Sarcina si kilogramele in plus: mituri vs. adevaruri

Kilogramele acumulate in timpul sarcinii constituie subiectul multor mituri, motiv pentru care granita dintre adevarat si fals este, uneori, estompata. Ce trebuie sa stii, in calitate de viitoare mamica, despre kilogramele acumulate in cele 9 luni de sarcina?
"Gravida trebuie sa se ingrasa cu un kilogram in fiecare luna", "Nu-ti poti controla greutatea in timpul sarcinii", "Trebuie sa mananci pentru doi" - iata cateva mituri despre sarcina care pot duce la panica. In cele ce urmeaza, iti prezentam 10 dintre cele mai raspandite idei cu privire la kilogramele acumulate de viitoarea mamica:
Sarcina si kilogramele in plus
1. Cand esti gravida, iti creste pofta de mancare
Adevarat. In timpul sarcinii, hormonii responsabili de apetit se dezvolta. Gravida are tendinta de a manca mai mult, chiar daca, la inceput, cantitatea in plus este neglijeabila. Atentie sa nu exagerezi!
2. Trebuie sa mananci pentru doi
Fals. Nu este indicat sa mananci mai mult decat de obicei numai pentru ca esti insarcinata, insa este indicat sa acorzi mai multa atentie alimentatiei, care trebuie sa contina vitaminele si mineralele necesare dezvoltarii bebelusului si organismului tau. Mananca fructe si legume, lactate, peste, cereale integrale, evitand alimentele prea grase sau prea dulci.
3. 1 kg in plus/ luna de sarcina
Fals. In primul trimestru de sarcina, iei foarte putin in greutate. Unele femei slabesc in primul trimestru de sarcina, din cauza greturilor si varsaturilor. nIn al doilea trimestru de sarcina, lucrurile se schimba si viitoarea mamica se confrunta cu celebrele pofte. Nu te priva de alimentele de care ti-e pofta, insa fii atenta sa nu faci excese! In cel de-al treilea trimestru, gravida ia, in medie, 1-1,5 kg/luna, astfel ca pana la nastere, are cu 9-12 kg peste greutatea cu care este obisnuita.
4. Kilogramele in plus: jumatate pentru mama, jumatate pentru bebelusului
Fals.
Bebelusul:
3-4 kg
Mama:
uter - 900 g
placenta - 500 g
sani - 400 g
volum sanguin - 1,5 kg
rezerve lipidice - 2-3 kg
retentie de apa - 2 kg
5. Luarea in greutate difera de la gravida la gravida
Adevarat. Unele femei se ingrasa mai mult in timpul sarcinii decat altele, dupa cum unele revin mai usor, dupa nastere, la silueta de dinainte decat altele.
6. Regimul de slabire e indicat in cazul kilogramelor in exces in sarcina
Fals. Evita curele de slabire in timpul sarcinii, intrucat sunt la originea carentelor de tot felul si a frustrarii. Daca tu consideri ca ai luat prea multe kilograme, cel mai bine este sa vorbesti cu medicul, iar acesta te va sfatui in consecinta.
7. Nu trebuie sa dai curs poftelor
Fals. Abia astepti sa mananci o ciocolatica sau cateva bomboane cu frisca? Nu-ti refuza aceste placeri, insa fii rezonabila si evita excesul. Aceste pofte nu sunt niste capricii pe care sa le ignori, ci iti asigura buna dispozitie si starea de bine.
8. Vergeturile apar obligatoriu in timpul sarcinii
Da si nu. Daca nu te ingrasi prea tare, riscurile de a avea vergeturi sunt mai mici. Cu toate acestea, si alti factori contribuie la aparitia acestor semne nedorite: cortizolul si fermitatea pielii.
9. Medical, nu exista riscuri cu luarea kilogramelor in sarcina
Fals. Este normal sa ai cateva kilograme in plus in timpul sarcinii, dar este indicat sa eviti excesul. Excesul de kilograme pot duce la asa-numitul diabet gestational. In plus, aceste kilograme pot fi la originea durerilor de spate si a oboselii.
10. Excesul de kilograme de dinainte de concepe complica lucrurile
Adevarat. Excesul de kilograme sau obezitatea pot duce la diminuarea fertilitatii, ducand la modificari ale echilibrului hormonal. In plus, acestea predispun viitoare mama la urmatoarele probleme:
● avort spontan, mai ales in primul trimestru de sarcina;
● diabet gestational;
● cezariana.
Este important de stiut ca intre excesul de kilograme si nasterea prematura nu exista legatura.
Articole recomandate:

Alimentatia corecta este esentiala in sarcina, deoarece influenteaza cresterea si dezvoltarea norm ...

In timpul sarcinii este posibil ca apetitul tau sa creasca si sa descreasca. Vei manca prea mult sau ...

Exista multe mituri despre ceea ce se intampla in sarcina. Iata insa cum cele mai frecvente dintre ...