No SSO cookie

Recomanda prietenilor Utilecopii.ro

Consideri ca Ce NU trebuie sa mancam in timpul sarcinii poate fi de folos si prietenilor sau cunostintelor tale?

Da un share si spune-le si lor despre acesta!

Ce NU trebuie sa mancam in timpul sarcinii

In Sarcina , adaugat in
(5/ 2)
Printeaza Articol

Alimentatia in perioada de sarcina are un rol deosebit de important in dezvoltarea fatului. Descopera ce alimente nu ar trebui sa se regaseasca in alimentatia ta.

Sarcina este o perioada relativ scurta in viata unei femei. Dupa ce a trecut, este ca si cum nu a fost. Se uita extrem de repede tot greul, care insa nu este obligatoriu. De aceea trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta, pentru a nu ne reprosa mai tarziu eventualele neglijente.

Aceasta perioada poate presupune sacrificii, retineri, abstinente, restrictii. Dar scopul este nobil si merita din plin 9 luni de efort, pentru o viata de satisfactii. Protejati-va bebelusul inca din viata intrauterina, fiind mai ales atente la ce mancati.

Este important macar acum in timpul sarcinii sa faceti efortul de a va abtine de la a manca anumite alimente. Evitati de pilda, pe cat se poate, alimentele conservate. Atat pe cele din conservele metalice, cat si pe cele din oricare alte tipuri de recipiente. Se stie ca toate acestea contin zahar, sare, uneori multa grasime, dar mai ales conservanti, aromatizanti si coloranti.

Este indicat sa cititi de fiecare data cu atentie etichetele, urmarind termenele de garantie si alegand produsele fara aditivi. Nerecomandate sunt, de asemenea alimentele gatite si inghetate, semipreparatele etc.

Ocoliti cantinele cu mancare calda, mancarurile gata preparate din supermarket-uri. Toate aceste alimente, al caror timp de depozitare si conditii de preparare nu sunt cunoscute, pot contine bacterii, ce se transmit usor fatului, punandu-i viata in pericol.

 

ciocolata


Laptele si produsele lactate in general, nepasteurizate, ca si branzeturile moi, pot fi periculoase pentru sarcina, din cauza riscului unei infectii cu Listeria. De aceea este de preferat sa le evitati.

Cafeaua, ceaiul si ciocolata calda contin cafeina, substanta care are un efect nedorit asupra sistemului digestiv. Reduceti consumul zilnic sau eliminati-le complet. Puteti bea in schimb multa apa minerala.

Daca totusi vreti sa beti ceaiuri de plante in timpul sarcinii, consultati un specialist in plante sau un farmacist. In general ceaiurile preambalate nu fac rau fatului, insa e bine sa se preintampine efectele nedorite. Ceaiul din frunze de zmeura, spre exemplu, chiar se recomanda pentru un travaliu usor.

Zaharul este continut de prajituri, biscuiti, dar si de bauturile dulci acidulate. Acestea sunt sarace in substante nutritive esentiale si au ca efect ingrasarea. Va puteti asigura aportul de energie consumand hidrati de carbon, existenti in alimentele care contin amidon, precum painea din faina integrala si pastele fainoase.

In schimb, reduceti dulciurile. Alcoolul de orice tip ar fi, consumat in timpul sarcinii, face sa treaca prin placenta in circulatia sanguina a fatului, putand fi realmente nociv. De aceea este mai bine sa va preparati singura bauturi nealcoolice si sa renuntati un timp la cele cu alcool.

Chiar si berea si vinurile a caror concentratie de alcool este mica, contin in cantitate mare aditivi ori alte substante chimice daunatoare, ce pot avea urmari neasteptate asupra sanatatii fatului.

Despre alimentele modificate genetic nu se cunosc prea multe. Sunt prea putine studii efectuate si nu exista dovezi cum ca ar fi sau nu lipsite de pericole. Nu se poate afirma deci ca sunt nocive fie pentru mama, fie pentru fat. Se stie insa ca ingineria genetica nu este lipsita de riscuri, caci reactia genelor mutante poate lua oricand prin surprindere pe cercetatori.

Un exemplu la intamplare ar fi cel al rosiilor si cartofilor, ai caror stramosi erau otravitori. Un lucru e cert. Faptul ca astazi cartoful nu mai este otravitor, nu presupune ca gena care-i determina toxicitatea a disparut, ci ca doar este latenta. Deoarece va mai trece probabil mult timp pana se va dovedi cu precizie daca alimentele modificate genetic sunt periculoase sau nu, daca aveti dubii in acest sens, e mai bine sa le evitati.

 

vitaminele-din-fructe-si-legume-la-gravida


Unele etichete anunta aceste modificari genetice, spre exemplu pateul cu soia modificata. E bine sa le studiati inainte pentru a fi mai impacate. E bine sa stiti de ce trebuie sa va feriti in general, in toata aceasta perioada.

Dar e important nu doar sa stiti ce sa evitati, ci si ce sa cultivati. Printre elmentele esentiale de care aveti nevoie in perioada de sarcina, se numara si acizii grasi polinesaturati cu lanturi lungi. Acestia sunt necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos, a creierului si retinei bebelusului.

Deoarece fatul nu ii poate sintetiza singur, el se bazeaza pe un aport suficient de la mama, prin placenta, apoi dupa nastere, prin lapte. Cea mai bogata sursa de acizi grasi esentiali, o constituie de departe pestii grasi precum macroul si somonul. De asemenea un continut ridicat de acizi grasi il au si nucile, semintele cerealele si legumele cu frunze verde-inchis.






Articole recomandate:

Alimentatia in timpul sarcinii: ce mancam, cat si cum?

Nu exista restrictii generale de alimentatie in perioada sarcinii. Trebuie doar sa nu uitam proverbu ...

Alimentatia sanatoasa pentru orice femeie

Afla ce si cum trebuie sa te hranesti pentru a avea aportul necesar de vitamine si minerale in momen ...

Top 5 alimente pentru o alimentatie sanatoasa

Alimentatia sanatoasa ofera doza necesara de energie si ajuta corpul sa functioneze normal. Insa sun ...


Posteaza un comentariu folosind contul de Utilecopii.ro
Reclama
close_button

Autentificare

Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum

Adresa email
Parola
Ati uitat parola?