Bine ati venit Vizitator ( Logare | Inregistrare )

7 Pagini V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Botezul Copiilor In Religia Crestin-ortodoxa, despre botez, luat mir... taierea motului
liliana2u
postare Oct 23 2007, 06:51 PM
Postare #1


mami de blonduta desteapta!
*********

Grup: Golden Members
Postari: 6,886
Inscris la: 10-July 07
Din: Bucuresti
Membru nr.: 5,054Mi-am permis sa adaug acest topic pt viitoarele mamici, dar si pt cele care abia au nascut. M-am inspirat atat din lucrarea unui preot, cat si din lume adunate... o sa trec ambele variante, sa va las pe voi sa considerati ce vi se potriveste...
Sa va fie de folos!

Botezul copiilor in religia crestin-ortodoxa
autor: Pr. Paroh Dan Afloarei
Exista in viata oamenilor momente covarsitoare, prin semnificatia lor, deosebite. Astfel, este nasterea noastra trupeasca, momentul cand am vazut lumina zilei, cand am fost ocrotiti la sanul cald al mamei, si am fost purtati in brate de bunul nostru tata. Momente sublime traim, cand vin pe lume proprii nostri copii si simtim ca Bunul Dumnezeu, ne-a binecuvantat prin ei.
Nasterea de copii este cea mai mare datorie a sotilor, care se unesc prin Sfanta Taina a Cununiei. Nasterea de copii formeaza cea mai mare bucurie si adevarata temelie a familiei; ea consolideaza si desavarseste casnicia si este izvor de sanatate pentru ambii parinti.
Pentru a fi corecti si onesti, inainte de a vorbi despre nasterea de copii, Ierurghiile si Sfintele taine care se administreaza pruncilor, mai intai ar trebui sa vorbim despre familia crestina binecuvantata de Dumnezeu prin Sfanta Taina a Cununiei.
In cadrul minunat al familiei crestine, colaborarea sotilor trebuie sa fie armonioasa.
Fiecare sot isi aduce aportul cu ce are specific. Femeia, cu sensibilitatea ei, asigura mireasma si poezia caminului, are grija sa netezeasca asperitatile ce se ivesc in drumul lor, iar barbatul, cu energia lui, are grija de cele necesare casei, dar si de prestigiul si demnitatea familiei. Cand aceasta impreuna lucrare ramane constanta si rodnica, credem ca nu gresim, afirmand ca este un preambul al imaparatiei lui Dumnezeu.
In familia crestina, barbatul si femeia, trebuie sa fie la inaltimea chemarii sfinte de parinte, cu raspunderi mari in fata lui Dumnezeu si al oamenilor.
Copii sunt expresia concreta a prezentei divine in familie. Peste iubirea curata a sotilor, ingemanata cu harul divin, se rasfrange o raza din lumina paradisului. In ochii senini ai pruncilor si in glasul lor este coborat cerul pe pamant.
Pruncii vin in lume curati si pentru a le pastra neprihanirea, Biserica a randuit slujbe specifice atat pentru prunc cat si pentru mama, dintre care amintim:
• Randuiala in ziua intai la femeia lauza - moasa aduce la biserica intr-un vas apa curata pentru sfintire, iar preotul o sfinteste. Se stropeste mama si se stropeste si pruncul.
• Rugaciunile la femeia lauza in a opta zi - cand preotul merge la casa unde s-a nascut pruncul si citeste rugaciuni pentru mama, pentru prunc, pentru moasa care ridica pruncul si pentru celelalte femei, care stau in ajutor. Apoi, stropeste preotul casa cu apa sfintita in chipul crucii, dupa care, insemneaza pruncul, binecuvantandu-l la frunte, pentru intelepciune, la gura pentru cuvant si suflare, iar la inima, pentru putere, zicand: "Mainile Domnului te-au facut si te-au zidit".
Tot in a opta zi si rugaciunea la insemnarea pruncului, cand i se pune numele.
Botezul - este Sfanta taina, in care, prin intreita afundare in apa, in numele Sfintei Treimi, cel care boteaza se curateste de pacatul stramosesc si de toate pacatele facute pana la Botez, se naste la o viata noua sprirituala si devine membru al Trupului tainic al Domnului.
Botezul a fost instituit de Mantuitorul Iisus Hristos dupa Invierea din moarte, indemnandu-i pe Sfintii Apostoli astfel: "Drept aceea, mergand, invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, invatandu-le sa pazeasca toate cate v-am poruncit voua, si iata Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacurilor. Amin!"
In cadrul Botezului avem:
• Rugaciunea la facerea catehumenului sau a celui chemat la Botez;
• Rugaciunea de exorcizare (4 la numar) sau de inlaturare a puterii celui rau, dintre care primele doua cu fata spre Apus (adresata diavolului), iar celelate doua cu fata spre Rasarit (adresata lui Dumnezeu);
• Sfintirea apei in care va fi botezat catehumenul;
• Sfintirea untdelemnului cu care va fi insemnat pruncul;
• Intreita afundare a pruncului in apa sfintita in numele Sfintei Treimi;
• Ungerea cu Sfantul Mir, facand chipul Crucii la frunte, la ochi, la gura, la urechi, pe piept, pe spate, la maini si la picioare, zicand: "Pecetea darului Sfantului Duh";
• Rugaciunile la spalarea pruncului;
• Rugaciunile la tunderea parului;
• Impartasirea pruncului cu Sfanta Euharistie (Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos).
Dupa Botez, cand se implinesc 40 de zile, se citesc rugaciunile pentru mama si pentru prunc, in popor se mai numeste si "Molitfa de 40 de zile" cand pruncul se aduce la biserica, ca sa se imbisericeasca, adica sa faca inceput intrarii in biserica. Pruncul este adus de mama sa, fiind curatita de tulburarile fiziologice pricinuite de nastere. Preotul inchina copilul la icoanele imparatesti si cele laterale din catapeteasma, zicand troparele (rugaciunile inchinate sfintilor reprezentati) obisnuite.
Daca pruncul va fi parte barbateasca, va fi dus in Sfantul Altar, pe usa de miazanoapte, si-l inchina la cele patru laturi ale Sfintei Mese, iar de va fi parte femeiasca o duce pana la usile imparatesti (cele centrale prin care intra numai preotul si arhiereul), o inchina la icoanele catapetesmei si la iconostas.
Si pentru fetite si pentru baietei se rosteste rugaciunea dreptului Simeon: "Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul tau, in pace, ca vazura ochii mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor; lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau, Israel". (Ev. Lc. 2, 29-31)
Pentru a fi in randuiala si ascultarea Bisericii, sfatuim tinerele familii sa ceara sfatul preotilor parohiilor unde sunt arondati, pentru a nu da uitarii aceste randuieli privitoare la nasterea de prunci.
Sa nu facem din Botezul copiilor nostri, prilej de desfatare si imbuibare cu mancare si bautura, ci sa ne bucuram duhovniceste, "implinind cu inima curata", randuielile Bisericii si poruncile lui Dumnezeu. Prin venirea in lume a copiilor nostri, sa vedem, purtarea de grija a lui Dumnezeu fata de noi si fata de familiile noastre si cat de bine ne-a facut noua Dumnezeu.


si a doua varianta, short...

Botezul, datini si obiceiuri
Alegerea numelui
O noua viata, un nou inceput in familie. Cu totii am asteptat nasterea bebelusului, care fie fata fie baiat, important este sa fie sanatos.
Prima grija a parintilor este sa dea un nume copilului. Peste tot sunt liste de nume, fiecare isi propune sa aiba numele mamei, bunicilor, nasilor sau pur si simplu sa aiba un nume care ii place in primul rand parintelui. Timp de 9 luni am ales si apoi ne-am si hotarat. Ce nu stim sau ignoram sunt sfaturile preotului, recomandarile lui.
Copilul trebuie sa poarte numele unui sfant, sa fie ocrotit, sa celebreze in fiecare an ziua onomastica prin care isi cinsteste patronul ocrotitor.
La noi la romani primul nume recomandat de preoti, pentru baieti este Ioan, numele celui ce l-a botezat pe Isus si pentru fetite, Maria, mama Mantuitorului.
Parintii, atunci cand aleg numele copilului, se feresc de diminutive, de viitoarele porecle sau de ridicol. Dupa ce ne-am hotarat ce nume va avea copilul, ii alegem nasii de botez.

Botezul
Ce inseamna de fapt botezul? Prin taina botezului, copilul este crestinat. Copilului i se iarta pacatele, Pacatul Stramosesc, de la Adam si Eva, care de la inceput au calcat porunca dumnezeiasca. Pe langa iertarea pacatelor, cel ce se boteaza primeste si darul Duhului Sfant. Prin urmare copilul nu poate fi botezat decat o singura data.
Dupa cum omul numai odata se naste pe lume din parinti trupesti, tot asa numai odata primeste botezul.

Nasii
Nasii sunt parintii spirituali ai copilului. Ei marturisesc, se leapada de pacatul stramosesc, de cele rele si se inchina lui Isus, crestinand copilul.
Se spune ca daca este fetita atunci va boteza un nas, daca este baiat, copilul va avea o nasa. Inainte de a intra in biserica, nasul trebuie sa se spovedeasca si sa se impartaseasca, pentru a fi curat in fata lui Dumnezeu.
Atunci cand pleaca de acasa, nasii vor lua de la parinti "un pagan si vor aduce un crestin". Acest lucru se repeta de trei ori si abia a treia oara, copilul va fi dat nasilor de catre parinti.

Lumanarea de botez
Lumanarea simbolizeaza lumina ce este adusa in sufletul celui botezat. Obiceiul spune ca lumanarea sa fie impodobita, dar nu orisicum. Florile sa fie de crin - floarea Maicii Domnului, buchetul sa aiba frunze de feriga, pentru a avea copilul spor, sa aiba "bradut", pentru a fi copilul sanatos ca un brad, brad din care a fost facuta Crucea lui Isus, sa aiba floricele din "floarea miresei" pentru a-i fi dezlegate cununiile.
Lumanarea o face nasul. Este obligatia lui. Panglica - fasa de botez, este roz pentru fetite, albastra pentru baieti, sa nu fie nici scurta - se va casatori repede, nici lunga - se va casatori tarziu.

Trusoul
Nasi vor cumpara un trusou pentru copil, in care va fi imbracat copilul dupa botez, totul, din cap pana in picioare, va fi nou.
Panza de botez, trebuie sa fie alba, sa nu fie cusuta, sa aiba trei metri. Trei este un numar care se repeta si reprezinta Sfanta Treime, cele trei zile petrecute de Isus in mormant, copilul este scufundat de trei ori in apa de botez, veti vedea trei lumanari aprinse de catre preot in timpul botezului.

Cruciulita de botez, este din argint. Celui botezat i se da o cruciulita sfintita pentru a fi purtata pe piept, caci sfanta cruce este semnul mantuirii noastre si arma de biruinta asupra diavolului.
Uleiul si vinul nu trebuie sa lipseasca, vinul pentru Impartasanie, uleiul pentru mir.

Dupa ritualul de lepadare catre apus, de inchinare catre rasarit, botezul propriu-zis, scufundarea in apa sfintita, inconjurarea in cerc inchis a mesei, citirea evangheliei, spalarea, ungerea, tunderea si Impartasirea copilului, punerea cruciulitei, slujba de botez este incheiata. Nasii vor lua copilul si il vor incredinta parintilor dupa acelasi tipic: "Mi-ai dat un pagan, ti-am adus un crestin".
Dupa aceea, toata lumea se aduna la ospatul botezului, unde rudele, prietenii se bucura si sarbatoresc pe micul crestin.

Luatul mirului sau baita de dupa botez

Dupa ce nasii au crestinat copilul si l-au inapoiat parintilor, acestia trebuie sa aiba mare grija sa nu pupe nimeni copilul pana a doua zi, pentru a "nu ii lua mirul".
Copilul nu se dezbraca de hainutele de la botez decat dupa asfintitul soarelui. A doua zi, acasa la copil se aduna lumea, femeile, pentru baita de dupa botez. Se zice ca este un obicei, ritual pagan, al ursitoarelor, la care nu au voie sa participe barbatii.
Se servesc bauturi dulci, roz sau rosii si prajiturele.
In cadita copilului se pun obligatoriu urmatoarele lucruri (obicei considerat pagan de catre Biserica):

* petale de la florile de botez, de la lumanare - pentru a ii fi pielea parfumata;
* miere sau zahar - vorba dulce ca mierea;
* o pana - sa treaca peste necazuri usor ca pana;
* fasa de botez;
* aur - verigheta, daca nasa este casatorita - sunt daruri aduse de magi;
* argint - banuti;
* orez, grau - pentru a fi bogat, rodnic;
* ulei;
* busuioc;
* lapte;
* coaja de mar rosu;

In tot acest timp lumanarea de la botez este aprinsa si femeile ii fac copilului urari sa fie sanatos, frumos, baftos, destept, bogat, si tot ce ii doreste cineva unui copil. Dupa baita, nasa va unge copilul cu ulei, pe la incheieturi, pe dupa urechi. Cineva spunea ca facem "salata de copil".
Dupa baita, copilul va fi imbracat de catre nasa in haine noi, cu papucei noi, boneta sau palariuta - toate noi. Este un obicei frumos, care nu face altceva decat sa prelungeasca petrecerea de botez si sa implineasca visele si dorintele parintelui.
Apa de la baita o iau barbatii si daca bebelusul e fetita se arunca la flori, daca e baiat se arunca la radacina unui pom mare. Este mare pacat sa calce picior de om apa in care s-a scaldat copilul. Lumanarea se stinge si se pastreaza dreapta, mare atentie sa nu se rupa.

Cand copilul va implini un an si se rupe turta, se taie motul, se va aprinde si se vor picura cativa stropi de ceara pe firele de par ce se vor taia in timpul ritualului.

Aceasta postare a fost editata de mallina2u: Oct 23 2007, 06:59 PM


--------------------
"Iubirea este cea mai frumoasa muzica din partitura vietii. Fara ea, ai fi un etern afon in corul imens al omenirii" (Roque Schneider)
Un copil exprima parerea lui Dumnezeu ca lumea ar trebui sa continue. (Carl Sandburg)
Tratati-va unii pe altii cu cel mai mare respect, deoarece atunci cand va uitati in ochii altuia, priviti in ochii lui Dumnezeu!

Fericirea din viata ta depinde de calitatea gandurilor tale.

  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mumu74
postare Oct 23 2007, 08:05 PM
Postare #2


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 6,711
Inscris la: 22-April 07
Membru nr.: 3,339Inspirata idee ai avut! Chiar azi am vorbit cu sora mea (a botezat 3 copii) ce trebuie sa faca nasa cand boteaza. Peste cateva zile se va naste finuta mea si in decembrie va fi botezul. Si chiar vroiam sa stiu amanunte.
Ceea ce am uitat s-o intreb pe ea, va intreb pe voi - stie cineva daca are importanta ca suntem in post atunci cand se va face botezul? Stiam ca in post nu se fac nunti, dar de botez... M-a intrebat cineva, cand am zis ca botezam in decembrie - dar nu e post? Si m-a pus pe ganduri...


--------------------
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
liliana2u
postare Oct 23 2007, 08:28 PM
Postare #3


mami de blonduta desteapta!
*********

Grup: Golden Members
Postari: 6,886
Inscris la: 10-July 07
Din: Bucuresti
Membru nr.: 5,054QUOTE(mumu74 @ Oct 23 2007, 01:05 PM) *
Inspirata idee ai avut! Chiar azi am vorbit cu sora mea (a botezat 3 copii) ce trebuie sa faca nasa cand boteaza. Peste cateva zile se va naste finuta mea si in decembrie va fi botezul. Si chiar vroiam sa stiu amanunte.
Ceea ce am uitat s-o intreb pe ea, va intreb pe voi - stie cineva daca are importanta ca suntem in post atunci cand se va face botezul? Stiam ca in post nu se fac nunti, dar de botez... M-a intrebat cineva, cand am zis ca botezam in decembrie - dar nu e post? Si m-a pus pe ganduri...

O sa iti spun ca eu, desi am nascut pe 10 dec, am vrut sa o botez devreme, dar preotii mi-au spus ca e bine sa o fac dupa boboteaza, apoi am zis sa se faca 40 zile sa pot intra si eu .. si uite asa am crestinat-o la 7 sapt. sa le convina si nasilor.
O sa il intreb pe preotul meu si iti raspund cat pot de repede.

Aceasta postare a fost editata de mallina2u: Oct 23 2007, 08:28 PM


--------------------
"Iubirea este cea mai frumoasa muzica din partitura vietii. Fara ea, ai fi un etern afon in corul imens al omenirii" (Roque Schneider)
Un copil exprima parerea lui Dumnezeu ca lumea ar trebui sa continue. (Carl Sandburg)
Tratati-va unii pe altii cu cel mai mare respect, deoarece atunci cand va uitati in ochii altuia, priviti in ochii lui Dumnezeu!

Fericirea din viata ta depinde de calitatea gandurilor tale.

  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
mumu74
postare Oct 23 2007, 08:39 PM
Postare #4


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 6,711
Inscris la: 22-April 07
Membru nr.: 3,339
QUOTE(mallina2u @ Oct 23 2007, 09:28 PM) *
O sa iti spun ca eu, desi am nascut pe 10 dec, am vrut sa o botez devreme, dar preotii mi-au spus ca e bine sa o fac dupa boboteaza, apoi am zis sa se faca 40 zile sa pot intra si eu .. si uite asa am crestinat-o la 7 sapt. sa le convina si nasilor.
O sa il intreb pe preotul meu si iti raspund cat pot de repede.

Eu am nascut-o pe 23 noiembrie si am botezat-o pe 12 ianuarie... tot dupa Boboteaza si tot ca sa le convina nasilor... Dar fina mea va naste cam pe 5 noiembrie... daca astept dupa Boboteaza... cam mult, mi se pare.
Imi pare rau ca tot nu-mi gasesc timp sa ajung la preot... tare greu ajung si la doctor si la preot! biggrin.gif


--------------------
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
max
postare Oct 23 2007, 08:42 PM
Postare #5


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 5,012
Inscris la: 14-March 07
Din: Cluj-Napoca
Membru nr.: 2,649Mallina, foarte documentata si binevenit topicul.
l-am citit si mi-am dat seama, ca foarte putin se respecta la noi (la Cluj) din tot ceea ce s=a scris aici sad.gif sad.gif
macar de-acum pot sa spun ca stiu ce se face la un botez smile.gif tzuc.gif


--------------------


  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ela_mami
postare Oct 24 2007, 12:43 AM
Postare #6


Top Member
****

Grup: Members
Postari: 610
Inscris la: 16-March 07
Din: Constanta
Membru nr.: 2,675[quote name='mumu74' date='Oct 23 2007, 09:05 PM' post='76366']
- stie cineva daca are importanta ca suntem in post atunci cand se va face botezul? Stiam ca in post nu se fac nunti, dar de botez...Nu are nici o importanta.Nu stiu sa dau o explicatie,dar stiu sigur.


--------------------
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
danna68
postare Oct 24 2007, 09:45 AM
Postare #7


Top Golden Member
**********

Grup: Top Golden Members
Postari: 21,874
Inscris la: 3-February 07
Din: Bucuresti
Membru nr.: 1,873QUOTE(mumu74 @ Oct 23 2007, 09:05 PM) *
Inspirata idee ai avut! Chiar azi am vorbit cu sora mea (a botezat 3 copii) ce trebuie sa faca nasa cand boteaza. Peste cateva zile se va naste finuta mea si in decembrie va fi botezul. Si chiar vroiam sa stiu amanunte.
Ceea ce am uitat s-o intreb pe ea, va intreb pe voi - stie cineva daca are importanta ca suntem in post atunci cand se va face botezul? Stiam ca in post nu se fac nunti, dar de botez... M-a intrebat cineva, cand am zis ca botezam in decembrie - dar nu e post? Si m-a pus pe ganduri...

poti sa o botezi dar nu poti sa faci masa... nu prea este indicat ...este pacat... asa se boteaza copii care au probleme de sanatate ... preotul oficiaza botezul oricum... sad.gif eu am botezat-o pe Deny in ianuarie desi este nascuta in octombrie...era frig in noiembrie si era prea micuta

Aceasta postare a fost editata de danna68: Oct 24 2007, 09:47 AM


--------------------

Cand vei privi cerul, noaptea, pentru ca eu voi locui pe una din ele, pentru ca eu voi rade acolo, atunci pentru tine va fi ca si cum toate stelele ar rade. Tu vei avea stele care vor sti sa rada!
Antoine de Saint-Exupery - Micul Print
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
ligiamos
postare Oct 24 2007, 12:09 PM
Postare #8


Top Silver Member
*******

Grup: Top Silver Members
Postari: 3,457
Inscris la: 31-July 07
Din: Brasov
Membru nr.: 5,571Eu am nascut pe 30 ianuarie si as fi vrut sa o botez la mijlocul lui martie dar era Postul Pastelui.Preotul a spus ca el prefera sa o botezam dupa post pentru ca nu ar vrea ca dupa botez noi sa bem si sa chefuim.Botezul e un moment de bucurie si e normal sa te bucuri dar in post e mai bine sa fim retinuti asa a zis.Cum zice si Danna68 ar fi botezat-o doar daca ar fi avut probleme de sanatate asa ca am botezat-o la 2 luni jumatate.

Aceasta postare a fost editata de ligiamos: Oct 24 2007, 12:10 PM


--------------------

  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
liliana2u
postare Oct 24 2007, 12:38 PM
Postare #9


mami de blonduta desteapta!
*********

Grup: Golden Members
Postari: 6,886
Inscris la: 10-July 07
Din: Bucuresti
Membru nr.: 5,054Se poate boteza in Postul Craciunului, in special se face la copii cu probleme, daca nu se poate astepta pana dupa Boboteaza.
Iar botezul sa fie musai duminica (sambata e a mortilor), doar ca masa va fi numai cu peste si mancare de post, se poate bea vin. In postul Craciunului sunt multe dezlegari la: peste, untdelemn, vin - de SF Andrei, de Sf Nicolae, sambetele si duminicile, e un post mai usor decat cel al Pastelui.
Asa ca, Mirela, daca vreti un botez cu mancare de post, il puteti face inainte de Craciun, dar discutati cu preotul, nu toti se grabesc s-o faca...
Eu am botezat-o pe Ilinca la 7 sapt, noroc ca isi tinea capul bine de pe la 2, ca altfel, patea ceva sigur la ce manevre a facut preotul de-a botezat-o (adevarat ca a vazut-o bine dezvoltata si a crezut ca are cateva luni, imi spunea el dupa).

Aceasta postare a fost editata de mallina2u: Oct 24 2007, 12:39 PM


--------------------
"Iubirea este cea mai frumoasa muzica din partitura vietii. Fara ea, ai fi un etern afon in corul imens al omenirii" (Roque Schneider)
Un copil exprima parerea lui Dumnezeu ca lumea ar trebui sa continue. (Carl Sandburg)
Tratati-va unii pe altii cu cel mai mare respect, deoarece atunci cand va uitati in ochii altuia, priviti in ochii lui Dumnezeu!

Fericirea din viata ta depinde de calitatea gandurilor tale.

  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
cristina lita
postare Oct 25 2007, 12:52 PM
Postare #10


Top Junior
**

Grup: Members Plus
Postari: 79
Inscris la: 23-October 07
Din: bucuresti
Membru nr.: 8,450QUOTE(mallina2u @ Oct 24 2007, 01:38 PM) *
Se poate boteza in Postul Craciunului, in special se face la copii cu probleme, daca nu se poate astepta pana dupa Boboteaza.
Iar botezul sa fie musai duminica (sambata e a mortilor), doar ca masa va fi numai cu peste si mancare de post, se poate bea vin. In postul Craciunului sunt multe dezlegari la: peste, untdelemn, vin - de SF Andrei, de Sf Nicolae, sambetele si duminicile, e un post mai usor decat cel al Pastelui.
Asa ca, Mirela, daca vreti un botez cu mancare de post, il puteti face inainte de Craciun, dar discutati cu preotul, nu toti se grabesc s-o faca...
Eu am botezat-o pe Ilinca la 7 sapt, noroc ca isi tinea capul bine de pe la 2, ca altfel, patea ceva sigur la ce manevre a facut preotul de-a botezat-o (adevarat ca a vazut-o bine dezvoltata si a crezut ca are cateva luni, imi spunea el dupa).

  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
postare
Postare #


Reclama

Reclama
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
Quote Post

7 Pagini V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 

RSS Versiune Lo-Fi Acum este ora: 26th October 2020 - 12:35 AM