Bine ati venit Vizitator ( Logare | Inregistrare )

2 Pagini V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Trilogia - Stapanul Inelelor, The Lord of the Rings
andaro
postare Jan 16 2010, 10:22 AM
Postare #1


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 8,193
Inscris la: 18-October 08
Membru nr.: 43,214



Eu le-am vazut de vreo 2 ori insa daca am retinut bine, Protv-ul reincepe difuzarea lor in aceasta seara la ora 20:30... wub.gif

Iata si cateva informatii despre aceste 3 filme: love1.gif

Stăpânul inelelor (engleză: The Lord of the Rings) este un roman de stil epic fantasy, scris de academicianul și filologul englez J.R.R. Tolkien. Acțiunea volumului prezent este o continuare a Hobbitul-ului și se amplifică. Cartea a fost scrisă în anii 1937 - 1949, iar partea sa esențială a fost creată în timpul celui de-al doilea război mondial. Lucrarea a fost publicată în trei volume în 1954 și 1955, această formă fiind cea mai populară. A fost retipărită de mai multe ori și tradusă în diferite limbi, devenind una dintre cele mai populare și influente lucrări ale literaturii secolului 20.

Acțiunea cărții Stăpânului inelelor se petrece într-o preistorie alternativă, al treilea Ev al Pământului de Mijloc. Ținuturile din Pământul de Mijloc sunt populate de oameni și alte rase umanoide (hobbiți, elfi, gnomi și orci), precum și multe alte creaturi reale sau imaginare. Narația este focalizată pe Inelul Puterii făurit de lordul întunecat Sauron și variază de la începutul liniștit din Comitat până la cursul Războiului Inelului, urmat de Pământul de Mijloc și văzut prin ochii personajelor sale, în special ai protagonistului Frodo Baggins. Acțiunea principală este urmată de șase anexe care oferă o multitudine de materiale contextuale istorice și lingvistice.

Volumul Stăpânul inelelor, la fel ca celelalte scrieri ale lui Tolkien, a fost supus unor analize extensive privind temele literare și sursele sale. Deși Stăpânul inelelor este o lucrare amplă, acțiunea este numai ultima fază a unei mitologii la care Tolkien lucra încă din 1917. Tolkien a fost influențat de filologie, mitologie, industrializare și religie, precum și lucrările de ficțiune inițiale și propria sa experiență din primul război mondial. La rândul său, Stăpânul Inelelor este considerat a avea un efect major asupra fantasticului modern, iar impactul lucrărilor lui Tolkien este atât de mare încât termenul „Tolkienian“ a fost înregistrat în Oxford English Dictionary.

Imensa și continua popularitate a Stăpânului inelelor a produs numeroase referințe în cultura populară și a dus la fondarea a numeroase organizații de către fanii lucrărilor lui Tolkien și publicarea a numeroase cărți despre Tolkien și lucrările sale. Stăpânul inelelor a inspirat și continuă să inspire arta, muzica, industria filmului și televiziunea, jocurile video și literatura ulterioară. Adaptări ale Stăpânului Inelelor au fost făcute pentru radio, teatru și film. Producerea în 2001-2003 a aclamatei ecranizări a trilogiei Stăpânul inelelor a inițiat un nou val de interes față de Stăpânul inelelor și celelalte lucrări ale lui Tolkien.

Context

Fondul istoric al trilogiei Stăpânul inelelor se dezvăluie pe măsură ce acțiunea avansează și este elaborată în anexe și Silmarillion, publicate după moartea lui Tolkien. Istoria începe cu mii de ani înainte de povestea Inelului, când Lordul Întunecat Sauron a creat în secret Unicul Inel, singurul de acest fel, pentru a-i controla pe ceilalți purtători ai Inelelor Puterii. El a pornit un război de-a lungul căruia a obținut șaisprezece inele ale puterii și le-a distribuit oamenilor (nouă) și gnomilor (șapte); cei nouă oameni purtători ai inelelor au fost corupți în timp de către magia inelelor și au devenit Nazgûli, cei mai de temut supuși ai lui Sauron. Acesta a eșuat în încercarea de a captura ultimele trei inele, care au rămas în posesia elfilor. Oamenii de pe insula Númenor i-au ajutat pe elfii asediați în război și mult mai târziu au trimis o mare armată pentru a-l înfrânge pe Sauron, care a capitulat și a fost dus în Númenor ca prizonier. Totuși, Sauron, fiind șiret, le-a otrăvit mințile númenoreenilor și i-a pornit împotriva Valarilor (zeitati în mitologia lui Tolkien) și cu ajutorul acestora a invadat Amanul (casa Valarilor), atac a cărui consecință a fost distrugerea Númenorului. Spiritul lui Sauron a reușit să scape și a ajuns în Pământul de Mijloc. Distrugerii Númenorului au supraviețuit și câțiva númenoreeni, care s-au opus invaziei Amanului, conduși de Elendil și fiii săi, Isildur și Anárion.


O sută de ani mai târziu, Sauron a început un război împotriva celorlalți númenoreeni exilați care s-au stabilit pe Pământul de Mijloc. Elendil a format Ultima alianță dintre elfi și oameni împreună cu regele elf Gil-galad și au mărșăluit spre Mordor, înfrângând armata lui Sauron și asediind fortăreața Barad-dûr. După șapte ani de asediu, în timpul căruia Anárion a fost ucis, Sauron însuși a ieșit și a început o luptă împotriva liderilor Ultimei Alianțe. Gil-galad și Elendil au fost uciși de către Sauron, dar și corpul acestuia era slăbit.[9] Isildur a tăiat degetul pe care se afla Inelul lui Sauron cu ajutorul sabiei rupte (Narsil) a lui Elendil. Când acest lucru s-a întâmplat, spiritul lui Sauron a fost eliberat și a zburat în sălbăticie. Isildur a fost sfătuit să distrugă inelul, prin aruncarea lui în lava vulcanului de pe Muntele Osândei, unde a fost făurit, dar atras de frumusețea inelului, Isildur refuză și îl păstrează ca preț al vieții lui Anárion și Elendil, ambii fiind uciși de către Sauron.

Astfel a început cea de-a treia eră a Pământului de Mijloc. Doi ani mai târziu, Isildur și soldații săi au fost prinși într-o ambuscadă a orcilor în timp ce mărșăluiau pe Câmpiile Vesele. Isildur a scăpat punându-și Inelul pe deget - care îl făcea pe purtător invizibil - dar Inelul l-a trădat, alunecând de pe degetul său când acesta înota în Marele Râu Anduin. După pierderea inelului, Isildur a fost văzut de către orci și apoi omorât, iar Inelul a fost uitat pentru două milenii pe fundul râului.

Inelul a fost găsit din întâmplare de către hobbitul Déagol. Prietenul său,[9] Sméagol, l-a ucis pentru a obține inelul. Fiind renegat de către cunoscuți, Sméagol s-a ascuns în Munții Cețoși unde, fiind corupt de către puterea Inelului a devenit o creatură slabă, pe nume Gollum. Mult mai târziu, după cum este relatat în Hobbitul, un alt hobbit pe nume Bilbo Baggins, găsește inelul în peștera în care locuia Gollum și îl ia acasă la Fundătura, neștiind că este ceva mai mult decât un inel magic, cu care se putea face invizibil.


--------------------




SPINII de azi sunt FLOAREA zilei de maine.
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andaro
postare Jan 16 2010, 10:24 AM
Postare #2


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 8,193
Inscris la: 18-October 08
Membru nr.: 43,214



Frăția Inelului.


Cele trei volume ale trilogiei Stăpânul Inelelor sunt divizate fiecare în două cărți mai mici, formând șase cărți în total. Cartea I din Frăția inelului începe în Comitat, avându-l ca personaj principal pe Bilbo, care își serbează cea de-a 111-a aniversare, aproximativ cu șaizeci de ani după terminarea Hobbitului. Acesta dispare folosind inelul său magic. Începând o nouă aventură, Bilbo îi încredințează multe dintre bunurile sale, incluzând inelul, vărului și moștenitorului său adoptiv Frodo Baggins. După 17 ani de investigații, bunul său prieten Gandalf cel Sur confirmă că acest inel este de fapt Inelul, instrumentul puterii lui Sauron, pe care Lordul Întunecat l-a căutat de-a lungul celui de-al Treilea Ev, și care a corupt multe persoane în dorința sa de a ajunge la stăpânul său. Ceea ce nu știe Gandalf este că Gollum a călătorit în Mordor, unde a fost capturat și puținele informații pe care le avea despre Inel le-a divulgat prin tortură.

«Sauron» își trimite cei mai de temut supuși ai săi, Nazgûlii deghizați în călăreți negri, pentru a căuta Inelul în Comitat. Frodo, purtătorul inelului, scapă cu ajutorul grădinarului său loial Samwise Gamgee și a trei prieteni apropiați Meriadoc „Merry“ Brandybuck, Peregrin „Pippin“ Took și Fredegar „Fatty“ Bolger. În timp ce Fatty acționează drept momeală pentru Călăreții Negri, Frodo și ceilalți decid să ducă Inelul la elfii din Vâlceaua Despicată. Ei sunt ajutați de către Tom Bombadil și un bărbat numit „Pas Mare“, care mai târziu se dovedește a fi Aragorn, moștenitorul tronului din Gondor și Arnor, două regate create de către númenoreenii exilați. Aragorn îi conduce pe hobbiți la Vâlceaua Despicată, la cererea lui Gandalf. Între timp, Frodo este grav rănit de către Călăreții Negri, când se aflau pe dealul supranumit Țancul Vremii. Cu ajutorul lordului elf Glorfindel, Frodo reușește să ajungă la Vâlceaua Despicată, trecând râul Bruinen. Călăreții Negri sunt alungați cu ajutorul unei vrăji de creștere a debitului râului, făcută de către lordul Elrond. Cartea I se termină avându-l pe Frodo inconștient.

Cartea a II-a îl surprinde pe Frodo revenindu-și după rana făcută de către Nazgûli, sub stricta grijă a lui Elrond, conducătorul Vâlcelei Despicate. Frodo îl reîntâlnește aici pe Bilbo, care trăiește retras și o vede pe Arwen, fiica lui Elrond. Mai târziu, o mare parte din expozițiunea poveștii este redată de-a lungul unui mare consiliu, găzduit de către Elrond și la care participă reprezentanții marilor seminții din Pământul de Mijloc (elfi, gnomi și oameni). Gandalf menționează posibila amenințare a lui Saruman, liderul Ordinului Vrăjitorilor, care a vrut inelul pentru el însuși. Pentru a împlini o veche profeție referitoare la reîntoarcerea regelui Gondorului și Arnorului, Aragorn urmează să pornească un război împotriva lui Sauron, fiind înarmat cu Narsil, sabia distrusă a lui Elendil. Bucățile distruse ale sabiei au fost ținute în secret la Vâlceaua Despicată de-a lungul anilor pentru a fi restaurată acum sub numele de Andúril. Consiliul decide că singura posibilitate de a salva Pământul de Mijloc este aceea de a distruge inelul, prin aruncarea lui în lava Muntelui Osândei, loc în care a fost creat inelul. Frodo se oferă voluntar pentru această misiune, iar Frăția inelului este formată pentru a-l proteja, fiind compusă din cei trei semeni hobbiți, Gandalf, Aragorn, Boromir din Gondor, Gimli gnomul și Legolas elful. Aceștia, împreună cu Frodo, sunt cei nouă membri care au pornit împotriva lui Sauron.

Echipa călătorește de-a lungul câmpiilor și munților și hotărește să se avânte în Minele Moriei, din cauza vrăjilor cu care Sauron controlează natura împotriva lor. Ei sunt urmăriți de către Gollum, care a fost eliberat de către Sauron, fiind disperat să își redobândească inelul pe care îl numește Prețiosul. Când compania ajunge în mijlocul galeriilor din Moria, este atacată de către orci. Gandalf trebuie să se lupte cu un Balrog, un demon din timpuri străvechi și cade împreună cu acesta într-o prăpastie adâncă, creând astfel iluzia morții sale. Scăpând din Moria, Frăția, condusă acum de către Aragorn, se refugiază în regatul elfilor, Lothlórien, casa Doamnei Galadriel și a Lordului Celeborn. Frăția călătorește apoi de-a lungul râului Anduin, iar Frodo decide să continue călătoria pe cont propriu, din pricina influenței negative pe care o are inelul asupra lui Boromir. La finalul Cărții a II-a, Frodo alături de Sam încep să călătorească pe drumul spre Mordor.


--------------------




SPINII de azi sunt FLOAREA zilei de maine.
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andaro
postare Jan 16 2010, 10:25 AM
Postare #3


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 8,193
Inscris la: 18-October 08
Membru nr.: 43,214



Cele două turnuri


Cel de-al doilea volum, Cele două turnuri, este împărțit în două povești paralele, câte una în fiecare carte. Cartea a III-a detaliază aventurile membrilor Frăției rămași în viață, care ajută regatul numit Rohan în lupta sa împotriva lui Saruman. În începutul cărții, Frăția este atacată de către orcii lui Saruman, în luptă fiind ucis Boromir, iar Merry și Pippin sunt răpiți de către orci (Saruman a hotărât să caute inelul pentru el și i-a trimis pe aceștia pentru a-i aduce hobbiții în viață). Aragorn, Legolas și Gimli pornesc în căutarea hobbiților. Cei trei îl întâlnesc pe Gandalf, care s-a reîntors sub numele de Gandalf cel Alb. El a învins Balrogul cu prețul vieții sale, dar s-a întors pe Pământul de Mijloc din cauză că misiunea sa nu a fost îndeplinită încă. Cei patru ajută regatul Rohan sa învingă trupele lui Saruman, în lupta de la Cetatea Cornului. În acest timp, Merry și Pippin, eliberați din captivitate, îi ajută pe enți, făpturi asemănătoare copacilor dar care posedă abilități motorii, să distrugă fortăreața lui Saruman, Isengard. Cele două grupuri se întâlnesc după ce ambele lupte se încheie. Saruman refuză să renunțe la ideile sale nebunești și este izgonit de către Gandalf din Ordinul Vrăjitorilor, luându-i o mare parte din puterea magică.

Cartea a IV-a descrie călătoria lui Frodo și Sam spre Muntele Osândei. Aceștia reușesc să îl captureze pe Gollum și să îl convingă să îi conducă pe drumul spre Poarta Neagră, realizând după aceea că este impenetrabilă. Gollum le sugerează apoi un drum secret către Mordor, prin înfricoșătoarea vale a Minas Morgulului. În timp ce călătoresc prin această zonă, ei sunt capturați de către o mică armată a Gondorului, condusă de către fratele lui Boromir, Faramir, dar ei îl conving pe acesta că inelul trebuie să fie distrus cu orice preț. La finalul volumului, Gollum îl trădează pe Frodo și îl conduce la Shelob, un păianjen uriaș, sperând că odată ce aceasta se va ospăta din hobbit el va putea lua inelul. Shelob îl înțeapă pe Frodo și îl paralizează, dar Sam se luptă cu păianjenul și îl învinge. Frodo este luat de către orci și dus în fortăreața Cirith Ungol. Sam crede că stăpânul său este mort și ia povara inelului asupra sa. El realizează mai târziu că adevăratul purtător trăiește și începe astfel o urmărire pentru a-i salva viața lui Frodo. În tot acest timp Sauron pornește războiul împotriva Gondorului, trimițând o armată numeroasă condusă de către liderul Nazgûlilor în lupta contra Gondorului.


--------------------




SPINII de azi sunt FLOAREA zilei de maine.
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andaro
postare Jan 16 2010, 10:26 AM
Postare #4


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 8,193
Inscris la: 18-October 08
Membru nr.: 43,214




Întoarcerea regelui


Cel de-al treilea volum, Întoarcerea regelui începe cu Gandalf care ajunge la cetatea Minas Tirith, din Gondor, împreună cu Pippin, pentru a avertiza orașul în legătură cu atacul iminent ce urmează să fie lansat de către Sauron. Merry se alătură armatei din Rohan, în timp ce componenții Frăției, conduși de către Aragorn se avântă pe Cărările Morții având speranța că pot găsi o armată formată din sufletele morților care îi vor ajuta împotriva corsarilor din Umbar. Gandalf, Aragorn și ceilalți membri ai Frăției asistă astfel la marele război lansat de către Sauron împotriva regatului Gondor. Cu ajutorul călăreților din Rohan și a asaltului lui Aragorn dinspre râu, procente semnificante din armata lui Sauron au fost înfrânte, iar cetatea Minas Tirith a câștigat lupta. Totuși, Sauron dispunea încă de mii de supuși, iar personajele principale sunt nevoite să înceapă o luptă pentru totul sau nimic, lângă Poarta Neagră a Mordorului. Planul acestora este să îi distragă atenția lui Sauron, pentru a-i da lui Frodo suficient timp pentru a distruge inelul.

În cartea a VI-a, Sam îl salvează pe Frodo din captivitate. Cei doi își croiesc cu greu drum prin Mordor și după un drum dificil ajung la Muntele Osândei (fiind urmăriți îndeaproape de către Gollum). De asemenea, tentația inelului se dovedește a fi prea puternică pentru Frodo, în final acesta hotărând să păstreze inelul pentru el. În timp ce Nazgûlii zboară cu mare viteză spre Muntele Osândei, Gollum îl atacă pe Frodo, în speranța că poate obține „Prețiosul“. Acesta îl mușcă pe Frodo de degetul pe care poartă inelul și reușește să îl ia. Înebunit de bucurie, Gollum se dezechilibrează și cade în lava încinsă a vulcanului, distrugând neintenționat inelul. O dată cu distrugerea acestuia, armata lui Sauron este împrăștiată, Nazgûlii se dezintegrează, iar armata lui Aragorn devine victorioasă.

Astfel, Sauron este distrus pentru totdeauna, iar regatul acestuia își găsește sfârșitul. Aragorn este încoronat drept rege al Gondorului și se căsătorește cu Arwen, fata lui Elrond. Totuși, conflictele nu s-a încheiat, deoarece Saruman reușește să scape din captivitate și să aducă Comitatul sub conducerea sa. În final, hobbiții reușesc să îl înlăture pe acesta și să readucă frumusețea și pacea acelor zone. La sfârșit, Frodo rămâne rănit în suflet și corp și, fiind acompaniat de către Bilbo, călătorește peste mări spre Tărâmurile Nemuririi, unde își găsește pacea.

Anexele romanului conțin detalii referitoare la istoria Pământului de Mijloc și semințiile care populează aceste locuri. Arwen este un personaj absent fizic din multe părți ale romanului, povestea sa fiind narată complet în anexe (trecutul și viitorul său alături de Aragorn).

Conform cronologiei lui Tolkien, evenimentele descrise în poveste se încadrează între anunțul făcut de către Bilbo la sărbătorirea vârstei sale (111) pe data de 22 Septembrie 3001 și reîntoarcerea lui Sam la Fundătura pe data de 6 octombrie 3021. Majoritatea evenimentelor se desfășoară de-a lungul anilor 3018 și 3019, prezentându-l pe Frodo care pleacă de la Fundătura pe 23 Septembrie 3018 și distrugerea inelului, șase luni mai târziu, pe 25 martie 3019.


--------------------




SPINII de azi sunt FLOAREA zilei de maine.
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
manu1981
postare Jan 16 2010, 01:52 PM
Postare #5


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 5,273
Inscris la: 3-March 09
Din: Arges
Membru nr.: 75,566



Foarte fain filmul, l-am vazut prima data la cinematograf cand a aparut. Am o senzatie pe care nu o pot descrie, cu imaginile pe ecranul ala mare, iar sunetul se auzea din toate partile, ti se zbarlea parul pe tine. Atunci mi-a placut tare mult, dar l-am mai revazut si pe calculator si de vreo 2-3 ori la tv cand l-a dat protv-ul, asa ca nu ma mai atrage sa-l mai vad inca o data smile.gif


--------------------



Cine vrea sa afle mai multe despre noi ne poate vizita pe blog http://www.utilecopii.ro/forum/index.php?showforum=244

"Nimic nu poate modela mai bine sufletul unui bărbat, decât femeia de lângă el."
"Bărbatul și femeia nu sunt doi oameni, ci unul singur. Jumătatea întregului nu poate face copii."
"Sfințenia vine din dragoste. Toți cei ce cred și iubesc cu adevărat sunt sfinți."

Sfantul Ioan Gura de Aur


  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andaro
postare Jan 16 2010, 02:04 PM
Postare #6


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 8,193
Inscris la: 18-October 08
Membru nr.: 43,214



Mie imi merge f greu net-ul si nu pot viziona nici un filmulet...nici de pe youtube si nici din alta parte...asa ca filmele, care fac parte din aceasta trilogie, de la tv mereu le-am urmarit cu placere...si le voi urmari.... love1.gif


--------------------




SPINII de azi sunt FLOAREA zilei de maine.
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
manu1981
postare Jan 16 2010, 02:08 PM
Postare #7


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 5,273
Inscris la: 3-March 09
Din: Arges
Membru nr.: 75,566



QUOTE(andaro @ Jan 16 2010, 04:04 PM) *
Mie imi merge f greu net-ul si nu pot viziona nici un filmulet...nici de pe youtube si nici din alta parte...asa ca filmele, care fac parte din aceasta trilogie, de la tv mereu le-am urmarit cu placere...si le voi urmari.... love1.gif

Pai eu nu ma uit la filme direct pe net, le descarc in calculator. Daca as sta sa ma uit direct pe net, la cat de des se blocheaza, cred ca m-as uita la un film pana la primavara


--------------------



Cine vrea sa afle mai multe despre noi ne poate vizita pe blog http://www.utilecopii.ro/forum/index.php?showforum=244

"Nimic nu poate modela mai bine sufletul unui bărbat, decât femeia de lângă el."
"Bărbatul și femeia nu sunt doi oameni, ci unul singur. Jumătatea întregului nu poate face copii."
"Sfințenia vine din dragoste. Toți cei ce cred și iubesc cu adevărat sunt sfinți."

Sfantul Ioan Gura de Aur


  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andaro
postare Jan 16 2010, 08:01 PM
Postare #8


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 8,193
Inscris la: 18-October 08
Membru nr.: 43,214



Peste ~30 min incepe filmul Fratia inelului.... nanner.gif

Se mai uita cineva la el?


--------------------




SPINII de azi sunt FLOAREA zilei de maine.
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Claudia94
postare Jan 16 2010, 08:05 PM
Postare #9


Mihaitza :X
*********

Grup: Golden Members
Postari: 5,360
Inscris la: 19-February 09
Din: Piatra-Neamt
Membru nr.: 73,013



QUOTE(andaro @ Jan 16 2010, 08:01 PM) *
Peste ~30 min incepe filmul Fratia inelului.... nanner.gif

Se mai uita cineva la el?



vizionare placutaaaaaaaaaaa hug.gif pe mine nu ma pasioneaza...decat ceva horror sau vreo comedie laugh.gif pup de la mihaitza tzuc.gif


--------------------


Calatoria de o mie de mile incepe cu primul pas. (Lao Tse)
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
andaro
postare Jan 16 2010, 08:31 PM
Postare #10


Golden Member
*********

Grup: Golden Members
Postari: 8,193
Inscris la: 18-October 08
Membru nr.: 43,214



Genul programului: aventura bananab.gif

Pana dupa film va parasesc....

Mersi Claudelu....pupi lui Mihaita... tzuc.gif


--------------------




SPINII de azi sunt FLOAREA zilei de maine.
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Reclama
postare
Postare #


Reclama









Reclama
  Daca iti place acest topic recomanda pe facebook :
Go to the top of the page
 
Quote Post

2 Pagini V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 

RSS Versiune Lo-Fi Acum este ora: 28th March 2024 - 11:24 PM