Bine ati venit Vizitator ( Logare | Inregistrare )

 
Reply to this topicStart new topic
> Mamele Care Au Copii Cu Handicap
toia
postare Mar 10 2007, 06:39 PM
Postare #1


Top Member
****

Grup: Top Members
Postari: 889
Inscris la: 31-August 06
Membru nr.: 74Mamele care au copii cu handicap pot sa stea in concediu platit 7 ani (9 martie 2007)

Pentru familiile care nu realizeaza venituri, indemnizatia pentru copilul cu handicap este de 450 de lei timp de 3 ani si 300 de lei inca 4 ani
Parintii cu handicap care au copii normali primesc o indemnizatie de 450 de lei timp de 2 ani si 150 lei inca 5 ani
O ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de guvern de miercuri schimba radical asistenta acordata de stat mamelor care au copii cu handicap. Astfel, pe langa beneficiile acordate persoanelor cu handicap, conform Legii 448/2006, indemnizatiile pentru ingrijirea copiilor cu handicap se maresc atat in ceea ce priveste durata, cat si cuantumul.
Astfel, pana cand micutii implinesc 3 ani, concediul si indemnizatia de crestere a copiilor este aceeasi ca pentru mamele care au copiii normali. Pentru micutii de la trei la sapte ani, mamele salariate pot sa stea in concediu de ingrijire a copilului si primesc o indemnizatie de 450 de lei. Daca mama nu este salariata, pana cand copilul implineste 3 ani, indemnizatia este de 300 de lei, iar intre 3 si 7 ani, de 150 de lei. Daca mama nu este salariata si, in plus, are si ea un handicap, pana cand copilul implineste 3 ani, indemnizatia este de 450 de lei, iar de la 3 la 7 ani, de 300 de lei. In fine, primesc indemnizatii mai mari si persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri, dar au in ingrijire copii normali. Acestea primesc 450 de lei, pana cand copiii implinesc 2 ani si 150 de lei pentru copiii cu varste intre 2 si 7 ani.
Perioada in care un parinte primeste indemnizatie pentru ingrijirea copilului se considera vechime in munca si se ia in calcul la stabilirea pensiei. Totodata, contributiile la asigurarile de sanatate datorate de aceste persoane in perioada in care primesc indemnizatii sunt suportate de la bugetul de stat.

Ordonanta modifica si regulile de pana acum in privinta transportului persoanelor cu handicap. Astfel, persoanele cu handicap grav beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet accelerat clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 calatorii dus-intors pe durata unui an calendaristic. Aceleasi drepturi le au si persoanele cu handicap accentuat, doar ca in cazul lor numarul calatoriilor gratuite se reduce la 6. Pentru persoanele cu afectiuni renale care necesita hemodializa in alte localitati decat cele de domiciliu, numarul calatoriilor gratuite este nelimitat. In ceea ce priveste asistenta medicala, ordonanta prevede ca persoanele cu handicap beneficiaza de servicii si medicamente gratuite, atat pentru tratamentul ambulatoriu, cat si pe timpul spitalizarii in cadrul sistemului de asigurari sociale. In plus, se acorda cu titlu gratuit: dispozitive de protezare in domeniul ORL, dispozitive pentru protezare stomii, dispozitive pentru incontinenta urinara, proteze pentru membrul inferior, proteze pentru membrul superior, dispozitive de mers/deplasare, carucioare, cadre de mers, triciclete de mers, trepiede, carje, cotiere, bastoane, orteze, incaltaminte ortopedica, dispozitive pentru handicap vizual, implanturi cardiace, dispozitive de adaptare a autovehiculelor si materiale igienico-sanitare pentru persoanele cu incontinenta urinara - cateter lubrifiat, absorbante, conform Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate'.

Sursa: Gandul
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Anca74
postare Mar 16 2007, 10:10 AM
Postare #2


Anca, mami de Radu, zis Aby
*********

Grup: Golden Members
Postari: 5,051
Inscris la: 22-November 06
Din: Bucuresti
Membru nr.: 585Aveti grija, s-a modificat legea. daca gasesc modificarile le postez!


--------------------
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
postare
Postare #


Reclama

Reclama
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 

RSS Versiune Lo-Fi Acum este ora: 23rd July 2017 - 08:53 PM