No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Sarcina si factorul Rh poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Sarcina si factorul Rh

In Sarcina , adaugat in
(5/ 2)
Printeaza Articol

Factorul Rh are o importanta deosebita in sarcina. Descopera ce influenta are Rh-ul si cum il poate afecta acesta pe copil.

Ce este factorul Rh?

In functie de compozitia sangelui au fost stabilite 4 grupe sanguine, ale caror particularitati difera si pe care le stim cu totii: A, B, AB, 0 (zero). In afara de aceasta clasificare fundamentala exista si sange Rhesus negativ (Rh-) si sange Rhesus pozitiv (Rh+). Proportia este de 85% Rh+ si 15% Rh-, cu diferente de aproximativ 1-10 procente de la o zona geografica a globului la alta.

In 1940, savantii Landsteiner si Wiener au descoperit (in urma unor serioase studii facute pe maimuta Maccacus rhesus, de unde provine si numele de Rh), ca sangele Rh- fabrica anumite substante numite aglutinine, care ataca globulele rosii ale sangelui Rh+. Deci sangele Rh+ nu este compatibil cu sangele Rh-, deoarece se produce o reactie de aglutinare, care poate provoca accidente. Descoperirea celor doi savanti a facut lumina in cazul unor accidente, inexplicabile pana atunci, aparute dupa transfuzii, a permis de asemenea explicarea unor accidente grave aparute la fat si la nou-nascut.

 

Importanta factorului Rh in sarcina

Determinarea factorului Rh este obligatorie in sarcina. In cazul in care femeia insarcinata a fost depistata cu Rh negativ, se va trece si la stabilirea Rh-ului tatalui. Daca intre cei doi exista incompatibilitate Rh, se dozeaza lunar aglutininele in sangele mamei, incepand din luna a patra a sarcinii.

In timpul sarcinii, sangele mamei si al copilului sunt intr-un strans contact. In contact cu sangele Rh+ al copilului, sangele Rh- al mamei fabrica aglutinine. Acestea traverseaza placenta si ataca globulele rosii ale fatului; in functie de cantitatea lor, provocand complicatii mai mult sau mai putin grave. Deci, problemele apar in momentul in care femeia insarcinata, viitoarea mamica este diagnosticata cu Rh negativ, iar tatal cu Rh pozitiv. Sangele tatalui, Rh+, este transmis cu prioritate copilului, descendentii vor fi deci Rh+ (cu mici exceptii), avand un sange incompatibil cu al mamei. Aceasta imcompabilitate poate provoca la fat moartea intrauterina, edeme generalizate care duc la avort, nastere prematura, iar la nou-nascut, anemie sau icter precoce, numit si icterul hemolitic al nou-nascutului.

 

Incompatibilitate de Rh in sarcina

Toate aceste coplicatii sunt diferite manifestari ale aceleiasi boli: boala hemolitica, avand ca origine incompatibilitatea dintre sangele mamei si cel al fatului. Trebuie sa mentionam ca, de cele mai multe ori, sangele mamei nu produce aglutinine decat in cantitati foarte mici, chiar deloc la prima sarcina, ele fiind in cantitati mai mari la a doua sau a treia sarcina. Dupa prima nastere sau avort, femeia cu Rh- trebuie sa faca testul Coombs indirect si, in functie de numarul de anticorpi anti-Rh dezvoltati, medicul obstetrician ii va administra imunoglobuline. In cazul in care medicul obstetrician se teme de un accident datorita titrului ridicat de anticorpi, el va putea provoca nasterea spre in, deoarece se stie ca numai in ultimele saptamani de sarcina aglutininele ataca globulele rosii ale fatului.

Mergeti frecvent la medic si faceti toate analizele indicate, pentru a preintampina eventuale probleme!






Articole recomandate:

Care este RH-ul meu si cum imi va afecta sarcina?

In momentul cand faci primul examen medical prenatal, ti se vor face si cateva teste de sange. Unul ...

Influenta Rh-ului in sarcina

Cand iti faci primul test antenatal (controlul primar), ti se vor face mai multe teste sangvine de r ...

Importanta factorului Rh in sarcina

Compatibilitatea Rh-ului dintre mama si copil, nu sta doar in mostenirea genetica a copiului, ci poa ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?