
Afla ce alimente nu sunt recomandate in timpul sarcinii pentru a proteja sanatatea mamei si a copilului. Vei fi suprinsa ce impact pot avea in sarcina unele alimente.
Cand esti gravida, trebuie sa eviti unele alimente, care pot creste riscul dezvoltarii unei intoxicatii alimentare. Acestea includ:
Unele tipuri de branza
Evita branzeturile, cum ar fi Camembert, Brie sau altele care au o coaja similara. De asemenea, ar trebui sa eviti branzeturile cu mucegai albastru. Toate aceste branzeturi pot contine listeria, care reprezinta un tip de bacterii, ce pot fi daunatoare pentru copilul nenascut. Nu exista niciun risc asociat cu branzeturile dure, precum Cheddar sau cu branza topita.
Pateul
Poate contine listeria, deci ar fi bine sa eviti toate tipurile de pateu.
![]() |
Oua crude sau partial fierte
Ouale pot contine salmonela, care cauzeaza un fel de intoxicatie alimentara. Mananca oua care au fost fierte bine, astfel incat, atat albusul cat si galbenusul sa fie tari. Evita sa mananci alimente care ar putea contine oua crude sau partial fierte, cum ar fi maioneza de casa, sosuri pentru salate si inghetata. Cele mai multe maioneze, cumparate din magazine sau conserve de salate contin ou pasteurizat, ceea ce este bine.
![]() |
Pestele, carnea cruda sau insuficient gatita
Consuma carnea bine gatita ori foarte bine prajita si care nu mai este de culoarea roz.
Unele tipuri de peste
Unii pesti contin mercur care, la niveluri ridicate, pot afecta dezvoltarea sistemului nervos al fatului, inainte de nastere. Evita sa mananci rechini, peste-spada si marlin si limiteaza-te pe cat posibil, la ton, dar si acesta cu masura: nu mai mult de doua fripturi de ton proaspat, pe saptamana sau patru conserve (185g) de ton, pe saptamana, pentru a reduce riscul de toxicitate.
Poti manca orice alt tip de peste si ar trebui sa faci asta, ca parte a unei diete sanatoase. Incearca sa consumi doua portii pe saptamana, una fiind peste in ulei.
Crustacee crude
Evita crustaceele crude cand esti insarcinata, deoarece se poate intampla sa contina bacterii si virusi, care pot cauza intoxicatie alimentara. Crustaceele bine gatite, sunt in regula.
Alcoolul
Consumul exagerat de alcool, din timpul sarcinii, poate afecta copilul, inainte de se naste. Exista dovezi clare, ca alcoolul reprezinta una dintre principalele cauze ale defectelor din nastere si greutatii mici la nastere.
Excesul de alcool poate de asemenea, influenta in mod negativ, starea nutritionala a mamei, inhiband astfel absorbtia de nutrienti sau reducand apetitul pentru alte alimente, mai nutritive.
Minimizeaza-ti consumul de alcool si nu consuma mai mult de unul, pana la doua unitati, o data sau de doua ori pe saptamana. Colegiul Regal al Obstetricienilor si Ginecologilor spune ca nu exista nicio dovada conform careia, cateva unitati, o data sau de doua ori pe saptamana, ar putea afecta un bebelus, dar unele femei aleg sa renunte complet la alcool in timpul sarcinii.
![]() |
Cofeina
Cofeina, gasita in ceai, cafea si multe alte bauturi fine, interfereaza cu absorbtia de fier a organismului si a altor nutrienti. Recomandari actuale sugereaza ca femeile gravide nu ar trebui sa ingereze mai mult de 300 mg de cofeina pe zi, care sunt echivalentul a patru cesti de cafea, sase de ceai sau opt cani de cola.
Alune
Daca tu sau familia ta (incluzand familia tatalui) aveti un antecedent in ceea ce priveste alergia la anumite alimente sau legat de alte alergii, cum ar fi febra fanului sau astm, e de preferat sa eviti arahidele, inainte si in timpul sarcinii.
![]() |
Intoxicatia cu mancare
Femeile insarcinate ar trebui sa fie foarte atente, sa nu se expuna la alimente alterate de procese chimice, supuse unor tratamente cu substante sintetice sau contaminate cu tot felul de microbi, deoarece poate fi foarte periculos pentru copilul nenascut, putand cauza in special, listerioza si toxoplasmoza.
Daca urmezi indrumarile de mai jos, riscul expunerii la alimente toxice, va fi mai mic.
- Intotdeauna sa te speli pe maini, inainte de a prepara mancarea;
- Pastreaza bucataria, ustensilele de gatit si stergarele, foarte curate;
- Depoziteaza preparatele gatite si cele gata de mancat, in spatii separate;
- Utilizeaza tocatoare separate, atat pentru a pregati carnea sau pasarile de curte, cat si pentru fructe si legume;
- Spala fructele si legumele, pentru a indeparta murdaria si noroiul;
- Niciodata sa nu mananci alimente care au trecut de termenul de valabilitate;
- Pregateste alimentele, bine si in conformitate cu instructiunile producatorilor;
- Este recomandat sa racesti rapid resturile alimentare si sa le folosesti in 24 de ore;
- Spala-te bine pe maini, dupa ce te-ai atins de orice animal;Evita tava cu gunoiul pisicii – daca totusi e nevoie sa o atingi, poarta manusi.
Articole recomandate:

Principala preocupare a viitoarelor mamici este sanatatea bebelusului lor. Pentru a nu-l pune in per ...

Treizeci de minute de exercitii moderate pe zi sunt recomandate in timpul sarcinii, dar exista un ...