din nou, in 1999.

Din 1979, Danemarca interzice utilizarea Metamizolului; la fel se
intimpla in Israel , unde, din 1995, produsul se foloseste doar in
spitale, sub supraveghere medicala.

Pastila cu cap de mort

Belgia a reglementat, din 1987, folosirea Metamizolului numai dupa

prescriptie medicala si a impus pastrarea sa la sectiunea otravuri,
cu obligatia aplicarii pe flacon a etichetei "cap de mort". De
asemenea, s-a interzis prescrierea de mai mult de cinci ori a
produsului intr-o perioada de sase luni;

Germania, prin hotariri emise in 1987, a restrictionat utilizarea
preparatelor continind Metamizol, retragind de pe piata combinatiile
ce contineau aceasta substanta;

Spania a retras, de asemenea, combinatiile de Metamizol, cu exceptia
celor spasmolitice (1989), pastrind produsul numai pentru tratarea
durerilor post-traumatice, postoperatorii si febrei care nu raspunde
la alte analgezice-antipiretice;

In Olanda, producatorii au luat, in 1990, hotarirea comuna de a
retrage de pe piata produsele ce contineau Metamizol in diverse
combinatii;

Au mai procedat la fel Grecia, Irlanda, Pakistanul , Ghana , Arabia
Saudita, Kuweit s.a.

"Cel mai mare pericol il reprezinta automedicatia"

In fapt, cel mai mare pericol al utilizarii noramidopirinei
metasulfonat este generat de usurinta cu care orice individ poate
procura Algocalmin, in conditiile in care medicamentul se poate
elibera fara nici un fel de prescriptie medicala. Automedicatia nu
poate fi controlata, existind persoane care utilizeaza comprimate
sau fiole (pe care le inghit) de citeva ori pe saptamina. In acest
fel nu exista nici un control asupra consumului de Algocalmin in
diverse medii, riscul agranulocitozei neputind fi evitat. Ostin C.
Mungiu considera ca in Romania ar trebui sa se procedeze de urgenta
la luarea unor masuri, cum ar fi:

intr-o prima faza, prescrierea sa se faca numai pe reteta medicala
si numai in situatia in care nu exista alternativa terapeutica;

medicii sa fie avizati ca, in situatia in care se impune utilizarea
Metamizolului, produsul sa nu fie prescris mai des de cinci ori pe
semestru (modelul belgian);

sa se initieze studii farmaco-epidemiologice serioase, care sa
urmareasca incidenta efectelor adverse ale metamizolului si in
Romania. (Emanuel CIOCU, Ciprian RUS)

Vocea specialistului: "Algocalminul afecteaza singele","Profesorul
Mungiu este cel mai mare specialist in analgeziologie si intr-adevar
s-a constatat ca algocalminul poate conduce la scaderea numarul
leucocitelor din singe. Insa nu exista medicament lipsit de
contraindicatii. Penicilina omoara multi oamenii predispusi la
alergii, insa nu a fost interzisa. Este riscant sa facem afirmatii
transante. In tarile unde se investigheaza aceste aspecte se vad mai
usor efectele pe care le provoaca consumul acestui tip de
medicamente, in Bulgaria , de exemplu, s-au inregistrat efecte
adverse la 4% dintre subiectii care au folosit metamizolul". (Prof.
univ. dr. Vlaicu Sandor, Universitatea de Medicina si
Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca , membru in Agentia Nationala
a Medicamentului)

"Aceasta este o problema de cercetare de domeniul farmacologiei,
farmacistii ca atare sint doar practicieni, insa, in orice prospect
al Algocalminului sint mentionate efecte secundare asupra
compozitiei singelui. In timp a fost scos din uz piramidonul care s-
a constatat ca poate genera cancerul. Daca Organizatia Mondiala a
Sanatatii va recomanda interzicerea Algocalminului indiferent de
denumirea sa comerciala, Romania se va conforma si il va interzice".
(Speranta Iacob, presedinte al Colegiului Farmacistilor Cluj)

Pastilele suferintei

Doua dintre medicamentele pe care orice roman le-a luat macar o data
in viata au toate efecte grave:

Piramidonul, Furazolidonul - duce la aparitia cancerului!!!

e,ucide algocalminul,dar acum vezi la tv numai reclame cu algocalmin,si cat de buuuun e!!!!!!!!!!!!!!!


--------------------

http://www.utilecopii.ro/poze/vezi.asp?idc=2697
ne dati un vot?

LIA, MAMICA FERICITA DE BAIETI!

  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lia maria71
postare Nov 24 2008, 12:18 AM
Postare #18


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 6,031
Inscris la: 21-June 08
Din: MEREU ACASA
Membru nr.: 27,116



QUOTE(aandaaro @ Nov 17 2008, 07:10 PM) *
Si cu ani in urma erau E uri dar nu se stia ce sunt alea...si au trait oamenii mai mult decat acuma...pana si painea cea de toate zilele contine E-uri....
Asta ar insemna sa luam cate o pastila eating.gif cum fac astronautii...si sa nu mai avem treaba cu mancarea....

daca nu ne-ar informa nimeni,am spune ca de ce nu ni se spune si noua!sincer nu cred ca existau Euri inainte vreme,ca totul era crescut si cultivat doar natural...............parerea mea!!!!!!


--------------------

http://www.utilecopii.ro/poze/vezi.asp?idc=2697
ne dati un vot?

LIA, MAMICA FERICITA DE BAIETI!

  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lia maria71
postare Nov 24 2008, 12:19 AM
Postare #19


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 6,031
Inscris la: 21-June 08
Din: MEREU ACASA
Membru nr.: 27,116



QUOTE(ninina @ Nov 18 2008, 05:24 PM) *
am uitat sa mai zic ceva....despre medicamente...eu nu folosesc ...decat foarte foarte rar....decat in caz de urgenta....cel mai mult folosesc ceaiuri...bai din plante...si tot ce este natural....nu stiu daca este un medicament care sa nu aiba contraindicatii...foarte rar....
multumim Rux draga ca ne amintesti de aceste lucruri.... floare2.gif floare2.gif tzuc.gif

foarte bine faci ca esti anti medicamente......si eu sunt de principiul asta!!!!!!!!!!!


--------------------

http://www.utilecopii.ro/poze/vezi.asp?idc=2697
ne dati un vot?

LIA, MAMICA FERICITA DE BAIETI!

  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lia maria71
postare Nov 24 2008, 12:21 AM
Postare #20


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 6,031
Inscris la: 21-June 08
Din: MEREU ACASA
Membru nr.: 27,116



QUOTE(rux25 @ Nov 20 2008, 11:01 AM) *

Margarina, un pericol pentru sanatate

"Grasime vegetala, dietetica, usoara"... Acestea sint proprietati care li se atribuie in reclame margarinei si grasimilor vegetale hidrogenate. TOTAL FALS. Prea adesea, ceea ce este prezentat ca minunat in reclamele televizate se dovedeste a fi doar o afacere grasa pentru conturile fara fund ale marilor industriasi. Specialistii nutritionisti ne avertizeaza ca margarina este mai periculoasa decat grasimile naturale animale - untura de porc, untul. Pe termen lung, margarina determina aparitia bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative. Atunci cand sint asimilate de catre organism, aceste grasimi hidrogenate afecteaza sistemul imunitar, determina o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii si chiar la cancer. Margarina mai poate dezvolta si rezistenta la insulina, in cazul diabeticilor.

Ce este, de fapt, margarina?

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, untul se gasea tot mai greu. O echipa de cercetatori americani porniti pe capatuiala a avut atunci ideea de a fabrica un produs asemanator cu untul, pornind de la unele uleiuri vegetale, precum cele de floarea-soarelui, de soia sau de rapita. Ei au incalzit uleiurile vegetale la 150 de grade C si le-au adaugat hidrogen (!!!) in prezenta unor catalizatori de nichel (!!!), ca sa se intareasca. A fost obtinut un produs alb, asemanator cu untul la consistenta si cu... plasticul (!!!) la structura moleculara. Produsul a fost denumit… margarina si are
singurul avantaj ca… se poate intinde pe paine. In timp, margarina a fost "imbunatatita", citeste otravita, cu coloranti, arome si vitamine sintetice, mai nou cu aromatizanti artificiali, care o fac sa miroasa a lapte mai tare decat laptele.

"Hidrogenarea este un procedeu tehnologic aplicat la nivel industrial, care implica in final adaugarea de hidrogen(H2). Grasimile vegetale devin semi-solide sau solide la temperatura camerei si tartinabile. Grav este insa ca niste grasimi de origine vegetala, sanatoase la inceput, sint transformate astfel in grasimi saturate artificiale. Aceste grasimi sint asemanatoare celor animale, dar sint extrem de periculoase pentru sanatate…

O grasime polinesaturata - uleiul de floarea-soarelui, de exemplu - este transformata prin hidrogenare intr-o grasime saturata, apropiata de cea animala, dar obtinuta in mod artificial. Lucrul acesta se razbuna, pentru ca hidrogenarea artificiala imprima calitati nutritionale negative produsului. In procesul de hidrogenare, sint generati acizi grasi TRANS, care constituie cauza bolilor cardiovasculare si neurodegenerative. Consumul de margarina si implicit de acizi grasi TRANS provoaca nasterea unor copii cu greutate scazuta si cu circumferinta mica a craniului. Femeile care alapteaza trebuie sa evite asemenea grasimi, pentru ca ajung in laptele matern si apoi in organismul sugarului", atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

In Uniunea Europeana si in Statele Unite ale Americii este obligatorie etichetarea nutritionala a produselor, prin evidentierea continutului de grasimi totale, din care in mod clar trebuie indicata si cantitatea de acizi grasi TRANS. In Romania, din pacate, foarte multi producatori ii pacalesc (ca sa nu zicem ca ii inseala in mod josnic) pe consumatorii care nu au cultura nutritionala. In loc de "grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate", pe eticheta produselor comercializate in tara noastra nu scrie decat "grasimi vegetale".

Efectele nefaste ale margarinei

Asa cum spuneam mai sus, pe termen lung, margarina provoaca aparitia bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative. Atunci cand sint asimilate de catre organism, aceste grasimi afecteaza sistemul imunitar, determina o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii si chiar la cancer. Margarina poate dezvolta si rezistenta la insulina, in cazul diabeticilor.

Cand grasimile asa-zis vegetale din margarina sint incorporate in membrana celulelor sistemului imunitar, ele impiedica activitatea acestora. Aceasta inseamna ca se ajunge, treptat, la o sensibilitate mai mare la infectii, la intoxicatii, la cancer. Nutritionistii spun, cu o gluma amara, ca nu exista mijloc mai eficient de paralizare a sistemului imunitar decat consumul de margarina si de alimente prajite.

Aceleasi grasimi iau locul anumitor substante naturale care au rolul de a curata peretii vaselor de sange, ceea ce conduce, pana la urma, la sclerozarea vaselor, cu efecte nefaste pentru inima, creier, sistemul circulator in ansamblu. De asemenea, margarina favorizeaza formarea de depozite de grasime pe talie si pe fese, determina aparitia celulitei si solicita excesiv ficatul pentru a fi metabolizata.

"Studii recente au dovedit ca grasimile hidrogenate care contin acizi TRANS provoaca tulburari in metabolismul lipidelor, ceea ce se concretizeaza in ateroscleroza, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale. In acest context este vorba despre acizii grasi TRANS artificiali care se gasesc in margarina. Exista insa si acizi grasi TRANS care se gasesc in grasimile naturale - carne de vita, unt. Acestia nu sint atat de periculosi ca acizii grasi TRANS artificiali", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Studii ale Institutului de Sanatate al SUA arata ca, de fapt, toleranta organismului uman pentru acizi grasi TRANS artificiali este 0 (ZERO). Organismul nu suporta aceste otravuri.

Mai grav este ca aceste grasimi vegetale de tipul margarinei se gasesc in numeroase produse alimentare. Pentru a va convinge de acest lucru, faceti un test: mergeti intr-un supermarket si cititi etichetele alimentelor! Veti vedea ca margarina sau grasimile vegetale hidrogenate se ascund in foarte multe produse. Incepand de la maioneze si pana la unele sortimente de paine, biscuiti, produse de patiserie, bomboane, ciocolata, snacksuri, chipsuri sau pop-corn, toate contin "grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate".

Cura de slabire cu margarina?

Exista persoane care tin cure de slabire si mananca margarina, in ideea ca aceasta contine mai putine calorii. Acesta nu este decat o minciuna sfruntata, lansata de reclamele care spun ca margarina este dietetica. In realitate, cei care vor sa slabeasca mancand margarina nu pierd deloc in greutate, pentru ca margarina are valoare energetica mare.

Margarina si untul au acelasi procent de calorii - 750 de calorii/100 g. De asemenea, atat margarina, cat si untul au 82% grasimi. Insa avantajul este de partea untului, care este un produs natural bine tolerat de catre organism, pe cand margarina - unul artificial, complet daunator pentru sanatate. Margarina este, ca sa spunem asa, mai periculoasa decat untul, care are 250 mg colesterol/100 g, sau slanina de porc, care are 70 mg colesterol/100 g.

"Suntem mult mai castigati daca mancam unt (natural) decat margarina (artificiala)", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Chipsurile

Pentru a le creste stabilitatea, pentru a nu se altera, in chipsuri si snacksuri sint introduse grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate (margarina). S-a demonstrat ca aceste grasimi pot determina o crestere a colesterolului chiar mai mare decat grasimile de origine animala (untura de porc sau untul din lapte de vaca). Trebuie in mod deosebit limitat, daca nu eliminat consumul de chipsuri si de snacksuri in cazul copiilor si adolescentilor, pentru ca ei sint in crestere. Snacksurile sint dezechilibrate nutritional, au un continut ridicat de margarina, ca si de arome si de coloranti
artificiali, otravuri chimice care provoaca un dezastru pentru organism.

Din fericire, exista suficiente alimente naturale care nu numai ca inlocuiesc cu succes margarina, dar si ajuta la eliminarea efectelor sale nefaste.

Recomandarile medicilor

"Intr-o dieta echilibrata trebuie evitate grasimile procesate, care au drept consecinta cresterea riscului aparitiei cancerului si a afectiunilor cardiovasculare. Mai bine mancam grasimi animale de tipul untului, slaninei de porc decat margarina. Untul este grasimea animala pe care organismul uman o asimileaza cel mai usor. Este un aliment bogat in vitamine si in minerale. Grasimile animale de buna calitate trebuie insa consumate cu moderatie. Acestea nu trebuie sa depaseasca 10% din ratia calorica zilnica. La o dieta de 2.000 de calorii pe zi putem savura doua cubulete de unt (20 g). Per total, in dieta noastra, grasimile nu trebuie sa depaseasca 20%-25%. Daca luam 10% din grasimile animale, restul de 10%-15% trebuie sa provina din uleiuri vegetale valoroase, cum sint uleiurile de masline, de soia, de rapita. O sursa de grasimi valoroase este pestele. Putem manca o data - de doua ori pe saptamana peste gras oceanic", precizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Cercetatorii de la Universitatea Harvard au stabilit, intr-un studiu din 1994, ca oamenii care consuma grasimi hidrogenate, care sunt continute in margarina, prezinta un risc dublu de a suferi un atac de cord fata de cei care nu consuma astfel de grasimi. Mai multe studii ample conduse de scoala Harvard pentru Sanatate Publica au indicat o corelatie puternica intre moartea prematura si consumarea unor mari cantitati de grasimi TRANS.

FDA, Institutul American pentru inima, plamini si sange, precum si Asociatia Americana pentru Inima au recomandat reducerea pana la eliminare a consumului de grasimi TRANS.

Inlocuitori naturali ai margarinei:

- Uleiurile obtinute prin presare la rece

1. Uleiul de floarea-soarelui presat la rece. Are o culoare galben inchis, cu gust placut de nuca si usor vascos. Are un continut ridicat de vitamina E si un continut redus de acizi nesaturati cu tripla legatura, ceea ce il face sa-si pastreze timp indelungat proprietatile. Continutul ridicat de lecitina favorizeaza procesele metabolice ale ficatului si ale sistemului nervos, dar regleaza si evacuarea mai potrivita cu ritmul alimentar a colecistului (vezicii biliare). Cu o mare valoare nutritiva, actioneaza de asemenea si ca fluidifiant al secretiilor si este un usor purgativ, cu rol emolient intestinal. Foarte indicat la prepararea salatelor, gatit, copt, prajit. Este adesea utilizat ca ulei de masaj.

2. Uleiul de masline presat la rece. Proprietatile benefice pe care le are asupra sanatatii se datoreaza continutului ridicat de acizi grasi mononesaturati si de substante antioxidante. Studiile au aratat ca uleiul ofera protectie impotriva bolilor de inima, este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la combaterea ulcerului si a gastritei. S-a demonstrat ca la oamenii care consuma aproximativ 25 ml (cam 2 linguri) de ulei de masline in fiecare zi, timp de o saptamana, se observa o reducere considerabila a colesterolului si un nivel ridicat al compusilor antioxidanti din sange. Cercetatorii recomanda includerea acestui ulei in dieta zilnica pentru prevenirea cancerului de colon si pentru reducerea riscului aparitiei cancerului la san.

3. Uleiul din seminte de struguri presat la rece. In urma procesului de vinificatie, din semintele de struguri se obtine, prin presare la rece, un ulei foarte sanatos, de culoare galben - auriu cu nuanta verzui, cu gust placut, usor dulce, aproape fara miros. Contine substante minerale - zinc, cupru, seleniu , vitamina E si procianidina. Acestea sunt cei mai puternici chelatori de radicali liberi cunoscuti pana in prezent (de 50 de ori mai puternici decat vitamina E), contribuind la cresterea imunitatii organismului si un element important de scadere al riscului de arteroscleroze. Uleiul de samburi de struguri ofera de fapt celulelor vii o protectie antioxidanta, mentinand sau restabilind in buna masura, elasticitatea vaselor sanguine. in alimentatie se foloseste in special la preparat salate dar si la prajit, fiindca are un punct de fumegare foarte inalt.

4. Uleiul din seminte de dovleac presat la rece. Obtinut ca urmare a procesarii la rece a semintelor de dovleac, are o consistenta mai vascoasa, culoare brun - verzui si un gust specific. Utilizarea sa din timpuri stravechi il recomanda la preintampinarea si alinarea durerilor de vezica, rinichi si prostata. Are efect demonstrat in cresterea tonusului muscular si o actiune pozitiva asupra terminatiilor nervoase. Este si un "dusman" declarat al parazitilor intestinali. Folosit pentru masaj, are efecte bune in tratarea durerilor de cap (migrene), spate, carcei (crampe musculare).Utilizarea sa din timpuri stravechi il recomanda la preintampinarea si alinarea durerilor de vezica, rinichi si prostata.

5. Uleiul de sofranel presat la rece. Are o culoare galben - auriu, cu gust de cereale si o usoara aroma de nuca. Este foarte bogat in acizi organici cu dubla legatura (75 - 80 %) si vitamina E (46mg/100g). Se bucura in ultimii ani de o atentie din ce in ce mai sporita datorita efectelor sale benefice in ceea ce priveste scaderea colesterolului, prevenirea arterosclerozei si incetinirea imbatranirii ca urmare a actiunii sale de antioxidant. in alimentatie se utilizeaza la prepararea salatelor la gatit, la copt, si la prajit.

6. Uleiul de nuca presat la rece. Obtinut prin presarea la rece a miezului de nuca, are o culoare rosie-galbuie, vascozitate medie si aroma specifica. Continutul bogat in minerale ca zinc, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sulf, fier, in vitamine A, B1, B2, C, E si niacina il recomanda ca un bun supliment nutritiv cu efect terapeutic. Acizii organici nesaturati regasiti in proportie de peste 70% in continutul uleiului de nuca scad riscul cardio-vascular, tonifica nervos si usureaza circulatia sangelui. Stimuleaza secretia biliara si favorizeaza cresterea puterii de concentrare, in special la copii. Masajele regulate la cap previn caderea parului, iar in cazul arsurilor solare potoleste simtitor durerile. Se recomanda la salate, prajituri, creme. Se pastreaza in recipient de sticla inchis imediat dupa intrebuintare, datorita receptivitatii crescute la oxidare), in loc racoros si ferit de razele solare.

7. Pentru cei cu dare de mana, exista ulei de arahide, de susan, de migdale dulci, de catina, de in, de canepa, etc., care ajuta la scaderea colesterolului si curata vasele de sange.

- Untul de la tarani, fabricat prin centrifugare

Se gaseste la unele raioane de branzeturi din piete, la un pret echivalent cu cel al untului procesat industrial si la o calitate incomparabila. Untul romanesc din magazine este in general mai bun decat cele de import, deoarece se pare ca este mai putin procesat si denaturat.

Cititi intotdeauna etichetele produselor pe care vreti sa le cumparati!
Ecolife

referitor la margarina,chiar nu stiam atatea de rau despre ea!!!!!!!!!


--------------------

http://www.utilecopii.ro/poze/vezi.asp?idc=2697
ne dati un vot?

LIA, MAMICA FERICITA DE BAIETI!

  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
postare
Postare #


Reclama









Reclama
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
Quote Post

4 Pagini V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic

 

RSS Versiune Lo-Fi Acum este ora: 19th April 2024 - 01:51 AM