No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Tratament pentru fertilitate: fertilizarea in vitro (FIV) poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Tratament pentru fertilitate: fertilizarea in vitro (FIV)

In Sarcina , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Metoda de fertilizare in vitro este des folosite de cuplurile cu probleme de fertilitate. Iata ce presupune aceasta metoda de concepere a unui copil in vitro:

In fertilizarea in vitro (FIV), ovulele sunt adunate din ovarele femeii si combinate cu sperma barbatului intr-un vas in laborator. „In vitro” este un termen latin insemnand „in sticla”.



























Se refera la recipientul de sticla din laborator in care are loc fertilizarea, de aici termenul de „bebelus in eprubeta”, desi in realitate este un vas pentru cultivare.

Mii de copii obtinuti prin fertilizare in vitro s-au nascut in lumea intreaga de cand acesta tehnica a fost pentru prima data folosita cu succes in anul 1978.

Unele centre de ingrijire primara ofera o fertilizare in vitro gratuita cuplurilor care se confrunta cu probleme de fertilitate (in care femeia are intre 23 si 39 de ani), dar serviciile nationale de sanatate disponibile variaza.

Cine poate beneficia de FIV?

FIV poate fi utila in cazul in care exista o problema cunoscuta de infertilitate la unul sau la ambii parteneri, de exemplu, daca femeia are trompele uterine blocate sau distruse sau daca exista o usoara problema cu sperma barbatului.

Este, de asemenea, folosita in cazul in care nu s-a gasit nici o cauza pentru incapacitatea de conceptie, in special la cuplurile care au incercat de mai bine de trei ani.

Cuplurile care au incercat inducerea ovulatiei si inseminarea intrauterina fara succes pot, de asemenea incerca FIV.

Cum se face?

Iti vor fi administrate medicamente pentru fertilitate pentru a stimula ovarele sa produca mai multe ovule mature pentru fertilizarea. Intr-un ciclu menstrual normal, eliberezi doar un singur ovul pe luna.

Poti alege sa nu iei aceste medicamente, dar sansele de a ramane insarcinata vor fi mai mari daca ai ovule in plus.

De obicei, este folosita o varietate de medicamente pentru fertilitate, doctorul tau va hotara care combinatie este cea mai potrivita pentru tine.

Unii experti in fertilitate sunt de parere ca este mai bine sa detii controlul absolut asupra ciclului menstrual al femeii si sa incepi tratamentul folosind medicamentele numite hormoni eliberatori de gonadotropina analogi care suprima si „dezactiveaza” ciclul menstrual. Aceste medicamente sunt administrate, de obicei, prin spray nazal sau prin injectare.

Sunt urmate de injectii cu hormoni care stimuleaza ovulatia, precum Gonadotropina umana de menopauza si gonadotropina corionica umana.

Vei fi tinuta sub observatie in timp ce iei aceste medicamente deoarece femeile reactioneaza diferit la ele in diverse feluri, iar unele dintre ele manifesta reactii adverse puternice.

Prin monitorizarea nivelurilor de hormoni din sange, doctorul tau poate detecta momentul in care ovulele sunt mature. O scanare cu ultrasunete confirma ca ovulele sunt pregatite pentru a fi preluate.

La scurt timp dupa, iti va fi administrat un sedativ anestezic, ceea ce inseamna ca vei fi somnoroasa, dar constienta si doctorul va extrage ovulele din ovare folosind un ac subtire, tubular. Cu ajutorul unei alte ecografii, doctorul va localiza ovulele.

In acelasi timp in care sunt recoltate ovulele, partenerul tau trebuie sa asigure o mostra proaspata de sperma. Daca se foloseste sperma de la un donator, mostra este luata din congelator. In ambele cazuri, sperma trebuie sa fie spalata si de cea mai buna calitate, pregatita sa fertilizeze ovulele. Apoi, sperma este combinata cu ovulele intr-un recipient ce contine un nutrient natural, si apoi este cultivata in incubator.

In urmatoarele doua zile, recipientul este verificat pentru a vedea daca ovulele au fost fertilizate. Cele care au fost mai sunt pastrate pentru inca doua zile inainte de a fi din nou verificate.

Fiecare ovul fertilizat devine o minge de celule numit embrion. Cei mai sanatosi embrioni sunt alesi pentru a fi inserati in uterul tau.

Pana in acel moment, tu ti-ai ajutat uterul sa se pregateasca pentru embrion luand progesteron, care ajuta la ingrosarea marginilor sale. Progesteronul iti poate fi administrat prin injectare sau sub forma de gel.

Daca endometrul (captuseala uterului) tau este prea subtire, ciclul fertilizarii in vitro va fi cel mai probabil abandonat, pentru ca cercetarile au demonstrat ca acei embrion nu se pot implanta.

De obicei, unul sau doi embrioni sunt transferati cu ajutorul unui cateter subtire prin cervix spre uter, uneori se folosesc ultrasunete pentru a ghida insertia.

Pentru a evita riscul unei sarcini multiple, in mod legal, nu mai multi de trei embrioni pot fi transferati. Numarul de embrioni care sunt transferati va depinde de varsta ta si de sansele de succes. Acest lucru depinde, in schimb, de problema ta de fertilitate.

In cazul femeilor sub 40 de ani, doar maximum doi embrioni pot fi transferati in uter. Femeile de 40 de ani sau peste pot primi trei embrioni pe ciclu daca vor, deoarece au slabe sanse sa conceapa cu propriile ovule, totusi, daca ovulele sunt donate, doar doua pot fi transferate.

Doctorii spera ca acest lucru va reduce incidenta tot mai mare de nasteri multiple ca urmare a fertilizarii in vitro. Daca sunt embrioni in plus, acestia pot fi inghetati pentru a fi folositi pe viitor in cazul in care primul ciclul nu reuseste.

Clinica iti poate recomanda o scurta perioada de odihna imediat dupa tratament, dar nu exista nici o dovada care sa sugereze faptul ca daca te odihnesti mai mult de 20 de minute, sansele se succes vor creste.

Conform unui studiu, femeile s-au ridicat imediat si au avut o viata normala fara semne de imbolnavire.

Intr-un ciclu reusit, unul sau mai multi embrioni sunt implantati in uterul tau si continua sa creasca. In doua saptamani, iti vei putea face un test de sarcina.

In momentul in care sarcina este confirmata ca rezultat al fertilizarii in vitro, este indicat sa iti faci o ecografie la aproximativ sase luni pentru a verifica daca embrionul a fost implantat in uterul tau.






Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?