No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Traditia Iepurasului de Paste poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Traditia Iepurasului de Paste

In Traditii si sarbatori , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

In fiecare an, copiii asteapta venirea iepurasului in noaptea Invierii Domnului. In ajunul zilei de Paste, ei culeg iarba, pentru a-i pregati culcusul in care va lasa cadourile. Aceasta este o traditie frumoasa, intrucat ea aduce zambete si fericire pe fetele tuturor copiilor.

Iepurasul de Paste

Iepurasul de Paste este un personaj imaginar care, potrivit traditiei, imparte oua colorate si oua de ciocolata in ziua de Paste. El nu are caracteristici bine definite: nu se stie daca este alb, maro, albastru sau verde (se crede ca are aceste culori atunci cand este suparat), dar are calitati umane: este inteligent si vorbeste asemenea oamenilor.

In ajunul Duminicii de Paste, copiii pregatesc un culcus si, eventual, ii lasa iespurasului, la randul lor, un mic cadou: un morcov. In Noapte de Inviere, iepurasul va face un tur al tuturor caselor, va gasi morcovii, ii va manca si, in schimb, va lasa in culcus oua colorate si de ciocolata.

 

iepurasul de paste

 

De unde vine iepurasul? - originea traditiei

In trecut, iepurele era un simbol al fertilitatii si al reinnoirii (la fel ca si primavara). Traditia Iepurasului de Paste a aparut in tarile germanice, unde exista o legenda potrivit careia demult, o femeia saraca, neputand oferi ciocolata copiilor sai, a incondeiat cateva oua pe care le-a ascuns in gradina. Copiii, zarind un iepure in curte, au fugit dupa el si au descoperit ouale, crezand ca au fost lasate de acesta.

Incepand din acel moment, copiii pregatesc un culcus iepurelui si il aseaza in gradina, asteptand darurile Iepurasului. Originile acestei traditii sunt pagane, insa traditia este preluata si de crestini, pastrandu-se pana in zilele noastre. Oul este un simbol al germinarii care are loc primavara.

O alta origine a Iepurasului de Paste aminteste de regiunea anglo-saxona, acolo unde localnicii venerau primavara zeita fecunditatii, Eastre, de unde si denumirea Easter (Paste). Iepurele era animalul care simboliza zeita, de unde si asocierea acestui animal cu sarbatoarea.

In traditiile celtice si scandinave, iepurele este un simbol al zeitei-mame.





Cuvinte cheie: Iepuras de paste , Oua de paste , Traditii si obiceiuri de paste


Articole recomandate:

Poezii cu iepurasi

Poeziile cu iepurasi sunt pe placul copiilor cu atat mai mult cu cat sarbatoarea Pascala se apropie, ...

Cand sa ii faci cadou copilului un iepuras

Iepurasii sunt animalute pufoase si simpatice, de aceea multi considera ca sunt cadourile ideale pen ...

Povestea Iepurasului de Paste

Citeste mai jos despre povestea iepurasului de paste si de ce iepurasul este folosit ca un simbol pa ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?