No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Somnul in timpul sarcinii poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Somnul in timpul sarcinii

In Sarcina , adaugat in
(5/ 3)
Printeaza Articol

In afara de alte schimbari prin care trece corpul tau, sarcina aduce cu sine si tulburari ale somnului, in functie de trimestrul in care te afli. Descopera modificarile ritmului de somn cu care te vei confrunta, astfel incat sa nu fii luata prin surprindere de acestea.

Sarcina inseamna oboseala: corpul tau functioneaza diferit, avand in vedere ca in burtica ta se dezvolta o mica fiinta. Aproape toate femeile gravide au probleme cu somnul la un moment dat. Si nu e de mirare, avand in vedere ca, atunci cand esti insarcinata, te lupti cu greata, arsurile stomacale si nevoia constanta de a urina. Pe masura ce te apropii de momentul nasterii, vei observa ca reusesti sa dormi din ce in ce mai putin. Iata cum se va modifica somnul tau, in functie de cat de avansata este sarcina:

 

Somnul din primul trimestru de sarcina

 

somnul_gravidei

La inceputul sarcinii, vei observa ca te simti foarte somnoroasa pe toata durata zilei. Nivelul ridicat de progesteron te face sa iti doresti sa tragi cate-un pui de somn cand ti-e lumea mai draga. Progesteronul este un hormon care ajuta la reglarea ciclului reproductiv al femeii si care iti produce somnolenta.

 

Te vei simti epuizata la munca si vei avea probabil impresia ca te paste o gripa serioasa. Paradoxal, tot progesteronul este cel care te face sa te trezesti noaptea, determinand organismul sa fie si mai obosit in timpul zilei. Asteapta-te ca primul trimestru sa fie destul de obositor si asculta-ti corpul atunci cand iti cere sa te odihnesti.

 

Daca obisnuiai sa dormi pe burta, s-ar putea ca lucrurile sa se complice putin. Sanii devin durerosi, asa ca trebuie sa iti modifici pozitia pentru a nu-i presa. Iti recomandam sa dormi pe partea stanga - aceasta pozitie imbunatateste fluxul de sange si nutrienti catre fat si uter.

 

In primul trimestru de sarcina, uterul incepe sa creasca si sa preseze vezica urinara, ceea ce te va determina sa ajungi mult mai des la baie, chiar si in timpul noptii. Daca te-ai saturat de mersul constant la toaleta, incearca sa bei cat mai multe lichide ziua si sa limitezi cantitatea dupa o anumita ora – nu ai vrea ca toata seara si toata noaptea sa faci curse catre baie...

Somnul din al doilea trimestru de sarcina

 

somnul_din_trimestrul_al_doilea_de_sarcina

Este perioada cea mai linistita, in care vei dormi mai bine decat in celelalte doua etape. Totusi, somnul s-ar putea sa nu fie la fel de lung sau de placut ca cel de dinainte de a ramane insarcinata. Nivelul hormonilor nu se mai schimba atat de rapid in al doilea semestru, asa ca nu te vei mai simti la fel de obosita si vei reusi sa dormi mai bine. Vei avea energie si vei scapa, cel mai probabil, si de greturile matinale.

 

Daca n-ai inceput inca sa dormi pe o parte, acum este momentul sa o faci. Incearca sa iti setezi un program de somn si relaxare, pentru ca iti va fi mult mai usor sa te odihnesti in perioada urmatoare odata ce intri intr-o rutina. Culca-te in fiecare seara la aproximativ aceeasi ora si scoate televizorul din dormitor – vei dormi mult mai bine.

 

Poti incepe sa faci gimnastica – dar nu ceva foarte complicat. Gimnastica, corelata cu odihna, va face minuni pentru organismul tau. Nu iti recomandam sa te apuci de exercitii fizice inainte de culcare, pentru ca nu vei mai reusi sa adormi prea curand.

 

Problemele cu care este posibil sa te confrunti in aceasta perioada sunt sforaitul, nasul infundat, crampele musculare la nivelul picioarelor si visele foarte intense. Daca nu reusesti sa dormi din cauza acestor inconveniente, cere-i sfatul doctorului tau.

 

Somnul din trimestrul al treilea

 

trimestrul_al_treilea_de_sarcina

Calitatea si durata somnului incep sa scada – desi, daca stam sa ne gandim la ce urmeaza dupa nastere, pana si cel de-al treilea trimestru pare o perioada plina de odihna. Te vei trezi mai des in timpul noptii si vei avea mai putine momente de somn profund.

 

Marimea burtii te impiedica sa stai confortabil, iar solutia cea mai buna este sa dormi pe partea stanga si sa iti pui o perna intre picioare si una in spate. Daca nici asa nu te simti in largul tau, poti incerca sa tragi cate un pui de somn intr-un fotoliu pe care sa il alegi in functie de forma, astfel incat sa te poti odihni in el.

 

Vezica incepe din nou sa fie presata, iar vizitele la toaleta devin tot mai dese, la fel ca in primul trimestru. Aminteste-ti ce faceai in acea perioada si repeta planul de urgenta: consuma mai putine lichide seara. Atunci cand mergi la baie, goleste toata vezica: inclina-te in fata pentru a reusi sa faci acest lucru.

 

E posibil, de asemenea, ca in timpul noptii sa te trezesti din cauza arsurilor stomacale, precum si a tuturor celorlalte simptome cu care te confruntai in trimestrul al doilea. In plus, bebe se va misca destul de des si de puternic, asa ca e posibil ca somnul sa iti fie perturbat de multe ori.






Articole recomandate:

Somnul din timpul celui de-al doilea trimestru de sarcina: Bucura-te de el cat mai poti

Cele trei trimestre ale sarcinii presupun o serie de modificari la nivel psihologic, cat si la nivel ...

Somnul din primul trimestru de sarcina: trei situatii sigure de tulburare

Sarcina presupune o multitudine de schimbari pentru femeia gravida. Afla care sunt simptomele din ti ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?