No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Importanta acidului folic in sarcina poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Importanta acidului folic in sarcina

In Sarcina , adaugat in
(5/ 3)
Printeaza Articol

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face, pentru a ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale grave, la copilul tau, este de a obtine suficient acid folic, in fiecare zi - mai ales inainte de conceptie si in timpul sarcinii timpurii.

Ce este acidul folic?

Acidul folic, numit uneori folat, este o vitamina B (B9), gasita cu precadere, in legumele cu frunze verzi, cum ar fi guliile si spanacul, dar si in sucul de portocale sau cerealele imbogatite. Studiile au aratat ca la femeile care iau 400 micrograme (0,4 miligrame) pe zi, de acid folic, inainte de conceptie si in timpul sarcinii, se reduce riscul unor defecte serioase de tub neural (un defect congenital, la copii, care implica dezvoltarea incompleta a creierului si maduvei spinarii ), cu pana la 70%.

Cele mai frecvente defecte de tub neural sunt spina bifida (o inchidere incompleta a maduvei spinarii si a coloanei vertebrale), anencefalie (subdezvoltarea severa a creierului sau chiar lipsa acestuia) si encefalocelul (hernie a encefalului, atunci cand tesutul cerebral iese afara la piele, printr-o deschidere anormala in craniu). Toate aceste defecte apar in timpul primelor 28 de zile de sarcina - de obicei, inainte ca o femeie chiar sa stie ca este gravida.

De aceea este atat de important pentru toate femeile de varsta fertila, sa ia suficient acid folic, ci nu doar pentru cele care intentioneaza sa ramana gravide. Doar 50% dintre sarcini sunt planificate, astfel incat orice femeie care ar putea deveni gravida, trebuie sa se asigure necesarul.

Medicii si oamenii de stiinta inca nu stiu cu certitudine de ce acidul folic are un astfel de efect profund asupra prevenirii defectelor de tub neural, dar pot confirma ca aceasta vitamina este cruciala, in dezvoltarea ADN-ului.

Ca rezultat, acidul folic joaca un rol important in cresterea celulara si dezvoltare, precum si in formarea tesutului.

 

Cantitatea de acid folic in sarcina

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) recomanda ca toate femeile de varsta fertila - si in special cele care si-au planificat o sarcina - sa consume aproximativ 400 micrograme (0,4 miligrame) de acid folic, in fiecare zi. Aportul adecvat de acid folic, este foarte important inainte de conceptie si cel putin 3 luni dupa aceea, pentru a reduce riscul de a avea un fat cu un defect de tub neural.

 

 

alimentatia sanatoasa

 

Cum sa te asiguri ca ai destul acid folic in organism?

In 1998, US Food and Drug Administration, institutie care se ocupa cu ingredientele adaugate in alimente, a decis ca acidul folic sa fie adaugat in produsele cerealiere imbogatite - astfel incat sa puteti lua mai mult acid folic mancand cerealele de la micul dejun, paine, paste, orez, care contin 100% din doza zilnica recomandata de acid folic. Dar pentru majoritatea femeilor, sa manance alimente imbogatite, nu este de ajuns. Pentru a ajunge la nivelul recomandat de zi cu zi, veti avea nevoie probabil, de un supliment de vitamine.

In timpul sarcinii, ai nevoie de o mai mare cantitate din toate substantele nutritive esentiale, decat cantitatea necesara, inainte de a deveni insarcinata. Cu toate ca vitaminele prenatale nu ar trebui sa inlocuiasca un regim alimentar bine echilibrat,  ele pot da corpului dumneavoastra - si, prin urmare, copilului - un plus de vitamine si minerale. Unii medici chiar recomanda luarea unui supliment de acid folic, in plus fata de suplimentul de vitamine, luat in mod regulat, in perioada prenatala.

Discuta cu medicul tau, despre aportul zilnic de acid folic si intreaba daca recomanda un supliment pe baza de reteta medicala, un medicament fara reteta sau ambele. De asemenea, discuta cu medicul tau despre evolutia sarcinii, mai ales daca ai avut deja o sarcina care a fost afectata de un defect de tub neural. Acesta poate sa iti recomande sa iti cresti aportul zilnic de acid folic (chiar inainte de a ramane insarcinata), pentru a reduce riscul.






Articole recomandate:

Vitaminele in alimentatie

Vitaminele sunt substante chimice organice, care ajuta la buna functionare a organismului uman. Desi ...

Vitamine in sarcina - de la F la Z

Mai ales in perioada de sarcina, mama si bebelusul au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine si ...

Vitamine in sarcina - de la A la E

Vitaminele au un rol esential in buna functionare a organismului. Mai ales in perioada de sarcina, f ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?