No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Pozitia normala a fatului in timpul sarcinii poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Pozitia normala a fatului in timpul sarcinii

In Sarcina , adaugat in
(0/ 0)
Printeaza Articol

Retroversiunea cefalica esterna este cea mai frecventa metoda folosita de medici pentru a-l aduce pe fat cu capul in jos. Exista insa si metode alternative.

Pozitia normala a bebelusului inainte de nastere este cu capul in jos, dar exista cazuri in care ei nu au aceasta pozitie. Doctorul tau poate sa iti spuna daca bebelusul este sau nu in pozitia normala chiar si numai prin atingerea burtii.

Pana la 32 de saptamani aproximativ 18% dintre bebelusi nu au pozitia normala, de la 37 de saptamani procentajul scade pana la 3-4%.

Multi dintre bebelusii care nu sunt in pozitia normala si-o pot schimba brusc inainte sau chiar in timpul travaliului, fara nici un ajutor.

Unii bebelusi insa raman in aceasta pozitie anormala si trebuie ajutati sa si-o schimbe printr-o tehnica numita retroversiune cefalica externa.

Aceasta tehnica a fost folosita de doctori de mii de ani si s-au facut multe cercetari pentru a o perfectiona si a-i reduce riscurile. Colegiul Obstetricienilor si al Ginecologilor recomanda folosirea acestei tehnici asupra tuturor femeilor care in a 36-a saptamana de sarcina nu au inca bebelusul in pozitia normala.

Dupa 36 de saptamani de sarcina, se poate folosi oricand aceasta tehnica. Se poate folosi chiar si inainte de nasterea bebelusului, in cazul in care nu s-a rupt apa.

Procedura de retroversiune cefalica externa se va folosi doar in incinta unui spital dotat cu echipamente pentru monitorizarea ritmului cardiac a bebelusului si cu ecograf pentru a verifica pozitia acestuia.

Ti se va da un medicament pentru a-ti relaxa muschii uterului, iar daca ai RH-ul negativ ti se va administra si o doza de imunoglobulina anti-D. Nu vei avea nevoie de anestezic.

Avand rezultate foarte bune, acum se foloseste de cele mai multe ori, reducand in acest fel numarul de astfel de sarcini.

Retroversiunea cefalica externa are cele mai multe sanse de succes daca:


- Ai mai fost insarcinata;
- Exista destul lichid in jurul bebelusului;
- Daca bebelusul este destul de sus si nu a inceput sa coboare spre pelvis;
- Ti se va da un medicament pentru a-ti relaxa muschii uterului.

Daca prima incercare nu are succes, este posibil ca doctorul tau sa incerce din nou intr-o alta zi. Exista insa posibilitatea, in functie de fiecare caz, ca aceasta tehnica sa nu se mai foloseasca si a doua oara.

Sunt insa si anumite tehnici de reasezare a bebelusului ce pot fi utilizate de catre tine, acasa, cunoscute sub numele de retroversiune cefalica spontana. S-au facut numeroase studii asupra acestor tehnici pentru a determina eficacitatea lor, insa pana acum nu s-a ajuns la nici un rezultat concludent.

Tehnici pe care le-ai putea incerca:


Foloseste o pozitie cu genunchii aproape de piept, ingenunchind in pat, cu fundul sus si cu soldurile relaxate si la un unghi de aproximativ 90 de grade (nu lasa coapsele sa-ti apese pe burta).

Incearca sa iti tii capul, umerii si pieptul cat de drepte pe saltea. Mentine aceasta pozitie timp de 15 minute.fa asta in primele doua ore dupa ce te-ai trezit, timp de 5 zile consecutive. Unele studii arata ca din 71 de cazuri, 65 au fost incununate de succes.

Stai intinsa pe spate cu soldurile putin mai sus (soldurile si genunchii sa-ti fie relaxati). Rasuceste-te usor de pe o parte pe alta timp de 10 minute si repeta aceasta manevra de 3 ori pe zi.

Daca ai suferit de dureri de spate, de dureri in zona pelvisului sau dureri de solduri in timpul sarcinii, adreseaza-te medicului sau unui fizioterapeut inainte de a incerca aceasta tehnica.

O alta tehnica ce poate fi folosita este o forma de acupunctura. In prezent, inca se mai fac studii pentru a vedea daca ajuta sau nu in astfel de situatii. Rata de succes este de pana la 80%, dar inainte de a o incerca cere sfatul unui specialist in acupunctura.

La sfarsitul zilei s-ar putea ca bebelusul sa prefere acea pozitie anormala (cu capul in sus). In 5% din cazurile in care s-a folosit retroversiunea cefalica externa, copii revin la pozitia initiala (cu capul in sus).

In acest caz se va recomanda nasterea prin cezariana, dar depinde de pozitia exacta a bebelusului, caci exista sanse sa fie posibila o nastere normala. Documenteaza-te cat mai mult despre astfel de sarcini si discuta cu medicul sau obstreticianul tau despre posibilitatea de a avea o nastere normala.





Articole recomandate:

Ce este prezentatia pelviana?

De cele mai multe ori, in timpul sarcinii lucrurile isi urmeaza cursul normal si fatul se pozitionea ...

Pozitia transversa. Pozitia Breech

Pozitia transversala supranumita pozitia Breech indica postura bebelusului la nastere. In apropierea ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?