Creste si se raspandeste repede. O gasim la margine de drum, in gradina, pe pajisti. Mai este cunoscuta si sub alte nume: arior, coada pisicii, tasculita etc. In vremurile foarte vechi era foarte folosita la nasteri.
Proprietatile plantei: ridica tensiunea, favorizeaza coagularea sangelui si este vasoconstrictiva.
Ajuta la oprirea hemoragiilor (cele uterine in special), la vindecarea eczemelor si la eruptiile cutanate. Proprietatile hemostatice o fac utila sub forma de tinctura pentru frectii in cazul ranirilor, hematoamelor etc.
Este folosita preventiv sub forma de ceai (doua cesti zilnic cu o saptamana inainte de venirea ciclului) in cazul menstruatiilor abundente.
Mai este folosita in perioada de menopauza, in cazul hemoroizilor, in atrofia musculara, in hernia inghinala etc.
Ceai: Cu o cana de apa clocotita se opareste o cantitate cat o lingurita cu varf de traista ciobanului toccata in prealabil marunt. Se strecoara si se beau doua cani de ceai zilnic.
Tinctura: Planta, tocata marunt, se pune intr-o sticla si se toarna alcool de circa 40% si se lasa la loc luminos doua saptamani. Tinctura se foloseste pentru frectii pe locurile cu dureri musculare.
Macerat la rece: Intr-o cantitate de apa rece (cat doua pahare) se pun 6 lingurite de traista ciobanului, se lasa opt ore, se strecoara. Ceaiul rezultat se bea in decursul unei zile.
Proprietatile plantei: ridica tensiunea, favorizeaza coagularea sangelui si este vasoconstrictiva.
Ajuta la oprirea hemoragiilor (cele uterine in special), la vindecarea eczemelor si la eruptiile cutanate. Proprietatile hemostatice o fac utila sub forma de tinctura pentru frectii in cazul ranirilor, hematoamelor etc.
Este folosita preventiv sub forma de ceai (doua cesti zilnic cu o saptamana inainte de venirea ciclului) in cazul menstruatiilor abundente.
Mai este folosita in perioada de menopauza, in cazul hemoroizilor, in atrofia musculara, in hernia inghinala etc.
Ceai: Cu o cana de apa clocotita se opareste o cantitate cat o lingurita cu varf de traista ciobanului toccata in prealabil marunt. Se strecoara si se beau doua cani de ceai zilnic.
Tinctura: Planta, tocata marunt, se pune intr-o sticla si se toarna alcool de circa 40% si se lasa la loc luminos doua saptamani. Tinctura se foloseste pentru frectii pe locurile cu dureri musculare.
Macerat la rece: Intr-o cantitate de apa rece (cat doua pahare) se pun 6 lingurite de traista ciobanului, se lasa opt ore, se strecoara. Ceaiul rezultat se bea in decursul unei zile.
Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro