No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Cum influenteaza schimbarile climatice evolutia sarcinii poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Cum influenteaza schimbarile climatice evolutia sarcinii

In Sarcina , adaugat in
(5/ 1)
Printeaza Articol

Schimbarile climatice produse de-a lungul unui an aduc multiple schimbari ale organismului uman, care, de multe ori sunt sub forma unor afectiuni sau efecte negative asupra sanatatii noastre. La fel ca toti ceilalti, femeile insarcinate se confrunta cu influentele negative ale schimbarilor de temperatura, acest lucru afectand atat starea acestora, cat si evolutia fatului.

Cercetatorii au descoperit ca expunerea la temperaturi ridicate in timpul sarcinii creste riscul de a da nastere unor copii cu greutate scazuta. De asemenea, studiile arata ca incalzirea globala dramatica ar putea duce la nasterea unor copii mai putin sanatoasi pe termen lung.

Domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, ne explica cum influenteaza temperatura aerului evolutia sarcinii si care sunt efectele sale asupra mamei si a fatului.

Efectele adverse si perioadele sarcinii

In primul trimestru de sarcina pot aparea simptome din cauza schimbarilor climatice care produc deregrari hormonale, precum scaderea apetitului, scaderea in greutate, greata, varsaturi, crampe abdominale, infectii vaginale, dureri de cap , durere la nivelul sanilor.
In al doilea trimestru, simptomele raman aceleasi in mare parte, insa se accentueaza si afecteaza mai mult, acestea pot fi cresterea in greutate, Ameteala, retentia de lichide, crampe abdominale, hemoroizi, infectii vaginale, dureri de spate, dureri de cap, insomnie.

Al treilea trimestru de sarcina poate fi un cosmar din cauza modificarilor hormonale create de temperaturile ridicate. Femeile inarcinate pot suferi de arsuri abdominale, indigestie, constipatie, ameteala, umflarea membrelor, retentie de lichide, hemoroizi, infectii vaginale, dureri de spate, dureri de cap, insomnie, disconfort in timpul somnului, urinarea frecventa, tumefierea articulatiilor, crampe ale membrelor inferioare, cresterea tensiunii arteriale, caderea parului, anemie.

Simptomele pot varia, insa, in cazul femeilor insarcinate, pe langa simptomele care le creeaza disconfort accentuat, pot aparea avortul spontan, deshidratarea, hipersensibilitatea, contractii prematura in primele luni, dezlipirea placentei, insuficienta renala si lista poate continua. Nou-nascutul este sensibil la temperaturi prea ridicate sau prea scazute, din cauza capacitatii sale limitate de reglare a temperaturii. Deshidratarea, afectiuni renale, nastere prematura, greutate mica la nastere sunt asociate cu expunerea la caldura mamei in timpul sarcinii", explica dr. Silviu Istoc.

Schimbarile climatice si nasterea prematura

Cercetatorii de la Universitatea Ben-Gurion din Negev si Universitatea Harvard au studiat legatura dintre greutatea la nastere a copilului si temperatura aerului in timpul sarcinii. Rezultatele au fost destul de relevante, avand in vedere ca o crestere de 8,5 ° C in ultimul trimestru cu expunere medie a fost asociata cu o scadere de 170g din greutatea nou-nascutului.

Odata cu cresterea temperaturilor pe parcursul ultimului secol si a emisiilor de gaze cu efect de sera s-a ajuns la directionarea atentiei noastre asupra efectelor produse de caldura. Am constatat ca expunerea la temperaturi ridicate in timpul sarcinii creste riscul de greutate mica la nastere si poate provoca nastere prematura", afirma dr. Silviu Istoc.

cum-influenteaza-schimbarile-climatice-femeile-insarcinate

Temperatura influenteaza sexul copilului

Un studiu realizat in anul 2012 a constatat ca atunci cand temperaturile cresc in tara, se nasc mai multe fetite decat baieti. Acest lucru intareste rezultatele cercetarilor anterioare care sugereaza ca temperatura joaca un rol foarte important pentru evolutia sarcinii.

Inregistrarile arata ca in anii cu temperaturi ridicate in aproape toate anotimpurile au fost adusi pe lume mai multi copii de sex feminin. Explicatia posibila ar fi ca temperatura influenteaza procesul de formare a zigotului. Mamele care asteapta baietei au o sarcina mai grea, iar schimbarile climatice bruste ar putea duce la imposibilitatea de a duce la bun sfarsit o astfel de sarcina", spune dr. Silviu Istoc.

Sensibilitatea fatului este accentuata de caldura aerului

Cu ajutorul recensamintelor si a inregistrarilor climatice vechi de 150 de ani, profesorul suedez de sanatate publica, Ralph Catalano, si colegii sai sugereaza ca fluctuatiile rapide si mari de temperatura ar putea duce la scurtarea vietii oamenilor si la dificultati de reproducere. Studiul concluzioneaza ca mamele sunt mai susceptibile de a suferi un esec in sarcina cu fetusii de sex masculin atunci cand este cald si de a avea un succes al sarcinii atunci cand este frig.

De cele mai multe ori, fatul de sex masculin este mult mai fragil, mai sensibil decat cel feminin, acest lucru se observa din evolutia sarcinii si starea generala a mamei. Cele mai multe complicatii au fost evidentiate in cazul sarcinilor cu baieti, acelasi lucru se intampla si in cazul nasterilor premature", completeaza dr. Silviu Istoc.

Aparitia starilor de anxietate

Cu totii experimentam stari de neliniste, anxietate si depresie la trecerea de la un anotimp la altul, de la o temperatura la alta. Toate aceste dereglari nu sunt deloc constructive, din contra, ele afecteaza starea generala de sanatate si ne fac sa avem un randament mai scazut in activitatile pe care le intreprindem.

Multe dintre pacientele mele trec prin stari depresive atunci cand se produce trecerea de la frig la cald si invers. Aceste modificari sunt daunatoare pentru copil, el fiind conectat continuu cu mama sa, iar orice modificarea a ei, produce o modificarea a evolutiei fatului. Este indicat sa se realizeze terapii si activitati de relaxare pentru a evita astfel de dereglari", afirma dr. Silviu Istoc.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.


Articole recomandate:

Saptamanile de sarcina: dezvoltarea fatului

Perioada de sarcina este caracterizata de o serie de schimbari. In cursul vietii intrauterine se pro ...

Evolutia sarcinii pe trimestre

In cele 9 luni de sarcina, la nivelul organismului femeii insarcinate se produc numeroase modificari ...

Sarcina extrauterina sau ectopica

Vorbim despre sarcina extrauterina sau ectopica in cazul in care oul fecundat se fixeaza si incepe ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro
Digiital_Zone
Digiital_Zone

It is my first visit to your blog, and I am very impressed with the articles that you serve. Give adequate knowledge for me. Thank you for sharing useful material. I will be back for the more great post. the closest pawn shop

2023-09-10 la 22:47
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wow, What an Outstanding post. I found this too much informatics. It is what I was seeking for. I would like to recommend you that please keep sharing such type of info.If possible, Thanks. diamond stores in phoenix

2023-09-10 la 22:28
ampva
ampva

Climate change can impact the evolution of pregnancy by altering ecological conditions, potentially affecting reproductive strategies and timing in species. ???????? Regards from Amarillo

2023-07-20 la 06:37
heatherbergh
heatherbergh

The results were immediate. electricians sarasota and power washing parrish have delivered excellent results.

2023-07-11 la 00:02
millsjoan
millsjoan

I would like to thank pool installation sarasota as well as roofing companies bradenton for their great work.

2023-04-27 la 00:30
anthonyscotte23
anthonyscotte23

It's really important to eat healthy foods especially when you're pregnant. tree removal Coventry

2023-03-08 la 12:28
Angel17
Angel17

I find this so informative. Thanks for sharing! concrete service in brentwood tn

2023-01-14 la 09:41
berlyneaston29
berlyneaston29

Never thought this was really a good website for mother and babies. There were also recipes shared for their foods and well-being. we love it at thecommonspharmacy.com

2022-12-17 la 08:21
millsjoan
millsjoan

There is such a good vibe here. house cleaning sarasota

2022-11-21 la 16:55
torvon
torvon

Great blog !! You should start many more. I love all the info provided. I will stay tuned.

Cleaning service

2022-04-26 la 17:55
millsjoan
millsjoan

I wish you the best on your journey. credit repair fayetteville nc

2022-03-22 la 19:39
Digiital_Zone
Digiital_Zone

You have done a great job on this article. It’s very readable and highly intelligent. You have even managed to make it understandable and easy to read. You have some real writing talent. Thank you. https://oplife1.com/

2021-12-04 la 13:43
scottholdings
scottholdings

article

2021-10-26 la 10:17
scottholdings
scottholdings

great thanks for sharing

2021-10-26 la 10:17
udobre
udobre

It's a good chance to know more about these stories, very interesting and meaningful. And please take a look at this site, where I find the all the information I need about celeb networth

2021-10-18 la 13:32
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Excellent post. I was always checking this blog, and I’m impressed! Extremely useful info specially the last part, I care for such information a lot. I was exploring this particular info for a long time. Thanks to this blog my exploration has ended. ????

2021-09-27 la 23:09
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wow, What an Outstanding post. I found this too much informatics. It is what I was seeking for. I would like to recommend you that please keep sharing such type of info.If possible, Thanks. ????

2021-09-27 la 23:05
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Fabulous post, you have denoted out some fantastic points, I likewise think this s a very wonderful website. I will visit again for more quality contents and also, recommend this site to all. Thanks. ????

2021-09-27 la 22:59
Digiital_Zone
Digiital_Zone

That appears to be excellent however i am still not too sure that I like it. At any rate will look far more into it and decide personally! ?????

2021-09-27 la 20:03
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Hey, I am so thrilled I found your blog, I am here now and could just like to say thank for a tremendous post and all round interesting website. Please do keep up the great work. I cannot be without visiting your blog again and again. ?????

2021-08-31 la 17:53
Digiital_Zone
Digiital_Zone

This article is an appealing wealth of useful informative that is interesting and well-written. I commend your hard work on this and thank you for this information. I know it very well that if anyone visits your blog, then he/she will surely revisit it again. ?????

2021-08-31 la 17:46
Digiital_Zone
Digiital_Zone

There are a lot of blogs over the Internet. But I can surely say that your blog is amazing in all. It has all the qualities that a perfect blog should have. ?????

2021-08-31 la 17:41
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Hey, I am so thrilled I found your blog, I am here now and could just like to say thank for a tremendous post and all round interesting website. Please do keep up the great work. I cannot be without visiting your blog again and again. ?????

2021-08-31 la 17:36
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I am thankful to you for sharing this plethora of useful information. I found this resource utmost beneficial for me. Thanks a lot for hard work. ????

2021-08-31 la 17:29
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this topic. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your blog with extra information? It is extremely helpful for me. Crawley Accountants

2021-08-30 la 21:02
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Your blog is too much amazing. I have found with ease what I was looking. Moreover, the content quality is awesome. Thanks for the nudge! ??????????????

2021-08-23 la 15:30
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wow! This could be one of the most useful blogs we have ever come across on thesubject. Actually excellent info! I’m also an expert in this topic so I can understand your effort. ?????

2021-08-23 la 15:14
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it. ?????

2021-08-16 la 16:25
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wow! Such an amazing and helpful post this is. I really really love it. It's so good and so awesome. I am just amazed. I hope that you continue to do your work like this in the future also ?????

2021-08-12 la 22:51
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it. ??????

2021-07-31 la 16:58
Digiital_Zone
Digiital_Zone

i am always looking for some free stuffs over the internet. there are also some companies which gives free samples. ??????

2021-07-29 la 14:29
Jasichuy
Jasichuy

Excellent information on your content, thank you for taking the time to share with us. pest control

2021-07-08 la 03:59
Jasichuy
Jasichuy

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. exterminator

2021-05-05 la 04:30
HaviHavier
HaviHavier

watching you macon mortgage companies

2021-03-25 la 03:39
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Excellent to be visiting your blog again, it has been months for me. Rightly, this article that I've been served for therefore long. I want this article to finish my assignment within the faculty, and it has the same topic together with your article. Thanks for the ton of valuable help, nice share. security for small businesses in austin tx

2021-03-09 la 15:25
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Positive site, where did u come up with the information on this posting?I have read a few of the articles on your website now, and I really like your style. Thanks a million and please keep up the effective work. deck company

2021-03-09 la 15:18
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wow, What an Outstanding post. I found this too much informatics. It is what I was seeking for. I would like to recommend you that please keep sharing such type of info.If possible, Thanks. life coach

2021-03-09 la 15:13
Digiital_Zone
Digiital_Zone

You make so many great points here that I read your article a couple of times. Your views are in accordance with my own for the most part. This is great content for your readers. acheter des followers instagram

2021-03-09 la 15:07
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Excellent to be visiting your blog again, it has been months for me. Rightly, this article that I've been served for therefore long. I want this article to finish my assignment within the faculty, and it has the same topic together with your article. Thanks for the ton of valuable help, nice share. shipping container rentals

2021-03-09 la 15:01
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Yes, I am entirely agreed with this article, and I just want say that this article is very helpful and enlightening. I also have some precious piece of concerned info !!!!!!Thanks. deck builder austin tx

2021-03-09 la 14:54
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Yes, I am entirely agreed with this article, and I just want say that this article is very helpful and enlightening. I also have some precious piece of concerned info !!!!!!Thanks. deck builder austin tx

2021-03-09 la 14:54
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Thanks for picking out the time to discuss this, I feel great about it and love studying more on this topic. It is extremely helpful for me. Thanks for such a valuable help again. custom belt buckle design

2021-03-09 la 14:43
Digiital_Zone
Digiital_Zone

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free. defensive driving in texas

2021-03-09 la 14:31
Digiital_Zone
Digiital_Zone

This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free. defensive driving in texas

2021-03-09 la 14:31
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Hello I am so delighted I located your blog, I really located you by mistake, while I was watching on google for something else, Anyways I am here now and could just like to say thank for a tremendous post and a all round entertaining website. Please do keep up the great work. ?????

2021-03-09 la 13:55
Digiital_Zone
Digiital_Zone

nice post, keep up with this interesting work. It really is good to know that this topic is being covered also on this web site so cheers for taking time to discuss this! kbc all india sim card whatsapp imo lucky draw

2021-02-18 la 10:24
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Thankyou for this wondrous post, I am glad I observed this website on yahoo. Islamabad Escorts

2021-02-14 la 09:43
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely return. Karachi Escorts

2021-02-13 la 23:49
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Excellent post. I was always checking this blog, and I’m impressed! Extremely useful info specially the last part, I care for such information a lot. I was exploring this particular info for a long time. Thanks to this blog my exploration has ended. Lahore escorts

2021-02-13 la 23:46
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wow, What a Excellent post. I really found this to much informatics. It is what i was searching for.I would like to suggest you that please keep sharing such type of info.Thanks Escorts in Karachi

2021-02-13 la 23:43
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I went to this website, and I believe that you have a plenty of excellent information, I have saved your site to my bookmarks. Escorts in Islamabad

2021-02-13 la 23:40
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Thank you for this fascinating post, I am happy I observed this website on Google. Not just content, in fact, the whole site is fantastic. Escorts in Lahore

2021-02-13 la 23:35
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful info specially the last part I care for such information a lot. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and good luck. Automatic Screw Feeder Machine

2021-02-10 la 21:55
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Wonderful blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? Because I’m going to start my website soon, but I’m a little lost on everything. Many thanks! Ottawa carpet cleaning

2021-02-06 la 10:53
Digiital_Zone
Digiital_Zone

That is the excellent mindset, nonetheless is just not help to make every sence whatsoever preaching about that mather. Virtually any method many thanks in addition to i had endeavor to promote your own article in to delicius nevertheless it is apparently a dilemma using your information sites can you please recheck the idea. thanks once more. Airco installateur

2021-02-01 la 15:52
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I am continually amazed by the amount of information available on this subject. What you presented was well researched and well worded in order to get your stand on this across to all your readers. Airco Haaltert

2021-02-01 la 15:49
Digiital_Zone
Digiital_Zone

An interesting dialogue is price comment. I feel that it is best to write more on this matter, it may not be a taboo topic however usually individuals are not enough to talk on such topics. To the next. Cheers. Airco installatie

2021-02-01 la 15:45
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Fabulous post, you have denoted out some fantastic points, I likewise think this s a very wonderful website. I will visit again for more quality contents and also, recommend this site to all. Thanks. Warmtepomp Liedekerke

2021-02-01 la 15:42
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Succeed! It could be one of the most useful blogs we have ever come across on the subject. Excellent info! I’m also an expert in this topic so I can understand your effort very well. Thanks for the huge help. Airconditioning Limburg

2021-02-01 la 15:38
Digiital_Zone
Digiital_Zone

You have done a great job on this article. It’s very readable and highly intelligent. You have even managed to make it understandable and easy to read. You have some real writing talent. Thank you. Warmtepomp Hofstade

2021-02-01 la 15:35
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I think this is an informative post and it is very beneficial and knowledgeable. Therefore, I would like to thank you for the endeavors that you have made in writing this article. All the content is absolutely well-researched. Thanks... Airco installateur Limburg

2021-02-01 la 15:32
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I visit your blog regularly and recommend it to all of those who wanted to enhance their knowledge with ease. The style of writing is excellent and also the content is top-notch. Thanks for that shrewdness you provide the readers! Warmtepomp Herzele

2021-02-01 la 15:28
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Only aspire to mention ones content can be as incredible. This clarity with your post is superb and that i may think you’re a guru for this issue. High-quality along with your concur permit me to to seize your current give to keep modified by using approaching blog post. Thanks a lot hundreds of along with you should go on the pleasurable get the job done. Airco Limburg

2021-02-01 la 15:23
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Only aspire to mention ones content can be as incredible. This clarity with your post is superb and that i may think you’re a guru for this issue. High-quality along with your concur permit me to to seize your current give to keep modified by using approaching blog post. Thanks a lot hundreds of along with you should go on the pleasurable get the job done. Airco Limburg

2021-02-01 la 15:23
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Thanks for an interesting blog. What else may I get that sort of info written in such a perfect approach? I have an undertaking that I am just now operating on, and I have been on the lookout for such info. Warmtepomp Haaltert

2021-02-01 la 15:18
Digiital_Zone
Digiital_Zone

It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it! Prijs airco installatie

2021-02-01 la 15:14
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Pretty good post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed reading your blog posts. Any way I'll be subscribing to your feed and I hope you post again soon. Big thanks for the useful info. Warmtepomp Gijzegem

2021-02-01 la 15:11
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I found so many interesting stuff in your blog especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the enjoyment here! keep up the good work... Prijs airco

2021-02-01 la 15:08
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I just couldn't leave your website before telling you that I truly enjoyed the top quality info you present to your visitors? Will be back again frequently to check up on new posts. Vakantiehuis huren

2021-02-01 la 15:04
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Thank you so much as you have been willing to share information with us. We will forever admire all you have done here because you have made my work as easy as ABC. Airco

2021-02-01 la 15:00
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful info specially the last part I care for such information a lot. I was seeking this certain info for a long time. Thank you and good luck. Warmtepomp Gent

2021-02-01 la 10:29
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I am incapable of reading articles online very often, but I’m happy I did today. It is very well written, and your points are well-expressed. I request you warmly, please, don’t ever stop writing. Vakantiehuis huren Limburg

2021-02-01 la 10:25
Digiital_Zone
Digiital_Zone

I know this is one of the most meaningful information for me. And I'm animated reading your article. But should remark on some general things, the website style is perfect; the articles are great. Thanks for the ton of tangible and attainable help. Airconditioning

2021-02-01 la 10:20
Digiital_Zone
Digiital_Zone

It is included in my habit that I often visit blogs in my free time, so after landing on your blog. I have thoroughly impressed with it and decided to take out some precious time to visit it again and again. Thanks. Vakantiewoning huren Limburg

2021-02-01 la 10:16
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Remarkable article, it is particularly useful! I quietly began in this, and I'm becoming more acquainted with it better! Delights, keep doing more and extra impressive! Airco installatie

2021-02-01 la 10:11
Digiital_Zone
Digiital_Zone

It is truly a well-researched content and excellent wording. I got so engaged in this material that I couldn’t wait reading. I am impressed with your work and skill. Thanks. Airco installateur Antwerpen

2021-02-01 la 10:06
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Efficiently written information. It will be profitable to anybody who utilizes it, counting me. Keep up the good work. For certain I will review out more posts day in and day out. Warmtepomp Erpe-Mere

2021-02-01 la 10:02
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this topic. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your blog with more information? It is extremely helpful for me. Vakantiewoning Limburg

2021-02-01 la 09:58
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Impressive web site, Distinguished feedback that I can tackle. Im moving forward and may apply to my current job as a pet sitter, which is very enjoyable, but I need to additional expand. Regards. Warmtepomp Erembodegem

2021-02-01 la 09:54
Digiital_Zone
Digiital_Zone

Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested. Thank you! Vakantiehuis Limburg

2021-02-01 la 09:49
Digiital_Zone
Digiital_Zone

This particular papers fabulous, and My spouse and i enjoy each of the perform that you have placed into this. I’m sure that you will be making a really useful place. I has been additionally pleased. Good perform! Airconditioning Antwerpen

2021-02-01 la 09:42

btn_anunturi

Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?